19 Νοε 2012

Ποιες αλλαγές έρχονται στους φόρους ακινήτων

Ποιες αλλαγές έρχονται στους φόρους ακινήτων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Δ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ - Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Με δεδομένο το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για το επόμενο έτος το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τη νέα φορολογική μεταχείριση των ακινήτων επιχειρώντας να ενοποιήσει όλους τους φόρους σε έναν και να αμβλύνει στρεβλώσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα την υπέρμετρη επιβάρυνση των μικρών ιδιοκτησιών συμπεριλαμβάνοντας στον αρχικό στόχο των 3 δισ. ευρώ τα έσοδα από μία νέα περαίωση εκκρεμών υποθέσεων κεφαλαίου.
Τα νέα σενάρια εξετάσθηκαν σε χθεσινή σύσκεψη της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής υπό τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη και φέρνουν το οικονομικό επιτελείο να προσδοκά από την αντικατάσταση του τέλους ηλεκτροδότησης και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, έσοδα που αντιστοιχούν στο 70% αυτών που εισπράττει σήμερα και από τους δύο αυτούς φόρους. Το υπόλοιπο 30% θα προέλθει από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων τα οποία σήμερα δεν φορολογούνται αλλά και από τη νέα περαίωση.
Οι οριστικές αποφάσεις, πάντως, θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, αφού το μόνο που κλείδωσε χθες είναι η μηδενική αύξηση των αντικειμενικών αξιών για το 2013. Αντίθετα στα αρχικά δύο σενάρια για την αντικατάσταση του τέλους ακινήτων και ηλεκτροδότησης από έναν ενιαίο φόρο προστέθηκαν ακόμη δύο που αφορούν στον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων των νομικών προσώπων και το ύψος του αφορολογήτου ορίου.
Ειδικότερα και σύμφωνα με το πρώτο σενάριο τα ακίνητα των 5,6 εκατ. φορολογουμένων θα φορολογούνται με έναν ενιαίο συντελεστή από το πρώτο ευρώ της αντικειμενικής τους αξίας. Ο φόρος αυτός θα αντικαθιστά όλους αυτούς που σήμερα βαρύνουν τα ακίνητα (τέλος ηλεκτροδότησης, ΦΑΠ, ΤΑΠ κ.λπ.), θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας ανεξάρτητα αν ιδιοχρησιμοποιείται ή αποφέρει εισόδημα και θα αφορά ακόμη και στα γραφεία, στα καταστήματα, στα αγροτεμάχια και τις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού εκτάσεις ακόμη και εάν σε αυτές έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά συστήματα!
Τα μοναδικά ακίνητα που θα απαλλάσσονται εξετάζεται να είναι οι αγροτικές εκτάσεις, οι οποίες ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και καλλιεργούνται χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και στην περίπτωση αυτή να υπάρξουν περιουσιακά κριτήρια. Η επιβολή του φόρου προτείνεται να είναι κλιμακωτή με συντελεστές που θα ξεκινούν από το 0,1% ή και 0,15% για αξία ακινήτων από 0-100.000 ευρώ. Για αξία ακινήτων από 100.000-200.000 ευρώ, ο συντελεστής προτείνεται να διαμορφωθεί στο 0,2%, ενώ όσο... εκτοξεύεται η αντικειμενική αξία των ακινήτων θα αυξάνεται και ο συντελεστής, το ύψος του οποίου θα φτάσει μέχρι και το 2,5%. Η νέα κλίμακα προτείνεται να έχει πάντως από επτά έως εννέα κλιμάκια με τον ανώτατο συντελεστή να εφαρμόζεται στο τμήμα της ακίνητης περιουσίας που υπερβαίνει τα 3-5 εκατ. ευρώ.
Το δεύτερο σενάριο θέλει τη διατήρηση του αφορολογήτου ορίου και τον περιορισμό του στα 50.000 ευρώ από 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ το τρίτο οριοθετεί το αφορολόγητο στις 100.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις προτείνεται η αντικατάσταση των τριών σημερινών συντελεστών (0,1%, 0,3% και 0,6%) από επτά έως δέκα συντελεστές ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου (γήπεδα, κτίρια, εμπορικά ακίνητα, βιομηχανικά κ.λπ.).

