4 Ιαν 2016

Με την ματιά μας στους ξεριζωμένους

paidia prosfyges
Μπήκε το 2016 και το βλέμμα μας θα συνεχίζει να είναι στραμμένο στη πρωτόγνωρη προσφυγική ροή και τον γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Μπορούμε συνεπώς να ευχηθούμε καλή χρονιά και ευτυχία όταν εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζώνονται;
Δεν χωράει αμφιβολία πως το «πνεύμα των Χριστουγέννων» τις προηγούμενες μέρες «πέθανε» και αυτό στα παγωμένα νερά της Μεσογείου, με τους 377.000 νεκρούς πρόσφυγες να στέλνουν το μήνυμα πως ο θάνατος σίγουρα έχει την τιμητική του για το 2015.
Το 2016 έχουμε και τους πρώτους πρόσφυγες που πνίγηκαν στο Αιγαίο μέσα στη νέα χρονιά. Τρείς άνδρες και μια γυναίκα βρέθηκαν νεκροί ανοιχτά των Φούρνων.
Στη Λέσβο μια 60 χρονη από την Συρία πέθανε το Σάββατο μετά το πολύωρο ταξίδι, μιας και η καρδιά της δεν άντεξε τις κακουχίες.
Αλλά και ένα αγοράκι πνίγηκε το Σάββατο. Πρόκειται για ένα ανήλικο παιδάκι το οποίο επέβαινε σε βάρκα που συγκρούστηκε στα βράχια στο Αγαθονήσι.
Σύμφωνα με τον διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης πάνω από 1.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη το 2015.
Η Σύριοι είναι πρώτοι στη λίστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του λιμενικού, που ξεριζώθηκαν από την χώρα τους και ήρθαν στην Ελλάδα.
Έτσι, από τους 804.465 πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα μας τη χρονιά που μας πέρασε, οι 457.149 είναι Σύριοι.
Αντίστοιχα ο μεγαλύτερος αριθμός των ανθρώπων που τράβηξαν τον δρόμο της ξενιτιάς είναι από τις χώρες όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Ιράν κ. α.
Τι άλλο χρειάζεται για να γίνει κατανοητό πως το μεγαλύτερο κύμα των ξεριζωμένων ανθρώπων ξεκινάει από τις χώρες όπου οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ και των ΗΠΑ έχουν βάλει την σφραγίδα τους πνίγοντας τους λαούς στο αίμα.
Ωστόσο το ταξίδι των εκατομμυρίων κυνηγημένων δεν είναι δεδομένο πως θα καταλήξει στη λύτρωση, αφού πάρα πολλοί θα βρεθούν στις Μανωλάδες της Ελλάδας, της Ισπανίας και αλλού δουλεύοντας σε συνθήκες σκλαβιάς, ή στην καλύτερη περίπτωση θα ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους χωρίς πατρίδα και δίχως να έχουν τα στοιχειώδη δικαιώματα.
Στον παγκόσμιο χάρτη η κατάσταση είναι δραματική. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σε έκθεση της αναφέρει πως 59,4 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις πατρίδες τους λόγω των συγκρούσεων το 2014.
Πριν μια δεκαετία ο αριθμός ήταν 37,5 εκατ., πράγμα που σημαίνει πως μόνο το 2013-2014 έχουμε την μεγαλύτερη προσφυγική ροή που έχει καταγραφεί σε ένα έτος.
Αντίστοιχα τεράστιοι αναμένονται να είναι και οι αριθμοί των προσφύγων και το 2015-2016 που σίγουρα θα ξεπεράσουν τα 60 εκατομμύρια!
Γι αυτό και οι αριθμοί που καταγράφονται από τις διεθνείς οργανώσεις, δείχνουν πως οι σύγχρονες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές είναι ίσως οι μεγαλύτερες που γνώρισε η ανθρωπότητα.
Έτσι λοιπόν και το 2016 θα συνεχίσουμε να έχουμε το βλέμμα στραμμένο στους ξεριζωμένους ανά την υφήλιο και τους αμέτρητους νεκρούς τους.
Αυτές τις εικόνες άλλωστε δεν μπορούμε να τις βγάλουμε με τίποτα από το μυαλό μας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More