Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος με νόμο έβαλε στο γύψο τις απεργίες για τη μεγαλύτερη απεργιακή μέρα της εργατικής τάξης, πουλώντας αριστεροσύνη δήλωσε:: «Από το 1886, στο Σικάγο των ΗΠΑ και κάθε Πρωτομαγιά έκτοτε, οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν για την κατοχύρωση του δικαιώματος σε εργασία με αξιοπρεπείς όρους και αμοιβή, για την προστασία της ποιότητας της ζωής και της εργασίας τους συνολικά. (…) Αυτόν τον αγώνα δίνουμε στις πιο αντίξοες συνθήκες νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, στην Ελλάδα των μνημονίων (…) και το κυριότερο, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τις δυνάμεις της εργασίας, αφού στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά καταφέραμε να αποκρούσουμε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, που είχαν ήδη αποδεχτεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις»!!!
Ο Κ. Μητσοτάκης, που έχει ψηφίσει και τα τρία μνμονια και απέλυσε σε όσους δημοσίου υπαλλήλου πρόλαβε δήλωσε ότι «η Πρωτομαγιά συμβολίζει τον διαχρονικό αγώνα των εργαζομένων για καλύτερες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές» και με περίσσια υποκρισία ισχυρίστηκε: «Σήμερα ο αγώνας αυτός είναι και ο σημαντικότερος στόχος μου».
Η Φ. Γεννηματά, που ψήφισε μειώσεις μισθών και κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, είχε το απύθμενο πολιτικό θράσος να υποστηρίξει: «Έχει έρθει η ώρα να μιλήσουμε ξανά για τον αγώνα κατά της φτώχειας, για αξιοπρεπείς μισθούς και όχι φιλοδωρήματα, για πλήρη απασχόληση, για ουσιαστικά δικαιώματα. Για μείωση της ανεργίας, επαναφορά της καθολικής εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αύξηση του κατώτερου μισθού και τον προσδιορισμό του μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης».
Οι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ (πού έγινε Κίνημα Αλλαγής) με τις κυβερνήσεις και τις συγκυβερνήσεις τους, εφάρμοσαν πολιτικές που έστειλαν τον εργαζόμενο λαό στην εποχή του Σικάγου. Οι επικεφαλής τους, όμως τόλμησαν να κάνουν δηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά.
Αυτοί που με νόμους οδήγησαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία:
— Το 65% των εργαζομένων να μην καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, μόλις 1 στους 3 εργαζόμενους καλύπτεται από συλλογική σύμβαση εργασίας, ενώ το μερίδιο των μισθών είναι κάτω από το 45,3% του ΑΕΠ!
— Το 48% του πληθυσμού, σύμφωνα με τη Eurostat, δηλαδή 5,1 εκατομμύρια άτομα, να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με εισόδημα 382 ευρώ το μήνα και από αυτούς το 1,5 εκατομμύρια να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, με εισόδημα μόλις 182 ευρώ τον μήνα!
— 636 χιλιάδες άνθρωποι να εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και να αμείβονται με μέσο μισθό 327 ευρώ!
— Σχεδόν τέσσερις στους δέκα εργαζομένους της χώρας να ζουν με μισθούς πείνας κάτω των 700 ευρώ. Ειδικότερα βάσει των στοιχείων, του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ στον ιδιωτικό τομέα το ποσοστό των χαμηλόμισθων εργαζομένων με καθαρές μηνιαίες αποδοχές κάτω των 700 ευρώ, ανέρχεται σε 37,4% το 2017 (από 13,1% το 2009).
— 127.000 εργαζόμενοι αμείβονται με μεικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ.
— Η ανασφάλιστη εργασία ανέρχεται στα συγκλονιστικά επίπεδα του 30%.
— Μόλις το 10% των ανέργων λαμβάνει επίδομα ανεργίας
— Την πραγματική ανεργία σύμφωνα με το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ, να έχει ανέλθει στο 27,5% και όχι στο 20,2% που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία
— Οι μακροχρόνια άνεργοι να ξεπερνούν το 70% του συνόλου των ανέργων.
— 1.157.539 απόμαχοι της δουλειας, σύμφωνα με το σύστημα «Ήλιος» (υπουργείο Εργασίας), να λαμβάνουν κύρια σύνταξη μέχρι 500 ευρώ!
— Τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα να σημειώνουν τρομακτική αύξηση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ, τα εργατικά ατυχήματα: Tο 2010 είναι 5.721, το 2011 είναι 5.203, το 2012 είναι 4.858, το 2013 είναι 5.126, το 2014 είναι 5.497, το 2015 είναι 5.930 και το 2016 είναι 6.515. Το 2016 συνέβησαν σχεδόν 18 εργατικά ατυχήματα τη μέρα, ενώ το 2017, έφτασαν τα 20 τη μέρα.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Φανερώνουν πως το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης ισοπέδωσε τον εργαζόμενο λαό για να διασφαλίσει την κερδοφορία του κεφαλαίου την περίοδο της κρίσης. Τουλάχιστον την μέρα της Πρωτομαγιάς, ας μην μιλούν, ας σιωπούν… Είναι το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου