30 Απρ 2014

NASA: Ο Δυτικός πολιτισμός είναι στον δρόμο της κατάρρευσης



του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη*
Μια νέα μελέτη που χρηματοδότησε η NASA τονίζει την πιθανότητα ο παγκόσμιος βιομηχανικός πολιτισμός να είναι σε πορεία κατάρρευσης λόγω της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών και του οικονομικού χάσματος της κοινωνίας μεταξύ ελίτ και μαζών.
Η έρευνα είναι βασισμένη στο νέο διεπιστημονικό μοντέλο «Human and Nature Dynamical» (HANDY), επικεφαλής του οποίου είναι ο καθηγητής εφαρμοσμένων μαθηματικών Safa Motesharrei του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ σε συνεργασία με μια ομάδα ειδικών των φυσικών και κοινωνικών επιστήμων.
Η μελέτη διερεύνησε την δυναμική ανθρώπου-φύσης των πολιτισμών του παρελθόντος που κατέρρευσαν, όπως η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, και βρήκε ότι η κατάρρευση δύσκολα αποφεύγεται σε κοινωνίες με μεγάλες ανισότητες.
Σήμερα, τα υψηλά επίπεδα οικονομικής ανισότητας συνδέονται άμεσα με έναν δεύτερο παράγοντα κατάρρευσης του πολιτισμού, την υπερκατανάλωση των πηγών, με τις ελίτ που βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στις βιομηχανοποιημένες χώρες να είναι υπεύθυνες και για τα δύο. Η μελέτη αμφισβητεί εκείνους που υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία θα λύσει αυτές τις προκλήσεις αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα.
Οι επιστήμονες της NASA αποδεικνύουν ότι τα χειρότερα σενάρια κατάρρευσης ιστορικών πολιτισμών (που είναι περισσότερο προφανή στις περιπτώσεις των πολιτισμών των Ρωμαίων και των Μάγιας) δεν είναι αναπόφευκτα και οι δύο βασικές λύσεις είναι: α) να μειωθεί η οικονομική ανισότητα έτσι ώστε να διασφαλίζεται η δικαιότερη κατανομή των πόρων και β) να μειωθεί δραματικά η κατανάλωση των πόρων με την ελάττωση της ανάπτυξης του πληθυσμού.
Το χρηματοδοτούμενο από την NASA μοντέλο HANDY προσφέρει μια πολύ αξιόπιστη προειδοποίηση προς τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες και τους πολίτες σε όλες τις χώρες, ότι απαιτούνται άμεσα πολιτικές και δομικές αλλαγές.
ΌπωςέγραψεστονGuardian (Earth Insight, 19/03/2014) οδρ. NafeezAhmed, διευθυντής του InstituteforPolicyResearchandDevelopment, σχολιάζοντας την παραπάνω έρευνα, η μονοπώληση του πλούτου από τις ελίτ οδηγούν τον πλανήτη σε μια «τέλεια καταιγίδα» μέσα στα επόμενα δεκαπέντε περίπου χρόνια.
Αξίζει, όμως, να πούμε ότι η NASA, ο Οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε για να στείλει τον άνθρωπο στην σελήνη μεταβάλλεται σε μαλθουσιανό φερέφωνο της θεωρίας του αποπληθυσμού.
Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να λυθούν τα χέρια των γερακιών που εισηγούνται στα κέντρα αποφάσεων την παγκόσμια πολεμική κλιμάκωση.
Η λογική αυτή εμφιλοχωρεί κυρίως στις σέχτες του άξονα αγγλοσαξόνων-προτεσταντών του Βορρά και σιωνιστών που θεωρούν ότι τα μιλιούνια των Ασιατών, των Μουσουλμάνων και των Χριστιανών του Νότου είναι ανεπιθύμητα και, επομένως, αναλώσιμα.
Ο πολιτισμός μας βρίσκεται προφανώς σε ταραγμένη και μεταβατική εποχή. Το πιο υπερεκμεταλλευτικό και άπληστο καθεστώς της ιστορίας προσπαθεί να ακυρώσει όλες τις πολιτικές και οικονομικές κατακτήσεις, τα συστήματα απονομής δικαιοσύνης και κοινωνικής πρόνοιας που κατακτήθηκαν τα τελευταία περίπου εκατόν πενήντα χρόνια.
Στο βιβλίο της «OnAnxiety», η Βρετανίδα ακαδημαϊκός και ψυχίατρος RenataSalecl περιγράφει τον μοντέρνο δυτικό πολιτισμό ως την διαδικασία «ζομπιοποίησης του ατόμου»… βασικά, δηλώνει ότι ο δυτικοποιημένος άνθρωπος δεν διαθέτει τον χρόνο για να σκεφθεί αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά, όπως να αναλάβει την ευθύνη να αγωνισθεί για την διασφάλιση των πολιτικών ελευθεριών.
Η «ζομπιοποίηση» και η μιντιακή εξουδετέρωση των κοινωνικών αντιστάσεων επιτρέπει στις διάφορες «φράξιες» των γκλομπαλιστών και των νεοταξιτών να παίζουν τις τύχες του κόσμου στα ζάρια. Αποϊεροποιώντας την ανθρώπινη ζωή κι εμποδίζοντας να υπερνικηθεί η αδράνεια του υλισμού, οδηγούν τον κόσμο σε μια εντροπική κατάρρευση, αργά ή γρήγορα.

*[Δημοσιεύθηκε στο HellenicNexus τ.84, Απρίλιος 2014]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More