8 Δεκ 2015

Ο οικονομικός πόλεμος των ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας πετυχαίνει το στόχο του

Η χώρα ξανά στα νύχια του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού

Αποτέλεσμα εικόνας για ΒενεζουέλαΟι κάλπες των βουλευτικών εκλογών στην Βενεζουέλα, για πρώτη φορά μετά από 16 ολόκληρα χρόνια, ανέδειξαν τη Δεξιά αντιπολίτευση της χώρας ως πρώτη δύναμη του κοινοβουλίου, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τη χώρα της λατινικής Αμερικής. Ο συνασπισμός της νεοφιλελεύθερης αντιπολίτευσης κέρδισε 99 έδρες επί συνόλου 167 και οι τσαβικοί υπέστησαν την πρώτη τους ήττα.

Σχεδόν τα τρία πέμπτα του κοινοβουλίου ελέγχονται πλέον από τη Δημοκρατική Ενότητα, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο, διαδόχου του Ούγκο Τσάβες, κατέλαβε μόλις 46 έδρες. Η πρόεδρος του εθνικού εκλογικού συμβουλίου Τιμπισάι Λουσένα ανακοίνωσε επίσημα τα αποτελέσματα, σημειώνοντας πως οι εκλογές διεξήχθησαν σε ήρεμο κλίμα και με μεγάλη συμμετοχή.

Η αντιπολίτευση ενισχύθηκε ιδιαίτερα από τη λαϊκή δυσαρέσκεια που προκλήθηκε από την οικονομική κρίση λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Η νίκη της αντιπολίτευσης σηματοδοτεί μια ιστορική καμπή μετά την άνοδο στην εξουσία του Τσάβες το 1999. Παρά την ήττα, ο Νικολάς Μαδούρο διατηρεί ισχυρές εξουσίες, καθώς το σύστημα της χώρας είναι προεδρικό και πλέον η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις επόμενες κινήσεις του, αλλά και τρόπο που οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More