Από την Μαρία Παρέντη
Είναι εφτά συνεχόμενα τα χρόνια που η χώρα ”σώζεται” μέσω των μνημονίων και παράλληλα, εφτά τα έτη των πολιτικών υποσχέσεων πως από στιγμή σε στιγμή γλιτώνει από αυτά!
Κάθε χρόνο χάνεται για το λαό και κάτι που υποτίθεται ήταν διασφαλισμένο. Η γενιά των 700 ευρώ βολεύτηκε με τα 500 και πολλά της είναι, ο 13ος και 14ος μισθός όχι απλά δεν επανήλθαν μα αποτελούν μακρινό παρελθόν, το ”ένας τουλάχιστον εργαζόμενος σε κάθε σπίτι” μετετράπη σε ”ένας το πολύ συνταξιούχος και αν’ , ο ΕΝΦΙΑ δεν καταργήθηκε, το αφορολόγητο όλο και πέφτει, το ρεύμα μισοξεπουλήθηκε κι έρχεται η σειρά του νερού, αντί να κουρευτεί το χρέος κουρεύτηκε ο προϋπολογισμός για την Υγεία και την Παιδεία, αντί να φορολογηθεί ο πλούτος φορολογήθηκε η φτώχεια και μόνο οι ίδιοι οι ”πολυμήχανοι σωτήρες” μας ξέρουν, τι άλλο έμεινε για να μας πάρουν.
Μέσα σε όσα προαναφέρθησαν και σε πολλά ακόμα, καθώς η λίστα των ”διασφαλισμένων” που χάθηκαν είναι τεράστια, το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ήταν από τα πιο σοβαρά. Αρχικά φάνηκε απίθανο και γελοίο, η εφαρμογή του έχρηζε άλλωστε αλλαγής του υπάρχοντος Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Ο κόσμος ησύχασε προς στιγμήν. ”Δε θα το τολμήσουν”, λέγαμε. Πόσα δε θα τολμούσαν και τόλμησαν!
Μετά ξαναρίχτηκε για τα καλά στο τραπέζι. Η εκάστοτε αντιπολίτευση το χρησιμοποιούσε σαν αντιπολιτευτικό χαρτί και υποσχόταν ότι η ίδια δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να το υπογράψει και η εκάστοτε συγκυβέρνηση απέφευγε την όποια αναφορά, γιατί ήξερε πολύ καλά τι ερχόταν.
Τα πράγματα έμοιαζαν να σοβαρεύουν. Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας όπως τον ξέραμε έπρεπε να αλλάξει κατόπιν απαιτήσεως των θεσμών. Οι δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας ξεκίνησαν δύο πολύμηνες αποχές. Η πρώτη το 2014-15 ήταν ακριβώς για την αλλαγή του Κώδικα Πολιτική Δικονομίας και η δεύτερη το 2016 για το ασφαλιστικό. Τους περισσότερους μήνες οι συμβολαιογράφοι και οι δικαστικοί επιμελητές απείχαν επίσης.
Οι δύο αυτές αποχές εξυπηρετούσαν σκοπούς ή διάφορες γκρίζες καταστάσεις για πολλούς κι από πολλούς, μα κατά τη διάρκειά τους σταμάτησαν σχεδόν οι πλειστηριασμοί (ακόμη γίνονταν με τον παραδοσιακό τρόπο) κι αυτό έφερε μια ακόμη αναβολή του χαμού που ερχόταν κι έδωσε σε κάποιους μια μικρή ανάσα.
Ας εξετάσουμε όμως σε απλά νομικά την έννοια του πλειστηριασμού.
Ο πλειστηριασμός είναι λοιπόν, μία διαδικασία κατά την οποία περιουσιακά στοιχεία ή και δικαιώματα του οφειλέτη πωλούνται δημόσια προκειμένου να ικανοποιήσουν οι δανειστές του τις αξιώσεις τους κατ’ αυτού. Ένας από εκείνους στους οποίους χρωστά ο οφειλέτης κινεί τη διαδικασία του πλειστηριασμού. Αν υπάρχουν κι άλλοι αυτοί αναγγέλλονται στον πλειστηριασμό και ικανοποιούνται από το ποσό που θα επιτευχθεί από την πώληση του πράγματος μέσω του πλειστηριασμού.
Η μέχρι τώρα διαδικασία γινόταν στα Ειρηνοδικεία της χώρας με τη φυσική παρουσία συμβολαιογράφου. Για να επισπευσθεί πλειστηριασμός απαιτείται η ύπαρξη εκτελεστού τίτλου, όπως είναι η διαταγή πληρωμής, κατά της οποίας ο οφειλέτης μπορεί να ασκήσει ανακοπή που είναι το νόμιμο μέσο άμυνάς του και, εάν αυτή ευδοκιμήσει, να αποφύγει τον πλειστηριασμό. Με μία ανακοπή συνολικά η αποφυγή καθίσταται δυνατή.
