18 Ιουν 2020

Lufthansa: Ο Γερμανικός λαός πληρώνει 9 δισ. ευρώ για τη διάσωσή της και η εταιρεία ετοιμάζει 22.000 απολύσεις!

Άλλο ένα καπιταλιστικό «θαύμα». Ο Γερμανικό λαός δίνει 9 δισ. ευρώ για τη διάσωση της «Deutsche Lufthansa» αλλά και αεροπορικός κολοσσός προχωρά στις απολύσεις 22.000 εργαζόμενων!

Συγκεκριμένα ο αεροπορικός όμιλος ανακοίνωσε ότι θέλει να συνάψει συλλογικές συμφωνίες μέχρι τις 22 Ιουνίου για να διαπραγματευτεί την περικοπή 22.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

“Μόνο οι πτητικές δραστηριότητες της Lufthansa, θα επηρεαστούν από την κρίση με σχεδόν 5000 θέσεις εργασίας, 600 εκ των οποίων θα είναι πιλότοι, 2.600 θα είναι αεροσυνοδοί και 1.500 προσωπικό εδάφους”, τόνισε ο όμιλος, για να δικαιολογήσει τη «σφαγή» των εργαζομένων. 

Η θυγατρική στον τομέα της συντήρησης, Lufthansa Technik, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία μπορεί να δει επίσης το εργατικό της δυναμικό να μειώνεται κατά 4.500 θέσεις εργασίας, μεταξύ των οποίων 2.500 στη Γερμανία, ενώ οι δραστηριότητες catering της LSG Group θα μπορούσαν να πληγούν σκληρά από την αναδιοργάνωση, και να επηρεαστούν 8.300 θέσεις εργασίας.

Πριν το «τσουνάμι» των απολύσεων ωστόσο προηγήθηκε η συμφωνία διάσωσης με κολοσσιαία ενίσχυση από τον κρατικό γερμανικό προϋπολογισμό. Από τα χρήματα δηλαδή του εργαζόμενου λαού. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα χρήματα των εργαζομένων που τώρα θα απολυθούν στο όνομα της …«διάσωσης» της εταιρείας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και 15 ημέρες το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Lufthansa έχει αποδεχτεί τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διάσωση της γιγαντιαίας αεροπορικής εταιρείας.  Όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, το Εκτελεστικό Συμβούλιο αποδέχεται τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το Βερολίνο έναντι της Επιτροπής προκειμένου η εταιρία να λάβει βοήθεια ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ από το γερμανικό Οικονομικό ταμείο Σταθεροποίησης (WSF).

Η συμφωνία Βερολίνου – Βρυξελλών προβλέπει ότι η Lufthansa θα αποσύρει οκτώ αεροσκάφη από τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, ενώ θα παραιτηθεί από τα δικαιώματα απογείωσης και προσγείωσης (slots) για 24 πτήσεις που τους αναλογούν, προκειμένου να αποκατασταθεί η στρέβλωση που προκαλεί, κατά την Επιτροπή, η οικονομική ενίσχυση της γερμανικής κυβέρνησης.

Βέβαια η «συμφωνία» σε κανένα της σημείο δεν προέβλεπε ότι η εταιρεία δεν θα προβεί σε απολύσεις…

Εξάλλου ποιος ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους; Το θέμα είναι να σωθεί ο όμιλος!

Υ.Γ: Τα έσοδα του γερμανικού αερομεταφορέα το 2019 ανήλθαν στα 36,4 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη στο 1,2 δισ. ευρώ! Αυτά βέβαια τα μοιράστηκαν οι μέτοχοι. Τώρα στην κρίση το «μάρμαρο» θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More