9 Σεπ 2019

Βραζιλία: Κάθε 23 λεπτά δολοφονείται ένας μαύρος νέος

brazil 1
Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της
«Οι κίν­δυ­νοι να είσαι νέος και μαύ­ρος στην Βρα­ζι­λία.
Τα τε­λευ­ταία στα­τι­στι­κά στοι­χεία που δη­μο­σί­ευ­σε ο ΟΗΕ δεί­χνουν ότι πε­ρί­που 23.000 νε­α­ροί μαύ­ροι πε­θαί­νουν βίαια κάθε χρόνο στη Βρα­ζι­λία, αυτό αντι­στοι­χεί σε ένα νέο κάθε 23 λεπτά!


    • Η Βρα­ζι­λία ήταν η τε­λευ­ταία χώρα στην Αμε­ρι­κή που κα­ταρ­γή­θη­κε η δου­λεία (1888). 
    • Ο πλη­θυ­σμός της Μαύ­ρης και μι­κτής φυλής αντι­προ­σω­πεύ­ει πε­ρισ­σό­τε­ρους από τους μι­σούς κα­τοί­κους της χώρας, δη­λα­δή το 55,8% του συ­νό­λου, σύμ­φω­να με τα στα­τι­στι­κά στοι­χεία της Εθνι­κής Απο­γρα­φής δειγ­μά­των νοι­κο­κυ­ριού (PNAD) του 2018, αλλά είναι και το πιο ευά­λω­το.
    • Αντι­με­τω­πί­ζει την με­γα­λύ­τε­ρη ανερ­γία,έχει την μι­κρό­τε­ρη πρό­σβα­ση στην εκ­παί­δευ­ση και την υγεία, με χα­μη­λό­τε­ρους μι­σθούς, ακόμη και όταν έχει το ίδιο επί­πε­δο εκ­παί­δευ­σης με τους άλ­λους.
    • Οι μαύ­ροι άν­δρες με πτυ­χίο τρι­το­βάθ­μιας εκ­παί­δευ­σης κερ­δί­ζουν κατά μέσο όρο 29% λι­γό­τε­ρο από τους λευ­κούς, ενώ η δια­φο­ρά είναι 27% στην πε­ρί­πτω­ση των γυ­ναι­κών, σύμ­φω­να με με­λέ­τη του Ιν­στι­τού­του Locomotiva της Βρα­ζι­λί­ας.
    • Με­τα­ξύ των 12.800.000 ανέρ­γων το 64,3% είναι μαύ­ροι ή μι­γά­δες ανα­φέ­ρει η Prensa Latina σύμ­φω­να με τα δε­δο­μέ­να της PNAD.
    • Τα στοι­χεία δεί­χνουν επί­σης ανι­σό­τη­τα και στον επι­χει­ρη­μα­τι­κό κόσμο: Οι μαύ­ροι κα­τέ­χουν μόνο το 4,7% των διευ­θυ­ντι­κών θέ­σε­ων και το 6,5% των διοι­κη­τι­κών θέ­σε­ων, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία με­λέ­της των 500 με­γα­λύ­τε­ρων εται­ρειών στη Βρα­ζι­λία, που πραγ­μα­το­ποιού­νται από το Ιν­στι­τού­το Ethos.
    • Το 2019 ο Άτλας της Βίας, που δη­μο­σιεύ­θη­κε από το Ιν­στι­τού­το Εφαρ­μο­σμέ­νων Οι­κο­νο­μι­κών Ερευ­νών, σε συ­νερ­γα­σία με το Εθνι­κό Φό­ρουμ Δη­μό­σιας Ασφά­λειας, στη Βρα­ζι­λία, ανα­φέ­ρει ότι κα­τα­γρά­φη­καν 65.602 εκ προ­θέ­σε­ως βί­αιοι θά­να­τοι το 2017. Από αυ­τούς όπως ανα­φέ­ρει το πε­ριο­δι­κό Φό­ρουμ, πάνω από το 75% των θυ­μά­των ήταν μαύ­ροι.
