Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

1 Μαρ 2014

Ο «προφήτης της ρέγκε» Μπομπ Μάρλεϊ

Ο «προφήτης της ρέγκε» Μπομπ Μάρλεϊ

Ο μουσικός, ο πασιφιστής, ο άνθρωπος που γεννήθηκε για να τραγουδά και να «χαλαρώνει»

Ως μια από τις κορυφαίες μουσικές προσωπικότητες που σφράγισαν τον περασμένο αιώνα, ο τζαμαϊκανός θρύλος Μπομπ Μάρλεϊ, ο άνθρωπος που ανέλαβε το έργο να κάνει τη ρέγκε γνωστή στα πέρατα του κόσμου και να συστήσει στον πλανήτη την ιδιαίτερη κουλτούρα των Ρασταφάρι, ήταν πολλά περισσότερα από μια μουσική διάνοια.

Πασιφιστής και συνειδητοποιημένος πολιτικά, καλούσε πάντα τους συμπατριώτες του και όλους εμάς φυσικά «να χαλαρώσετε και να ζήσετε τη ζωή σας καλά και όπως θέλετε», γινόμενος σύμβολο μιας χώρας και μιας πολιτισμικής παράδοσης, με τη φωνή του να μην ξεφτίζει ποτέ.

Πλάι στο αθάνατο μουσικό του έργο στέκεται λοιπόν -στο ίδιο ανυπέρβλητο ύψος- η κληρονομιά των πανανθρώπινων μηνυμάτων (πολιτικά και μη) που τραγούδησε και βροντοφώναξε ο ειρηνοποιός Μάρλεϊ, έχοντας πάντοτε στο στόχαστρο τις φυλετικές διακρίσεις που τόσο στιγμάτισαν τα παιδικά του χρόνια.

Ο ίδιος εξάλλου, ως γιος λευκού βρετανού επιστάτη και αφροαμερικανής, γνώρισε τον ρατσισμό και την κοινωνική περιφρόνηση από τα γεννοφάσκια του, γινόμενος κήρυκας της ανοχής στη διαφορετικότητα: «Ο πατέρας μου ήταν λευκός και η μητέρα μου μαύρη. Με φωνάζουν μιγά ή κάπως έτσι. Δεν είμαι σε καμία πλευρά. Ούτε στη μαύρη ούτε στη λευκή. Είμαι στου Θεού την πλευρά, αυτού που με έπλασε και με έκανε να προέρχομαι από τη μαύρη και τη λευκή».

Κι όταν ο θάνατος προλάβει πρόωρα, μόλις στα 36 του, την εμβληματική μορφή της σύγχρονης μουσικής σκηνής, ο Μάρλεϊ θα είχε ήδη προλάβει να του βγάλει τη γλώσσα αυθάδικα, αφήνοντας έργο και παρακαταθήκη σπουδαία: ο πρώτος σουπερστάρ του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου που πούλησε περισσότερους από 20 εκατομμύρια δίσκους!

Γι' αυτό και παραμένει σύμβολο, γι' αυτό και συνεχίζει να πουλά δίσκους σαν τρελός (το περιοδικό Forbes τον κατέταξε πρόσφατα στην 5η θέση των καλλιτεχνών με τις μεγαλύτερες εισπράξεις μετά θάνατον), γι' αυτό και αντηχεί πάντα στα μυαλά των ανθρώπων το πανανθρώπινο και οικουμενικό του μήνυμα.

Και πόσο ταιριαστό εξάλλου για τον Μπομπ Μάρλεϊ να εγκαταλείπει τα εγκόσμια συμβουλεύοντας τον γιο του, Ζίγκι: «Τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν ζωή»...

Πρώτα χρόνια στην Τζαμάικα


Γεννημένος στις 6 Φεβρουαρίου 1945 σε επαρχία της Τζαμάικα, ο Νέστα Ρόμπερτ Μάρλεϊ ήταν γιος μιας ιδιαίτερης οικογένειας: ο πατέρας του ήταν ένας 60άρης λευκός βρετανός πεζοναύτης που είχε ξεμείνει στην Τζαμάικα και δούλευε πια ως επιστάτης φυτείας και η μητέρα του μια 19χρονη μαύρη αφροαμερικανικής καταγωγής. Η ένωσή τους ήταν «καταραμένη» και έναν χρόνο μετά τον γάμο γεννιέται ο Νέστα, μεγαλώνοντας σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που συγκέντρωνε τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία των συγχωριανών τους (τον μικρό Νέστα τον αποκαλούν υποτιμητικά «Γερμανό», εξαιτίας του λευκού πατέρα του).

Ο πατέρας λείπει συχνά από το σπίτι, καθώς δούλευε περιστασιακά στα καράβια, και πεθαίνει όταν ο Νέστα κλείνει το δέκατο έτος της ηλικίας του. Βουτηγμένη στη φτώχεια, η φαμίλια μετακομίζει στην πρωτεύουσα της Τζαμάικας, το Κίνγκστον, σε μια από τις πλέον διαβόητες φτωχοσυνοικίες της (την Trench Town, που τόσο θα υμνήσει στα τραγούδια του). Εκεί θα μάθει ο νεαρός Νέστα να παίζει κιθάρα, αλλά και θα αναπτύξει το πάθος του για το ποδόσφαιρο. Οι αθλητικές του ικανότητες μάλιστα ήταν τέτοιες που, όπως έλεγαν χαριτολογώντας οι οικείοι του, αν δεν είναι αστέρας της μουσικής θα έπαιζε στα σίγουρα σε μεγάλο σύλλογο του εξωτερικού!


Η μουσική είναι λοιπόν γι' αυτόν η μόνη παρηγοριά στην ανέχεια και την εξαθλίωση: ο Νέστα γνωρίζεται με τοπικούς ερμηνευτές της Trench Town, της «Motown της Τζαμάικα», έρχεται σε επαφή με τη μουσική παράδοση του τόπου του, αλλά ακούει και στο ραδιόφωνο και τα λιγοστά τζουκμπόξ τους ήχους που δονούσαν την Αμερική: Ρέι Τσαρλς, Έλβις Πρίσλεϊ, Φατς Ντόμινο κ.λπ.


Με τον παιδικό του φίλο Neville «Bunny» Livingston (ο μετέπειτα Bunny Wailer), ο οποίος έμαθε στον αυτοδίδακτο Μάρλεϊ κιθάρα, εγκαταλείπουν το σχολείο και ρίχνονται με τα μούτρα στη μουσική, ενώ κάτω από τις καθοδηγήσεις του μυημένου στον ρασταφαριανισμό Joe Higgs ο Νέστα αποφασίζει να βελτιώσει τις φωνητικές του δυνατότητες. Την ίδια εποχή γνωρίζουν καλύτερα και τον συμμαθητή τους Peter McIntosh (ο μετέπειτα Peter Tosh), που θα παίξει τον δικό του ρόλο στην καριέρα του Μπομπ Μάρλεϊ...

Η δημιουργία των Wailing Wailers



Τοπικός παραγωγός ακούει τον Μάρλεϊ, εκτιμά τα φωνητικά του χαρίσματα και χρηματοδοτεί την ηχογράφηση μερικών κομματιών του, με το πρώτο να είναι το «Judge Not» (1962).



Ως σόλο καλλιτέχνης δεν τα πήγε όμως καλά, γι' αυτό και στράφηκε στα φιλαράκια του, ενώνοντας τις δυνάμεις του μαζί τους: ήταν το 1963 όταν οι Μάρλεϊ, Livingston και McIntosh έγραψαν μουσική ιστορία ιδρύοντας τους Wailing Wailers!


Το πρώτο τους single «Simmer Down» έφτασε στην κορυφή των charts της Τζαμάικα μέχρι τον Ιανουάριο του 1964. Μέχρι τότε βέβαια, στην μπάντα είχαν προσχωρήσει και οι Junior Braithwaite, Beverly Kelso και Cherry Smith...



Παρά το γεγονός ότι το γκρουπ έγινε αρκετά δημοφιλές στην Τζαμάικα, δεν τα έβγαζε πέρα οικονομικά στην πάμφτωχη χώρα: οι Braithewaite, Kelso και Smith εγκαταλείπουν το συγκρότημα, τα υπόλοιπα μέλη χάνονται για ένα διάστημα και ο Μάρλεϊ αναγκάζεται να μετακομίσει στις ΗΠΑ, για να ζήσει στο πλευρό της μητέρας του (είχε εν τω μεταξύ φύγει από τη χώρα). Βέβαια, προτού φύγει, προλαβαίνει να παντρευτεί στις 10 Φεβρουαρίου 1966 τη Rita Anderson...


Όταν πήγε να βγάλει διαβατήριο για να ταξιδέψει στην Αμερική, ο υπεύθυνος είδε το όνομα «Νέστα» και σχολίασε ότι ήταν κοριτσίστικο! Γι' αυτό και άλλαξε τη σειρά των ονομάτων και στο διαβατήριο έγραφε πλέον «Ρόμπερτ Νέστα Μάρλεϊ». Έκτοτε ο τραγουδιστής συστηνόταν ως Μπομπ!


Οχτώ μήνες μετά την εγκατάστασή του στην Αμερική, όπου δούλεψε στο εργοστάσιο της Chrysler στο Ντέλαγουερ, σε εργαστήριο εταιρίας χημικών, αλλά και ως χειριστής ανυψωτικού μηχανήματος σε βιομηχανία, ο Μάρλεϊ επιστρέφει στην Τζαμάικα πεισμωμένος. Ξαναθερμαίνει τις σχέσεις του με τους Livingston και McIntosh και κάνουν νέα απόπειρα, ως Wailers πια.


Την ίδια εποχή, ο ανήσυχος πνευματικά Μάρλεϊ αναπτύσσει έντονο ενδιαφέρον για το κίνημα των Ρασταφάρι. Τόσο θρησκευτική όσο και πολιτική, η κίνηση του ρασταφαριανισμού (που εμφανίστηκε στην Τζαμάικα στις αρχές της δεκαετίας του '30) αντλούσε τις πεποιθήσεις της από πολλές πηγές, με κορυφαίες την Παλαιά Διαθήκη, την αφρικανική κουλτούρα και κληρονομιά, αλλά και από τις απόψεις του εθνικιστή Τζαμαϊκανού Marcus Garvey.

Με νέο παραγωγό, οι Wailers σημειώνουν νέα επιτυχία με τα hit «Trench Town Rock», «Soul Rebel» και «Four Hundred Years», ενώ το 1970 άλλα δύο μέλη προστίθενται στο γκρουπ.



