12 Ιαν 2017

Η Ευρώπη των λαών… και της βιομηχανίας όπλων


Του Δημήτρη Κούλαλη

ΕΛΛΟΓΑ ΠΑΡΑΛΟΓΑ

Ήταν στις αρχές του περασμένου μήνα όταν η βρετανική εφημερίδα Independent, υπό τον τίτλο:  «Χρήματα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού μπορεί να διατίθενται για την ανάπτυξη όπλων για τη Σαουδική Αραβία», παρουσίαζε το νέο πλάνο  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της βιομηχανίας όπλων.
Το νέο σχέδιο που παρουσίασε η Κομισιόν, αναφέρει ότι το  Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, θα χρησιμοποιεί χρήματα των κρατών- μελών, δηλαδή των φορολογουμένων, σε ‘’επενδύσεις’’ στην πολεμική βιομηχανία. Η κύρια ανησυχία, όμως, της εφημερίδας έγκειται στο γεγονός ότι  το ταμείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή όπλων τα οποία στην πορεία θα καταλήγουν σε επικίνδυνα χέρια (sic), όπως σ’ αυτά στυγνών δικτατόρων .
Η γλίσχρα κεφαλαιακή ενίσχυση του ταμείου μέχρι στιγμής ( 25 εκατομμύρια ευρώ για έρευνα) δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό, αφού, στόχος της Κομισιόν, είναι το ταμείο να διαθέτει σύντομα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ.
Σημειώστε ακόμη ότι,  τα εν λόγω κεφάλαια, δεν θα προσμετρώνται στα ελλείμματα των κρατικών προϋπολογισμών.  Φανταστείτε δηλαδή, μια χώρα όπως η Ελλάδα, στην οποία, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, «Έκθεση παρακολούθησης  της εκπαίδευσης και της κατάρτισης του 2016»:
  • Οι μισθοί των εκπαιδευτικών είναι χαμηλότεροι σε πραγματικούς όρους από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες του ΟΟΣΑ και μέχρι το τέλος του 2017 θα παραμείνουν αμετάβλητοι.
  • Οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης για την εκπαίδευση ανήλθαν στο 4,4% του ΑΕΠ το 2014, έναντι 4,9% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
  • Οι μισοί (49%) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι άνω των 50 ετών, ενώ λιγότεροι από το 1% είναι κάτω των 30.
  • Στη δευτεροβάθμια, το 39% έχει ηλικία από 40 έως 49 ετών».
Σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που, όπως σημειώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), η προϋπολογιζόμενη δαπάνη για τα νοσοκομεία το 2016 ήταν μόλις 1, 156 δισ.  ευρώ., 6.600 οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού και 20.000 παραϊατρικού είναι κενές, ενώ, τέλος, από τους 1.400 επικουρικούς, οι 1.050 προορίζονται προς απόλυση μέχρι τις 30/9/2017.
Σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, η οποία, ενώ ο λαός της ανεβαίνει καθημερινά τις ακανθώδεις ατραπούς του μισεμού, εκείνη συνεχίζει να καταβάλλει το 2,64% του ΑΕΠ  (κατά κεφαλήν δαπάνη 457$) στο ταμείο του ΝΑΤΟ, η ΕΕ τής ζητά να πετσοκόψει κι άλλο τις κοινωνικές παροχές  στην υγεία και την εκπαίδευση, για να μπορέσει να ξοδέψει ανεμπόδιστα τα χρήματα στους εμπόρους όπλων.
***
Αλλά, αλήθεια, πόσο μας εξέπληξε αυτή η είδηση;
Ήδη από το 2009, προσέξτε- εν μέσω κρίσης, σύμφωνα  με το SIPRI, το 59%  των εισαγωγών όπλων του αυταρχικού καθεστώτος της Σαουδικής  προέρχεται από Ευρώπη .
Η «Ερευνητική ομάδα πληροφόρησης σχετικά με την ειρήνη και την ασφάλεια», αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μεταξύ 2009 και 2013, οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) χορήγησαν πάνω από  19 δισεκατομμύρια € των πιστοποιητικών εξαγωγής για  εξοπλισμό και στρατιωτική τεχνολογία στη Σαουδική Αραβία . (…) Το Βέλγιο, το οποίο μόνο το διάστημα 2009 -2013,  έχει διαθέσει 595 εκατ ευρώ για τα πιστοποιητικά εξαγωγής προς τη Σαουδική Αραβία, κατέχει εξέχουσα θέση (…) καθώς είναι γνωστό για μια πολύ ειδική κατηγορία  όπλων: Για τα περίφημα SALW , φορητά όπλα μικρού διαμετρήματος .
(…) Από το 2011, το Ριάντ παραμένει η μεγαλύτερη αγορά για τα όπλα της Βαλλονίας. Μεταξύ 2006 και 2014, η Περιφέρεια της Βαλλονίας χορήγησε πιστοποιητικά εξαγωγής ύψους  1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Σαουδική Αραβία, εκ των οποίων τα 397 εκατ. ευρώ μόνο για το 2014. Και τα στοιχεία αυτά δεν λαμβάνουν υπόψη το τεράστιο συμβόλαιο ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που υπογράφηκε από την εταιρεία CMI για την παροχή τέτοιου τύπου όπλων. Αυτά τα φονικά όπλα (…)  εξοπλίζουν τα τεθωρακισμένα οχήματα που συναρμολογούνται στον Καναδά για τη Σαουδική Εθνική Φρουρά».
Την επόμενη φορά που θα ακούσετε τους ηγέτες της ΕΕ να εκφωνούν δεκάρικους για την προάσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας ρωτήστε τους, ποια, ακριβώς, Ευρώπη εκπροσωπούν…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More