Η δημόσια έκθεση περιορίζει το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με νέα έρευνα
Βαρύ το τίμημα της δημοσιότητας καθώς μετριέται σε λιγότερα πολύτιμα... χρόνια ζωής, όπως υποστηρίζουν οι αυστραλοί επιστήμονες
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί από τα πανεπιστήμια Κουίνσλαντ και Νέας Νότιας Ουαλίας με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «QJM: An International Journal of Medicine», οι διασημότητες, όπως όλα δείχνουν, ζουν λιγότερο από τους υπόλοιπους.
Η αμφιλεγόμενη μελέτη
Οι ερευνητές μελέτησαν συγκεκριμένα 1.000 νεκρολογίες που είχαν δημοσιευθεί στην αμερικανική εφημερίδα «The New York Times» από το 2009 ως το 2011.
Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι τα άτομα που εξετίθεντο στη δημοσιότητα, π.χ. ηθοποιοί, τραγουδιστές, μουσικοί αλλά και αθλητές, είχαν την τάση να πεθαίνουν κατά μέσο όρο στα 77 έτη – πολύ νωρίτερα δηλαδή από τους υπόλοιπους.
Ως πιο συχνό αίτιο θανάτου, ιδιαίτερα στην περίπτωση των ατόμων που κατατάσσονταν στην κατηγορία των «performers», οι ειδικοί προσδιόρισαν τον καρκίνο και συγκεκριμένα του πνεύμονα.
Συγγραφείς, συνθέτες και καλλιτέχνες πέθαιναν στην ηλικία των 79 ετών. Ακαδημαϊκοί, συμπεριλαμβανομένων των ιστορικών και των οικονομολόγων, ζούσαν μέχρι τα 82 ενώ όσοι ασχολούνταν με τον κόσμο των επιχειρήσεων και της πολιτικής έφταναν μέχρι την ηλικία των 83 ετών κατά μέσο όρο.
Ναι μεν, αλλά…
Αρκετοί είναι πάντως οι επιστήμονες που θεωρούν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν αποδεικνύουν κάτι.
Ο δρ Ρίτσαρντ Επστάιν, ογκολόγος στο Νοσοκομείο St. Vincent στην Αυστραλία έσπευσε να σχολιάσει ότι αντίθετα τα ευρήματα αυτά εγείρουν κάποια ενδιαφέροντα ερωτήματα.
«Πρώτον, αν κάτι τέτοιο ισχύει, ότι δηλαδή οι επιτυχημένοι performers και αθλητές τείνουν να ζουν λιγότερο από τους υπόλοιπους, τότε αυτό άραγε σημαίνει ότι για αυτό φταίνε οι κακές επιλογές που έκαναν αφότου έσβησε η επιτυχία τους; ‘Η μήπως οι υψηλές προσδοκίες για μεγάλες επιτυχίες οδηγούν σε αυτοκαταστροφικές τάσεις των διασήμων κατά τη διάρκεια της ζωής τους; Ή πάλι, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους που σχετίζονται με ριψοκίνδυνες συμπεριφορές π.χ. τσιγάρα, αλκοόλ, ναρκωτικά, οδηγούν στη βραχυπρόθεσμη μόνο βελτίωση των επιδόσεών τους;» αναρωτιέται ο ειδικός.
Η ψυχολόγος δρ Χάνι Λάνγκαστερ-Τζέιμς πάλι σχολίασε πως: «Τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα με την έννοια ότι υπογραμμίζουν τον κίνδυνο που συνοδεύει μια καριέρα στη δημόσια σφαίρα και ότι δείχνουν πως τελικά η λάμψη που περιβάλλει τα άτομα αυτά δεν αποτελείται από... χρυσό».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου