10 Οκτ 2011

Αλμυρότεροι οι φόροι στα μικρομεσαία εισοδήματα

Αγαμος με εισόδημα 12.000 ευρώ πληρώνει φέτος επιπλέον φόρο 5,8% όταν ο άγαμος των 50.000 ευρώ θα δώσει 3,6% περισσότερα στην εφορία. Οικογένεια με 2 παιδιά και εισόδημα 25.000 ευρώ θα πληρώσει επιπλέον 12,3%, ενώ αν η ίδια οικογένεια έχει έσοδα 100.000 ευρώ, τότε ο φόρος θα είναι μόνο 5,7% υψηλότερος. Τρίτεκνοι με 15.000 ευρώ εισόδημα θα δώσουν παραπάνω 6,6% φόρο και όσοι έχουν 100.000 μόνο 4% παραπάνω φόρο.
Οι παραπάνω υπολογισμοί βασίζονται στα στοιχεία που έδωσε το Σάββατο το υπουργείο Οικονομικών. Δείχνουν ότι από τα νέα μέτρα επιβαρύνονται πιο πολύ τα χαμηλά, τα μεσαία εισοδήματα και όσοι έχουν παιδιά.
Το υπουργείο έστειλε το Σάββατο ανακοίνωση και σχετικό πίνακα. Δήλωσε ότι με τα μέτρα της 2ετίας (υπολογίζει σε αυτά τη μείωση αφορολογήτου και την έκτακτη εισφορά, αλλά όχι την περικοπή φοροαπαλλαγών και άλλες επιβαρρύνσεις) «διασφαλίζεται η αναλογικότητα και η εσωτερική
δικαιοσύνη».
Στους πίνακες του υπουργείου φαίνεται η μέση συνολική επιβάρυνση (π.χ. για μία οικογένεια με δύο παιδιά, κλιμακώνεται από το 2,5% για ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ μέχρι το 40,3% για ετήσιο εισόδημα 150.000 ευρώ).
Η κατάσταση, όμως, αλλάζει αν υπολογιστεί μόνο η επιπλέον επιβάρυνση των μέτρων, δηλαδή το επιπλέον βάρος που δημιουργούν φέτος η αλλαγή στην κλίμακα (μείωση γενικού αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ, αλλαγή αφορολογήτου τέκνων, αλλαγή κλιμακίων) και η έκτακτη εισφορά.
Αν συγκριθεί η κλίμακα του 2010 (αφορολόγητο 12.000 ευρώ) με αυτή του 2011 που κοινοποίησε το υπουργείο και θα ισχύσει για τα φετινά εισοδήματα, τότε για μια οικογένεια με δύο παιδιά που λαμβάνει 25.000 ευρώ, ο επιπλέον φόρος είναι 3.080 ευρώ.
Δηλαδή, θα κληθεί να πληρώσει το 2012 12,3% επιπλέον φόρο. Και τούτο, όταν για την οικογένεια με 2 παιδιά και με εισόδημα 100.000 η πρόσθετη επιβάρυνση είναι μόνο 5,7%.
Ελλιπής σύγκριση
Τα μέτρα που φέτος ελήφθησαν επιβαρύνουν πιο πολύ κάποιους από αυτούς που δεν έχουν. Μάλιστα, η σύγκριση είναι ελλιπής. Περιλαμβάνει μόνο όσους φόρους μετρά το υπουργείο στην ανακοίνωση του Σαββάτου (αφορολόγητο και έκτακτη εισφορά).
Αν προσμετρηθεί το ποσό που θα χάσει μια μικρομεσαία οικογένεια από φοροαπαλλαγές (για ενοίκιο, φροντιστήρια κ.λπ.) αλλά και από έμμεσους φόρους (πετρέλαιο θέρμανσης, υφηλότερους ειδικούς φόρους και ΦΠΑ κ.λπ.), τότε η ψαλίδα μεγαλώνει πολύ περισσότερο.
Και τούτο διότι όσοι έχουν περισσότερα χρήματα (π.χ. 60.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ) μοιραία καταναλώνουν ένα μέρος του εισοδήματός τους.
Και σε κάθε περίπτωση μπορούν να τα βγάλουν πέρα και μετά τη φορολογική λαίλαπα.
Καραμέλα φοροδιαφυγής
Το υπουργείο, στην ανακοίνωσή του προσθέτει ότι «το μεγάλο πρόβλημα της χώρας και της κοινωνίας μας και η άγρια αδικία που συντελείται σε βάρος των δηλωμένων εισοδημάτων είναι η απόκρυψη εισοδήματος, η φοροδιαφυγή και οι παραοικονομικές δραστηριότητες που εδώ και πολλές δεκαετίες αλλοιώνουν τα μακροοικονομικά, δημοσιονομικά και αναπτυξιακά δεδομένα της χώρας και έχουν οδηγήσει το κράτος, αλλά και συνολικά την εθνική οικονομία σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και υπαρξιακό κίνδυνο». Υπόσχεται και πάλι τα γνωστά μέτρα «για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη σύλληψη μη δηλωμένων εισοδημάτων» και αναφέρει ότι τα μέτρα για την πάταξη του φαινομένου «θα κωδικοποιηθούν και θα συμπληρωθούν με την ψήφιση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, που θα είναι η αμέσως επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More