7 Ιαν 2012

Ευρώπη δύο ταχυτήτων «δείχνει» η ανεργία

Ευρώπη δύο ταχυτήτων «δείχνει» η ανεργία


Τις ελπίδες πως οι ΗΠΑ θα αποτελέσουν και πάλι τον κινητήριο μοχλό ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας ενίσχυσαν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ενώ την ίδια ώρα, απ' την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα μεγέθη για την ανεργία αποτυπώνουν μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων - με τη Γερμανία να αντιστέκεται στις αρνητικές επιδράσεις της κρίσης.
  Της Ναταλίας Δαφνή

Το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στη Γερμανία και στους «άλλους» αποτύπωσαν τα στοιχεία Δεκεμβρίου για την ανεργία, που δημοσιοποιήθηκαν χθες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και στην Ισπανία - μια απόκλιση που βγάζει στην επιφάνεια τη δυσκολία των Ευρωπαίων ηγετών να διαχειριστούν την κρίση, χωρίς να οδηγήσουν στην απόλυτη ανέχεια τα φτωχότερα κράτη-μέλη.

Ενώ η ανεργία έχει αυξηθεί σε επίπεδα «συναγερμού» σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συνεπεία των αυστηρών μέτρων λιτότητας και της ύφεσης, στη Γερμανία υποχωρεί συνεχώς το τελευταίο έτος, με το ποσοστό ανεργίας να έχει υποχωρήσει το Δεκέμβριο στο 6,8%, στο χαμηλότερο επίπεδο από την ενοποίηση της Γερμανίας, προ εικοσαετίας.
Μείωση
Τον τελευταίο μήνα του 2011, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 22.000 ανθρώπους, ενώ οι αναλυτές είχαν προβλέψει πολύ μικρότερη μείωση, κατά 10.000. «Το πετυχημένο στόρι για τη γερμανική αγορά εργασίας συνεχίζεται, παρά την κρίση χρέους», σχολίασε ο Αντρέας Ρις της Unicredit. Ο αριθμός των ανέργων ήταν κατά μέσο όρο στα 2,976 εκατομμύρια το 2011, το χαμηλότερο επίπεδο της εικοσαετίας, και ολόκληρο το έτος ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε κατά 1,3%, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 41 εκατομμύρια. Ορισμένες γερμανικές εταιρείες μάλιστα, μεταξύ των οποίων η αυτοκινητοβιομηχανία Audi και η διαχειρίστρια των σιδηροδρόμων Deutsche Bahn, έχουν ανακοινώσει πως εντός του 2012 θα προβούν σε νέες προσλήψεις. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι αναλυτές τόσο αισιόδοξοι για τις εξελίξεις στη γερμανική αγορά εργασίας και γενικότερα για τη γερμανική οικονομία τους επόμενους μήνες. Ήδη εκτιμάται πως οι ρυθμοί αύξησης του γερμανικού ΑΕΠ θα επιβραδυνθούν από 3% το 2011 σε 0,5%-1,0% φέτος.

Ισπανία
Στον αντίποδα, στην Ισπανία, τα επιπλέον μέτρα λιτότητας ύψους 15 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε πρόσφατα η νέα κυβέρνηση στην προσπάθειά της να πείσει τις αγορές πως η Μαδρίτη έχει υπό έλεγχο τις δαπάνες της, θα επιδεινώσει περαιτέρω το ήδη άσχημο κλίμα στην αγορά εργασίας. Βραχυπρόθεσμα, οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην απασχόληση, συμβάλλοντας για κάποιο χρονικό διάστημα στη διατήρηση του φαύλου κύκλου στον οποίο έχει παγιδευτεί η ισπανική οικονομία. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων αυξήθηκε κατά 0,04% σε μηνιαία βάση το Δεκέμβριο, ποσοστό που μεταφράζεται σε 1.897 ανθρώπους. Στο σύνολό τους οι άνεργοι στη χώρα ανέρχονται στα 4,42 εκατομμύρια, ενώ σε ολόκληρη την Ευρωζώνη ο ένας στους τρεις ανέργους είναι πλέον Ισπανός. Το α΄ τρίμηνο του 2010 η ανεργία στην Ισπανία ξεπέρασε για πρώτη φορά το 20%, στο υψηλότερο επίπεδο των 13 ετών, με ρεκόρ ανέργων, που έφθασαν τα 4,6 εκατομμύρια.

Η Ισπανία μαζί με άλλες χώρες της Ευρωπεριφέρειας, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ιρλανδία αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν αυστηρά προγράμματα λιτότητας, με τους επικριτές αυτής της πολιτικής να υποστηρίζουν πως ο συνδυασμός των περικοπών στις δαπάνες και των υψηλότερων φόρων θα οδηγήσουν αυτές τις οικονομίες σε ακόμη πιο βαθιά ύφεση, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την ανεργία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More