Ακόμα και οι υγιείς νέοι, μπορεί να έχουν προβλήματα από την υπερβολική χρήση του διαδικτύου. Οι νέοι που ξοδεύουν πολλές ώρες στο internet, διατρέχουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης, όπως δείχνει μια νέα έρευνα που διεξήχθη στην Αυστραλία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων HealthDay, και τον αρθρογράφο Steven Reinberg, από το 1990, η ανεξέλεγκτη ή αλόγιστη χρήση του Internet αποτελεί πρόβλημα εθισμού, όμοιο με κάθε άλλη μορφή εξάρτησης. Η παθολογική χρήση του internet, όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, συνδέεται με προβλήματα στις σχέσεις και στην υγεία των νέων, με επιθετική συμπεριφορά καθώς και με άλλα ψυχιατρικά συμπτώματα.
Ο επικεφαλής της έρευνας Lawrence T. Lam, της Ιατρικής Σχολής του Σύδνεϋ και του Πανεπιστημίου Notre Dame της Αυστραλίας, αναφέρει συγκεκριμένα, ότι «οι γονείς πρέπει να επαγρυπνούν για τη συμπεριφορά των παιδιών τους στο διαδίκτυο. Ακόμα, αν παρατηρήσουν συμπτώματα αλλαγής της συμπεριφοράς τους, τα οποία μπορεί να σχετίζονται με τη χρήση του internet, θα πρέπει αμέσως να ζητήσουν τη βοήθεια των ειδικών».
Αυτού του είδους η συμπεριφορά μπορεί να υποδηλώνει κάποια υποβόσκοντα προβλήματα τα οποία είναι περισσότερο ύπουλα, συνεχίζει ο Lam. Δεδομένων των αποτελεσμάτων της έρευνας, ακόμα και οι πνευματικά υγιείς νέοι, μπορεί να πέσουν σε κατάθλιψη μετά από μακροχρόνια προβληματική χρήση του internet. Οι συνέπειες στην πνευματική τους υγεία, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν ιστορικό ψυχολογικών ή ψυχιατρικών προβλημάτων, μπορεί να αποβούν ακόμα πιο καταστροφικές.
Η έρευνα, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στις 2 Αυγούστου, από την online έκδοση Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine και αναδημοσιεύτηκε σε έντυπη μορφή τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους. Για την έρευνα, ο Lam και οι συνάδελφοι του Zi-Wen Peng, από το Υπουργείο Παιδείας και SunYat-Sen του Πανεπιστημίου του Guangzhou, της Κίνας, συνέλλεξαν πληροφορίες για την παθολογική χρήση του Internet, μεταξύ 1.041 νέων Κινέζων ηλικίας από 13 εως18 ετών. Οι Lam και Peng, εξέτασαν τους νέους αυτούς για κατάθλιψη και άγχος και τους έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με την παθολογική χρήση του Internet και τα κοινά συμπτώματα εθιστικής συμπεριφοράς.
Στην αρχή της μελέτης τους οι ερευνητές κατέταξαν το 6,2% των νέων, στην κατηγορία αυτών που έχουν μέτρια παθολογικά προβλήματα και το 0,2 %, σε εκείνους που διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο. Εννέα μήνες μετά, οι νέοι αυτοί επανεξετάσθηκαν για κατάθλιψη και άγχος με αποτέλεσμα το 0,2% από αυτούς να παρουσιάζει συμπτώματα άγχους, ενώ το 8,4% να έχει συμπτώματα κατάθλιψης.
Ο κίνδυνος να πάθουν κατάθλιψη ήταν 2,5 φορές μεγαλύτερος μεταξύ των νέων οι οποίοι ήταν εθισμένοι στη χρήση του internet, σε σχέση με αυτούς που δεν ήταν. Παρόλα αυτά, όμως, δεν βρέθηκαν ενδείξεις που να συνδέουν τους παθολογικούς χρήστες με το άγχος, σημείωσαν οι ερευνητές.
Η μελέτη έχει άμεσες επιπτώσεις στην πρόληψη των ψυχικών παθήσεων μεταξύ των νέων είπε ο Lam. Τα αποτελέσματα της έρευνας, δείχνουν ότι οι νέοι που κάνουν παθολογική χρήση του internet, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διανοητικά προβλήματα και μπορεί να πάθουν κατάθλιψη ενόσω συνεχίζουν αυτή τη συμπεριφορά. Η έγκαιρη παρέμβαση και πρόληψη που στοχεύει στις ομάδες κινδύνου, με την αναγνώριση των παραγόντων κινδύνου, είναι αποτελεσματική στη μείωση του φορτίου της κατάθλιψης μεταξύ των νέων ανθρώπων, συμπληρώνει ο Lam.
Η εξέταση των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο στο σχολικό περιβάλλον, θεωρείται ως μια στρατηγική έγκαιρης πρόληψης. Συνεπώς, ένα πρόγραμμα αναγνώρισης της παθολογικής χρήσης του internet, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε όλα τα δευτεροβάθμια σχολεία, με στόχο την έγκαιρη αναγνώριση εκείνων των νέων που κινδυνεύουν, θα οδηγούσε στην έγκαιρη συμβουλή και θεραπεία τους.
Ο Michael Gilbert, καθηγητής στο Κέντρο Ψηφιακού Μέλλοντος, στο Annenberg School for Communication του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, δήλωσε ότι «δεν είναι επαναστατική η σκέψη πως τα παιδιά που εγκλωβίζονται στο Internet, μπορεί να οδηγηθούν σε συγκεκριμένα ψυχολογικά προβλήματα και συμπεριφορές». Η ερώτηση, για τον Gilbert, είναι κατά πόσο οι νέοι που κατέληξαν με προβλήματα κατάθλιψης, διέτρεχαν αυτόν τον κίνδυνο πριν εθιστούν στο internet. Και ακόμα, αν διέτρεχαν τον κίνδυνο να εθιστούν σε άλλες συμπεριφορές εξάρτησης.
Και καταλήγει, ότι ένας παράγοντας που συνδέει την υπερβολική χρήση του Internet με τα ψυχολογικά προβλήματα, όπως είναι η κατάθλιψη, προέρχεται από την απομόνωση και την αποξένωση των νέων. Το να ξοδεύει κανείς πολύ χρόνο στο διαδίκτυο, αποτελεί μια «διαδικασία εθισμού» όπως είναι η χαρτοπαιξία και η πορνογραφία. «Θα δούμε στο μέλλον πολλά παρόμοια προβλήματα, τα οποία θα γίνονται πιο έντονα στα παιδιά, ιδιαίτερα όταν πασχίζουν να προσδιορίσουν την κοινωνική τους κατάσταση».
Βασικό, πάντως, για τους γονείς, είναι η στενή παρακολούθηση του χρόνου που ξοδεύουν τα παιδιά τους γενικά στα media, είτε πρόκειται για το διαδίκτυο, είτε για την τηλεόραση, η υπερβολική χρήση της οποίας, βλάπτει επίσης σοβαρά την πνευματική τους υγεία.
Πάνος Τσαγκαράκης
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου