26 Μαρ 2019

Δεύτερη «καταδικαστική» απόφαση κατά του Round Up στις ΗΠΑ!

Στη δεύτερη από τις πολλές υποθέσεις που σχετίζονται με το Roundup και τον καρκίνο, ένα δικαστήριο αποφάνθηκε την Τρίτη ότι το ζιζανιοκτόνο πράγματι προκάλεσε το μη-Hodgkin λέμφωμα ενός ανθρώπου.
Δεύτερη «καταδικαστική» απόφαση κατά του Round Up στις ΗΠΑ, με τη μετοχή της Bayer να «βυθίζεται»
Δικαστήριο στην πολιτεία της Καλιφόρνια την Τρίτη 19 Μαρτίου έκρινε ότι το ζιζανιοκτόνο Roundup της εταιρείας Bayer AG με δραστική ουσία το glyphosate υπήρξε «βασικός παράγοντας» στην εμφάνιση καρκίνου στον Έντουιν Χάρντεμαν. Πρόκειται για τη δεύτερη ανάλογη απόφαση που εκδίδεται από αμερικανικό δικαστήριο μέσα σε οκτώ μήνες. Στην πρώτη το δικαστήριο είχε επιδικάσει στους ενάγοντες 289 εκατ. δολάρια και ακολουθούν πάνω από 11.000 τέτοιες υποθέσεις. Σημειώνεται πως το ζιζανιοκτόνο παραγόταν από τη Monsanto, την οποία εξαγόρασε η Bayer το 2018.
Οι έξι ένορκοι του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο, μετά από συσκέψεις πέντε ημερών, έκριναν ομόφωνα ότι το Round-up ευθύνεται για το λέμφωμα non-Hodgkin, από το οποίο ασθένησε ο Έντουιν Χάρντεμαν.
Οι ένορκοι καλούνται τώρα να αποφασίσουν εάν και κατά πόσο ευθύνεται η εταιρεία και να επιδικάσουν την πιθανή αποζημίωση που δικαιούται ο Χάρντεμαν.
Η Bayer αρνείται πως το glyphosate ή/και το Roundup προκαλούν καρκίνο και σε σχετική ανακοίνωση εκφράζει τη απογοήτευσή της για την απόφαση των ενόρκων. «Είμαστε σίγουροι ότι οι αποδείξεις στη δεύτερη φάση θα δείξουν ότι οι χειρισμοί της Monsanto ήταν οι κατάλληλοι και ότι η εταιρεία δεν πρέπει να θεωρηθεί υπαίτια για τον καρκίνο του κ. Χάρντεμαν».
To glyphosate είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη ουσία για την εξολόθρευση ζιζανίων παγκοσμίως. Tο 2015, o Παγκόσμιoς Οργανισμός Υγείας το χαρακτήρισε ως "πιθανό" καρκινογόνο παράγοντα. Σε έναν άλλο άνδρα από την Καλιφόρνια επιδικάστηκε ποσό 289 εκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Αύγουστο, αφού πολιτειακό δικαστήριο έκρινε ότι το Roundup του προκάλεσε καρκίνο. Το ποσό μειώθηκε κατόπιν στα 78 εκατομμύρια και σήμερα η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο εφετείο.
Μετά την ετυμηγορία, οι μετοχές της Bayer σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τους σε 16 χρόνια, μειώνοντας την αποτίμηση της εταιρείας με ένα εντυπωσιακό ποσό ύψους 9,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More