4 Ιαν 2013

Στο 28% το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα

Νέα αρνητικό ρεκόρ ανεργίας στην Ευρωζώνη προβλέπει μελέτη της εταιρείας οικονομικών ελεγκτών Ernst&Young. Σύμφωνα με αυτή στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 ο αριθμός των ανέργων θα υπερβεί τα 20 εκατομμύρια από 18,7 εκατομμύρια που ήταν τον περασμένο Οκτώβριο.
Στο 28% το ποσοστό της ανεργίας στην ΕλλάδαΟι ειδικοί της Ernst&Young αναμένουν για το 2013 νέα αύξηση της ανεργίας στην Ευρωζώνη, εκτίμηση που βασίζουν κυρίως στην κάμψη της ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με τη μελέτη, η συνολική οικονομική επίδοση των χωρών της Ευρωζώνης θα μειωθεί κατά 0,2%, συνοδεύοντας την κάμψη του 0,4% που καταγράφτηκε το 2012. Οπως γράφουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της μελέτης, «έπεται άλλη μία δύσκολη χρονιά για την Ευρωζώνη».
Δυσοίωνες προβλέψεις για Ελλάδα και Ισπανία
Ιδιαίτερα δύσκολη θα είναι -σύμφωνα την ίδια μελέτη- η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ισπανία. Σε ό,τι αφορά την πρώτη, η μελέτη προβλέπει νέα μείωση του ΑΕΠ της χώρας έως και 4,3%, με την ανάπτυξη να επιστρέφει το 2015. Η ήδη πολύ υψηλή ανεργία στην Ελλάδα αναμένεται να κάνει νέο άλμα ανόδου φτάνοντας το 2013 στο 28%.
Τα πράγματα στο πεδίο της ανεργίας δεν είναι καλύτερα στην Ισπανία, όπου οι ειδικοί της Enrst&Young προβλέπουν άνοδο του σχετικού δείκτη στο 27%. Παρά τη μείωση του αριθμού των ανέργων στην Ισπανία με το κλείσιμο του 2012 -για πρώτη φορά μετά το περασμένο καλοκαίρι- οι πολιτικοί της χώρας αιτιολογούν την εν λόγω μείωση, παραπέμποντας στο γεγονός ότι την περίοδο των Χριστουγέννων απασχολούνται παραδοσιακά περισσότεροι εργαζόμενοι εξαιτίας της παροδικής αύξησης των αναγκών στην αγορά εργασίας.
Αντίθετα, καλή είναι η εικόνα στη Γερμανία, παρά την άνοδο κατά 88 χιλιάδες του αριθμού των ανέργων τον τελευταίο μήνα του 2012. Τον Δεκέμβριο ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς απασχόληση διαμορφώθηκε στα 2.840.000 και το αντίστοιχο ποσοστό στο 6,7%, όπως αναφέρει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας. Η αύξηση της ανεργίας τον μήνα Δεκέμβριο είναι συνηθισμένο φαινόμενο, ωστόσο το 2012 η τάση αυτή εμφανίζεται ενισχυμένη. Παράλληλα τον μήνα Δεκέμβριο ο αριθμών των κενών θέσεων εργασίας διαμορφώθηκε στις 421.000. Οι περισσότερες εντοπίζονται στους κλάδους της μηχανολογίας, της ηλεκτρολογίας, της ενέργειας, της κατασκευής μηχανών και στις μεταφορές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More