15 Ιουν 2012

Η καλύτερη είδηση της τελευταίας δεκαετίας


Του Γιώργου Καισάριου 
Εδώ και πολλά χρόνια φωνάζω ότι το κλειδί για να ανακάμψει η Ελλάδα είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο τέτοιο έτσι ώστε να δούμε μια επιχειρηματική έκρηξη από ιδιώτες.
Αυτό το επιχειρηματικό boom θα είναι αυτό που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, πραγματική ανάπτυξη καθώς και πλούτο στον μέσο πολίτη αυτής της χώρας και βέβαια έσοδα στο κράτος.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι το κόστος του να επιχειρήσει κανείς στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλο, που λίγοι το επιχειρούν. Και όχι μόνο διότι το κόστος είναι μεγάλο, αλλά και γιατί υπάρχουν και τα περίφημα εμπόδια στις αδειοδοτήσεις κτλ.
Βάζοντας στην άκρη το θέμα των αδειοδοτήσεων, που αποτελεί ένα διαφορετικό κεφάλαιο στα εμπόδια της επιχειρηματικότητας, σήμερα θα ήθελα να ασχοληθώ μόνο με το κομμάτι του επιχειρηματικού κόστους και κυρίως με το νομικό κόστος.

Ένα από τα κυριότερα πρόβλημα για την επιχειρηματικότητα, ειδικά για start ups, είναι το κόστος ίδρυσης και το νομικό κόστος διατήρησης μιας καινούργιας εταιρείας, μέχρι το σημείο εκείνο όπου η εταιρεία αυτή θα έχει πωλήσεις και κέρδη. Πολλές εταιρείες που είναι start ups, δεν διαθέτουν κεφάλαιο. Μέχρι κάποια καινούργια εταιρεία να τελειώσει την περίοδο ανάπτυξης του προϊόντος ή της υπηρεσίας που φτιάχνει, περνάει πολύ καιρός. Μέχρι αυτό το σημείο, αν δεν έχεις το απαιτούμενο κεφάλαιο να κάψεις, δεν μπορείς καν να αποπειραθείς να προσπαθήσεις να κάνεις ό,τι κάνεις.
Για αυτό τον λόγο, είναι σημαντικό το κόστος του να συντηρείς μια εταιρεία να είναι όσο το μικρότερο δυνατόν και αν είναι δυνατόν, κοντά στο μηδέν.

Εκεί λοιπόν είναι το πλεονέκτημα που έχουν πάρα πολλοί στο εξωτερικό. Από την στιγμή που κάποια εταιρεία δεν έχει πωλήσεις και οι μέτοχοι δεν παίρνουν μισθό από την εταιρεία, μπορούν να την λειτουργήσουν με ελάχιστο κόστος. Αυτό δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να γίνει στην Ελλάδα.

Χτες λοιπόν ανακοινώθηκε ότι ορισμένα από αυτά αλλάζουν. Διαβάστε: Πώς να ιδρύσετε την εταιρεία του 1 ευρώ.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι τώρα υπάρχει ένα καινούριο είδος νομικού προσώπου, στα πλαίσια του LLC που υπάρχει στο εξωτερικό, Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ).

Η σημαντικότερη αλλαγή είναι ότι το μετοχικό κεφάλαιο που απαιτείται είναι ουσιαστικά μηδέν (ελάχιστο 1 ευρώ). Επίσης, πολλά από τα εμπόδια και νομικά λειτουργικά έξοδα που έχουν οι Α.Ε. δεν υπάρχουν, αν και δεν έχουν καταργηθεί ακόμα οι εγγραφές στα επιμελητήρια.

Το κόστος όμως είναι σημαντικά χαλαρότερο από ό,τι στο παρελθόν και θα μπορεί πλέον να δημιουργηθούν εταιρείες με μηδενικό κεφάλαιο και να λειτουργήσουν με πολύ χαμηλό κόστος.

Κάτι άλλο ενδιαφέρον, που που με βρίσκει σύμφωνο, είναι ότι πρωταρχικό ρόλο πλέον παίζει το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.). Αν και θα προτιμούσα να φτιαχτεί μια ανεξάρτητη αρχή για αυτό το σκοπό, προς το παρόν συμβιβάζομαι.

Άκρα αρνητικό όμως παραμένει η υποχρέωση εγγραφής στον ΟΑΕΕ καθώς και η υποχρεωτική εγγραφή στα επιμελητήρια. Μάλιστα θεωρώ τόσο αρνητικό το γεγονός που δεν έχουν καταργηθεί τα παραπάνω, που στις περισσότερες περιπτώσεις ακυρώνονται όλα τα θετικά αυτού του καινούργιου πλαισίου, διότι από άποψης τρέχοντων νομικών εξόδων, είναι τα περισσότερα λεφτά που χρειάζονται στις περιπτώσεις που μια εταιρεία είναι start up.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμώ ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση άσχετα αν δεν με ικανοποιεί και άσχετα αν το πλαίσιο μπορεί να απλοποιηθεί κατά πολύ ακόμα και τα νομικά έξοδο επίσης μπορούν να μειωθούν περαιτέρω.
Δυστυχώς το κρατικοδίαιτο lobby των νομικών και των επιμελητηρίων αποδείχτηκαν πιο δυνατά από την ίδια την τρόικα!! Ούτε καν η Ευρώπη και το μνημόνιο δεν μπόρεσαν να τους επιβληθούν (και να μας απαλλάξουν από την παρουσία τους). Το βαθύ κράτος θα είναι για λίγο ακόμα μαζί μας, αλλά σε βάθος χρόνου, οι περιστάσεις και οι ανάγκες της αγοράς θα τους φάει λάχανο.
Στο βαθμό που κάποτε αντιγράψουμε το καθεστώς ίδρυσης εταιρειών που έχουν άλλες χώρες, ειδικά των χωρών που είναι στη πρώτη θέση του Doing Business, εκτιμώ ότι θα η Ελλάδα θα μπει σε έντονα αναπτυξιακή τροχιά. Διότι ούτε τα μυαλά μας λείπουν, ούτε το υψηλής ποιότητας έμψυχο προσωπικό και σίγουρα δεν μας λείπει η όρεξη.

Τέλος, άσχετα αν δεν με ικανοποιεί το πλαίσιο και άσχετα αν θα μπορούσε να απλοποιηθεί κατά πολύ, εκτιμώ ότι αυτό το καινούργιο πλαίσιο είναι ίσως η σημαντικότερη αλλαγή που έχει γίνει στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία.
Και τούτο, διότι είναι το πρώτο από τα πολλά βήματα που πρέπει να γίνει, προκειμένου να βγει η Ελλάδα από την κρίση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More