Οι 40 φόροι-τέλη και επιβαρύνσεις στα ακίνητα
Οι φόροι που επιβάλλονται σήμερα στα ακίνητα όπως τους συγκέντρωσε η ΠΟΜΙΔΑ έχουν ως εξής:

* Φόροι - τέλη - κρατήσεις επί του εισοδήματος από ακίνητα
1. Φόρος εισοδήματος μισθωμάτων: 18-45%
2. Τέλος Χαρτοσήμου + ΟΓΑ (πλην μισθωμάτων κατοικιών): 3,6%
3. Συμπληρωματικός Φόρος Εισοδήματος Μισθωμάτων: 3%
4. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης φυσικών προσώπων: 1%-4%
5. Τεκμαρτό εισόδημα διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη α'+ β' κατοικία αναλόγως εμβ.& Τ.Ζ.
6. Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης: 18%-45%
7. Κράτηση στα μισθώματα από το Δημόσιο υπέρ ΜΤΠΥ: 3%
8. Κράτηση στα μισθώματα από τους ΟΤΑ υπέρ ΤΑΔΚΥ: 2%

* Φόροι - τέλη κατά τη μεταβίβαση ακινήτων
9. ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή: 23%
10. Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων: 8%-10%
11. Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων: 3% επί ΦΜΑ
12. Φόρος Ανταλλαγής (- συνένωσης οικοπέδων): 4%-5%
13. Φόρος Διανομής Ακινήτων: 2%-2,5%
14. Φόρος Χρησικτησίας Ακινήτων: 8%-10%
15. Τέλος υπέρ Ταμείου Νομικών κατά τη σύνταξη συμβολαίων: 6,50?
16. Τέλος υπέρ Ταμείου Νομικών κατά τη μεταγραφή: 1,25?
17. Πρόσθετο Τέλος Μεταγραφής Συμβολαίων: 4,5-7,5?

* Φόροι κληρονομιάς/γονικής παροχής & δωρεάς ακινήτων
18. Φόρος Κληρονομιάς ή Γονικής Παροχής ακινήτων - Α' Κατηγορία: Προς τέκνα (γον. παροχή), εγγονούς, συζύγους, γονείς: 1%-10% - Β' Κατηγορία: Προς κατιόντες, αδελφούς, θείους, παππούδες κ.λπ.: 5%-20% - Γ' Κατηγορία: Προς άλλους συγγενείς και ξένους: 20%-40%
19. Φόρος δωρεάς ακινήτων: Α' Κατηγορία: προς εγγονούς, συζύγους, γονείς: 5%-20% - Β' Κατηγορία: προς κατιόντες, αδελφούς, θείους, παππούδες κ.λπ.: 10%-30% - Γ' Κατηγορία: προς άλλους συγγενείς και ξένους: 20%-40% - Δ. Ετήσιοι - Περιοδικοί φόροι επί της κατοχής ακινήτων
20. Ετήσιος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) από 1.1.2010: 2?-2 % (φυσικά πρόσωπα.): 6? (νομικά πρόσωπα)
21. Ετήσιο Τέλος Ηλεκτρ. Δομημένων Επιφανειών (μέσω ΔΕΗ): 3-20 ευρώ/τ.μ.
22. Ετήσιο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), (κτίσματα+οικόπεδα): 0,25-0,35?
23. Ετήσιος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας Υπεράκτιων Εταιριών: 15%
24. Φόρος Αναπροσαρμογής Αξίας ακινήτων επιχειρήσεων γη: 5%, κτίρια 8%

* Αλλοι φόροι, τέλη και εισφορές υπέρ ΟΤΑ και τρίτων
25. Δημοτικά Τέλη Καθαριότητας - Φωτισμού
26. Δημοτικός Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων
27. Ειδικό Τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
28. Δημοτικά Δυνητικά Τέλη (με διάφορες αιτιολογίες)
29. Τέλη Αποχέτευσης ακινήτων (σύνδεση-χρήση).
30. Εισφορές σε γη & χρήμα για ένταξη σε σχέδια πόλεων (Ν. 1337/83) σε γη έως 60%, σε χρήμα έως 25%
31. Τέλος Εγγραφής ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο: 35 ευρώ/δικαίωμα + 1? επί αντ. αξίας
32. Εισφορά Υπεραξίας -Tέλος Ανάπλασης υπέρ ΔΕΠΟΣ

