12 Δεκ 2015

Στους «γύπες» των αγορών τα «κόκκινα δάνεια» 0

tsakalotos_26
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για το δεύτερο πακέτο των 13 προαπαιτούμενων, που πρέπει να έχει ψηφιστεί έως το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου να γίνει εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ μέχρι την Παρασκευή.
Η κυβέρνηση μάλλον δεν θα έχει πρόβλημα να περάσει από τη Βουλή το δεύτερο πακέτο των μέτρων. Στη συνέχεια το Euroworking Group θα εγκρίνει τη χορήγηση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο και το κουαρτέτο των δανειστών βρήκαν το ρυθμιστικό πλαίσιο πώλησης των «κόκκινων» δανείων στους «γύπες» της αγοράς. Η ελεύθερη αγορά αγοράς και πώλησης τους θα ξεκινήσει να λειτουργεί τους πρώτους μήνες του 2016.
Το βάρος αυτή τη στιγμή πέφτει στη μεγάλη «μπίζνα» της διαχείρισης των μεγάλων «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 40 δισ. ευρώ από τα συνολικά 100 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων και επισφαλών δανείων.
Στο επίκεντρο βρίσκονται κλάδοι όπως τα ξενοδοχεία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι κατασκευαστικές εταιρείες, η ακτοπλοΐα, οι εταιρείες τροφίμων και άλλα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα εξαιρεθούν της πώλησης σε funds τα δάνεια που έχουν ως ενέχυρο την πρώτη κατοικία, είτε αυτά αφορούν νοικοκυριά που έλαβαν στεγαστικό δάνειο για την αγορά πρώτης κατοικίας είτε ελεύθερους επαγγελματίες και μικρούς επιχειρηματίες που έχουν πάρει δάνεια με εχέγγυο τα σπίτια τους.
Τα στεγαστικά που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία θα παραμείνουν «προστατευμένα» μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, όποτε και θα υπάρξει νέο κανονιστικό πλαίσιο που θα καθορίζει τους όρους και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα βγαίνουν στο «σφυρί».
Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργείται δευτερογενής αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Στη διαπραγμάτευση των τελευταίων ημερών οι δύο πλευρές έκλεισαν πολύ γρήγορα το φορολογικό κομμάτι για τις αγορές με «πλαστικό χρήμα» από το 2016, την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και τα μέτρα κατά του λαθρεμπορίου.
Συμφώνησαν ακόμα για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ, τον ΑΔΜΗΕ και το νέο Ενιαίο Μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί από το καινούργιο έτος.
efsyn.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More