Το κύμα καύσωνα που «καίει» την Ευρώπη τον τελευταίο μήνα συμβαίνει μια φορά τα χίλια χρόνια και είναι 100 φορές πιο πιθανό να οφείλεται στην κλιματική αλλαγή για την οποία ευθύνεται ο άνθρωπος, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Σε ολόκληρο τον πλανήτη, ο Ιούλιος ήταν ο πιο καυτός μήνας που έχουμε ζήσει, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.
https://im2.7job.gr/sites/default/files/imagecache/1200x675/article/2019/31/297930-kausonas.jpg
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν σε πολλές χώρες, την ώρα που οι πυρκαγιές εξακολουθούν να καταστρέφουν τεράστιες περιοχές της Σιβηρίας, οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν με μεγάλη ταχύτητα και ο κίνδυνος ξηρασίας έχει οξυνθεί σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Η υπερβολική θερμότητα είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη, διότι δεν είναι το έτος του El Niño - το φαινόμενο που συνήθως συνδέεται με παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, τις καμινάδες των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, τα δάση που καίγονται και άλλες ανθρώπινες ενέργειες.
Ειδικότερα, όλοι αυτοί οι παράγοντες αποτέλεσαν τις τελευταίες βδομάδες αντικείμενο μελέτης των μετεωρολόγων και κλιματολόγων στο UK Met Office, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και σε άλλα εξέχοντα ευρωπαϊκά ιδρύματα, όπως μεταδίδει ο Guardian.
Διαπιστώθηκε, ότι η υπερβολική θερμότητα στη Γαλλία και στην Ολλανδία, όπου οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν του 40 βαθμούς Κελσίου, δημιουργήθηκαν από την κλιματική αλλαγή. Αντίστοιχα και στο Ηνωμένο Βασίλειο η θερμοκρασία έφτασε το ρεκόρ των 38,7° C. Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι οι ανθρώπινες επιπτώσεις στο κλίμα που οδήγησαν σε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες. Υπήρξαν σημαντικές διαφορές από χώρα σε χώρα, αλλά σε όλες τις μελέτες οι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι θερμοκρασίες θα ήταν χαμηλότερες 1,5 με 3 βαθμούς Κελσίου χωρίς την κλιματική αλλαγή.
Παρόλο που το πρόσφατο κύμα καύσωνα έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό, δεν θα συνεχίσει να είναι για το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης. «Δεν θα "γράψει" ιστορία. Αυτές οι θερμοκρασίες ρεκόρ θα "σπάσουν" σε λίγα χρόνια. Μια νέα μελέτη θα διερευνήσει πόσο πιθανό ήταν να έχουμε δύο καύσωνες μέσα σε διάστημα δύο μηνών», δήλωσε η Friederike Otto, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υπερβολική ζέστη θα έχει αντίκτυπο στην ανθρώπινη ευημερία, αν και τα στοιχεία για αυτό συχνά καθυστερούν, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι δεν δοθεί η απαραίτητη προσοχή από το κοινό. «Τα κύματα καύσωνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και είναι δυνητικά θανατηφόρα», αναφέρει η μελέτη. «Ο πλήρης αντίκτυπος  θα είναι γνωστός μόνο μετά από λίγες εβδομάδες, όταν έχουν αναλυθεί τα αριθμητικά στοιχεία θνησιμότητας. Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης σε συνδυασμό με ακριβείς καιρικές προβλέψεις, όπως αυτές που εκδόθηκαν πριν από αυτό το καύσωνα, μειώνουν τις επιπτώσεις και καθίστανται ακόμα πιο σημαντικά λόγω των αυξανόμενων κινδύνων».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος κάλεσε μια ειδική σύνοδο κορυφής για το κλίμα τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ότι οι εποχές αλλάζουν ανησυχητικά. «Πάντα έχουμε ζεστά καλοκαίρια, αλλά υπάρχουν μεγάλες διαφορές από τα καλοκαίρια της νιότης μας και τα καλοκαίρια των παππούδων μας. Ο αγώνας για να μην αλλάξει το κλίμα είναι επιτακτικός για τη ζωή μας. Είναι ένας αγώνας που μπορούμε και πρέπει να κερδίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός αναμένει ότι το 2015-19 θα είναι η πιο ζεστή πενταετής περίοδος που έχει καταγραφεί ποτέ. «Ο Ιούλιος έχει ξαναγράψει ιστορία (σχετικά με το κλίμα), με δεκάδες νέα ρεκόρ θερμοκρασίας σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Petteri Taalas.
«Ασυνήθιστες πυρκαγιές συμβαίνουν στην Αρκτική για δεύτερη συνεχή χρονιά, καταστρέφοντας τα κάποτε παρθένα δάση που απορροφούσαν το διοξείδιο του άνθρακα και τα μετατρέπουν σε πηγές αερίων του θερμοκηπίου. Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Αυτό συμβαίνει τώρα και θα επιδεινωθεί στο μέλλον αν δεν λάβουμε άμεσα δράση», συμπλήρωσε.