* Φόροι, τέλη & εισφορές οικοδ. αδείας - ανέγερσης κτιρίων - αυθαιρέτων κ.λπ.
33. Τέλος έκδοσης οικοδομικής αδείας: 1 % επί προϋπολ.
34. Τέλος οικοδομικών εργασιών
35. Κράτηση υπέρ δήμου, ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ
36. Εργοδοτικές εισφορές προς ΙΚΑ & ΤΕΑΕΔΞΕ: 90 % επί τεκμ.ημερομ.
37. Φόρος Προστιθέμενης Αξίας επί οικοδ. υλικών και εργασιών: 23%
38. Δημοτικά Τέλη Κατάληψης Πεζοδρομίου
39. Τέλος ρευματοδότησης ακινήτου (υπέρ ΔΕΗ και Δημοσίου)
40. Πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κ.λπ.

Δεν τίθεται θέμα φορολόγησης του εφάπαξ
Από τη φορολογική μεταρρύθμιση το Δημόσιο προσδοκά επιπλέον έσοδα περί το 1 δισ. ευρώ με τις εκκρεμότητες του φορολογικού νομοσχεδίου να παραμένουν η διαμόρφωση της φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς και συνταξιούχους αλλά και η αναμόρφωση των τεκμηρίων. Από την άλλη πλευρά εκείνο που φαίνεται να «κλείνει» πριν καν ανοίξει είναι το θέμα της φορολόγησης του εφάπαξ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης ξεκαθάρισε στη χθεσινή διακομματική σύσκεψη, ότι δεν τίθεται θέμα φορολόγησης του εφάπαξ, ενώ σε ό,τι αφορά στη φορολόγηση της αποζημίωσης οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι θα παραμείνει το ίδιο καθεστώς πλην όμως το αφορολόγητο όριο θα «πέσει» από τις 60.000 ευρώ στις 50.000 ευρώ προκειμένου να μην υπάρξει δημοσιονομική απώλεια, αφού ήδη έχει ψηφιστεί η μείωση της αποζημίωσης.
Πέραν αυτών, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται διατήρηση κάποιων φοροαπαλλαγών κοινωνικού χαρακτήρα αλλά και η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης που εκτίναξαν στο πενταπλάσιο το ύψος του φόρου που έπρεπε να καταβάλλουν εφέτος οι 5,6 εκατ. φορολογούμενοι για τα περυσινά τους εισοδήματα. Η μείωση των τεκμηρίων θα αφορά όχι μόνο σε ακίνητα και αυτοκίνητα αλλά και στα τεκμήρια δαπάνης για άγαμο και έγγαμους. Σημαντικές αλλαγές θα επέλθουν και στο θέμα της φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια με το επικρατέστερο σενάριο να θέλει την αυτοτελή φορολόγηση τους με ειδική κλίμακα και τρεις συντελεστές. Σημειώνεται ότι σήμερα τα εισοδήματα αυτά υπάγονται στην κλίμακα. Αναλυτικότερα τα επικρατέστερα σενάρια έχουν ως εξής:

- Επιχειρήσεις: Θεσπίζεται νέο φορολογικό καθεστώς για τα εταιρικά κέρδη, με φορολογικό συντελεστή 26% αντί του 20% που ισχύει σήμερα και ένα φόρο επί των μερισμάτων 10% αντί του 25% που ισχύει. Ο ακαθάριστος συντελεστής φόρου επί των διανεμομένων κερδών διαμορφώνεται έτσι στο 33,4% αντί του 40%
- Φορολογική κλίμακα: Καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για τα προστατευόμενα παιδιά, ενώ καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα με τρία κλιμάκια. Το πρώτο κλιμάκιο μέχρι 25.00 ευρώ θα φορολογείται με συντελεστή φόρου 21%, το δεύτερο κλιμάκιο από 25.001 - 48.000 ευρώ με συντελεστή 36% και το τρίτο πάνω από 48.001 ευρώ με συντελεστή 45%. Το αφορολόγητο αντικαθίσταται από έκπτωση φόρου μέχρι 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ και επιπλέον έκπτωσης φόρου από 50-100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος από τα 18.001 ευρώ μέχρι 42.000 ευρώ.
Καταργούνται οι φορολογικές εκπτώσεις για παιδιά, οι επιλεκτικές εκπτώσεις φόρου (για τις πληρωμές τόκων για στεγαστικά δάνεια, ασφάλειες ζωής πληρωμών, καθώς και τα έξοδα των φοιτητών, κ.λπ.) και επιβάλλονται εισοδηματικά κριτήρια εισοδηματικών κριτηρίων.

