Της Ιφιγένειας Κοντού
Η Lata ήταν ένα κοριτσάκι που ζούσε στο Kultali της Ινδίας και πήγαινε σχολείο. Στα 16 της, την πάντρεψαν παρά τη θέλησή της με ένα νεαρό που δεν γνώριζε καν. Δυο μήνες μετά τον γάμο τους, ο σύζυγός της την πούλησε σε ένα πορνείο. Φαινόταν σαν η ζωή της να είχε τελειώσει εκεί, μέσα στο βρώμικο δωμάτιο του πορνείου όμως η Lata κατάφερε να δραπετεύσει και τώρα σπουδάζει νομικά. Θα γίνει δικηγόρος και θα παλέψει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Χάρη σε ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά για τα κορίτσια που έχουν πέσει θύματα trafficking. Το School for Justice.
Η σχολή που ξεκίνησε μόλις στις 6 Απριλίου, είναι το αποτελέσμα της συνεργασίας μιας από τις καλύτερες νομικές σχολές της Ινδίας με τη Free A Girl Movement, μια διεθνή οργάνωση που εργάζεται με στόχο να απελευθερώσει όλα τα κορίτσια παντού στον κόσμο από το sex trafficking. Η αρχή έγινε από την Ινδία που κατέχει το θλιβερό ρεκόρ με τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων trafficking.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ο αριθμός των κοριτσιών που εργάζονται παρά τη θέλησή τους σε πορνεία υπολογίζεται σε 3 εκατομμύρια άτομα! Από αυτά, το 40% είναι ανήλικα κορίτσια συνήθως από χαμηλές κάστες ή εθνικές μειονότητες. Πολλά είναι θύματα απαγωγής από τις οικογένειές τους κι άλλα, αντικείμενα αγοραπωλησίας…Το θέμα είναι ότι οι σωματέμποροι σπάνια συλλαμβάνονται και ακόμη σπανιότερα καταδικάζονται. Τις περισσότερες φορές τη γλιτώνουν επειδή δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, καταγγέλλει η οργάνωση Free A Girl.
To School of Justice θα ετοιμάσει μια νέα γενιά δικηγόρων που θα ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει trafficking και θα παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις για να μην ξεφύγει κανένας ένοχος. Σίγουρα δεν θα χαρίζονται , δεν θα χρηματίζονται και δεν θα επηρεάζονται από τις ισχύουσες φαλλοκρατικές αντιλήψεις.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, οι φοιτήτριες θα ζουν και θα σπουδάζουν μέσα στη νομική σχολή [της οποίας η διεύθυνση δεν ανακοινώνεται για λόγους ασφαλείας]. Πρόκειται για 19 κορίτσια ηλικίας από 19 έως 26 ετών. Το πρόγραμμα θα πάρει πέντε με έξι χρόνια για να ολοκληρωθεί. Οι απόφοιτες της σχολής θα πάρουν πτυχίο και θα μπορούν να ασκήσουν κανονικά το λειτούργημα του δικηγόρου με ειδίκευση σε περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης, διακίνησης και μαστροπείας.
Πιο συγκεκριμένα, από τον executive creative director [δημιουργικό διευθυντή] Bas Korsten και την ομάδα του που πήραν brief από την οργάνωση: Free A Girl [τους δόθηκαν δηλαδή κάποια στοιχεία και τους ζητήθηκε να εργαστούν πάνω στο project αυτό] με σκοπό να γίνει μια καμπάνια η οποία θα στόχευε στους άντρες της Ινδίας. Η δημιουργική ομάδα της διαφημιστικής εταιρείας υπό την καθοδήγηση του δημιουργικού τους διευθυντή [ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω έχει σαρώσει όλα τα διεθνή βραβεία στον χώρο της Διαφήμισης τα τελευταία χρόνια], σκέφτηκαν κάτι καλύτερο: πιο βαθύ, πιο ουσιαστικό και πιο χρήσιμο και πιο μόνιμο από μια καμπάνια επικοινωνίας… Πρότειναν το φιλόδοξο concept της δημιουργίας μιας νομικής σχολής για τα κορίτσια – θύματα του sex trafficking. Οραματίστηκαν το School of Justice. Δούλεψαν σκληρά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
“Δουλέψαμε σε στενή συνεργασία με την οργάνωση Free A Girl, μελετήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αναζητήσαμε τον χώρο, επιλέξαμε την πρώτη τάξη κοριτσιών και χτίσαμε την καμπάνια γύρω από αυτό το έργο” εξηγεί ο δημιουργικός διευθυντής Bas Korsten. Και να που το όραμά τους σήμερα, γίνεται πραγματικότητα. Τώρα η δημιουργική ομάδα της διαφημιστικής εταιρείας, σκέφτεται να επεκτείνει το πρόγραμμα φτιάχνοντας ένα ακόμη School of Justice στη Βραζιλία…
tvxs.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου