24 Ιουλ 2015

Ενιαύσια Πρωταπριλιά

Παντελής Μπουκάλας ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
​​Με το Διαδίκτυο, που η ύπαρξή του κυρώνει και επαληθεύει κάθε γράμμα της λέξης «παγκοσμιοποίηση», οποιαδήποτε φάρσα μπορεί να ξεπεράσει ταχύτατα το τοπικό επίπεδο και να απολαύσει οικουμενική αίγλη.
Αν γίνεται απλώς «για την πλάκα», η φήμη της θα χαθεί στη βδομάδα πάνω, ώστε να βρεθεί χρονοχώρος για την επόμενη. Αν όμως είναι μια καλοστημένη προβοκάτσια, μπορεί αναμεταδιδόμενη να προκαλέσει πολιτικά γεγονότα και να εκθέσει βαριά τα μίντια που θα τσιμπήσουν. Μέχρι τώρα έχουν γλιστρήσει πάνω σε ολοφάνερες πεπονόφλουδες πολλά κανάλια, εφημερίδες και ιστοσελίδες· διεθνώς. Ακόμα κι όταν η παγίδα φωνάζει «έι, εδώ είμαι, πάρτε τα μέτρα σας», όλο και κάποιος σαγηνεύεται.

Εξηγήσιμη η ευκολία με την οποία σοβαροί ενημερωτικοί φορείς υιοθετούν κατασκευάσματα μιας κραυγαλέας, αυτοϋπονομευόμενης υπερβολής: Με τα τόσα απίστευτα και απίθανα που βλέπουμε πραγματοποιούμενα στην πολιτική μας καθημερινότητα, τίποτε δεν μας φαίνεται αδύνατο και αδιανόητο.

Οταν, λ.χ., το αλατισμένο σουβλάκι έχει άλλο ΦΠΑ από το ανάλατο, γιατί να σε ξενίσει η «είδηση» ότι κάποιος Ελληνας πιλότος, και μάλιστα με το βουερά ελληνόμορφο όνομα Ομηρος Σιποστόπουλος (λίγο ακόμα και θα τον έλεγαν Τατασόπουλο, όπως τον επιστήμονα στον «Γκοντζίλα»), άρπαξε το F16 του, μπουκάρισε στην τουρκική επικράτεια, προσγειώθηκε σε παρατημένο στρατιωτικό χώρο κοντά στην πόλη Σόκε, πάρκαρε σ’ ένα υπόστεγο, ψιλομεταμφιέστηκε και βγήκε να αναζητήσει το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου του, ή μάλλον το φωτεινό αντικείμενο του σκοτεινού πόθου του: ένα ΑΤΜ. Και μάλιστα ένα ΑΤΜ που, διαισθανόμενο τις ανάγκες του πιλότου μας και συμμεριζόμενο την έκτακτη αγωνία του, προσπάθησε να μετατρέψει αυθωρεί και παραχρήμα το τουρκικό χρήμα σε ευρωπαϊκό, τις λίρες σε ευρώ. Δεν τα κατάφερε όμως και τελικά του έδωσε τουρκικές λίρες, 6.000 τον αριθμό. Ζήλεψαν όμως οι άλλοι πιλότοι της τάδε Μοίρας της δείνα Πτέρυγας Μάχης, πήγαν ομαδικά με τα αεροπλάνα τους στην Τουρκία και άδειασαν τα ΑΤΜ.
Μόνο που ενέδωσαν στον πειρασμό να πανηγυρίσουν επιτόπου για τον άθλο τους. Κι έτσι τους συνέλαβε η τουρκική αστυνομία την ώρα που χαλάρωναν πάνω στην ταράτσα ενός, πίνοντας, τι άλλο, ούζο…

Αν τα έλεγες αυτά στο καφενείο του χωριού σου, θα σου φώναζαν να σταματήσεις τα παραμύθια και θα σε υποχρέωναν να τους κεράσεις τρεις γύρους ούζο, με μεζέ σουβλάκια αλατισμένα. Αν όμως τα γράψεις σε μια ιστοσελίδα με βαρύγδουπο τίτλο, δεν έχεις παρά να περιμένεις τα θύματά σου. Στην περίπτωση των πιλότων, όλα ξεκίνησαν από τις «αποκαλύψεις» γαλλικής ιστοσελίδας, αεροδιαστημικής υποτίθεται.
Τσίμπησαν δύο τουρκικές εφημερίδες και μία αγγλική, καθώς και μία ελληνική ιστοσελίδα. Μέτρια ψαριά. Αν οι Γάλλοι έγραφαν πως ο πιλότος ήταν ο κ. Καμμένος, τα δίχτυα τους θα γέμιζαν. Στο Διαδίκτυο, όπου η Πρωταπριλιά γιορτάζεται ολοχρονίς, όσο πιο ψεύτικο είναι κάτι, τόσο πιο αληθινό φαντάζει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More