Ο Μάρλεϊ εμφανίζεται παράλληλα στο πλάι του ποπ καλλιτέχνη Johnny Nash και τον επόμενο χρόνο τον ακολουθεί στη Σουηδία για να σκαρώσουν το soundtrack ταινίας...

Εκτόξευση στη δόξα


Η καθοριστική στιγμή για τους Wailers έρχεται το 1972, όταν εξασφαλίζουν συμβόλαιο με την Island Records του Chris Blackwell. Για πρώτη φορά το συγκρότημα μπαίνει σε στούντιο για να ηχογραφήσει τον πρώτο του δίσκο! Το αποτέλεσμα ήταν το θρυλικό «Catch a Fire», η προώθηση του οποίου θα φέρει τους Wailers σε περιοδεία σε Αγγλία και Αμερική το 1973, ανοίγοντας τις συναυλίες του Μπρους Σπρίνγκστιν και των Sly & the Family Stone.


Στα «ψιλά» της τουρνέ, οι 17 εμφανίσεις που είχαν εξασφαλίσει με το συγκρότημα του Sly Stone
και της οικογένειάς του που έγιναν μόλις 4, όταν ο μουσικός συνειδητοποίησε ότι ο κόσμος παραληρούσε με το support group του Μάρλεϊ!



Τον ίδιο χρόνο, η μπάντα κυκλοφορεί το δεύτερο άλμπουμ της «Burnin», με το θρυλικό «I Shot the Sheriff» να γίνεται αμέσως επιτυχία και τον ροκά Έρικ Κλάπτον να το παίρνει και να το στέλνει έτσι στην πρώτη θέση των charts των ΗΠΑ το 1974!



Πριν κυκλοφορήσει το επόμενο άλμπουμ τους, το «Natty Dread» του 1975, οι δύο αρχικοί Wailers (οι McIntosh και Livingston) εγκαταλείπουν την μπάντα για να κάνουν σόλο καριέρα. Το άλμπουμ αυτό σηματοδοτεί ωστόσο τη στροφή του Μάρλεϊ στον πολιτικό στίχο, απαθανατίζοντας τις πολιτικές συγκρούσεις μεταξύ Εργατικών και Εθνικιστών στην Τζαμάικα.


Το «Rebel Music (3 O'clock Road Block)» εμπνεύστηκε από τις περιπέτειες του Μάρλεϊ με στρατιώτες ένα βράδυ του 1972, ενώ το «Revolution» δεν χρειάζεται συστάσεις...



Στην επόμενη περιοδεία τους, οι Bob Marley & The Wailers πλέον εμφανίστηκαν από κοινού με το συγκρότημα της γυναίκας του, Rita, τις I-Threes. Η παγκόσμια τουρνέ θα είχε τη δική της σημασία για τη διάδοση της ρέγκε στον κόσμο. Και βέβαια στην Αγγλία του 1975, η μπάντα του Μάρλεϊ μπήκε για πρώτη φορά στο Top 40 με το «No Woman, No Cry»...



Ήδη αστέρας πρώτου μεγέθους στην πατρίδα του, ο Μάρλεϊ ήταν έτοιμος να κατακτήσει την υφήλιο. Το άλμπουμ «Rastaman Vibration» του 1976 καταφέρνει να εισχωρήσει στα charts των ΗΠΑ και το κομμάτι «War», με τον πολιτικό του στίχο, δονεί τα club της συντηρητικής Αμερικής!



Παρμένοι από λόγο του αιθίοπα βασιλιά Χαϊλέ Σελασιέ (ένα είδος πνευματικού ηγέτη για τους Ρασταφάρι), οι στίχοι είναι μια κραυγή ελευθερίας, ένα κάλεσμα για μια νέα Αφρική χωρίς τους φυλετικούς διαχωρισμούς που επέβαλλε ο αποικιοκρατικός ζυγός του λευκού.

Πολιτική και απόπειρα δολοφονίας


Πίσω στην Τζαμάικα, ο Μάρλεϊ συνέχισε να υποστηρίζει ενεργά το People's National Party και η επιρροή του στους ντόπιους άρχισε να θεωρείται πια απειλή για τους πολιτικούς αντιπάλους του κόμματος. Κι αυτό ίσως και να ήταν ο Νο 1 λόγος για την απόπειρα δολοφονίας του Μάρλεϊ το 1976.


Μια ομάδα ένοπλων αντρών επιτέθηκε στον Μάρλεϊ και τους Wailers την ώρα που έκαναν πρόβα, τη νύχτα της 3ης Δεκεμβρίου 1976: μία σφαίρα βρίσκει τον Μάρλεϊ στο στέρνο και μία ακόμα βρίσκει τη γυναίκα του στο κεφάλι. Ευτυχώς, το ζευγάρι δεν τραυματίστηκε σοβαρά, η κατάληξη της επίθεσης όμως δεν θα ήταν το ίδιο αίσια για τον μάνατζερ της μπάντας, Don Taylor, ο οποίος υποβλήθηκε σε σειρά εγχειρίσεων για να γλιτώσει από τις 5 σφαίρες που έφαγε.


Τα κίνητρα και οι δράστες της επίθεσης δεν έγιναν ποτέ γνωστά, ο Μάρλεϊ έδωσε ωστόσο την προγραμματισμένη του συναυλία στο Κίνγκστον δύο μέρες μετά, και την επομένη εγκατέλειψε τη χώρα. Κάτι που θα τον φέρει στο Λονδίνο, όπου θα ριχτεί με τα μούτρα στη δουλειά και θα μας χαρίσει το «Exodus», το 1977.


