29 Ιουλ 2019

A wild hare: Ο Μπαγκς Μπάνι κατακτά τις καρδιές και τις οθόνες μας

Στις 27 Ιουλίου του 1940 έκανε το ντεμπούτο του στο κινηματογραφικό πανί ένας λαγός που έμελλε να γίνει το αντίπαλο δέος για τον αγαπημένο ποντικό των κινούμενων σχεδίων Mickey Mouse. O Bugs Bunny όπως θα ονομαστεί στην δεύτερη του ταινία, εμφανίζεται στη πρώτη του ταινία ”A wild hare” ανώνυμος ακόμα δίπλα στον πολύπαθο κυνηγό Elmer.
Στην τέχνη είναι γνωστό πως δεν υπάρχει παρθενογένεση και θα ήταν κάπως άκομψο από μέρους μας να μην αναφέρουμε στους αναγνώστες μας ποιες ήταν οι καταβολές του Μπαγκς Μπάνι, πριν αυτός γίνει πρωταγωνιστής στην πρώτη του ταινία.

Όλα ξεκινούν απο μια πολιτεία του Νότου. Όχι μια τυχαία πολιτεία του Νότου, αλλά το Τέξας. Πολιτεία των λευκών, συντηρητικών, αγροτών που σε μια στροφή της ιστορίας της παραλίγο να ανήκε στο Μεξικό και όχι στην ΗΠΑ. Εκεί στις πιο αγροτικές και ζεστές περιοχές της χώρας ακουγόταν στις αρχές του 20ου αιώνα μια φράση που θα γινόταν παγκόσμιο σλόγκαν:

 Το ”What’s up doc” έγινε η catchphrase χρόνια αργότερα ενός ανθρωπόμορφου γκρίζου λαγού, ο οποίος μπροστά στις κάννες των τουφεκιών την εκστομίζει με περισσή νωχελικότητα σαν να μην τρέχει κάστανο. Η φράση είχε τόση επιτυχία, που την έβαζαν μέσα στις ταινίες ακόμα και δεν υπήρχε λόγος. Ο κόσμος την λάτρεψε και την περίμενε πώς και πώς. 

Tο 1934, 6 χρόνια πριν το ντεμπούτο του γκρίζου λαγού με την τεξανή φράση, το κοινό είχε σχηματίσει ουρές έξω από τους κινηματογράφους για να δει μια ρομαντική road-trip ταινία με πρωταγωνιστές τον Clark Gable και Claudette Colbert.

Στο έργο ”It’s happened one night” η πάμπλουτη κληρονόμος Ελέν θέλει να παντρευτεί τον προικοθήρα Κινγκ. Ο πατέρας της έξαλλος θέλει να ακυρώσει το γάμο, αλλά η ερωτευμένη κορασίδα το σκάει από την πατρική επίβλεψη και προσπαθεί να συναντηθεί με τον άνδρα της ο οποίος ενδιαφέρεται μόνο για τα χρήματά της. Η νεαρή κληρονόμος αναγκάζεται να πάρει λεωφορείο και εκεί συναντά το νεαρό ρεπόρτερ Πήτερ. Αυτός της υπόσχεται πως θα την βοηθήσει να βρει τον σύζυγό της, με αντάλλαγμα να του δώσει μια αποκλειστική συνέντευξη για την εφημερίδα του. Εκείνη δέχεται.
Το ζευγάρι μπλέκει σε πολλές περιπέτειες κατά την διάρκεια του ταξιδιού και στο τέλος ερωτεύονται μεταξύ τους (Εδώ που τα λέμε και ποια δεν θα ερωτευόταν τον Gable;).
Ένα βράδυ, ενώ το ζευγάρι έμενε σε ξενοδοχείο, ο ξενοδόχος αναγνωρίζοντας την πλούσια κληρονόμο ειδοποιεί την αστυνομία. Εκείνη πιστεύει πως την πρόδωσε για τα χρήματα ο Πήτερ και δε θέλει να τον ξαναδεί. Επιστρέφει σπίτι της και ο πατέρας της τελικά πείθεται να την παντρέψει με τον Κινγκ.
Την ημέρα του γάμου εμφανίζεται ο Πήτερ και ο πατέρας της θέλει να του δώσει τα χρήματα, όμως εκείνος αρνείται λέγοντας πως θέλει μόνο όσα ξόδεψε για το ταξίδι τους. Ο πατέρας καταλαβαίνει πως οι νέοι είναι ερωτευμένοι μεταξύ τους ..
 
Το τέλος μπορείτε να το φανταστείτε, το έχουμε δει επί το ελληνικότερον στο ”Η Αρχόντισσα και ο Αλήτης”.. Αχ, δεν γράφονται πλέον καλά ελληνικά σενάρια όπως παλιά..
Επιστρέφοντας στην ιστορία του Bugs Bunny, σε μια σκηνή της ταινίας ”It’s happened one night” και όχι στην ” Η Αρχόντισσα και ο Αλήτης” (μέχρι και ο τίτλος είναι κλεμμένος από άλλο αμερικάνικο έργο) ο Gable ως Πήτερ από την πείνα του τρώει μετά μανίας καρότα. Για την ακρίβεια τα χλαπακιάζει..

