22 Αυγ 2016

Πολίτες Μεσολογγίου:«Τα αιτήματα των πολιτών του Αιτωλικού είναι κάτι παραπάνω από δίκαια: είναι αυτονόητα».

Το ζήτημα του νερού και της θάλασσας στο Αιτωλικό έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, αφενός από τα γεγονότα, δηλαδή την εμφάνιση καταστρεπτικών φαινομένων στην λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού και αφετέρου από τις αντιδράσεις πολιτών του Αιτωλικού αλλά και της Δημοτικής Αρχής.
Τον τελευταίο καιρό κάποιοι πολίτες του Μεσολογγίου έχουμε έρθει σε επαφή με την επιτροπή για το νερό και την θάλασσα στο Αιτωλικό, με σκοπό να συζητήσουμε, να ενημερωθούμε και να δούμε πώς μπορούμε να στηρίξουμε τον δίκαιο αγώνα τους που αφορά αρχικά το Αιτωλικό αλλά κατ’ επέκταση ολόκληρο τον Δήμο Μεσολογγίου και όχι μόνο. Παρευρεθήκαμε σε Δημοτικά Συμβούλια, σε συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες, σε συζητήσεις και ενημερώσεις και βάλαμε και εμείς το λιθαράκι μας στον εξελισσόμενο αυτό αγώνα με ενημέρωση του ντόπιου πληθυσμού και την ανάρτηση πανό.
Τα αιτήματα των πολιτών του Αιτωλικού είναι κάτι παραπάνω από δίκαια: είναι αυτονόητα. Το δικαίωμα μιας πόλης σε καθαρό νερό στην Ελλάδα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν έτη 2016 δεν θα έπρεπε καν να είναι θέμα συζήτησης. Η περιβαλλοντική (και κατά συνέπεια κοινωνική και οικονομική) καταστροφή που εξελίσσεται στην λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού μας αφορά άμεσα και η αντιμετώπιση της είναι απολύτως αναγκαία. Τα θέματα αυτά θα έπρεπε να λύνονται μέσα από διάλογο και αντίληψη της ανάγκης για προστασία του περιβάλλοντος, όχι μέσα από δικαστήρια, εφέσεις, αυτόφωρα και στρεψοδικίες. Και όμως, οι πολίτες του Αιτωλικού είναι αναγκασμένοι να καταφύγουν σε τέτοιες λύσεις, αφού οι μέχρι τώρα διαμαρτυρίες τους αντιμετωπίστηκαν είτε με σιωπή και αδιαφορία, είτε με λοιδορίες, είτε με προσωπικές επιθέσεις και επίκληση στα (πάντα παρόντα) «σκοτεινά συμφέροντα» που ποτέ κανένας δεν μαθαίνει, είτε ακόμα και με αστυνομικά μέτρα.
Θα πίστευε κανείς ότι το πρώτο μέλημα της Δημοτικής Αρχής δεν θα έπρεπε να ήταν οι εφέσεις ή η διαταγές προς το λιμενικό για να κατεβάσει τα πανό διαμαρτυρίας ή οι απειλές για μηνύσεις ή η άρνηση συνεργασίας ή τα σουρεαλιστικά εκτός πραγματικότητας δελτία τύπου. Και όμως, σε αυτό το σημείο είμαστε: οι αποφάσεις για αντιμετώπιση των διαμαρτυρόμενων κατοίκων του Αιτωλικού εκπλήσσουν με την ταχύτητα τους, αντίθετα οι λύσεις και ο διάλογος είναι εκτός της ατζέντας. Η δικαστική απόφαση είναι ξεκάθαρη και θα πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο, αν θέλουμε να υπάρχει μέλλον στο Αιτωλικό και κατ’ επέκταση στον Δήμο Μεσολογγίου. Ακόμα και αν δεν μπορεί να γίνει αυτό στο 100% άμεσα, υπάρχουν μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, όπως πχ η ρύθμιση των λογαριασμών που, εντελώς παράλογα, συνεχίζουν να στέλνονται στους κάτοικους ή η παροχή δωρεάν καθαρού νερού με μια υδροφόρα, την οποία αυτή την στιγμή οι κάτοικοι πληρώνουν.
Το γεγονός και μόνο ότι ο Δήμος αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει έστω και αυτά τα απλά, πρόχειρα μέτρα που θα έδιναν ένα στίγμα συνεργασίας και θα έπειθαν για τις προθέσεις του ενώ αντίθετα, επιμένει να τα βάζει με τους διαμαρτυρόμενους για το πρόβλημα αντί του ίδιου του προβλήματος, λέει πολλά. Εμείς θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι το πρόβλημα του Αιτωλικού είναι και δικό μας και θα συνεχίσει να είναι μέχρι να δοθούν σοβαρές, αποτελεσματικές και βιώσιμες για το μέλλον λύσεις. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων του Αιτωλικού με κάθε μέσο. Τέλος, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι χθές τοποθετήσαμε πανό στήριξης στα γήπεδα μπάσκετ απέναντι από τον Αγ. Νεκτάριο, με πλήρη συνείδηση ότι θα τρέξουν οι γνωστοί να το κατεβάσουν. Ας είναι, έχουμε την υπομονή και την όρεξη να φτιάξουμε και άλλα.
 https://scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/13996063_1098375126877625_2109282532386383048_o.jpg
 
Το πραγματικό ερώτημα είναι το για πόσο θα συνεχίζει η Δημοτική Αρχή να ευτελίζει τον ρόλο της τρέχοντας να κατεβάσει πανο και να σπιλώσει την οποιαδήποτε διαμαρτυρία, πρίν υποχρεωθεί να προβεί σε πραγματικές λύσεις, μαζί με την κοινωνία του Αιτωλικού.

Ομάδα πολιτών Μεσολογγίου για το νερό και τη θάλασσα του Αιτωλικού

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More