Το ομώνυμο τραγούδι έγινε αυτομάτως επιτυχία στην Αγγλία, όπως φυσικά και τα «Waiting in Vain» και «Jamming», ενώ το άλμπουμ παρέμεινε στα βρετανικά charts για περισσότερο από έναν χρόνο!



Την ίδια χρονιά, ο Μάρλεϊ είχε και μια περιπέτεια με την υγεία του: τον Ιούλιο αναζήτησε ιατρική φροντίδα για το τραυματισμένο του δάχτυλο (από αγώνα ποδοσφαίρου). Αφού εντόπισαν καρκινικά κύτταρα, οι γιατροί πρότειναν ακρωτηριασμό, αν και ο ίδιος αρνήθηκε, καθώς οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις απαγόρευαν κάτι τέτοιο. Το μελάνωμα όμως έμελλε να αποδειχθεί μοιραίο 4 χρόνια αργότερα...


Δουλεύοντας στο «Exodus», ο Μάρλεϊ και οι Wailers ηχογράφησαν κι άλλα κομμάτια, τα οποία θα κυκλοφορούσαν την επόμενη χρονιά στο «Kaya» (1978). Με την αγάπη ως βασική θεματολογία, η δουλειά περιλαμβάνει τα δύο hit «Satisfy My Soul» και «Is This Love»!



Την ίδια χρονιά, ο Μάρλεϊ επιστρέφει στην Τζαμάικα για τις ανάγκες της περιοδείας του One Love Peace Concert, όπου κατάφερε να συμφιλιώσει τον πρωθυπουργό Michael Manley (του PNP) και τον άσπονδο εχθρό του, ηγέτη της αντιπολίτευσης Edward Seaga, με τους δύο άντρες να δίνουν τα χέρια στη σκηνή!


Το 1978 ο Μάρλεϊ έκανε το πρώτο του ταξίδι στη λατρεμένη του Αφρική, επισκεπτόμενος την Κένια και ιδιαίτερα την Αιθιοπία, ένα έθνος ιδιαίτερα σημαντικό για τον ίδιο, καθώς θεωρείται το πνευματικό σπίτι των Ρασταφάρι. Επηρεασμένος από την αφρικανική του περιπλάνηση, το επόμενο άλμπουμ του, το «Survival» (1979), είναι ένα κάλεσμα για ενότητα αλλά και για το τέλος της καταπίεσης που έχουν επιβάλει οι λευκοί στην Αφρική. Και βέβαια το 1980, ο Μάρλεϊ και οι Wailers έπαιξαν στην ανεπίσημη τελετή ανεξαρτησίας του νέου έθνους της Ζιμπάμπουε!


Το επόμενο άλμπουμ του -το «Uprising» του 1980- έγινε τεράστια παγκόσμια επιτυχία, με τα «Could You Be Loved» και «Redemption Song» και τους ποιητικούς στίχους και τα κοινωνικο-πολιτικά μηνύματα να φανερώνουν το ταλέντο του Μάρλεϊ στη σύνθεση.



Στην παγκόσμια περιοδεία για τον νέο τους δίσκο, οι Bob Marley & The Wailers ταξίδεψαν σε όλη την Ευρώπη δίνοντας συναυλίες, ενώ είχαν προγραμματίσει και μεγάλη τουρνέ στις ΗΠΑ, από την οποία όμως μόνο μια συναυλία θα δοθεί -στη Madison Square Garden της Νέας Υόρκης- πριν αρρωστήσει ο Μάρλεϊ: το καρκίνωμα που είχε βρεθεί στο δάχτυλό του είχε εν τω μεταξύ εξαπλωθεί σε όλο του το σώμα...

Θάνατος


Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, ο Μάρλεϊ υποβλήθηκε σε πειραματική θεραπεία στη Γερμανία καταφέρνοντας έτσι να αντιπαρατεθεί με την επάρατο για μήνες. Συνειδητοποιώντας ότι δεν του έμενε ακόμη πολύς χρόνος, ο Μάρλεϊ αποφάσισε να επιστρέψει στη λατρεμένη του Τζαμάικα, την οποία θέλησε να δει μια τελευταία φορά. Δυστυχώς, δεν θα κατάφερνε να ολοκληρώσει το ταξίδι του, καθώς πέθανε στο Μαϊάμι της Φλόριντα στις 11 Μαΐου 1981.


Πριν κλείσει οριστικά τα μάτια του, ο Μάρλεϊ είχε παρασημοφορηθεί από την τζαμαϊκανή κυβέρνηση, ενώ είχε τιμηθεί και με το Μετάλλιο Ειρήνης του ΟΗΕ (1980).

Λατρεμένος από όλους τους Τζαμαϊκανούς, ο Μπομπ Μάρλεϊ έφυγε με τιμές ήρωα.


Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι αποχαιρέτισαν το κορυφαίο είδωλο στο Κίνγκστον, τον παγκόσμιο αυτό κήρυκα της ρέγκε (που περιλήφθηκε στο Rock & Rock Hall of Fame το 1994), που πούλησε πάνω από 20 εκατομμύρια δίσκους και έγινε ο πρώτος διεθνής αστέρας που ξεπήδησε από τον δοκιμαζόμενο Τρίτο Κόσμο...

