9 Δεκ 2011

Η Εφεδρεία ναυάγησε - Τώρα οι απολύσεις!



Σενάρια απολύσεων τροφοδοτούν τα πρώτα στοιχεία για την εφαρμογή του μέτρου της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας...
Οι οκτώ στους δέκα υποψήφιους εφέδρους προτίμησαν να δηλώσουν οικειοθελώς παραίτηση, επιλέγοντας τη συνταξιοδότηση, ενώ στελέχη του Δημοσίου εκφράζουν την ανησυχία τους πως ο συνολικός αριθμός μπορεί τελικά να μην καλύψει τους 30.000 εφέδρους για τους οποίους έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στην τρόικα.
Σε νέα παζάρια με την τρόικα θα αναγκαστεί να προχωρήσει η κυβέρνηση μετά το κύμα φυγής που καταγράφηκε στο Δημόσιο από υπαλλήλους που έσπευσαν να αποχωρήσουν προκειμένου να

αποφύγουν την εφεδρεία. «Δεν πρόκειται να πιάσουν το απαιτούμενο νούμερο με όσους φεύγουν με προσυνταξιοδοτική εφεδρεία, παρά μόνο εάν συνυπολογίσουν και τις παραιτήσεις», αναφέρουν συνδικαλιστικά στελέχη.
Ενδεικτικό είναι πως από τις 4.929 αποχωρήσεις μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων - σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από τους φορείς - μόνο το 10,4% αφορά πραγματική προσυνταξιοδοτική εφεδρεία.
Εκφράζονται, όμως, φόβοι ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας ενδέχεται να απορρίψουν την προσθήκη στο... καλάθι της εφεδρείας και των παραιτήσεων, αρνούμενοι το επιχείρημα πως αυτές υποβλήθηκαν υπό τον φόβο υπαγωγής στο μέτρο και κρίνοντας πως πρόκειται στην πράξη για κανονικές συνταξιοδοτήσεις.
Για τον λόγο αυτό είχαν υποβληθεί προτάσεις προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση με όσους υποψήφιους εφέδρους ήταν έτοιμοι να υποβάλουν οικειοθελώς παραίτηση. Στόχος ήταν να δοθεί η δυνατότητα να τους επιδοθούν οι διαπιστωτικές πράξεις για υπαγωγή στην προσυνταξιοδοτική εφεδρεία και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην παραίτηση. «Με τον τρόπο αυτό θα ήταν βέβαιο πως δεν θα υπήρχε πρόβλημα με την τρόικα», σημειώνουν στελέχη του Δημοσίου, επισημαίνοντας όμως πως η διαδικασία αυτή ουδέποτε δρομολογήθηκε.
Από την αρχή εξάλλου η τρόικα είχε διατυπώσει ισχυρές ενστάσεις για το μέτρο της εφεδρείας, ζητώντας από τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν αμέσως σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Επειτα από σειρά διαπραγματεύσεων και την παροχή δεσμεύσεων έγινε δεκτό το μέτρο, αλλά μόνο εφόσον διασφαλίζονταν οι αποχωρήσεις 30.000 υπαλλήλων.
Ωστόσο, ακόμη και εάν η τρόικα δεχθεί να προσμετρηθούν και οι παραιτήσεις, συνδικαλιστικά στελέχη που εξέτασαν τα πρώτα στοιχεία, τα οποία παρουσιάστηκαν, και έκαναν αναγωγές βάσει και των φορέων που υπολείπονται, εκτιμούσαν πως υπάρχει κίνδυνος να μην πιάσουν τον στόχο.
«Είναι ανησυχητικά τα πράγματα. Με βάση τους αριθμούς αυτούς, θα χρειαστούν και απολύσεις», τόνιζαν και στο πλαίσιο αυτό δεν απέκλειαν να επανέλθουν σκέψεις για υπαγωγή στην εφεδρεία και όσων υπολείπονται περισσότερα από δύο χρόνια από την πλήρη σύνταξη - κριτήριο που ισχύει μέχρι τώρα - αλλά και να υπάρξουν πιέσεις για άμεσες απομακρύνσεις από το Δημόσιο με δεδομένο πως τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά.
Το ναυάγιο στην πρώτη φάση της εφεδρείας οφείλεται πάντως κατά κύριο λόγο στο γεγονός πως το 85% με 90% όσων πληρούσαν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στην εφεδρεία, είχε ουσιαστικά αποκτήσει και δικαίωμα συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα να επιλέξει την παραίτηση. Για παράδειγμα, η προϋπόθεση να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 33 έτη προϋπηρεσίας σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι μπήκαν στο Δημόσιο πριν από το 1983 - και ως εκ τούτου οι άνδρες κατοχυρώνουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης με 35ετία και χωρίς όριο ηλικίας. Με την αναγνώριση των δύο χρόνων στρατού ή πιθανής προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα έχουν τη δυνατότητα να βγουν απευθείας στη σύνταξη.
Οι μόνοι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι που δεν είχαν τη δυνατότητα αυτή ήταν όσοι είχαν ήδη αναγνωρίσει ως συντάξιμο τον χρόνο της στρατιωτικής τους θητείας ή όσοι για κάποιον λόγο υπηρέτησαν λιγότερα από δύο έτη.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ. Αντιστοίχως, οι έγγαμες γυναίκες μπορούσαν να αποχωρήσουν με 25ετή προϋπηρεσία και ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, κριτήρια τα οποία - για να θεωρηθούν υποψήφιες έφεδροι - διέθεταν στη συντριπτική τους πλειονότητα. Η εφεδρεία θίγει μόνον όσες είναι άγαμες καθώς για αυτές προβλέπονται διαφορετικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More