Ξεκινά διαπιστώνοντας πρόοδο και συνεχίζει με αποδόμηση μέχρι εσχάτων. Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΝΤ για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 3,41 δισ. ευρώ στη χώρα μας προβλέπει «επιπρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή» μέσα από «μόνιμα και υψηλής ποότητας μέτρα» και τη διατήρηση του δημόσιου χρέους σε υψηλά επίπεδα για την επόμενη δεκαετία παρά τα προσδοκώμενα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Eπιπλέον διαπιστώνεται η αδυναμία του εξαγωγικού τομέα παρά την «προσαρμογή των μισθών», καταρρίπτεται ο «ευσεβής πόθος» της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ, καθώς στην ανακοίνωση αναφέρεται χρήση του για ενδεχόμενα απρόοπτα στην εφαρμογή του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης και βέβαια υπάρχουν και οι γνωστές προτροπές για βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν δημοσιοποιηθεί η ανακοίνωση του ΔΝΤ το ΥΠΟΙΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε τη δική του …εκδοχή για την έκθεση του ΔΝΤ, ενώ ο κ. Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου παραδέχθηκε την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού, διαψεύδοντας το ύψος αυτού.
Σημειώνεται ότι η αναλυτική έκθεση του ΔΝΤ αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες.
Η ανακοίνωση του ΔΝΤ
«Οι ελληνικές αρχές έχουν σημειώσει πρόοδο στην σταθεροποίηση της δημοσιονομικής θέσης και στην εξισορρόπηση της οικονομίας. Το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα είναι υψηλότερο από τον στόχο και η Ελλάδα έχει προχωρήσει από το πιο αδύναμο στο πιο ισχυρό κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο στην ευρωζώνη, μόλις σε τέσσερα χρόνια.
Ωστόσο πρέπει να ξεπεραστούν ακόμα μια σειρά από προκλήσεις για να επιτευχθεί οριστικά η σταθεροποίηση και να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια πορεία βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης.
Είναι αναγκαία επιπρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, μέσα από μόνιμα και υψηλής ποιότητας μέτρα, με ταυτόχρονη ενίσχυση του κοινωνικού πλέγματος ασφαλείας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι αρχές να συνεχίσουν την βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών. Πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση.
Οι αρχές λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.
Παρά την σημαντική προσαρμογή των μισθών, η απόδοση του εξαγωγικού τομέα παραμένει συγκριτικά αδύναμη. Ως εκ τούτου είναι ευπρόσδεκτη μια εντατικοποίηση των προσπαθειών για την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών. Είναι αναγκαία περαιτέρω μέτρα για την απομάκρυνση των ρυθμιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό σε τομείς κλειδιά και στην μεταρρύθμιση της έκδοσης αδειών για επενδύσεις.
Οι αρχές έχουν δεσμευτεί στην αναζωογόνηση των προσπαθειών για την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και την βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.
Η αντιμετώπιση των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει μια σημαντική προτεραιότητα. Αν και δεν υπάρχει οξύ ρίσκο για την σταθερότητα, είναι κρίσιμο για την οικονομική ανάκαμψη οι τράπεζες να είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες και εκ των προτέρων ώστε να αναγνωρίσουν τις ζημιές με βάση ρεαλιστικά σενάρια για την ανάκτηση δανείων.
Πραγματοποιούνται προσπάθειες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την χρησιμοποίηση του «μαξιλαριού» του ΤΧΣ για να αντιμετωπιστούν απρόοπτα κατά την εφαρμογή του προγράμματος.
Παράλληλα το πλαίσιο για την ρύθμιση δανείων πρέπει να ενισχυθεί ταχέως.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να παραμείνει υψηλό κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, παρά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Οι διαβεβαιώσεις των ευρωπαίων εταίρων ότι θα εξετάσουν περαιτέρω πιθανά μέτρα για την μείωση του χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022 (υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα) είναι καλοδεχούμενες».
: fmvoice.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου