31 Μαρ 2023

Θέλουμε πραγματικά να λειτουργούν Πανεπιστημιακά Τμήματα στο Δήμο; Νίκος Σταμάτης

 Είναι δεδομένο πως οι πόλεις που διαθέτουν μεγάλο αριθμό φοιτητών και ακμάζοντα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν ένα σημαντικό οικονομικό αλλά και κοινωνικό μοχλό ανάπτυξης. Επίσης είναι δεδομένο, ότι η στήριξη των πανεπιστημιακών τμημάτων δεν αφορά μόνο το Υπουργείο Παιδείας αλλά και την εκάστοτε δημοτική αρχή, την τοπική κοινωνία, τους φορείς και φυσικά τους δημότες της. 


Η συρρίκνωση και η υποβάθμιση των πανεπιστημιακών τμημάτων που στεγάζονται στο Μεσολόγγι και η έλλειψη ενεργών φοιτητών, επηρεάζουν την πόλη όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και στην ανάπτυξη που δίνει σε μια κοινωνία η παρουσία και η δραστηριότητα νέων ανθρώπων με δίψα για ακαδημαϊκή μόρφωση.  

Πρόσφατα, το Πανεπιστήμιο Πατρών, μέσω του Κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, απηύθυνε πρόσκληση προς τα Λύκεια του Δήμου της Ι.Π. Μεσολογγίου για την παρουσίαση των τεσσάρων τμημάτων της Σχολής (δύο στο Μεσολόγγι και δύο στο Αγρίνιο) και τη ξενάγηση στους χώρους των τμημάτων που στεγάζονται στο Μεσολόγγι. Βρεθήκαμε εκεί με τους μαθητές του Λυκείου Ευηνοχωρίου σε μια αξιέπαινη προσπάθεια, παρουσία του Πρύτανη, του Αντιπρύτανη, του Κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, των προέδρων των τεσσάρων τμημάτων, καθηγητών, διοικητικών υπαλλήλων, βοηθητικού προσωπικού και φυσικά φοιτητών. Δυστυχώς, η δημοτική αρχή ήταν απούσα. Ο κ. Πρύτανης στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων ενδιαφερόντων προτάσεων, είπε επί λέξει: «Θα πρέπει οι τοπικοί άρχοντες να φροντίσουν για να συνεχίσει να υπάρχει και να λειτουργεί αξιόπιστα το Πανεπιστήμιο. Ντρέπομαι ως Πρύτανης για την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο. Έχω ζητήσει από το Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη να υπάρχει ένας κόμβος για το Πανεπιστήμιο, ο δρόμος να φωτιστεί, να έχει πεζοδρόμιο, να καθαριστούν τα αρδευτικά κανάλια για να μην πλημμυρίσουμε. Δυστυχώς δεν έχω την ανταπόκριση που περιμένω». 

Τα αντικείμενα των δύο τμημάτων που στεγάζονται στο Μεσολόγγι (Γεωπονία και Υδατοκαλλιέργειες) είναι επιστήμες που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της πρωτογενούς παραγωγής όχι μόνο του τόπου μας αλλά και της χώρας μας γενικότερα. Για τα αγροτικά προϊόντα (κυρίως την ελιά) είναι ευρέως γνωστό. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι παγκόσμια δύναμη στην παραγωγή ψαριών από υδατοκαλλιέργειες και ότι οι πτυχιούχοι του τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών έχουν βέβαιη επαγγελματική αποκατάσταση;

Το Σεπτέμβρη του 2019, διαβλέποντας την ανάγκη σύνδεσης και στήριξης των πανεπιστημιακών τμημάτων από τους θεσμικούς φορείς του Δήμου, η πρώτη ενέργεια του Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου, ήταν να διαθέσει χορηγία για τις ανάγκες του νεοσυσταθέντος Τμήματος, να έρθει σε επικοινωνία με τους καθηγητές και να θέσει υπόψη της δημοτικής αρχής και της τότε προέδρου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου, μια πρόταση για τη δημιουργία ενός γραφείου υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών, προσφέροντας μάλιστα εθελοντική εργασία από τα ίδια τα μέλη του Συμβουλίου. Αν και η Πρόεδρος του Πνευματικού ήταν θετική, η έγκριση του Δημάρχου δεν ήρθε ποτέ, γιατί όπως μας μεταφέρθηκε το γραφείο υποδοχής θα το έφτιαχνε εκείνος.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται εύκολα κατανοητό πως οι απεργίες πείνας στην Πινακοθήκη από στελέχη της αυτοδιοίκησης, τα ευχολόγια, η επίκληση στο συναίσθημα ή η επίρριψη ευθυνών σε άλλους δεν βοηθούν την κατάσταση. Απαιτούνται ενέργειες σαν αυτή του Συμβουλίου Κοινότητας, σαν αυτή του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο συνδυασμός "Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών" του οποίου θα είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, έχει επισκεφτεί τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών συζητώντας όλα τα παραπάνω θέματα, υπερθεματίζοντας την πρόταση για ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στο Μεσολόγγι, αναγνωρίζοντας τις ενέργειες που οφείλει να κάνει ο Δήμος μας για να αγκαλιάσει επί της ουσίας το Πανεπιστήμιο (δρόμοι, πρόσβαση, συγκοινωνία, γραφείο διασύνδεσης, κ.α). Ενέργειες στοχευμένες που να εξασφαλίζουν απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Κι όλα αυτά να γίνουν συντονισμένα και άμεσα, πριν να είναι πολύ αργά.

Νικόλαος Κ. Σταμάτης
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος 
"Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών" 
Επικεφαλής κίνησης Όλγα Δασκαλή. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More