Η γεωστρατηγική της παραπλάνησης και του χάους

Δεκάδες άνθρωποι πέφτουν νεκροί στο Κίεβο στο όνομα της ελευθερίας. Οι τηλεοπτικές εικόνες διαχέονται από τα πλανητικά πρακτορεία ειδήσεων σε ολόκληρο των κόσμο, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.
Κανείς, όμως, δεν θα δει μία φωτογραφία από τα έξι εκατομμύρια των νεκρών στο ανατολικό Κονγκό, στην περιοχή Κίβου, όπου βαριά οπλισμένες φασιστικές, παραστρατιωτικές οργανώσεις χρησιμοποιούν μικρά παιδιά για την εξόρυξη κολτανίου, ορυκτού που είναι απαραίτητο για τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετς, τις φωτογραφικές μηχανές και άλλα προϊόντα των πολυεθνικών εταιρειών Nokia, Samsung, LG, Bayer κ.ά. Οι δεδηλωμένες urbi et orbi ανθρωπιστικές αρχές υποχωρούν όταν διακυβεύεται το οικονομικό συμφέρον!
Κανείς δεν θα μάθει ότι η ΜΚΟ του… φιλάνθρωπου Μπιλ Γκέιτς, η οποία χρηματοδότησε μια μεγάλη καμπάνια εναντίον της μόλυνσης του περιβάλλοντος και για τη φαρμακευτική περίθαλψη των μικρών παιδιών στη Νιγηρία, είναι η ίδια που προκαλεί την αύξηση της παιδικής θνησιμότητας, αφού όλα τα παιδιά κατοικούν δίπλα στις εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής εταιρείας ΕΝΙ, στην οποία ο Μπιλ και η Μελίντα, η σύζυγός του, είναι μέτοχοι! Σημειωτέον ότι το ζεύγος των… φιλανθρώπων μετέχει και στις πετρελαϊκές εταιρείες Shell, Exxon Mobil, Chevron, Total.
Κανείς, επίσης, δεν θα πληροφορηθεί ότι στη Λιβύη το κενό του κανταφικού καθεστώτος έχει καλυφθεί από ανεξέλεγκτες παραστρατιωτικές οργανώσεις που προστατεύουν, κυρίως, τις εγκαταστάσεις των δυτικών πετρελαϊκών κολοσσών, επιβάλλοντας το δικό τους «δίκαιο». Κανείς δεν θα δει στην οθόνη της τηλοψίας τον πρώην υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζον Μακ Κέιν, να δηλώνει -τον περασμένο Δεκέμβριο- τη στήριξη της χώρας του στη νεοναζιστική, παραστρατιωτική οργάνωση «Σβόμποντα», προκειμένου να ανατραπεί ο αυταρχικός πλην εκλεγμένος πρόεδρος τη Ουκρανίας, Γιανουκόβιτς. Κι εδώ, οι δημοκρατικές ευαισθησίες χάνονται πάραυτα ενώπιον των γεωστρατηγικών συμφερόντων και στην ανάγκη περικύκλωσης της Ρωσίας στο όνομα του δόγματος Μπρεζίνσκι και της αποτροπής δημιουργίας ενός «ευρασιατικού μπλοκ». Κανείς δεν θα μάθει ότι πίσω από την οργάνωση των «εξεγέρσεων» στην Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Τυνησία, τη Συρία, τη Γεωργία, την Κιργιζία και την Ουκρανία βρίσκεται η οργάνωση που διαχειρίζεται «Το Πρόγραμμα των Δημοκρατιών σε Μετάβαση» και βασίζεται στην USAID (Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης) καθώς και σε ΜΚΟ, όπως το Ιδρυμα Σόρος και το Freedom House, που διοχετεύουν πακτωλό δολαρίων στο εσωτερικό των διαφόρων χωρών, πρωτίστως στα… «ανεξάρτητα» μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης! Ετσι, οι άνθρωποι, ακόμη κι αυτοί που δίνουν τη ζωή τους για την ανατροπή ενός αυταρχικού καθεστώτος, δεν θα «γράφουν» την αληθινή αλλά την επιφαινόμενη ιστορία, καθώς ο προηγούμενος αυταρχισμός αντικαθίσταται από έναν ανάλογο, του οποίου η διαφοροποίηση έγκειται στο γεγονός ότι υπηρετεί τα δυτικά γεωστρατηγικά συμφέροντα.
Εν προκειμένω διαπιστώνουμε ότι οι ΗΠΑ αντί του δόγματος της δήθεν «εισαγωγής της δημοκρατίας» με βομβαρδισμούς (Αφγανιστάν, Ιράκ), χρησιμοποιούν πλέον το δόγμα «εισαγωγής της δημοκρατίας» μέσω του «Δρόμου», εκμεταλλευόμενες τη δυσαρέσκεια και εξουδετερώνοντας το συμφιλιωτικό ισοζύγιο των αντίρροπων δυνάμεων στο εσωτερικό των διαφόρων χωρών, πυροδοτώντας στη συνέχεια την εξέγερση ή ακόμα και τον εμφύλιο πόλεμο, όπως στη Συρία και ενδεχομένως στη Βενεζουέλα.
Ουσιαστικά, παντού έχουμε αναπαραγωγές της νέας αυτοκρατορικής στρατηγικής με στόχο την παρέμβαση και τον εκμηδενισμό των «δυσάρεστων» κυβερνήσεων: υποκινημένες διαδηλώσεις, συντονισμένη και πολλαπλή χειραγώγηση από τα μέσα ενημέρωσης, αγωνιώδεις κραυγές για σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αναζήτηση της διεθνούς καταδίκης και της ένοπλης επέμβασης, αν είναι αναγκαίο. Κυρίαρχο ρόλο, όπως προείπαμε, διαδραματίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη βάση της ρήσης του Ουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ: «Διευκολύνετε εσείς τα πλάνα, και θα σας βάλω εγώ τον πόλεμο». Στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, στην Ουκρανία, τώρα στη Βενεζουέλα, τα ΜΜΕ χειραγωγούν, ψεύδονται, σταυρώνουν κατά βούληση. Λειτουργούν ως προπομποί της ανατροπής για να ρίξουν το ηθικό του αντιπάλου, να ενοχοποιήσουν την κυβέρνηση και να ανοίξουν εύκολο και θριαμβευτικό πέρασμα στην αυτοκρατορία. Μάλιστα, ενώ τα παλιά αυταρχικά καθεστώτα λειτουργούσαν με βάση την «παραγωγή της άγνοιας» (λογοκρισία), τα σύγχρονα βασίζονται στην παραπλάνηση, στην κατασκευή ή τη διαμόρφωση των προτιμήσεων που συντελούν στην εκούσια συμμόρφωση ή υποταγή στην αθέμιτη κυριαρχία των ισχυρών, που ασκείται κυρίως στο συμβολικό πεδίο της επικοινωνίας, των ιδεών, των πεποιθήσεων, ακόμη και της κοινωνικοποίησης των νέων.
Ετσι οδηγούμαστε σε ποικίλους και ιδιαίτερους τρόπους απομώρανσης της κρίσης, καθώς και στην προαγωγή και συντήρηση κάθε είδους παραλογισμού και απατηλής σκέψης, μεταξύ των οποίων είναι και η φυσικοποίηση της αδικίας. Τι απομένει από τη νέα τακτική υλοποίησης των γεωστρατηγικών συμφερόντων των πλανητικών επικυρίαρχων; Νέα αυταρχικά καθεστώτα, νέες διαιρέσεις, ο τρόμος και η βία από παραστρατιωτικές, φασιστικές-εγκληματικές ομάδες και μία επιταχυνόμενη κίνηση προς την αποκάλυψη και το χάος, όπως συμβαίνει στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας. Να γιατί η Χρυσή Αυγή είναι η «χρυσή» εφεδρεία των πλανητικών νεοαποικιοκρατών.
: Ελευθεροτυπία

Καρμανιόλα «made in EU» σε αγορά εργασίας και Ταμεία

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
www.aformi.grΑν και ελάχιστοι εργαζόμενοι θα εμπιστεύονταν την υπεράσπιση της δουλειάς τους, του μισθού τους και των δικαιωμάτων τους στην απαξιωμένη ΓΣΕΕ και την ηγεσία της, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι τα στοιχεία που κατά καιρούς δίνει (κυρίως μέσω του ΙΝΕ) είναι εξαιρετικά χρήσιμα. Αποκαλύπτουν δε όχι μόνο την πραγματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία, οι εργαζόμενοι και τα ταμεία τους, αλλά και τους πραγματικούς υπεύθυνους.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το 2014 το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας και πρωτίστως το ΙΚΑ θα έχει απώλειες εσόδων οι οποίες θα αγγίξουν ή θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ. Οι αιτίες είναι πολλές: η δραματική αύξηση του αριθμού των ανέργων που αναμένεται φέτος να φτάσουν στο 30% του εργατικού δυναμικού, η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, η εισφοροδιαφυγή πολλών επιχειρήσεων και, φυσικά, οι μειώσεις μισθών. Σε αυτό το ποσό και τα πολλά δισ. που προέρχονται από την αδυναμία -ή απροθυμία- είσπραξης των οφειλών προς τα Ταμεία, θα προστεθούν ασφαλώς οι νέες απώλειες τις οποίες συνεπάγεται η μείωση των εισφορών που εισηγείται η τρόικα.
Πρακτικά, λοιπόν, οι «μαύρες τρύπες» θα μεγαλώσουν και η κυβέρνηση (που συμφωνεί με την τρόικα) θα κληθεί να τις κλείσει είτε με νέα μείωση των συντάξεων είτε με χρηματοδοτικές «ενέσεις» που θα προέλθουν από νέους φόρους, είτε με νέα δάνεια που θα αυξήσουν το χρέος, είτε με όλα μαζί. Σε κάθε περίπτωση, θα συνεχιστεί αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Τα ίδια Παντελάκη μου, δηλαδή -για την ακρίβεια, ακόμη χειρότερα. Διότι ο συνεχιζόμενος αφανισμός της παραγωγικής βάσης της χώρας, με το κλείσιμο ή τη συρρίκνωση και των τελευταίων σημαντικών μονάδων και κλάδων που συνεχίζουν να αναπνέουν, θα οξύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση σε όλα τα επίπεδα: μείωση του πραγματικού εισοδήματος των πολλών (εκτός εν πιστεύει κανείς ότι θα μας μείνουν λεφτά στην τσέπη από τη μείωση των εισφορών…), περαιτέρω περιορισμός της κατανάλωσης, αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και λοιπών υποχρεώσεων, νέα ελλείμματα για τα Ταμεία, επέκταση της ελαστικής και μαύρης εργασίας, μεγαλύτερες καθυστερήσεις πληρωμών…
Ο καταστροφικός αυτός φαύλος κύκλος δεν περιορίζεται, βεβαίως, στην Ελλάδα. Στη γειτονική Ιταλία, για παράδειγμα, ο νέος πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι -ο οποίος δεν δίστασε να ανατρέψει με εσωκομματικό πραξικόπημα τον προκάτοχό του Λέτα, ενώ δεν έχει καν εκλεγεί βουλευτής- υπόσχεται να κάνει στην αγορά εργασίας μια «επανάσταση» ανάλογη με αυτή που έχει γίνει στην Ελλάδα. Με τις ευλογίες φυσικά των Βρυξελλών και του Βερολίνου, έστω κι αν δεν του επιβάλλουν την ταπεινωτική υπογραφή Μνημονίου ή του δώσουν τελικά λίγο παραπάνω χρόνο.
Όμως έτσι, είναι μαθηματικά (και πολιτικά) βέβαιο ότι το μόνο που θα πετύχει είναι να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην κοινωνία και ειδικά στις τάξεις των νέων. Ήδη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε χθες, το 51% των Ιταλών κάτω των 34 ετών ζει χάρη στη βοήθεια των γονιών του, συμβάλλοντας στα έξοδα με ό,τι χαρτζιλίκι μπορούν να εξοικονομήσουν από δουλειές του ποδαριού. Ίδιο είναι και το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν πρόθυμοι να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για να βρουν μια αξιοπρεπή δουλειά.
Λεπτομέρεια: Στην ίδια έρευνα, ο ένας στους τρεις δηλώνει ότι δεν γνωρίζει καν το όνομα του νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι γρήγορα θα το μάθει, μιας και θα τον καταριέται καθημερινά εάν εφαρμόσει όσα έχει εξαγγείλει. Γιατί θα έχει γίνει ο δήμιος σε μια καρμανιόλα «made in EU»!
: imerisia.gr

Η έννοια της Κατοχής στη Νέα Διεθνή Τάξη

ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Το εγκληματικό πραξικόπημα της Υπερεθνικής Ελίτ (Υ/Ε) στην Ουκρανία, σε παραβίαση κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου ανέτρεψε ένα καθεστώς του οποίου την νομιμότητα, μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, κανένας δεν αμφισβητούσε. Αυτό δεν εμποδίζει βέβαια τα ΜΜΕ της «διεθνούς κοινότητας», (δηλαδή τα ΜΜΕ που ελέγχει η ίδια!) να μιλούν ξεδιάντροπα τώρα για επιτυχημένη «λαϊκή εξέγερση», αποσιωπώντας βέβαια το γεγονός ότι καμιά παρόμοια εξέγερση δεν επέτυχε στο παρελθόν, αν δεν στηριζόταν στην άμεση ή έμμεση ανοχή των σωμάτων ασφαλείας συμπεριλαμβανομένου του στρατού: από την Τυνησία και την Αίγυπτο, μέχρι τις «βελούδινες επαναστάσεις» στην Γεωργία και την Ουκρανία το 2004, και τη σημερινή αιματηρή «εξέγερση». Στην περίπτωση που η προϋπόθεση αυτή δεν υπάρχει, η μόνη άλλη δυνατότητα που έχει η Υ/Ε για να επιτύχει «αλλαγή καθεστώτος» είναι είτε η στρατιωτική επέμβαση από την ίδια (π.χ. Λιβύη), είτε η χρησιμοποίηση εγκληματιών «ακτιβιστών» διαφόρων ειδών, εκμεταλλευόμενη τις κοινωνικές διαιρέσεις σε κάθε χώρα. Φυσικά, απαραίτητη βοήθεια παρέχουν και οι εγχώριοι πράκτορες που ελέγχονται από την ίδια την Υ/Ε και τα πελατειακά καθεστώτα της (πχ Σαουδική Αραβία, Κατάρ σε σχεση με τις Αραβικές «επαναστάσεις»).
Έτσι, στις Αραβικές χώρες, οι «ακτιβιστές» αυτοί είναι οι φανατικοί «τζιχάντις», οι οποίοι, για χάρη θρησκευτικών διαφορών, είναι ικανοί για τα πιο κτηνώδη εγκλήματα. Στην Ουκρανία, οι αντίστοιχοι «τζιχάντις» είναι οι νεοναζιστές, γόνοι συνήθως οικογενειών από την Δυτική Ουκρανία που διέπρεψαν σαν συνεργάτες και εκτελεστές των Γερμανών εγκληματιών ναζιστών στον πόλεμο. Η Υ/Ε δεν έχει κανένα δισταγμό να χρησιμοποιήσει παρόμοια εγκληματικά στοιχεία για να επιτύχει τον στόχο της «αλλαγής καθεστώτος», δηλαδή ανατροπής κάθε καθεστώτος που αντιστέκεται στην Νέα Διεθνή Τάξη (ΝΔΤ) της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, είτε λέγεται Ιράκ και Λιβύη χθες, είτε Συρία, Ουκρανία και Βενεζουέλα σήμερα. Και αυτό, ανεξάρτητα από το εάν οι «τζιχάντις» αυτοί αποδεδειγμένα χρησιμοποιούν κάθε μέσο, και κυρίως την ένοπλη δράση, με όπλα και χρηματοδότηση από την Υ/Ε και τα πελατειακά καθεστώτα της στην περιοχή.
Ούτε, βέβαια, απασχολεί την Υ/Ε ο τυχόν ρατσιστικός ή αντισημιτικός χαρακτήρας των στοιχείων αυτών όταν προθυμοποιούνται να την βοηθήσουν στην ενσωμάτωση μιας χώρας στην ΝΔΤ, ειδάλλως βέβαια δεν θα διανοείτο να χρησιμοποιήσει τα πιο εγκληματικά νεοναζιστικά στοιχεία στην Ευρώπη, τους Ουκρανούς νεοναζί, που δεν διαφέρουν σε τίποτα στην ιδεολογία, αλλά και στην πρακτική, από τους Γερμανούς ναζί. Πράγμα που σημαίνει ότι εκείνο που την ενδιαφέρει πραγματικά σήμερα δεν είναι ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός, όπως ισχυρίζεται, αλλά η ενσωμάτωση κάθε χώρας στη ΝΔΤ. Έτσι εξηγούνται και τα δύο μέτρα και σταθμά που χρησιμοποιεί στην Ουκρανία και στην Ελλάδα, όσον αφορά αυτούς που θεωρεί νεοναζιστές. Ενώ στην Ουκρανία τους αγκαλιάζει, στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τη ντόπια Κοινοβουλευτική Χούντα της, θα φυλακίσει προεκλογικά όλα τα κοινοβουλευτικά μέλη τους, χρησιμοποιώντας νομικίστικα πραξικοπήματα που δεν προϋποθέτουν (περιττές!) τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις.
