21 Μαρ 2012

8 βιομηχανίες μπορούν να σώσουν την Ελλάδα


Μία πρωτοποριακή μελέτη για την ανάπτυξη που θα μπορούσε να έχει η ελληνική οικονομία την επόμενη δεκαετία παρουσιάστηκε από τη διεθνή εταιρεία McKinsey. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα με τίτλο «Η Ελλάδα 10 χρόνια μετά: Σχεδιάζοντας το νέο ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης και στρατηγικής», αναφέρονται περισσότερες από 100 συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με τις προτεραιότητες και τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα για να μπει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Οι τομείς των βιομηχανιών που μπορούν να αναπτυχθούν και να προσφέρουν την κατάλληλη οικονομική ώθηση για τη χώρα βάσει της μελέτης είναι η παραγωγή γενόσημων φαρμάκων, ο ιατρικός τουρισμός, η φροντίδα των ηλικιωμένων, οι υδατοκαλλιέργειες, οι μεταφορές εμπορευμάτων, η διαχείριση των αποβλήτων, τα τρόφιμα και τα Προγράμματα κλασσικής εκπαίδευσης. Επίσης, παράγοντες όπως η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας (με καθιέρωση ευέλικτων εργασιακών μορφών), το άνοιγμα επαγγελμάτων και τα φορολογικά κίνητρα σε κάποιους κλάδους θα αποτελέσουν εφαλτήριο για αύξηση της παραγωγικότητας.


Σύμφωνα με την McKinsey, το κέρδος για την ελληνική οικονομία θα μπορούσε να φτάσει στη δεκαετία (2011-2020) τα 50 δις ευρώ ως ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (τα μισά από αυτά μέχρι το 2016) ενώ οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα αγγίξουν τις 520.000 σε πέντε μεγάλους κλάδους (Τουρισμός, Ενέργεια, Βιομηχανία Τροφίμων, Αγροτική Παραγωγή, Λιανικό Εμπόριο), με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3%.

Ο διπλασιασμός του ρυθμού ανάπτυξης για την Ελλάδα θα έχει άμεσο και θετικό αντίκτυπο στη διαχείριση του χρέους. Σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης, η βιωσιμότητα του χρέους θα στηριχτεί στη σημαντική ενίσχυση της παραγωγικότητας κατά περίπου 20%, της εξωστρέφειας με ετήσια βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου κατά €16.5 δις και της δημοσιονομικής σταθερότητας με αύξηση των κρατικών εσόδων πάνω από €7 δις σε ετήσια βάση.
Η έρευνα διεξήχθη από τον Δεκέμβριο του 2010 έως τον Σεπτέμβριο του 2011 και ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ένωσης Ελληνικών τραπεζών και της McKinsey με τη συγχρηματοδότηση του ΣΕΒ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More