Οι δημιουργοί του Μπαγκς Μπάνι παίρνουν αυτή την γνωστή σε όλους σκηνή και την προσαρμόζουν στην πρώτη ταινία του. Από εδώ και ύστερα η χαρακτηριστική φράση και ο τρόπος που μασά τα καρότα είναι δύο χαρακτηριστικά του γκρίζου λαγού, τα οποία τον συνοδεύουν έως σήμερα.
Και εμείς αισθανόμαστε λίγο καλύτερα για την ξεπατικωτούρα ολόκληρου σεναρίου..
A wild Hare
Ενώ ο διάσημος ποντικός του κόσμου έχει για δημιουργούς του τον Walt Disney και τον Ub Iwerks, επίσημοι δημιουργοί για τον Μπαγκς Μπάνι δεν υπάρχουν. Όλοι οι καρτουνίστες της Warner Bros φαίνεται να συνέβαλαν από λίγο στο χαρακτήρα και στο σχεδιασμό του ήρωα.

Αυτό τον έκανε για λίγο ασταθή στον χαρακτήρα του τα πρώτα χρόνια των εμφανίσεων του στην μεγάλη οθόνη. Τόσο στο σχεδιασμό του όσο και στον χαρακτήρα. Πότε ήταν ο νωχελικός λαγός με την cool συμπεριφορά και πότε ένας θυμωμένος κακότροπος λαγός, όπως ακριβώς στην δεύτερη ταινία του ”Elmer’s pet Rabbit”,  όπου απέκτησε για πρώτη φορά και το όνομα του.
Στην πρώτη του ταινία συμπρωταγωνιστή του ήταν ο Elmer ο κυνηγός. Τώρα πόσο παιδικό θέαμα ήταν το κυνήγι θα ρωτήσετε; Τα κινούμενα σχέδια δεν είχαν εκείνη την εποχή στόχο το ανήλικο κοινό αλλά το ενήλικο. Ήταν εποχές που ο κόσμος ακόμα δεν είχε ευαισθητοποιηθεί απέναντι στα δικαιώματα των ζώων (ούτε των γυναικών, ούτε των Αφρικάνων, ούτε των ομοφυλοφίλων και γενικά παίρνω όρκο πως δεν ήξεραν καν πως γράφεται η λέξη δικαιώματα) και το κυνήγι ήταν ένα συνηθισμένο θέμα για κινούμενα σχέδια.

Παρόλα αυτά, σαν παράπλευρη συνέπεια το κυνήγι στα κινούμενα σχέδια έκανε αρκετά συμπαθή τα ζώα στο ανήλικο κοινό και κατ’ επέκταση στους ενήλικες. Η cool αντίδραση του λαγού μπροστά στο ντουφέκι και το ”What’s up doc?“ προκάλεσε γέλιο και συμπάθεια για το θήραμα και ”γελοιοποίησε” στα μάτια του κοινού τον ”άνδρα -κυνηγό” με το σκληρό ανδρικό σπορ του.

 Το soundtrack της 8λεπτης ταινίας ήταν το ”I’m just wild about Harry”. Τραγούδι το οποίο έσπασε τα ρατσιστικά ταμπού της εποχής. Ήταν το πρώτο τραγούδι του οποίου οι δημιουργοί ήταν αποκλειστικά έγχρωμοι. Για πολλά χρόνια οι θίασοι, τα κινηματογραφικά στούντιο, οι δισκογραφικές εταιρείες απαγόρευαν την πρόσληψη παραπάνω από ενός έγχρωμου καλλιτέχνη σε κάθε project. Ήταν το πρώτο τραγούδι που δεν υπάκουγε σε αυτόν τον κανόνα. Έμελλε να έχει ένα παράδοξο μέλλον. Έγινε το τραγούδι σλόγκαν της προεκλογικής περιόδου για τον Harry Truman εξαιτίας του ονόματός του και πολλοί Δημοκράτες απογοητευμένοι από την διακυβέρνηση του τα επόμενα χρόνια τον άλλαξαν σε ”‘I’m just mild about Harry”.
Για το δίδυμο της ταινίας, το οποίο μέσα στα χρόνια θα βρεθεί αντιμέτωπο αρκετές φορές, φάνηκε από την αρχή ποιος θα είχε το πάνω χέρι. Ο Μπαγκς φυσικά!.
Αν αναρωτιέστε ποιος είναι ο σκοπός του τραγουδιού που ακούγεται στο τέλος είναι το γνωστό (όχι για μας, για τους Άγγλους σίγουρα) παραδοσιακό τραγούδι τους από την εποχή της Βασίλισσας Ελισάβετ ”The girl I left behind me” , το οποίο μέσα στα χρόνια παραποιήθηκε και τραγουδήθηκε πολλές φορές, τόσο από τον αγγλικό όσο και από τον αμερικανικό στρατό.
 
Μια παραλλαγή του τραγουδιού τραγουδήθηκε και κατά την διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στην Αμερική. Στην ταινία ο λαγός κάνει αναφορά σε πίνακα της εποχής με το τίτλο ” Το πνεύμα του 1876” ζωγραφισμένο από τον Archibald Williard.
Το τραγούδι τραγουδήθηκε και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο από τους Αμερικάνους στρατιώτες, ενώ δεν είναι καθόλου τυχαίο που το καρτούν τελειώνει με αυτό το σκοπό, καθότι βρισκόμαστε τις 27 Ιουλίου του 1940 και ο πόλεμος μαίνεται ήδη στην Ευρώπη, παρότι η Αμερική δεν συμμετέχει σε αυτόν.
Η Αμερική θα μπει στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ ωστόσο η προπαγάνδα κατά της ναζιστικής Γερμανίας θα έχει περάσει υποδόρια αρχικά και αργότερα προφανέστατα πρώτα μέσα από τις πένες των καρτουνιστών τόσο της Warner Bros, όσο και της Disney τουλάχιστον 2 χρόνια πριν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More