25 Μαΐ 2011

Θύελλα αντιδράσεων για τα μέτρα



Θύελλα αντιδράσεων για τα μέτραΚύμα αντιδράσεων στους συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που συνδιοργανώνουν συλλαλητήριο το Σάββατο 4 Ιουνίου στις 11:00, στην πλατεία Κλαυθμώνος προκάλεσαν οι αρχικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για νέες περικοπές των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στις συντάξεις και το «καλάθι» της νοικοκυράς που θα επιβαρυνθεί από τη μετάταξη δεκάδων προιόντων (τροφίμων, αναψυκτικών, απορρυπαντικών) από το μεσαίο στον υψηλό συντελεστή (23%) του ΦΠΑ. 


Την ώρα που ο πρωθυπουργός αναζητούσε κοινά σημεία συνεννόησης με τους πολιτικούς αρχηγούς των άλλων κομμάτων η ΓΣΕΕ με ανακοίνωση της χαρακτήρισε τα μέτρα «άδικα, ανισομερή και αναποτελεσματικά» και εκτιμά ότι πρόκειται για «τη συνέχεια της συνταγής ενός αποτυχημένου μνημονίου, που το μόνο που πετυχαίνουν είναι την συνέχεια της άδικης επιβάρυνσης των Ελλήνων πολιτών, την αποδυνάμωση του κόσμου της εργασίας, την εφιαλτική αύξηση της ανεργίας, τη διεύρυνση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων».


Μάλιστα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος ο οποίος πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ δήλωσε ότι «γκρεμίζεται το κράτος με τις χωρίς αρχές ιδιωτικοποιήσεις» και μίλησε για«παραλογισμό των μέτρων που έχουν οδηγήσει τη χώρα στο σημείο ο μη ενεργός πληθυσμός και οι 800.000 άνεργοι να είναι περισσότεροι από τον ενεργό πληθυσμό που εργάζεται».


Συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ με πρώτο τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Δ. Φωτόπουλοδηλώνουν ότι δεν "εκφράζονται πλέον από τις αποφάσεις του πολιτικού τους φορέα" ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι χθές κανένας υπουργός δεν στήριξε δημόσια τα μέτρα.


Η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως «η νέα καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων περικοπών, αύξησης των φόρων, ιδιωτικοποιήσεων, απολύσεων, περιορισμού ασφαλιστικών δικαιωμάτων, θα οδηγήσει τους εργαζόμενους και την κοινωνία στην κοινωνική βαρβαρότητα, ενώ ταυτόχρονα θα οδηγήσει την οικονομία και τη χώρα σε νέα αδιέξοδα». Πλέον κι ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος διαχωρίζει κατ΄ουσίαν τη θέση του από τις κυβερνητικές αποφάσεις θεωρώντας ότι «είναι πολιτικά μη ανεκτές».


Η ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι το βιοτικό επίπεδο όλων θα μειωθεί πέραν του 20%, ενώ για τους δημοσίους υπαλλήλους η νέα περικοπή μισθών (αφαίρεση μισθολογικής ωρίμανσης), η περικοπή του εφάπαξ, το 40ωρο, η νέα επιδρομή μέσα από το νέο ''μισθολόγιο'', οι προετοιμαζόμενες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, διαμορφώνουν απελπιστική κατάσταση.
Στο μεταξύ το ΠΑΜΕ ανακοίνωσε χωριστό συλλαλητήριο το Σάββατο 28 Μαίου στην πλατεία Ομονοίας, ενώ ζητά άμεση συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ και προτείνει 24ωρη γενική απεργία για τις 2 Ιουνίου «για να ανατραπούν τα αντεργατικά μέτρα που προωθούνται».


Εντονες είναι οι αντιδράσεις των εργαζομένων στις υπό αποκρατικοποίηση εταιρίες. Οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κατέλαβαν τα γραφεία της διοίκησης ενώ για απεργίες προειδοποιούν οι λιμενεργάτες στον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ που είναι πρώτες στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων.


Εντός αντιδράσεις προσκλήθηκε στη νεοδημοκρατική συνδικαλιστική ηγεσία των εμπόρων. Ο πρόεδρος της Ενωσης τους κ. Β. Κορκίδης δήλωσε χαραικτηριστικά ότι «Οι έλληνες μετατράπηκαν σε πειραματόζωα ενός φορολογικού αλλαλούμ».


Για "λιτότητα που θυμίζει κατοχή" μίλησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλοςπροκαλώντας εντύπωση για τη στάση του έναντι της αναγκαιότητας των μέτρων μείωσης του ελλείματος και του δημοσίου χρέους

ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ «ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ» ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ



Tην κατηγορηματική αντίθεσή της στην επιβολή οποιασδήποτε έκτακτης εισφοράς, με οποιοδήποτε εξωραϊστικό μανδύα, ή την οποιαδήποτε περαιτέρω επαύξηση της φορολογίας στην ακίνητη ιδιοκτησία, η πραγματική αξία της οποίας «κατεδαφίζεται» καθημερινά από την κατάσταση της αγοράς αλλά και τη μείωση των ενοικίων, εκφράζει η
Πανελλήνια Ομποσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.


Οπως τονίζει σε ανακοίνωση της "οι πρόσφατες εξελίξεις αποδεικνύουν πόσο μέγα δημοσιονομικό σφάλμα υπήρξε η επικοινωνιακού χαρακτήρα κατάργηση του ΕΤΑΚ, για να αντικατασταθεί με το ληστρικό ΦΑΠ, το οποίο σημειωτέον οδηγεί σε βαρύτερη φορολόγηση ακόμα και των μικρών και μεσαίων ιδιοκτητών απ’ ότι το ΕΤΑΚ συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης εισφοράς του 2009"!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More