28 Νοε 2011

Πως οι τραπεζίτες ετοιμάζονται για την διάλυση του ευρώ


H Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να τονίζει σε όλους του τόνους ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο κατάρρευσης της ζώνης του ευρώ, αλλά όπως μεταδίδουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου έχουν ήδη αρχίσει να καταστρώνουν το σχέδιο Β για να αντιμετωπίσουν την διάλυση της. Οι τράπεζες δεν είναι πια βέβαιες ότι η κρίση χρέους μπορεί να περιορισθεί. Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η κρίση μπορεί να συμπαρασύρει ακόμη και την Γερμανία. Απόδειξη: Το γεγονός ότι η “ατμομηχανή” της ευρωζώνης απέτυχε να συγκεντρώσει το ποσό που ζητούσε κατά την διάρκεια της δημοπρασίας 10ετών ομολόγων που έγινε την Τετάρτη.
Το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος Standard&Poor’s ανακοίνωσε πως έριξε κατά μια βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα του Βελγίου από AA+ σε AA, διατηρώντας αρνητική την προοπτική της οικονομίας. Οίκοι αξιολόγησης προειδοποίησαν ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας θα τεθεί σε κίνδυνο εάν διευρυνθεί η κρίση χρέους. Ταυτόχρονα η πιστοληπτική ικανότητα τηςΠορτογαλίας και της Ουγγαρίας υποβαθμίστηκε στα “σκουπίδια”.

Σχέδιο Β από τις διεθνείς τράπεζες



Ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη να καταρτιστεί σχέδιο Β, μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου κάνουν ακριβώς αυτό, επισημαίνει το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας. ”Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε”, δήλωσε ο Andrew Bailey, της ρυθμιστικής αρχής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βρετανίας. “Δεν πρέπει να αγνοούμε την προοπτική εξόδου ορισμένων χωρών από την ευρωζώνη”, πρόσθεσε. Πολλές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Merrill Lynch, της Barclays Capital και της Nomura δημοσιοποίησαν σειρά εκθέσεων αυτήν την εβδομάδα στις οποίες εξετάζεται η πιθανότητα διάλυσης της ζώνης του ευρώ. ”Η χρηματοπιστωτική κρίση στη ζώνη του ευρώ έχει εισέλθει σε μια πολύ πιο επικίνδυνη φάση,” αναλυτές της Nomura έγραψαν την Παρασκευή. “Εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν κάνει βήματα για να βοηθήσει εκεί όπου οι πολιτικοί έχουν αποτύχει, η διάλυση του ευρώ είναι πιθανή”, επισημαίνει η τράπεζα.


Μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Βρετανία, όπως η Royal Bank of Scotland, έχουν καταρτήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που το αδιανόητο πριν λίγους μήνες γίνει πραγματικότητα. Οι ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών πρεοιδοποιούν τις αμερικανικές τράπεζες, όπως την Citigroup, να μειώσουν την έκθεσή τους στη ζώνη του ευρώ. Στην Ασία, οι αρχές στο Χονγκ Κονγκ έχουν εντείνει την παρακολούθηση της διεθνούς έκθεσης των τοπικών και ξένων τραπεζών υπό το πρίσμα της ευρωπαϊκής κρίσης.


Ανέτοιμες οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Όπως, επισημαίνει το ρεπορτάζ των Τάιμς της Νέας Υόρκης, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα. Οι τράπεζες στη Γαλλία και την Ιταλία δεν καταρτίζουν ιδιαίτερα σχέδια για τον απλούστατο λόγο, όπως λένε οι τραπεζίτες, ότι η ζώνη του ευρώ δεν πρόκειται να καταρρεύσει. Παρά το γεγονός ότι τράπεζες όπως η BNP Paribas, Societe Generale, UniCredit ξεφορτώθηκαν πρόσφατα ομόλογα ευρωπαϊκού χρέους ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, η κυριαρχούσα άποψη είναι ότι δεν υπάρχει λόγος για να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

“Ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει σαφώς η άποψη ότι η ευρωζώνη μπορεί να διαλυθεί, εδώ, πιστεύουμε ότι θα παραμείνει όπως είναι,” είπε ένας γάλλος τραπεζίτης, συνοψίζοντας την επικρατούσα άποψη στον γαλλικό τραπεζικό τομέα. “Έτσι κανείς δεν υποστηρίζει ότι χρειαζόμαστε εναλλακτικό σχέδιο”, δήλωσε ο τραπεζίτης, ο οποίος δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλήσει δημόσια.Όταν η Intesa Sanpaolo, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, αξιολόγησε τα διάφορα σενάρια στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την περίοδο 2011-13 τον περασμένο Μάρτιο, κανένα από αυτά δεν ήταν με βάση τη διάλυση του ευρώ. “Παρόλο που η κατάσταση έχει εξελιχθεί, δεν έχουμε αναθεωρημένο σενάριο που να λαμβάνει υπόψη αυτό το ενδεχόμενο”, δήλωσε ο Andrea Beltratti, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.


Εξετάζουν την ισοτιμία της νέας δραχμής


Από πολιτική άποψη, η ιδέα να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη θεωρείται ανάθεμα. Παρά τις προσδοκίες ότι η Ελλάδα – και οι τράπεζες που της δανείζουν – θα λαμβάνει οικονομικό πακέτο βοήθειας για εννέα χρόνια, η επίσημη έξοδος της χώρας από το ευρώ θα μπορούσε να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, και να δημιουργήσει μια δεύτερη Lehman, ή ακόμα και την έξοδο άλλων χωρών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθώς η κρίση μεταφέρεται βόρεια, στις πλουσιότερες της Ευρώπης, οι τράπεζες έχουν αυξήσει την ετοιμότητά τους για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Για παράδειγμα, ενώ σίγουρα από οικονομικής, νομικής και πολιτικής απόψεως είναι περίπλοκη η αποχώρηση της Ελλάδας, ορισμένες τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει να εξετάζουν τις ισοτιμίες του ευρώ με μια νέα δραχμή, πως θα εκτελεστούν οι συμβάσεις και πόσο και πως θα επηρρεασθούν οι διεθνείς αγορές. Ορισμένες επιχειρήσεις αναλαμβάνουν ανάλογες προφυλάξεις. Ο γερμανικός κολοσσός τουρισμού TUI προκάλεσε σάλο πρόσφατα στην Ελλάδα όταν αποκαλύφθηκε ότι έστειλε επιστολές στους Έλληνες ξενοδόχους απαιτώντας την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων σε δραχμές για να προστατευθεί από τη ζημιά στην περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ.

Σε μια έρευνα των πελατών της Barclays Capital που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη σχεδόν οι μισοί δήλωσαν ότι αναμένουν τουλάχιστον μία χώρα να εξέλθει από τη ζώνη του ευρώ, το 35% δήλωσαν ότι αναμένουν η διάλυση της ευρωζώνης θα περιορισθεί στην Ελλάδα, ενώ ένας στους 20 εκτιμά ότι όλες οι χώρες στην περιφέρεια της Ευρώπης θα αποχωρήσουν το επόμενο έτος.
Δέκα Lehman

Ορισμένες τράπεζες εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να φύγει από το ευρώ περισσότερο από μία χώρα. Την Παρασκευή, η Merrill Lynch δημοσιοποίησε μια έκθεση που εξετάζει τι θα συνέβαινε εάν χώρες του ευρώ φύγουν από το κοινό νόμισμα και επανέλθουν στην παλιά τους νομίσματα. Εάν η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Γαλλία αρχίζουν να τυπώνουν πάλι τα παλιά τους νομίσματα, το πιο πιθανό είναι ότι θα είναι υποτιμημένα έναντι του δολαρίου, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αδυναμία των οικονομιών τους, συμπαίρανε η έκθεση της Merrill Lynch. Οι περισσότεροι τραπεζίτες ελπίζουν ότι η διάλυση του ευρώ δεν θα συμβεί. “Θυμάστε, όταν η Lehman πτώχευσε κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τι συνέβη στη συνέχεια”, δήλωσε ένας γάλλος τραπεζίτης. “Αυτή ήταν μια εταιρεία, όχι μια χώρα. Σε περίπτωση που μία χώρα εγκαταλείψει το ευρώ – πολλαπλασιάστε το αποτέλεσμα κατά 10 Lehman », τόνισε.


Πηγή: theinsider.gr, New York Times

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More