10 Οκτ 2011

Έρχονται μονοήμερες συμβάσεις εργασίας

Φαίνεται πως θα το δούμε και αυτό. Συμβάσεις της μιας ημέρας είναι υπό σκέψη της κυβέρνησης για να "αντιμετωπίσει" την ανεργία και να ικανοποιήσει ξεπεράσει τις απαιτήσεις της τρόικας για αλλαγές στο πεδίο των εργασιακών συμβάσεων.
Το μοντέλο αυτό έρχεται από την Ισπανία και σύμφωνα με το "Πρώτο Θέμα" το πρωί θα υπογράφεται η πρόσληψη και το βράδυ η απόλυση!
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στην Ισπανία υπάρχουν επιχειρήσεις στην είσοδο των οποίων υπάρχει ένα ρολό σαν το... χαρτί υγείας, όπου ο κάθε εισερχόμενος κόβει ένα κομμάτι, γράφει ημερομηνία και όνομα και υπογράφει. Αυτή είναι η σύμβασή του για όση ώρα έχει συμφωνήσει να απασχοληθεί, ενώ εξερχόμενος τη σκίζει και την άλλη μέρα πάλι τα ίδια αν τον χρειαστεί βέβαια ο εργοδότης.

Στην Ισπανία, το σύστημα έχει ονομαστεί, για ευνόητους λόγους, "κωλόχαρτο". Το μεροκάματο του τρόμου στην εργασία.
Εξυπακούεται ότι όποιος εργάζεται με αυτό το σύστημα, δεν έχει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συμβάσεις της μιας μέρας θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από εταιρείες υπηρεσιών, οι οποίες θα μπορούν να έχουν ένα ποσοστό των εργαζομένων τους με πλήρη απασχόληση και όλους τους υπόλοιπους με συμβάσεις της μιας μέρας, οι οποίες ρητά θα αναφέρουν ότι ο εργαζόμενος παραιτείται του δικαιώματος αποζημίωσης κ.ο.κ.
Σημειώνεται πως η τρόικα, βλέποντας ότι οι Έλληνες εργοδότες δεν είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε επιχειρησιακές συμβάσεις, έχει σκοπό να φέρει και στη χώρα μας το εν λόγω σύστημα, με την προσδοκία να κάνει... πιο ανταγωνιστική την αγορά εργασίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More