8 Μαΐ 2018

Γιατί το παιχνίδι ρόλων είναι σημαντικό για τα παιδιά

Η φαντασία ενός νηπίου είναι σε πλήρη εξέλιξη και τι πιο ωραίο από το να παρατηρεί κανείς αυτόν τον κόσμο του προσποιητού σε δράση.
Σε αυτήν την ηλικία, τα νήπια λατρεύουν να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού που κάνετε κι εσείς. Κάνουν εξάσκηση στο να τρώνε και να πίνουν (πριν από την ηλικία των δύο, ίσως δοκιμάσουν να φάνε και τα ψεύτικα φαγητά-παιχνίδια τους), ενώ παίζουν και τους ρόλους της μαμάς και του μπαμπά με τις κούκλες και τα λούτρινα ζωάκια τους. Σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους, προσπαθούν να σας μιμηθούν.
https://im1.7job.gr/sites/default/files/imagecache/1200x675/article/2018/19/260718-paixnidi-rolon-696x464.jpg
Μπορείτε να ενθαρρύνετε αυτού του είδους το παιχνίδι φαντασίας προσφέροντας στα παιδιά σας απλά αντικείμενα, όπως κουζινικά, εργαλεία, είδη κηπουρικής και κούκλες. Καλό είναι επίσης να δώσετε στα παιδιά σας πραγματικές εμπειρίες ώστε να τροφοδείτε την αυξανόμενη φαντασία τους. Ένα ψεύτικο φορτηγό ή μια πλαστική φάρμα ζώων δεν μπορεί να πυροδοτήσει το παιχνίδι φαντασίας εάν το παιδί σας δεν έχει δει ένα πραγματικό εργοτάξιο ή μια φάρμα.
Επίσης, σ’ αυτή την ηλικία πολύ σημαντικό είναι το παιχνίδι ρόλων. Παρακάτω, θα δείτε 5 λόγους που είναι τόσο σημαντικό για ένα παιδί:
1. Τα παιχνίδια ρόλων είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να πειραματιστεί το νήπιο με τα συναισθήματά του χωρίς να φοβάται ότι θα σας δυσαρεστήσει
Μπορεί ελεύθερα να εκφράσει θυμό, για παράδειγμα, χτυπώντας μια κούκλα και όχι τον συμπαίκτη του. Μπορεί να μεταβιβάσει τον δικό του φόβο για το σκοτάδι στο αρκουδάκι, κάνοντάς το να κλαίει, αντί να κλαίει το ίδιο.
2. Το παιδί μπορεί επίσης να πειραματιστεί με συναισθήματα τρυφερότητας κουνώντας ρυθμικά και ταΐζοντας το αγαπημένο λούτρινο ζωάκι του. Ή μπορεί να διαχειριστεί την αναπτυσσόμενη αίσθηση του σωστού και του λάθους μαλώνοντας έναν φανταστικό φίλο.
3. Μπορείτε ακόμη και να δείτε σημάδια ενσυναίσθησης, καθώς ηρεμεί το ψεύτικο σκυλάκι του που «κλαίει».
4. Το παιχνίδι ρόλων μπορεί επίσης να βοηθήσει τα νήπια να αναπτύξουν τις γνωστικές τους δεξιότητες.
Όταν το παιδί σας χρησιμοποιεί ένα κουτάλι για να αναπαραστήσει ένα τηλέφωνο, για παράδειγμα, επιδεικνύει την ικανότητά του να δημιουργεί σύμβολα. Το να γνωρίζει πώς λειτουργούν τα σύμβολα αποτελεί βασικό παράγοντα εκμάθησης των γραμμάτων και των αριθμών αργότερα.
5. Το παιχνίδι ρόλων βοηθά επίσης τα παιδιά να σκέφτονται λογικά και να επινοούν λύσεις (βασικό για την επίλυση προβλημάτων).
Για παράδειγμα, ίσως το παιδί σας κατασκευάσει έναν αυτοκινητόδρομο για τα αυτοκινητάκια του και χρειαστεί να μετακινήσει άλλα παιχνίδια από μπροστά, προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο του.
Ο κόσμος του προσποιητού είναι ένας υπέροχος κόσμος για να περνά το παιδί σας την ώρα του.
Μακροπρόθεσμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το παιχνίδι ρόλων μπορεί να ενισχύσει την αυτεπίγνωση, την αυτοπεποίθηση και τον έλεγχο του εαυτού του. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει θετική επιρροή στη μνήμη του παιδιού, στις γλωσσικές δεξιότητες και στην ικανότητά του να αναλαμβάνει ρόλους.
Ωστόσο, προκειμένου να μπορέσει το παιδί σας να αξιοποιήσει στο έπακρο την αυξανόμενη φαντασία του, χρειάζεται να έχει χρόνο και χώρο ώστε να προσποιηθεί χωρίς παρεμβάσεις. Με άλλα λόγια, συγκρατηθείτε.
Εάν για παράδειγμα χρησιμοποιεί ένα χάρτινο ποτήρι ως δήθεν κούπα τσαγιού, δεν χρειάζεται να σπεύσετε με ένα… αυθεντικό σετ τσαγιού. Εάν σπρώχνει ένα χάρτινο κουτί προσποιούμενο ότι είναι αυτοκίνητο, μην το κατευθύνετε προς τα αυτοκινητάκια που βρίσκονται στη γωνία. Εάν σας ζητήσει να παίξετε το σχολείο, μην υποθέσετε αυτομάτως ότι θα αναλάβετε τον ρόλο του δασκάλου. Αυτός ο προσποιητός κόσμος ανήκει στο παιδί σας. Αφήστε το να σκηνοθετήσει εκείνο την παράσταση.
Απόσπασμα από το βιβλίο : Ages & Stages – Στάδια Ανάπτυξης, εκδ. Μάρτης
Πηγή: mamagers.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More