22 Οκτ 2011

Νέα υπόθεση ξεπλύματος χρήματος με κερδισμένα δελτία του ΟΠΑΠ


«Όταν ένα πρακτορείο έχει πελάτες που παίζουν 5ψήφια νούμερα χρημάτων κάθε εβδομάδα, θα κάνει τα πάντα για να τους κρατήσει». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε στο Κουτί της Πανδώρας ο Γιώργος Σαμιός, πρόεδρος της Ε.Π.Π.Α.Π (Ένωση Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ Αθηνών), την πρόσφατη αποκάλυψη πως ένας μεγαλοδικηγόρος και ένας γιατρός εμφανίστηκαν, με περίπου 500 κερδισμένα δελτία του ΟΠΑΠ ο καθένας, στο ΣΔΟΕ για να δικαιολογήσουν καταθέσεις σε τραπεζικούς τους λογαριασμόυς πολλών εκατομμυριών ευρώ. Κάποια από τα δελτία είχαν παιχτεί την ίδια ώρα σε 4 και 5 διαφορετικά πρακτορεία όχι μόνο των Αθηνών αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. Απροσεξία ή χείρα βοηθείας;

«Πολλές φορές, κερδισμένα δελτία της τάξης των 300-400 ευρώ αφήνονται στα πρακτορεία», λέει ο κ. Σαμιός. «Από τη στιγμή που ο κερδισμένος εισπράξει τα κέρδη του από τον πράκτορα δεν κρατάει το δελτίο, παρά μόνο την απόδειξη. Το πρακτορείο, για να κρατήσει τον καλό πελάτη, πολλές φορές τους βοηθάει δίνοντάς τους κερδισμένα δελτία άλλων. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει. Ευτυχώς, ο αριθμός των πρακτόρων που κάνουν κάτι τέτοιο επ’ αμοιβή είναι πολύ μικρός. Δε μπορώ να πω όμως ότι δεν υφίσταται κύκλωμα, υπάρχουν κάποιοι που το κάνουν συστηματικά και προς εξυπηρέτηση των πελατών και των συμφερόντων τους».

Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, είναι πρακτικά απίθανο κάποιος να έπαιξε ένα δελτίο στις 12.34 στην Αθήνα και στις 12.47 στη Λάρισα. Από την άλλη, η ύπαρξη βεβαίωσης απόδοσης κερδών από τον ΟΠΑΠ παρεμποδίζει τους περαιτέρω ελέγχους, καθώς ο υπό έρευνα φορολογούμενος μπορεί να ισχυριστεί ότι το έπαιξε κάποιο μέλος της οικογενείας του ή κάποιος φίλος του για λογαριασμό του.
Ο ΟΠΑΠ με τη σειρά του, δεν έχει λόγο να μην εκδώσει βεβαιώσεις όταν κάποιος του προσκομίζει τα καταβληθέντα δελτία.

«Δεν υπάρχει κύκλωμα»
Έκπληξη προκαλεί η αντίθετη άποψη του γενικού γραμματέα της Π.Ο.Ε.Π.Π.Π (Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης), Ηρακλή Λάππα, ο οποίος υποστηρίζει ότι ένα τέτοιο κύκλωμα είναι αδύνατο να υπάρξει. «Ακόμα και να συνέβαινε κάτι τέτοιο, που αμφιβάλλω, δεν μπόρεσε να αποδειχθεί ποτέ και σήμερα δεν συμβαίνει. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό, κύκλωμα δεν υπάρχει, για έναν πολύ απλό λόγο: Κανείς πλέον δεν αφήνει τα δελτία του στο πρακτορείο. Λόγω της κρίσης, θέλουν όλοι να δικαιολογούν όλο και περισσότερα έσοδα. Βεβαίως είναι απορίας άξιο πως κάποιος προσκομίζει 400 και 500 δελτία και παίρνει βεβαίωση κερδών, αλλά υπαίτιος για αυτό δεν είναι ο πράκτορας».
Ο ΟΠΑΠ είχε τζίρο, για το 2010, 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, οι επιστροφές κερδών σε παίκτες άγγιξαν τα 3.5 δισεκατομμύρια. Τα ποσά, λοιπόν, που δηλώνονται κατά καιρούς ως κερδισμένα από ανθρώπους που ίσως να μην τα κέρδισαν φαντάζουν μικρά.

Υπόθεση Αγγελόπουλου
Το κόλπο ξεπλύματος μαύρου χρήματος μέσω κερδισμένων δελτίων αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά με τη σύλληψη του μεγαλέμπορου ναρκωτικών Αγγελόπουλου. Ο Αγγελόπουλος κατέθετε συνεχώς στην Εφορία βεβαιώσεις του ΟΠΑΠ για κερδισμένα δελτία, συνολικού ύψους 4 δισεκατομμυρίων δραχμών, ώστε να δικαιολογεί τα έσοδα από την πώληση κοκαΐνης.

Τον τρόπο λειτουργίας του κυκλώματος αποκάλυψε το Κουτί της Πανδώρας στην εκπομπή «Ο τζόγος του ποδοσφαίρου»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More