    • Τα τε­λευ­ταία στα­τι­στι­κά στοι­χεία που δη­μο­σί­ευ­σε ο ΟΗΕ δεί­χνουν ότι πε­ρί­που 23.000 νε­α­ροί μαύ­ροι πε­θαί­νουν βίαια κάθε χρόνο στη Βρα­ζι­λία, αυτό αντι­στοι­χεί σε ένα νέο κάθε 23 λεπτά.
  • Η με­λέ­τη δια­πί­στω­σε επί­σης ότι οι νε­α­ρές μαύ­ρες γυ­ναί­κες έχουν πάνω από δύο φορές πε­ρισ­σό­τε­ρες πι­θα­νό­τη­τες να πέ­σουν θύ­μα­τα αν­θρω­πο­κτο­νί­ας, από ότι οι νέες λευ­κές γυ­ναί­κες.
Ρα­τσι­σμός
Πρό­κει­ται για στοι­χεία τα οποία, σύμ­φω­να με τον ΟΗΕ, απο­κα­λύ­πτουν “το βάρος του ρα­τσι­σμού στο ση­με­ρι­νό σε­νά­ριο της βίας στη χώρα”. Με αυτή την έν­νοια, ένας μαύ­ρος είναι πολύ πιο πι­θα­νό να σκο­τω­θεί σε σύ­γκρι­ση με άλ­λους πο­λί­τες, ανε­ξαρ­τή­τως ηλι­κί­ας, φύλου, μόρ­φω­σης ή τόπου κα­τοι­κί­ας
Πρώ­τοι και στις αυ­το­κτο­νί­ες
Οι μαύ­ροι νέοι και οι έφη­βοι στη Βρα­ζι­λία είναι πιο πι­θα­νό να αυ­το­κτο­νή­σουν από ότι οι λευ­κοί, ανα­φέ­ρε­ται σε με­λέ­τη του Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, που δη­μο­σιεύ­θη­κε από τον δι­κτυα­κό τόπο ει­δή­σε­ων G1.
  • Από το 2012 έως το 2016, το πο­σο­στό θνη­σι­μό­τη­τας από αυ­το­κτο­νί­ες για τον μαύρο πλη­θυ­σμό αυ­ξή­θη­κε κατά 12%. Για κάθε δέκα αυ­το­κτο­νί­ες εντός αυτής της ηλι­κια­κής ομά­δας, οι έξι ήταν αφρι­κα­νι­κής κα­τα­γω­γής.
Πε­ρισ­σό­τε­ρα όπλα απο­φα­σί­ζει ο Μπολ­σο­νά­ρο
Αυτά τα στοι­χεία σχε­τι­κά με τη βία στη Βρα­ζι­λία εν­δέ­χε­ται να επι­δει­νω­θούν, απόρ­ροια των πιο ευ­έ­λι­κτων ρυθ­μί­σε­ων που διέ­πουν την κα­το­χή όπλων όπως απο­φά­σι­σε ο Πρό­ε­δρος Jair Bolsonaro, δε­δο­μέ­νου ότι πε­ρισ­σό­τε­ρα από το 70% των αν­θρω­πο­κτο­νιών (47.500) πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν με πυ­ρο­βό­λα όπλα.
Ρεκόρ στις δο­λο­φο­νί­ες και δια­κρί­σεις
Ο εθνι­κός μέσος όρος των αν­θρω­πο­κτο­νιών είναι 31,6 θά­να­τοι ανά 100.000 κα­τοί­κους, πολύ υψη­λό­τε­ρος από τον αριθ­μό 10 που θε­ω­ρεί­ται «επι­δη­μία βίας» από τον Πα­γκό­σμιο Ορ­γα­νι­σμό Υγεί­ας (WHO), σύμ­φω­να με την ABC International.
