3 Αυγ 2013

Μήπως η γυμναστική σάς... παχαίνει;

Μήπως η γυμναστική σάς... παχαίνει;Ειδικοί αναφέρουν ότι πολλοί υπερεκτιμούν την ποσότητα της άσκησης που κάνουν, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν στη συνέχεια ατελείωτες και ανθυγιεινές θερμίδες



 Αν ιδρώνετε τη… φανέλα στο γυμναστήριο, αλλά παρά ταύτα δεν καταφέρνετε να χάσετε βάρος, μάλλον φταίει το πόσο «γυμνάζετε» τις σιαγόνες σας μετά την άσκηση.

Ερευνητές αναφέρουν ότι πολλά άτομα αρχικώς «χτυπιούνται» στο γυμναστήριο, γεγονός που τους κάνει βέβαια καλό, αλλά στη συνέχεια υπερεκτιμούν το πόσες θερμίδες έκαψαν, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν πολύ περισσότερες μέσω της κατανάλωσης σνακ με ζάχαρη και λιπαρά.

Για παράδειγμα, απαιτείται περισσότερο από μία ώρα ποδηλασίας προκειμένου να κάψει κάποιος μια μέτρια πίτσα.

«Υπάρχει πόλεμος μεταξύ της άσκησης και της διατροφής μέσα στο κεφάλι των περισσοτέρων»
αναφέρει ο Τζόναθαν Ρος, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Συμβουλίου για την Ασκηση, και προσθέτει: «Οι άνθρωποι τείνουν να υπερεκτιμούν την ποσότητα της άσκησης που κάνουν. Γυμνάζονται λίγο και μετά τρώνε πολύ».

Ο κ. Ρος, ο οποίος εργάζεται ως προσωπικός γυμναστής στην Ουάσιγκτον, λέει ότι η άσκηση μπορεί να παίξει ρόλο στη μείωση του βάρους, ωστόσο ο ρόλος αυτός είναι περιορισμένος αν δεν συνδυάζεται με γενικότερες αλλαγές του τρόπου ζωής και, κυρίως, διατροφής. «Βάζουμε την άσκηση σε ένα κουτί και μόλις "γεμίσουμε" αυτό το κουτί δεν κάνουμε τίποτε περισσότερο μέσα στην ημέρα» σημειώνει, τονίζοντας ότι το να τρώμε ανεξέλεγκτα μετά την άσκηση σίγουρα δεν βοηθά στην απώλεια βάρους.

Ο συνδυασμός φέρνει αποτέλεσμα
Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters Health, ο κ. Ρος ανέφερε ότι «ορισμένα προγράμματα για την απώλεια βάρους υπογραμμίζουν τη σημασία της διατροφής, ενώ κάποια άλλα τη σημασία της άσκησης. Ωστόσο ο συνδυασμός τους είναι ο καλύτερος».

Στο Εθνικό Αρχείο για τον Ελεγχο του Βάρους της Βρετανίας, στο οποίο συλλέγονται στοιχεία σχετικά με άτομα που έχουν χάσει τουλάχιστον 13 κιλά και έχουν διατηρήσει αυτή την απώλεια βάρους επί τουλάχιστον έναν χρόνο, σημειώνεται ότι το 90% των συγκεκριμένων ατόμων γυμνάζεται επί μία ώρα ημερησίως κατά μέσον όρο.

250-300 λεπτά την εβδομάδα
Οι αρμόδιοι για θέματα υγείας των ΗΠΑ συνιστούν στους υγιείς ενηλίκους να κάνουν φυσική άσκηση μέτριας έντασης για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα - δηλαδή περίπου 20 λεπτά την ημέρα. Πάντως ο δρ Τζόζεφ Ντόνελι, φυσιολόγος του Αμερικανικού Κολεγίου Αθλητιατρικής, διευκρινίζει ότι οι αμερικανικές οδηγίες αφορούν την καλή καρδιαγγειακή υγεία και όχι την απώλεια βάρους. «Οι οδηγίες αυτές δεν αφορούσαν ποτέ τον έλεγχο του βάρους και έχει γίνει κακή χρήση τους» αναφέρει ο δρ Ντόνελι, ερευνητής του πεδίου της παχυσαρκίας στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, και συμπληρώνει ότι σύμφωνα με μελέτες απαιτούνται τουλάχιστον 250-300 λεπτά άσκησης την εβδομάδα για την απώλεια βάρους. «Με 150 λεπτά άσκησης εβδομαδιαίως το μόνο που μπορεί να ελπίζει κάποιος είναι η διατήρηση του βάρους του».

Από την πλευρά της η δρ Μισέλ Ολσον, καθηγήτρια Φυσιολογίας της Ασκησης στο Πανεπιστήμιο Auburn στην Αλαμπάμα, υπογραμμίζει ότι είναι πολύ δύσκολο για ένα άτομο να χάσει κιλά μόνο μέσω της άσκησης. «Περίπου μισό κιλό λίπους έχει 3.500 θερμίδες. Αν κάποιος τρέξει έναν μαραθώνιο 42 χιλιομέτρων θα καίει περίπου 100 θερμίδες ανά 1,5 χιλιόμετρο και έτσι τελικώς θα κάψει συνολικά περί τις 2.800 θερμίδες - δηλαδή 700 λιγότερες από αυτές που απαιτούνται για να καεί μισό κιλό λίπους».     

Η καθηγήτρια πάντως υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να ασκούνται, ασχέτως του βάρους τους ή του αν επιτυγχάνουν να χάσουν κιλά. «Η άσκηση μέτριας έντασης - σε 10λεπτα δύο με τρεις φορές την ημέρα - μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας, τόσο εξαιτίας καρδιοπάθειας, εγκεφαλικών επεισοδίων και διαβήτη όσο και εξαιτίας μορφών καρκίνου» κατέληξε.   


Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 31 Ιουλίου 2013

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More