29 Νοε 2017

Υεμένη, ώρα μηδέν


Επτά εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με τον λιμό στην Υεμένη
Τα αεροσκάφη που τελικά προσγειώθηκαν στη Σαναά μετέφεραν εμβόλια και άλλα φάρμακα για λογαριασμό της UNICEF, αλλά και τρόφιμα του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) του ΟΗΕ.
Στην πραγματικότητα βέβαια τα φορτία αυτά, με αφετηρία το Αμάν της Ιορδανίας, είναι μικροποσότητες, μια «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει επιτραπεί σε πλοία που μεταφέρουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων -μεταξύ των οποίων και εκατοντάδες τόνοι σιταριού-, φαρμάκων και άλλων ιατρικών εφοδίων στα λιμάνια της Χοντέιντα και του Σαλίφ στην Ερυθρά Θάλασσα, εν μέσω ενός από τους χειρότερους λιμούς των τελευταίων ετών σε παγκόσμια κλίμακα.
Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ περίπου επτά εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με τον λιμό στην Υεμένη και εκατοντάδες χιλιάδες ζωές απειλούνται από τις επιδημίες χολέρας και διφθερίτιδας που σαρώνουν λόγω των συνθηκών.
Σε χτεσινή ανακοίνωσή της, η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children εκτιμά ότι 20.000 παιδιά κάτω των 5 ετών στην Υεμένη προστίθενται κάθε μήνα στον κατάλογο με τους πάσχοντες από «οξύ υποσιτισμό», δηλαδή «κατά μέσο όρο 27 παιδιά την ώρα».
Τονίζει δε πως ο αποκλεισμός της Υεμένης επιδεινώνει τη διατροφική κρίση, «οδηγώντας σε μια σημαντική αύξηση θανάτων παιδιών από οξύ υποσιτισμό και ασθένειες που μπορούν να προληφθούν».
Εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε χτες χαρακτηριστικά πως αν και το (προσωρινό;) άνοιγμα του αεροδρομίου της Σαναά «είναι αναμφίβολα ένα ενθαρρυντικό βήμα», οι Σαουδάραβες και οι σύμμαχοί τους, παρά τις σχετικές υποσχέσεις τους, δεν έχουν δώσει ώς τώρα άδεια ελλιμενισμού σε δύο κατάφορτα πλοία:
«Συζητάμε κυρίως για ένα πλοίο το οποίο βρίσκεται στα ανοικτά της Χοντέιντα και μεταφέρει σιτάρι από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα κι ακόμη ένα που αναμένει στο Τζιμπουτί με ιατρικά εφόδια για την αντιμετώπιση της χολέρας, το οποίο έχει επίσης προορισμό τη Χοντέιντα», δήλωσε χτες ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Λέρκε και στις δραματικές ελλείψεις καυσίμων:«Υπογραμμίζουμε ότι είναι κρίσιμης σημασίας να επαναληφθούν επίσης οι εισαγωγές εμπορικών προϊόντων και κυρίως καυσίμων, απαραίτητων για την ανθρωπιστική μας δράση -τις μεταφορές κ.ά.- και για την άντληση νερού», τόνισε.
Πώς απαντά σε όλα αυτά το Ριάντ και ο πραγματικός αρχιτέκτονας του πολέμου, ο 32χρονος πρίγκιπας-διάδοχος Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν;
Μα φυσικά με νέες απειλές κατά του Ιράν και των απανταχού συμμάχων του, στους οποίους επιμένει να «τσουβαλιάζει» ολόκληρο τον λαό της Υεμένης.
Χτες, με αφορμή το μακελειό στο Σινά, ο διάδοχος ανακοίνωσε πανηγυρικά την ίδρυση ενός νέου «αντιτρομοκρατικού συνασπισμού» αποτελούμενου από 40 κυρίως σουνιτικά μουσουλμανικά κράτη και υποσχέθηκε ανελέητο αγώνα εναντίον των εξτρεμιστικών οργανώσεων (στις οποίες, φυσικά, εντάσσει αυθαίρετα τους τρανούς «Φρουρούς της Επανάστασης», τους Χούτι, τη λιβανική Χεζμπολάχ κ.ά.) μέχρι «να εξαφανιστούν από τη Γη».
Κήρυξε μάλιστα αυτοπροσώπως την έναρξη στο Ριάντ μιας συνόδου των υπουργών Αμυνας αυτών των χωρών της Ασίας και της Αφρικής, ανάμεσα στις οποίες φιγουράρουν και… γνωστές δημοκρατικές δυνάμεις όπως το Πακιστάν, η Τουρκία και η Νιγηρία, ενώ αντίθετα απουσιάζουν το Ιράν, η Συρία, το Ιράκ και το (επίσης αποκλεισμένο από τους γείτονές του) Κατάρ.
Το γεγονός ότι οι σιίτες Ιρανοί και οι φιλο-Ιρανοί πολεμούν εδώ και χρόνια τους (φανατικούς σουνίτες) εξτρεμιστές του «Ισλαμικού κράτους», οι οποίοι αποδεδειγμένα χρηματοδοτούνταν και οπλίζονταν από ορισμένους… συμμετέχοντες στη σύνοδο του Ριάντ, προφανώς διαφεύγει από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ, που δεν δίστασε πριν από λίγες μέρες να αποκαλέσει «νέο Χίτλερ» τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Αδιάλλακτη η Τεχεράνη

Αλλά και η Τεχεράνη παραμένει αδιάλλακτη: απαντώντας σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία η Ουάσινγκτον δηλώνει «αποφασισμένη να στηρίξει τη Σαουδική Αραβία και όλους τους συμμάχους της στον Κόλπο ενάντια στην επιθετικότητα και την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τους Ιρανούς “Φρουρούς της Επανάστασης”», εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε χτες τις ΗΠΑ ως υπεύθυνες για τις «επονείδιστες ωμότητες και τους βομβαρδισμούς αμάχων» που διαπράττει η Σ. Αραβία στην Υεμένη.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στα μέσα Νοεμβρίου από την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου, η Σαουδική Αραβία έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ συμβόλαια για την αγορά όπλων συνολικής αξίας άνω των 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην επταετία από το 2009 ώς το 2016: «Από το 2015 ο σαουδαραβικός στρατός, που εκπαιδεύεται από τις ΗΠΑ, χρησιμοποιεί για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Υεμένη όπλα αμερικανικής κατασκευής, δέχεται την επιμελητειακή υποστήριξη των ΗΠΑ και τις πληροφορίες που του παρέχει», τονίζεται στην αμερικανική έκθεση.
efsyn.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More