22 Ιουλ 2014

ΑΠΟ ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ... ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ!


Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Η κατάλληλη τράπεζα έκανε την κατάλληλη μελέτη: η ελβετική UBS, η τράπεζα που για να σε δεχτεί ως πελάτη της πρέπει να είσαι ζάπλουτος, έκανε μελέτη για τους... δισεκατομμυριούχους! Δισεκατομμυριούχους σε δολάρια, οφείλουμε να επισημάνουμε, όχι δισεκατομμυριούχους σε ευρώ! Εστω και σε δολάρια, οι δισεκατομμυριούχοι στον πλανήτη δεν είναι πολλοί - μόλις 2.170 άτομα μέτρησε η UBS. Η συνολική περιουσία αυτών των δύο χιλιάδων ανθρώπων δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη - περίπου 6,5 τρισεκατομμύρια δολάρια! Η UBS μάς πληροφορεί και από ποιες χώρες προέρχονται οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι. Πρώτη χώρα προέλευσης οι ΗΠΑ, όπως θα περίμενε κανείς. Από τις ΗΠΑ λοιπόν προέρχεται σχεδόν το ένα τέταρτο των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη - για την ακρίβεια 515 από αυτούς με συνολική περιουσία 2,064 τρισεκατομμύρια δολάρια. Κανείς όμως δεν θα φανταζόταν ότι στη δεύτερη θέση προέλευσης των δισεκατομμυριούχων βρίσκεται η... Κίνα! Μάλιστα, η Κίνα, με 157 δισεκατομμυριούχους που διαθέτουν περιουσία ύψους 384 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην τρίτη θέση η Γερμανία με 148 άτομα και αθροιστική περιουσία 432 δισ., στην τέταρτη θέση η Βρετανία (135 δισεκατομμυριούχοι με 420 δισ. δολάρια) και στην πέμπτη θέση η Ρωσία με 108 δισεκατομμυριούχους που κατέχουν περιουσία 342 δισ. δολαρίων.
Νέα έκπληξη μας περιμένει στη θέση νούμερο έξι: 103 δισεκατομμυριούχοι από την... πάμπτωχη Ινδία, με περιουσία 180 δισεκατομμύρια. Στην έβδομη θέση το... Χονγκ Κονγκ (75 άτομα με 224 δισ.) και μετά βίας στην όγδοη θέση εμφανίζεται η Γαλλία, με 64 δισεκατομμυριούχους με περιουσία 202 δισεκατομμύρια. Στην ένατη θέση η Σαουδική Αραβία (64 με 204 δισ.) και την πρώτη δεκάδα κλείνει η Ελβετία με 61 δισεκατομμυριούχους, των οποίων αθροιστικά η περιουσία ανέρχεται σε 128 δισεκατομμύρια δολάρια. Βάσει δηλαδή του αριθμού των δισεκατομμυριούχων, οι χώρες προέλευσης τους κατατάσσονται ως εξής: ΗΠΑ, Κίνα, Γερμανία, Βρετανία, Ρωσία, Ινδία, Χονγκ Κονγκ, Γαλλία, Σαουδική Αραβία, Ελβετία.
Από τις 10 αυτές χώρες προέρχονται δηλαδή οι 1.430 από τους 2.170 δισεκατομμυριούχους που έχουν συνολική περιουσία τα 4,58 τρισεκατομμύρια δολάρια από τα 6,5 που έχουν όλοι οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη. Μια απλή διαίρεση όμως της προαναφερθείσης περιουσίας των δισεκατομμυριούχων ανά χώρα διά του αριθμού των δισεκατομμυριούχων κάθε χώρας ώστε να δούμε πόσο... πάμπλουτοι είναι οι ζάπλουτοι κάθε χώρας κατά μέσο όρο, αλλάζει εντελώς τη σειρά. Μόνο οι ΗΠΑ παραμένουν και πάλι πρώτες, με τους πιο πλούσιους δισεκατομμυριούχους! Ο κάθε Αμερικανός δισεκατομμυριούχος έχει κατά μέσο όρο περιουσία 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αντιθέτως, η ένατη σε αριθμό δισεκατομμυριούχων Σαουδική Αραβία εκτινάσσεται στη δεύτερη θέση, με τον κάθε δισεκατομμυριούχο της να έχει κατά μέσο όρο περιουσία 3,19 δισεκατομμυρίων. Περιουσία 3,17 δισ. δολαρίων έχει ο κάθε Ρώσος δισεκατομμυριούχος και 3,16 ο κάθε Γάλλος ομόλογός του, ενώ ο κάθε Βρετανός 3,11. Σφαγή δηλαδή στις θέσεις 2 έως 5! Δέκα έως πενήντα... "ψωροεκατομμύρια" δολάρια καθορίζουν τη σειρά κατάταξης των δισεκατομμυριούχων. Αν είναι δυνατόν! Αντιθέτως, οι δισεκατομμυριούχοι της Ινδίας και της Κίνας αποδεικνύονται... "μπατίρηδες", καθώς με μέση περιουσία 1,75 και 2,45 δισ. δολαρίων αντιστοίχως καταβαραθρώνονται στη δέκατη και την όγδοη θέση αντιστοίχως. "Μπατίρηδες" και οι Γερμανοί δισεκατομμυριούχοι, στην έβδομη μόλις θέση με μέση περιουσία 2,9 δισ. δολαρίων, πίσω από το Χονγκ Κονγκ (3 δισ. δολ.). Πολύ πιο... "εξαθλιωμένοι" οι Ελβετοί δισεκατομμυριούχοι, με περιουσία μόλις 2,1 δισεκατομμυριούχων, στην ένατη θέση! Είναι να αυτοκτονούν! Βάσει λοιπόν του μέσου πλούτου, εντελώς άλλη η σειρά κατάταξης των δισεκατομμυριούχων από αυτές τις δέκα χώρες: ΗΠΑ, Σαουδαραβία, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Χονγκ Κονγκ, Γερμανία, Κίνα, Ελβετία, Ινδία.
Η UBS μας πληροφορεί και για το πώς προτιμούν σήμερα να ξοδεύουν τα λεφτά τους οι δισεκατομμυριούχοι. Ετσι λοιπόν μαθαίνουμε ότι έχουν ξοδέψει 169 δισεκατομμύρια δολάρια για ακίνητα, 48 δισεκατομμύρια για γιοτ, 34 δισ. δολάρια για προσωπικά αεροπλάνα και 31 δισεκατομμύρια για έργα τέχνης. Αλλα 13 δισεκατομμύρια έχουν ξοδέψει για αντίκες, κοσμήματα, ρούχα, συλλεκτικά αυτοκίνητα και πάει λέγοντας Μια απλή πρόσθεση αποκαλύπτει ότι όλα αυτά τα ποσά μαζί δεν κάνουν ούτε 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα υπόλοιπα 6,2 τρισεκατομμύρια βρίσκονται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα όπου αυξάνονται ή μειώνονται μακριά από τις παραγωγικές δραστηριότητες!
*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More