- Ελεύθεροι επαγγελματίες: Προτείνεται η θέσπιση ενός νέου φορολογικού καθεστώτος για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες με κατάργηση του αφορολογήτου ορίου και φορολογικό συντελεστή 26% για εισόδημα μέχρι 50.000 ευρώ και 35% για υψηλότερα εισοδήματα.
- Μπλοκάκι: Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τους μισθωτούς που αμείβονται με μπλοκάκι, αλλά διαθέτουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ανεξαρτήτως εάν εργάζονται σε έναν ή περισσότερους εργοδότες. Η κατηγορία αυτή θα συνεχίσει να φορολογείται με βάση τη φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, όπως αυτή θα διαμορφωθεί μετά την τροποποίησή της.
- Ενοίκια: Δημιουργούνται τρία κλιμάκια με συντελεστές 10% για εισοδήματα από ενοίκια μέχρι 12.000 ευρώ, 30% από 12.001 - 60.000 ευρώ και 45% για πάνω από 60.001 ευρώ.
- Αγρότες - ναυτικοί: Κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, όπως αυτές που ισχύουν σήμερα για τους αγρότες και τους ναυτικούς.

Φοροαπαλλαγές
Διατηρούνται μόνον αυτές που αφορούν σε έξοδα ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή/και ασφαλιστικές εταιρείες. Ως έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης θεωρούνται μεταξύ άλλων:

- Οι αμοιβές που καταβάλλονται σε ιατρούς και ιατρικά κέντρα, όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις καθώς και οι αμοιβές που καταβάλλονται σε οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, για οδοντοθεραπεία, οδοντοπροσθετική και γναθοχειρουργική.
- Τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή ιδιωτικές κλινικές, καθώς και οι δαπάνες που καταβάλλονται για διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών.
- Τα έξοδα για φαρμακευτική περίθαλψη γενικά.
- Οι αμοιβές που καταβάλλονται σε νοσοκόμο για την παροχή υπηρεσιών σε ασθενή κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο ή κλινική ή στο σπίτι.

Τα τεκμήρια
Ακίνητα
Η αντικειμενική δαπάνη, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας ορίζεται κλιμακωτά ως εξής:

- Για τα 80 πρώτα τ.μ. κύριων χώρων αυτής, με 25 ευρώ το τ.μ.
- Για τα επόμενα από 81 μέχρι και 120 τ.μ. με 45 ευρώ το τ.μ.
- Για τα επόμενα από 121 μέχρι και 200 τ.μ. με 80 ευρώ το τ.μ.
- Για τα 201 έως 300 τ.μ. με 160 ευρώ το τ.μ. και
- για τα πλέον των 300 τ.μ. κύριων χώρων με 350 ευρώ το τ.μ.

Αυτοκίνητα
- Για τα αυτοκίνητα μέχρι 1.20 κ.ε. σε 2.500 ευρώ από 4.000 ευρώ

- Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε. προστίθενται 300 ευρώ (από 600 ευρώ που ισχύει σήμερα) ανά 100 κυβικά εκατοστά μέχρι τα 2.000 κυβικά εκατοστά.
- Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2.000 κ.ε. προστίθενται 500 (από 900 που ισχύει σήμερα) ανά 100 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε. και
- Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα από 3.000 κ.ε προστίθενται 700 κ.ε. (από 1.200 που ισχύει σήμερα) ανά εκατό 100 κ.ε. Σημειώνεται ότι τα τεκμήρια μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου, η οποία υπολογίζεται από το έτος πρώτης κυκλοφορίας του στην Ελλάδα, κατά ποσοστό 30% για χρονικό διάστημα πάνω από 5 και μέχρι 10 έτη και κατά ποσοστό 50% για χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More