17 Φεβ 2019

Η μαφία του ποδοσφαίρου βρίσκεται παντού

https://im2.7job.gr/sites/default/files/imagecache/1200x675/article/2019/07/284687-football_leaks.jpg
Λίγες εβδομάδες μετά την σύλληψή του στην Βουδαπέστη ο Πορτογάλος whistleblower, Ρούι Πίντο, βασικός υπεύθυνος για τις αποκαλύψεις των Football leaks, εξέφρασε, μιλώντας στο Spiegel, φόβους για τη ζωή του, σε περίπτωση που σταλεί σε φυλακή. Αυτός ακριβώς είναι κι ο λόγος που, όπως δηλώνει, προσπαθεί μέσω του δικηγόρου του να αποτρέψει την έκδοση από την Ουγγαρία στην Πορτογαλία, η οποία θέλει να τον καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου. «Φοβάμαι πως αν βρεθώ σε φυλακή της Πορτογαλίας, ειδικά αν πρόκειται για φυλακή της Λισαβόνας, δε θα βγω ποτέ ζωντανός» σημειώνει χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι έχει στοχοποιηθεί από πολλές μεριές, κυρίως από οπαδούς της Μπενφίκα.
Ο Ρούι Πίντο, όπως σημειώνει το Spiegel, επί τρία χρόνια χρόνια ήταν ένα φάντασμα με το ψευδώνυμο Τζον, που έδωσε στη δημοσιότητα μέσω του εν λόγω γερμανικού περιοδικού περισσότερα από 70 εκατομμύρια έγγραφα - κάποια άκρως εμπιστευτικά- και τα οποία αφορούσαν σε μεγάλες οικονομικά σκάνδαλα από το χώρο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.  Παρ’ όλα αυτά, όπως λέει «ούτε η ΦΙΦΑ αλλά ούτε η ΟΥΕΦΑ μπήκαν στον κόπο να επικοινωνήσουν με τα Football Leaks»  για αντλήσουν στοιχεία σχετικά με τις υποθέσεις.
Ο ίδιος, την ώρα που παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι του στη Βουδαπέστη φορώντας «ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού» κι αναμένοντας την απόφαση του ουγγρικού δικαστηρίου σχετικά με την έκδοσή του. Εκφράζει δε την προσδοκία πως θα υπάρξει διεθνής κινητοποίηση από εισαγγελικές αρχές στην Ευρώπη με δεδομένο  ότι, όπως αναφέρει: «οι πληροφορίες που προσέφερα είναι μεγάλου δημόσιου ενδιαφέροντος». Την ίδια στιγμή, δηλώνει βέβαιος πως στην Πορτογαλία δε θα τύχει δίκαιης δίκης: «Η δικαιοσύνη εκεί δεν είναι απόλυτα ανεξάρτητη, καθώς υπάρχουν υπόγειες διαδρομές με εκπροσώπους μεγάλων, «κρυφών» συμφερόντων. Βέβαια υπάρχουν και δικαστές που κάνουν καλή δουλειά. Δυστυχώς όμως η μαφία του ποδοσφαίρου βρίσκεται παντού» επισημαίνει ο Ρουί Πίντο.
Παράλληλα, αποκαλύπτει πως τόσο ο ίδιος όσο και ο δικηγόρος του συνεργάζονται με τις γαλλικές αρχές, ενώ αναφέρει πως έχει έρθει επίσης σε επαφή με τις βελγικές κι ελβετικές αρχές, καθώς επίσης και με εκείνες των ΗΠΑ. Επιπλέον, μιλάει για την «προσέγγιση» που είχε από νεαρή γυναίκα, η οποία αρχικά τον φλέρταρε, στη συνέχεια ισχυρίστηκε πως εργάζεται για μεγάλη δικηγορική εταιρία, για να ανακαλύψει ο ίδιος τελικά  αυτή ήταν δημοσιογράφος μιας μεγάλης βρετανικής ταμπλόιντ εφημερίδας.
Την ίδια στιγμή, απορρίπτει τις κατηγορίες για κυβερνοέγκλημα οι οποίες του αποδίδονται: «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου χάκερ, αλλά πολίτη που ενεργούσε για το δημόσιο συμφέρον. Η μόνη πρόθεσή μου ήταν να αποκαλύψω παράνομες πρακτικές που επηρεάζουν τον κόσμο του ποδοσφαίρου».
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι αποκαλύψεις που είχαν κάνει σχετικά το εκτεταμένο σύστημα φοροδιαφυγής δεκάδων δισ. ευρώ στον χώρο του ισπανικού ποδοσφαίρου, στο οποίο εμπλέκονταν κάποια από τα πλέον προβεβλημένα πρόσωπα του χώρου, όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Ρανταμέλ Φαλκάο, ο Μεζούτ Οζίλ, αλλά και ο Ζοζέ Μουρίνιο. Όλοι τους είχαν παρακάμψει τις ισπανικές οικονομικές αρχές, μέσω εταιριών που δημιούργησαν με τη συνδρομή του Πορτογάλου μάνατζερ, Ζόρτζε Μέντες. Ο Ρούι Πίντο από τη μεριά  του δηλώνει απογοητευμένος από την τελική έκβαση της υπόθεσης: «Αποδείχτηκε τελικά ότι οι αρμόδιες αρχές δεν είχανε καμιά απολύτως διάθεση να κάνουν εις βάθος έρευνα σε μια τόσο σκανδαλώδη υπόθεση. Αρκέστηκαν στο να πάρουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι είχαν γλυτώσει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ο καθένας» τονίζει.
Ανάλογες αποκαλύψεις είχαν γίνει από τα Football Leaks και αναφορικά με την «δράση» κάποιων από τις μεγαλύτερες  πορτογαλικές ομάδες, όπως η Μπενφίκα και η Σπόρτιγκ Λισαβόνας. Αυτός είναι κι ο λόγος που, όπως  εκτιμά στη συνέντευξή του ο Ρουι Πίντο, βρίσκεται με τόσο λυσσώδη τρόπο στο στόχαστρο της πορτογαλικής δικαιοσύνης.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη συνέντευξη και στην πολύ «αμαρτωλή» υπόθεση του  γραφείου μάνατζερ Doyen Sports, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο πρωτοφανούς σκανδάλου ξεπλύματος τεράστιων χρηματικών ποσών από μεταγραφές μέσω Μάλτας. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις φήμες πως επιχείρησε να εκβιάσει τη συγκεκριμένη εταιρία, προκειμένου να μην προχωρήσει στις παραπάνω αποκαλύψεις, ο Ρούι Πίντο αναφέρει: «Έγινα πράγματι συναντήσεις με στελέχη της εταιρίας, όπου τους ρώτησα τι ποσά ήταν διατεθειμένοι να δώσουν. Ήθελα απλά να διαπιστώσω μέχρι ποιο σημείο ήταν διατεθειμένοι να φτάσουν, πόσο σημαντικές ήταν ο πληροφορίες που είχαμε για τη δράση τους.  Ενεπλάκη κι ένας δικηγόρος που υποτίθεται θα έκλεινε τη συμφωνία. Επαναλαμβάνω δεν ήθελα ποτέ να πάρω χρήματα. Όταν διαπίστωσα την αξία των εγγράφων που είχαμε στα χέρια μας έκοψα κάθε συζήτηση για συμφωνία. Τώρα μετά από τόσο καιρό, μπορώ να πω πως οι συγκεκριμένες συναντήσεις ήταν ένα μεγάλο λάθος, ήμουν ανόητος που προχώρησα στις συγκεκριμένες επαφές με την Doyen».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More