9 Ιουλ 2012

Μαθήματα στον… έρωτα

Μαθήματα στον… έρωταΕάν θέλετε να ερωτευτείτε, προσποιηθείτε συνιστούν βρετανοί επιστήμονες
Οι συμπεριφορές γεννούν συναισθήματα, υποστηρίζουν οι βρετανοί επιστήμονες



Το μυστικό του «ροζ σύννεφου» που συνοδεύει τα συνοικέσια αποκαλύπτει νέα βρετανική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χερτφορντσάιρ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν κάποιος/-α συμπεριφέρεται σαν να βρίσκει κάποια/-ον ελκυστικό, αυξάνει τις πιθανότητες να υποκύψει στην γοητεία του και τελικά να τον/την ερωτευτεί.
Λέγε, λέγε… έρχεται ο έρωτας
Βάσει των αποτελεσμάτων, οι διάφορες συμπεριφορές μπορούν να οδηγήσουν στη γέννηση συναισθημάτων όπως ακριβώς τα συναισθήματα μπορούν να πυροδοτήσουν συμπεριφορές. Κάτι τέτοιο, εξηγεί ο ψυχολόγος δρ Ρίτσαρντ Γουάιζμαν θα μπορούσε ενδεχομένως να εξηγήσει την σχετική επιτυχία που εμφανίζουν οι γάμοι από συνοικέσιο συγκριτικά με τους γάμους από έρωτα.

Αλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι όσο περνάει ο καιρός οι σύζυγοι από συνοικέσιο τείνουν να νιώθουν όλο και πιο ερωτευμένοι με το ταίρι τους, σε σχέση με τα ζευγάρια που έχουν παντρευτεί από έρωτα και δηλώνουν ότι βιώνουν ένα σταδιακό «ξεθώριασμα» στα συναισθήματά τους.
Speed dating για σκοπούς έρευνας
Στο πλαίσιο της δοκιμής, ο δρ Γουάιζμαν και οι συνεργάτες του διοργάνωσαν μια βραδιά speed dating – διαδικασία γρήγορων γνωριμιών ανάμεσα σε πολλά άτομα που συναντιούνται για τον σκοπό αυτόν σε συγκεκριμένο μέρος – κατά την οποία από κάποιους συμμετέχοντες ζητήθηκε να παίξουν τον ρόλο των ήδη ερωτευμένων ατόμων.
Οι ειδικοί παρότρυναν τους ήδη «ερωτευμένους» εθελοντές να κρατιούνται χέρι-χέρι, να κοιτάζουν έντονα ο ένας τον άλλον και να ψιθυρίζουν μυστικά μεταξύ τους.
Στη συνέχεια οι ερευνητές προχώρησαν στο στάδιο των ερωτηματολογίων για να καταγράψουν τα συναισθήματα των εθελοντών. Είδαν λοιπόν, ότι το 45% όσων έπαιξαν τον ρόλο των ερωτευμένων δήλωσαν ότι ήθελαν να ξαναδούν τον «συμπρωταγωνιστή» τους.
«Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό εύρημα. Όπως ακριβώς συμβαίνει όταν κάποιος χαμογελά χωρίς να το θέλει και αισθάνεται αυτομάτως πιο χαρούμενος, έτσι και τα άτομα που συμπεριφέρονται σαν να έλκονται από κάποιον άλλον αισθάνονται συναισθηματικά πιο κοντά του» εξηγεί ο δρ Γουάιζμαν.
«Όταν συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε ερωτευμένοι μπορεί τελικά να ερωτευθούμε πραγματικά. Για την ακρίβεια, κατά τη διάρκεια της δοκιμής, έπρεπε να φρενάρουμε τους εθελοντές: αναγκαζόμασταν να “ξεκολλάμε” τα ζευγάρια» περιγράφει χαριτολογώντας ο ειδικός.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More