Ο πλειστηριασμός όπως τον ξέραμε ως σήμερα, λάμβανε χώρα στο κατάστημα του Ειρηνοδικείου στην περιφέρεια του οποίου έγινε η κατάσχεση, εργάσιμη ημέρα Τετάρτη, μεταξύ των ωρών 16:00 έως 17:00. Αν τα κατασχεμένα πράγματα βρίσκονταν στην περιφέρεια περισσότερων Ειρηνοδικείων, ο δικαστικός επιμελητής με την κατασχετήρια έκθεση όριζε το ειρηνοδικείο της τέλεσης.
Η καινούρια διαδικασία προβλέπεται γρήγορη κι άμεση. Τα ηλεκτρονικά συστήματα πλειστηριασμού περιέχουν όλα τα πληροφοριακά στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στο απόσπασμα της κατασχετήριας έκθεσης. Αρμόδιος για την τέλεση της διαδικασίας είναι ο εκάστοτε πιστοποιημένος υπάλληλος του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, συμβολαιογράφος στο επάγγελμα, η φυσική παρουσία δεν χρειάζεται να επισημάνουμε ότι αποτελεί παρελθόν.
Στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό λαμβάνουν μέρος υποψήφιοι πλειοδότες που έχουν προηγουμένως πιστοποιηθεί στα ηλεκτρονικά συστήματα πλειστηριασμών. Ο οφειλέτης για να προβεί σε μέσο άμυνας πρέπει να κάνει όχι μια ανακοπή , αλλά τόσες όσες κι οι πλειοδότες.
Κάθε υποψήφιος πλειοδότης διορίζει με ηλεκτρονική δήλωση αντίκλητο που κατοικεί στην περιφέρεια του πρωτοδικείου του τόπου της εκτέλεσης μέχρι ώρα 15:00 δύο εργάσιμες ημέρες πριν από την ορισθείσα ημέρα του πλειστηριασμού, διαφορετικά αντίκλητος θεωρείται ο γραμματέας του πρωτοδικείου του τόπου της εκτέλεσης.Η επίσημη έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναμένεται στο τέλος αυτού του μήνα και μέσα στο επόμενο τρίμηνο περίπου 5.000 ακίνητα θα πλειστηριαστούν.
Όλα ηλεκτρονικά, γρήγορα, αναίμακτα, ανέπαφα για τους εκτελεστές!
Μέχρι τα τέλη του χρόνου θα έχουν πέσει τα πρώτα κλικς και με την έναρξη του νέου έτους το σύστημα θα αποτελεί τη νέα και μόνη πραγματικότητα.
Η κυβέρνηση , αφού έσπευσε να δώσει τις ευχές στους Συμβολαιογράφους για τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, βεβαίωσε πως οι τράπεζες θα προτιμήσουν επαγγελματικά ακίνητα και όχι κατοικίες. Όμως το ίδιο το πρόγραμμα των πλειστηριασμών που έχουν λάβει ημερομηνία διεξαγωγής, δεν επικυρώνει τα λεγόμενα των κυβερνητικών εκπροσώπων, καθώς περιλαμβάνει και πλειστηριασμούς κατοικιών.
Το όριο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ορίζεται στα 300.000. Αυτή είναι η επαναλαμβανόμενη καραμέλα για να χρυσωθεί το χάπι των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ποιος μας εγγυάται ότι το όριο αυτό δε θα πέσει ακόμη και κάτω από τα 200.000 ευρώ, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι μέχρι τα περισσότερα δάνεια δεν ξεπερνούσαν τα τελευταία έτη τα 100.000 ευρώ, άρα το μεγαλύτερο ποσό πλαφόν θα καταλήξει να μην έχει νόημα , με αποτέλεσμα να μειωθεί.
Η προστασία της πρώτης κατοικίας εξακολουθεί να υπάρχει για όλους όσοι πρόλαβαν/ κατάφεραν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη. Μετά το Δεκέμβρη του 2017 αποχαιρετάμε κι αυτή την άμυνα από πλευράς οφειλετών.
Η πρόφαση της οικονομίας χρόνου της δικαιοσύνης και η βεβαίωση ότι θα πληγούν μόνο έυρωστοι πολίτες είναι τουλάχιστον αστεία. Σωρεία σπουδαίων υποθέσεων μουχλιάζει χρόνια εκτός αιθουσών κι εμείς βιαζόμαστε να σώσουμε τις τράπεζες; Πότε επλήγησαν άλλωστε μεγαλοκαρχαρίες για να πληγούν και τώρα;
Η δυναμική παρουσία κινημάτων και φορέων κατά των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία, παρακώλυε μέχρι στιγμής την παραδοσιακή διαδικασία κι αυτός είναι κατά τη γνώμη μας άλλος ένας σπουδαίος λόγος αντικατάστασής της.
Οι εικόνες που έρχονται , θα θυμίσουν πολύ την κατάσταση στην Ισπανία και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το κίνημα που έχει δημιουργηθεί εκεί, στέκεται αλληλέγγυο και σε συνεχή συνεννόηση με το αντίστοιχο της χώρας μας.
”Αριστερό” ή ”δεξί” κλικ το ξεπούλημα παραμένει το ίδιο αισχρό!
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο του Νόστιμον Ήμαρ στον “Δρόμο”, τo Σάββατο 16.9.2017
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου