5 Ιαν 2019

Roundup: Δολοφονεί και τις μέλισσες


Η αυξημένη θνησιμότητα των αποικιών μελισσών παγκοσμίως έχει αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, αλλά ακόμη δεν έχει αποδειχτεί από που προέρχεται συγκεκριμένα. 
Το ζιζανιοκτόνο glyphosate, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία είναι αβλαβές για τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των μελισσών, επειδή στοχεύει και καταπολεμά ένα ένζυμο που απαντάται μόνο σε φυτά και μικροοργανισμούς. 
Ωστόσο, οι μέλισσες βασίζονται σε μια εξειδικευμένη λειτουργία μικροοργανισμών του εντέρου που ωφελεί την ανάπτυξή τους και παρέχει άμυνα κατά των παθογόνων παραγόντων. Τα περισσότερα βακτήρια εντέρων των μελισσών περιέχουν το ένζυμο το οποίο σκοτώνει το glyphosate, αλλά αυτά ποικίλλουν ανάλογα με το εάν ευαίσθητα και, αντίστοιχα, αν έχουν αντοχή απέναντι στο glyphosate. 

Η έκθεση των μελισσών στο glyphosate διαταράσσει την φυσιολογική ζωή τους και αυξάνει την ευαισθησία τους σε λοιμώξεις από παθογόνα περιστατικά. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το glyphosate έχει αντίκτυπο στις αποικίες των μελισσών και στην υγεία τους θα βοηθήσει να διασαφηνιστεί ο πιθανός ρόλος αυτού του χημικού στην μείωση των πληθυσμών. 

Δεν πέρασαν πολλές ημέρες που ένα αμερικανικό δικαστήριο επιδίκασε 289 εκατομμύρια δολάρια σε αντίδικο της Bayer AG Monsanto για το glyphosate που περιέχεται στο Roundup, προκαλώντας του θανατηφόρο  καρκίνο. Τώρα, μια νέα έκθεση από την PNAS και υποστηρίζει ότι το glyphosate μπορεί να σκοτώνει έμμεσα και τις μέλισσες σε όλο τον κόσμο, μια απειλή που θα μπορούσε ενδεχομένως να επιφέρει θανάσιμο χτύπημα στην παγκόσμια οικονομία, εκτός από την οικολογική καταστροφή. 

Η έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν δείχνει ότι οι μέλισσες που εκτίθενται σε glyphosate, το δραστικό συστατικό του Roundup, χάνουν κρίσιμα βακτήρια στο έντερο τους και είναι πιο επιρρεπής σε μόλυνση και θάνατο από επιβλαβή βακτήρια. 
Η έκθεση με τίτλο "Η γλυφοσάτη διαταράσσει τον μικροβιακό ιστό των μελισσών" δημοσιεύθηκε στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών (PNAS) στις 24 Σεπτεμβρίου. 
Παρέχει αρκετές αποδείξεις ότι η γλυφοσάτη μπορεί να θεωρηθεί ως σημαντικός παράγοντας στην ταχεία μείωση των μελισσών σε όλο τον κόσμο, γνωστή και ως Διαταραχή κατάρρευσης αποικιών (CCD), φαινόμενο που συμβαίνει όταν η πλειοψηφία των εργαζόμενων μελισσών σε μια αποικία εξαφανιστεί και αφήσει πίσω της τη βασίλισσα. 

"Χρειαζόμαστε καλύτερες οδηγίες για τη χρήση glyphosate, ειδικά όσον αφορά την έκθεση σε μέλισσες, διότι τώρα οι οδηγίες δεν μας λένε καθαρά ότι οι μέλισσες δεν βλάπτονται από το ζιζανιοκτόνο", δήλωσε ο Erick Motta, ο μεταπτυχιακός φοιτητής που διεξήγαγε την έρευνα μαζί με την καθηγήτρια Nancy Moran. 
"Η μελέτη μας δείχνει ότι δεν είναι αλήθεια πως οι μέλισσες δεν επηρεάζονται." Το UT News του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν απέδειξε ότι η glyphosate παρεμποδίζει ένα σημαντικό ένζυμο που απαντάται στα φυτά και τους μικροοργανισμούς, αλλά όχι στα ζώα. Από καιρό θεωρείται ότι είναι μη τοξικό στα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων και των μελισσών. Ωστόσο, η τελευταία μελέτη αποκαλύπτει ότι μεταβάλλοντας το μικροβιοκτόνο του εντέρου - το οικοσύστημα των βακτηριδίων που ζουν στην πεπτική οδό της μέλισσας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που την προστατεύουν από τα επιβλαβή βακτήρια - το glyphosate θέτει σε κίνδυνο την ικανότητά του βακτηρίου να καταπολεμά τις λοιμώξεις. 
Για τη μελέτη αυτή, οι επιστήμονες εξέθεσαν μέλισσες σε  glyphosate αλλά σε φυσιολογικά επίπεδα  σε αγροκτήματα. Ζωγράφιζαν τις πλάτες των μελισσών με χρωματιστές κουκκίδες, ώστε να μπορούν να εντοπιστούν και αργότερα να ανακτηθούν. 
Τρεις μέρες αργότερα, είδαν ότι οι μέλισσες που εκτέθηκαν σε glyphosate υπέστησαν σημαντική απώλεια βακτηρίων στα έντερά τους και ήταν πιο ευαίσθητες σε μόλυνση και θάνατο από επιβλαβή βακτήρια. 

Τον τελευταίο καιρό, οι μελισσοκόμοι των ανέφεραν τεράστια απώλεια μελισσών. Εκατομμύρια μέλισσες εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς, αφήνοντας τα αγροκτήματα με λιγότερους επικονιαστές για καλλιέργειες. Οι υπάλληλοι έχουν μπερδευτεί, και τα μέσα ενημέρωσης έχουν σχετικά με την κατάρρευση του πληθυσμού των μελισσών. 
Οι εξηγήσεις για το φαινόμενο περιλάμβαναν έκθεση σε φυτοφάρμακα ή αντιβιοτικά, απώλεια ενδιαιτημάτων και βακτηριακές λοιμώξεις. Η τελευταία μελέτη προσθέτει τώρα ζιζανιοκτόνα στον κατάλογο ως πιθανό παράγοντα που συμβάλλει στη μείωση. 
"Δεν είναι το μόνο πράγμα που προκαλεί όλους αυτούς τους θανάτους μελισσών, αλλά είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να ανησυχούν οι άνθρωποι γιατί το glyphosate χρησιμοποιείται παντού", δήλωσε ο Motta. Και αυτό, πιστεύουν οι ερευνητές, αποδεικνύει ότι το glyphosate μπορεί να συμβάλλει στην εξαφάνιση των μελισσών σε όλο τον κόσμο. 
Η μέλισσα της δύσης είναι το κορυφαίο είδος επικονιαστών στον κόσμο, έχει μεγάλη ζήτηση για τις υπηρεσίες της στον τομέα των φρούτων, καρπών με κέλυφος και λαχανικών Μεταξύ των ξηρών καρπών, οι καλλιεργητές αμυγδάλων έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για επικονίαση μελισσών. 
Η μόλυνση μελισσών ανέρχεται σε ζημιές 15 δισεκατομμύρια δολάρια για την αμερικανική γεωργία. Οποιαδήποτε απότομη μεταβολή των παγκόσμιων πληθυσμών μελισσών θα μπορούσε να επηρεάσει τη βιομηχανία βοείου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. 
Οι μέλισσες επικονιάζουν τριφύλλι, σανό και άλλες καλλιέργειες ζωοτροφών. Καθώς ο πληθυσμός των μελισσών μειώνεται, αυξάνει το κόστος των πρώτων υλών. Αυτό επιβάλλει αύξηση στις τιμές του βοείου κρέατος και του γάλακτος στις αγορές και τελικά βλάπτει τον αμερικανό καταναλωτή. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη συνέχεια σε αυξημένες εισαγωγές προϊόντων από ξένες χώρες όπου οι πληθυσμοί των μελισσών είναι υγιείς, αυξάνοντας περαιτέρω το εμπορικό έλλειμμα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More