31 Αυγ 2011

Ο τρίτος χρόνος καθοριστικός για την πορεία της σχέσης

Τα «εφτά χρόνια φαγούρα», που υποδηλώνουν την πρώτη σοβαρή κρίση του γάμου ή της σχέσης έχει πλέον αντικατασταθεί από τρία χρόνια. Η παραμέληση της εμφάνισης, η ακαταστασία και το ροχαλητό είναι κάποιοι από τους παράγοντες που σκοτώνουν τον έρωτα και υποσκάπτουν τα θεμέλια της σχέσης, πριν ακόμη κλείσει η πρώτη τριετία.

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.000 εθελοντές που είχαν σταθερή σχέση είτε βραχυχρόνια (έως τρία χρόνια) είτε μακροχρόνια. Το γενικό συμπέρασμα ήταν πως στα τρία χρόνια αρχίζει η γκρίνια και να θεωρούμε τον/την σύντροφό μας δεδομένο, με συνέπεια να εγκαταλείπουμε τον εαυτό μας και τη σχέση μας.

Οι ερευνητές αποδίδουν το φαινόμενο στον σύγχρονο τρόπο ζωής – κυρίως στις πολλές ώρες δουλειάς και το άγχος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Το 67% των εθελοντών είπαν ότι γύρω στα 3 χρόνια της σχέσης, συνήθειες και συμπεριφορές που απλώς τους ενοχλούσαν τον πρώτο καιρό, πλέον αποτελούν αιτία καυγά.
Έτσι, ενώ τον πρώτο καιρό της σχέσης οι τσακωμοί με το ταίρι τους ήταν ήπιοι και μετά βίας ξεπερνούσαν τη μία ώρα την εβδομάδα, μετά τα τρία χρόνια ήταν πιο έντονοι και αγγίζουν πλέον τις τρεις ώρες την εβδομάδα.

Ιδιαίτερο πλήγμα δέχεται και το σεξ, καθώς μειώνεται η συχνότητα και φτάνει το ένα τρίτο αυτής που είχαν στην αρχή της σχέσης, με μόλις το 16% να δηλώνουν πως εξακολουθούν να κάνουν σεξ τουλάχιστο τρεις φορές την εβδομάδα με τον σύντροφό τους. Το αντίστοιχο ποσοστό κατά τα πρώτα χρόνια της σχέσης είναι 52%.
Και το χειρότερο είναι πως μετά τον 3ο χρόνο της σχέσης, το 55% των ερωτηθέντων είπαν πως είναι τόσο πολυάσχολοι, ώστε πλέον πρέπει να προγραμματίζουν πότε θα κάνουν σεξ.

Η έρευνα έδειξε ακόμη πως για το 76% των ερωτηθέντων ο «προσωπικός χώρος» είναι ιδιαίτερα σημαντικός, με το 34% όσων είχαν σχέση πάνω από 3 χρόνια να λένε ότι βγαίνουν τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα δίχως τον/την σύντροφό τους και το 58% να κάνουν (και) χωριστές διακοπές μαζί του/της.

Όσον αφορά στους παράγοντες που «σκοτώνουν» τον έρωτα και το πάθος και δημιουργούν καυγάδες, οι κυριότεροι είναι η αύξηση του σωματικού βάρους, η αγωνία για τα οικονομικά, οι απελπιστικά πολλές ώρες στην δουλειά, η κακή προσωπική καθαριότητα, η υπερβολική ενασχόληση ή η αδιαφορία για τους συγγενείς και η διακοπή του σεξ, των εκπλήξεων και των φιλοφρονήσεων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More