Οι φυ­λε­τι­κές δια­κρί­σεις και οι ανι­σό­τη­τες που αντι­με­τω­πί­ζει ο μαύ­ρος πλη­θυ­σμός, και ιδιαί­τε­ρα οι νε­α­ροί μαύ­ροι, απο­τε­λούν «μια κα­τά­στα­ση διαρ­θρω­τι­κών δια­κρί­σε­ων, κατά την οποία τα δι­καιώ­μα­τα πρό­σβα­σης στην τρι­το­βάθ­μια εκ­παί­δευ­ση, την υγεία, την ερ­γα­σία, την αξιο­πρε­πή στέ­γα­ση, με­τα­ξύ άλλων, έχουν πλη­γεί σο­βα­ρά » όπως ανα­φέ­ρει ο Άτλας της Βίας. 
Αστυ­νο­μι­κή βία και ατι­μώ­ρη­τες δο­λο­φο­νί­ες
Η απλή πα­ρου­σία νε­α­ρών Μαύ­ρων σε ορι­σμέ­να μέρη φο­βί­ζει με­ρι­κούς, οι οποί­οι ανα­ζη­τούν αμέ­σως “βο­ή­θεια” από την αστυ­νο­μία, πε­ριο­ρί­ζο­ντας την πρό­σβα­ση τους σε δη­μό­σιους χώ­ρους ανα­ψυ­χής, μια κα­τά­στα­ση που δη­μιουρ­γεί με­γά­λη πίεση σε αυ­τούς τους νέους και τους εφή­βους, των οποί­ων οι ευ­και­ρί­ες κοι­νω­νι­κο­ποί­η­σης πε­ριο­ρί­ζο­νται σαν απο­τέ­λε­σμα δια­κρί­σε­ων και προ­κα­τα­λή­ψε­ων.
Οι αστυ­νο­μι­κές πα­ρεμ­βά­σεις σε πολ­λές πε­ρι­πτώ­σεις είναι βί­αιες και πε­ριτ­τές. Τα δε­δο­μέ­να είναι ιδιαί­τε­ρα ση­μα­ντι­κά όσον αφορά τον νεαρό μαύρο πλη­θυ­σμό, σε σχέση με την αστυ­νο­μι­κή δράση, ιδιαί­τε­ρα στις φα­βέ­λες και στα προ­ά­στια, όπου με­ρι­κές φορές δο­λο­φο­νού­νται οι μαύ­ροι νέοι ατι­μώ­ρη­τα με το πρό­σχη­μα του πο­λέ­μου κατά των ναρ­κω­τι­κών.
Από το 99,5% των θυ­μά­των που κα­τα­γρά­φο­νται ως “αν­θρω­πο­κτο­νί­ες που προ­κύ­πτουν από την αστυ­νο­μι­κή πα­ρέμ­βα­ση”, το 79% ήταν μαύ­ροι και το 75% νέοι, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που δη­μο­σί­ευ­σε η Amnesty International Brazil, δεί­χνο­ντας τη σο­βα­ρό­τη­τα του θέ­μα­τος.
Η βία που αι­μορ­ρα­γεί τη Βρα­ζι­λία και για άλλη μια φορά θέτει ένα ιστο­ρι­κό ρεκόρ, ελ­πί­ζου­με ότι θα λη­φθούν συ­γκε­κρι­μέ­να μέτρα για την επί­λυ­ση μιας τόσο οδυ­νη­ρής κα­τά­στα­σης».
Τα με­γά­λα πο­σο­στά δο­λο­φο­νιών, ρα­τσι­σμού και δια­κρί­σε­ων ενα­ντί­ον των μαύ­ρων δεν είναι ένα φαι­νό­με­νο που προ­έ­κυ­ψε από το που­θε­νά. Σί­γου­ρα θα εντα­θεί με τον φα­σί­στα Μπολ­σο­νά­ρο. Φαί­νε­ται όμως πως και οι λε­γό­με­νες Σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τι­κές κυ­βερ­νή­σεις που πρoη­γή­θη­καν δεν μεί­ω­σαν τα φαι­νό­με­να του απάν­θρω­που ρα­τσι­σμού που δέ­χο­νται οι μαύ­ροι νέοι και έφη­βοι στην κα­πι­τα­λι­στι­κή Βρα­ζι­λία.
Άρθρο της Granma 5/9/ 2019 της εφη­με­ρί­δας του ΚΚ Κού­βας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More