27 Φεβ 2019

Με "αυτοχρηματοδότηση" λειτουργεί το Δημόσιο ΙΕΚ Μεσολογγίου


Στα πρόθυρα του "μη περαιτέρω" η κατάσταση, εξαιτίας της ανύπαρκτης δημόσιας χρηματοδότησης από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.


Τα τελευταία 2 χρόνια οι προσπάθειες ανάπτυξηςτου ΔΙΕΚ Μεσολογγίου, έχουν οδηγήσεινα λειτουργούν 11 ειδικότητες και να καταρτίζονται σ’ αυτές καθημερινά 160 εκπαιδευόμενοι.
Το χειμερινό εξάμηνο ολοκληρώθηκε με πολλές δυσκολίες, ενώ από το Σεπτέμβριο 2018 δεν έχει δοθεί καμιά έγκριση χρηματοδότησης στο ΔΙΕΚ Μεσολογγίου, από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, τον οικονομικό διαχειριστή των ΔΙΕΚ της χώρας.
Δυστυχώς, όπως φαίνεταιμέχρι σήμερα, έχει αφεθεί στην τύχη του.
Ωστόσο, ακόμη και με ανύπαρκτη χρηματοδότηση, επιμένουμε στην προσπάθειά μας να παρέχουμε υψηλού́ επιπέδου κατάρτιση, σε όλους αυτούς που μας εμπιστεύθηκαν και συνεχίζουν να παρακολουθούν με τεράστιο ενδιαφέρον την ειδικότητά τους.Εξακολουθούμενα δουλεύουμε με επιμονή και υπομονή, ώστε να συνεχίσει το ΔΙΕΚ Μεσολογγίου να είναι "ελκυστικό", προσφέροντας δυνατότητες για επαγγελματική αποκατάσταση στους σπουδαστές του.
Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε οικονομικά στις καθημερινές ανάγκες, ήδη έχουμε στείλει δεκάδες αιτήματα σε επιχειρήσεις, παρακαλώντας για την ελάχιστη χορηγία τους. Δυστυχώς, μόνο μια επιχείρηση έχει ανταποκριθεί, γεγονός αναμενόμενο αν λάβει κανείς υπόψη την παρούσα οικονομική συγκυρία της χώρας.Βέβαια είναι λογικό και δε μπορεί ναπεριμένει κανείς,να αναλάβει τις υποχρεώσεις της Πολιτείας για παροχή δωρεάν κατάρτισης,ο ιδιωτικός τομέας με χορηγίες!
Αποτέλεσμα είναι τα μαθήματα και ιδιαίτερα οι εργαστηριακές ασκήσεις, που απαιτούν αναλώσιμα υλικά, να εξακολουθούν να πραγματοποιούνται αποκλειστικά χάρη στο ανθρώπινο δυναμικό́ του ΔΙΕΚ.Το κόστος των απαραίτητων αναλωσίμων υλικών μέχρι σήμερα έχουν επωμιστεί εκπαιδευτές αλλά και σπουδαστές!
Ξεχειλίζει πλέον η δυσαρέσκεια από όλους (διοίκηση, εκπαιδευτές και σπουδαστές) στο ΔΙΕΚ Μεσολογγίου, ιδιαίτερα βλέποντας τησυνεχιζόμενη αδιαφορία της Κεντρικής Διοίκησης αλλά και την αδυναμίατου ΙΝΕΔΙΒΙΜ να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Όμως, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση του ΔΙΕΚ Μεσολογγίου, η Διοίκησησυνεχίζει την προσπάθεια για ανάπτυξη και εξωστρέφειαστην τοπική κοινωνία. Διοργανώνει δράσεις και εκπαιδευτικές επισκέψεις, δημιουργεί συνεργασίες με τοπικούς φορείς, υποβάλλει κάθε χρόνο πρόταση για υλοποίηση προγράμματος κινητικότητας Erasmus+ για τους σπουδαστές, κ.ά. Καταβάλλει καθημερινά τεράστιες προσπάθειες, ώστε να διατηρηθεί η αναπτυξιακή του πορεία.
Όλα αυτά, αλλά ακόμη και τα καθημερινά εξαιρετικά απαραίτητα "μικροέξοδα" (πχ υλικά καθαριότητας και δημόσιας υγιεινής) πραγματοποιούνται με "χορηγία" της Διοίκησης.
Παράλληλα, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν έχει αποπληρώσει μέχρι σήμερα οφειλές, από το ποσοστό συμμετοχής του ΔΙΕΚ στα λειτουργικά έξοδα των ΕΠΑ.Λ. και Ε.Κ. Μεσολογγίου (με τα οποία συστεγάζεται). Γεγονός που αρχίζει να κάνει προβληματική ακόμη και τη στέγαση του ΔΙΕΚ Μεσολογγίου στο σχολικό συγκρότημα!
Αν και οι Διευθυντέςόλων των ΔΙΕΚ, ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα του Υπουργείου, εντελώς αμισθί, προς όφελος των καταρτιζόμενων και στήριξη του θεσμού, συνέταξαν και επικαιροποίησανμαζί με τους εκπαιδευτές τους ΟδηγούςΣπουδών για την κατάρτιση, αλλά́ και τις Τράπεζεςθεμάτωνγια την Πιστοποίηση.Όμως δε μπορούν, σε μια δημόσια και δωρεάν κατάρτιση, να είναι αναγκασμένοι σήμερα, να ζητούν από τους καταρτιζόμενους, για μια ακόμη φορά να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη!
Παρά την πλήρη ενημέρωση που έχει δοθεί για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στο ΔΙΕΚ Μεσολογγίου σε όλους τους υπευθύνους αλλά και στον ίδιο τοΓενικό Γραμματέα Νέας Γενιάς και αναπληρωτή Δια Βίου ΜάθησηςΠαυσανία Παπαγεωργίου, μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.
Τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, ξεκινούν τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου 2019Α.
Άραγε διερωτάται κανείς από την ηγεσία του Υπουργείου και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, πως θα αρχίσουν να πραγματοποιηθούν τα μαθήματα και οι εργαστηριακές ασκήσεις χωρίς υλικά;
Θα ήθελα να εκφράσω τις έντονες ανησυχίες μου, τόσο για την ομαλή πορεία της κατάρτισης λόγω έλλειψης των απαραίτητων υλικών εκπαίδευσης και αναλωσίμων, όσο και για τη λειτουργία του ΙΕΚ γενικότερα.
Κάνω έκκληση στους άμεσα υπεύθυνους στο Υπουργείο και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, αλλά και σε όλους όσοι έχουν τις δυνατότητες να βοηθήσουν και να πιέσουν στην επίλυση των οικονομικών προβλημάτων, αλλά και για να υπάρξει επιτέλους,η αναγκαία δημόσια χρηματοδότηση.
Η κατάσταση έχει φτάσει στα πρόθυρα του "μη περαιτέρω". Επιτέλους, κάτι πρέπει να γίνει!

Ο Διευθυντής του ΔΙΕΚ Μεσολογγίου
Ιωάννης Γ. Χατζής
ΔρΒιοπληροφορικής

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More