Η αλλαγή όμως καθεστώτος στην Ουκρανία είναι κρίσιμη γιατί επιβεβαιώνει, και μάλιστα σε Ευρωπαϊκό έδαφος, ότι η Υ/Ε θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να επιτύχει την ενσωμάτωση μιας χώρας στη ΝΔΤ της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, την οποία διαχειρίζεται. Η ενσωμάτωση αυτή προϋποθέτει την απώλεια της οικονομικής και εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Είτε η απώλεια της κυριαρχίας γίνεται μέσω οικονομικών μηχανισμών, όπως στην περίπτωση των εξαρτημένων χωρών μέσα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, είτε μέσω πολιτικοστρατιωτικών μηχανισμών π.χ. «πραξικόπημα από τα κάτω»,  όπως στη περίπτωση της Ουκρανίας. Με άλλα λόγια, ο βασικός στόχος της Υ/Ε δεν είναι απλώς γεωπολιτικός, ούτε εκφράζει ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις, όπως υποστηρίζουν μη συστημικές, ή αντίστοιχα, παλαιολιθικές Μαρξιστικές αναλύσεις, τις οποίες ενώνει το κοινό στοιχείο ότι αγνοούν την σημασία της παγκοσμιοποίησης. Ο βασικός στόχος είναι η μετατροπή κρατών-εθνών, μέσω της απώλειας της εθνικής και οικονομικής κυριαρχίας τους, σε ένα είδος αυτοδιοικούμενων τοπικών περιφερειών μέσα σε ένα σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης. Δηλαδή, περιφερειών που θα έχουν βέβαια το μονοπώλιο της κρατικής βίας και θα παίρνουν αποφάσεις για την διαχείριση τοπικών υποθέσεων, πάντοτε όμως μέσα στο πλαίσιο των καθοριστικών γενικών αποφάσεων οικονομικού ή πολιτικού και ιδεολογικού/πολιτιστικού χαρακτήρα που θα παίρνουν αποκλειστικά τα μέλη της Υ/Ε.
Με την παραπάνω έννοια, τα πλήρως ενσωματωμένα μελη στη ΝΔΤ βρίσκονται σε μια κατάσταση Κατοχής, σε σχέση με την Υ/Ε που την διαχειρίζεται. Μια Κατοχή, όμως, η οποία δεν είναι στρατιωτική αλλά πολυδιάστατη, σε αντιστοιχία με τις διαστάσεις της παγκοσμιοποίησης ως οικονομικής, πολιτικής, ιδεολογικής και πολιτισμικής.
  • Οικονομική Κατοχή, με την έννοια ότι εκτός από τα κράτη στα οποία βασίζουν την δύναμή τους οι πολυεθνικές επιχειρήσεις που ελέγχουν την παγκόσμια οικονομία (βασικά, η «Ομάδα των 7»), τα οποία σχεδιάζουν την παγκόσμια οικονομική πολιτική μέσω των διεθνών θεσμών που ελέγχουν (ΠΟΕ, ΔΝΤ, Κομισιόν κ.λπ.) τα υπόλοιπα απλώς παίζουν ρόλο εκτελεστικό των αποφάσεων της Υ/Ε.
  • Πολιτική Κατοχή, με την έννοια ότι οι τοπικές κοινοβουλευτικές Χούντες, που εκλέγονται μέσα από ψευδό-δημοκρατικές διαδικασίες, έχουν βασική αποστολή την πιστή εφαρμογή κάθε ντιρεκτίβας από την Υ/Ε, εξαπατώντας τους πολίτες κάθε χώρας ότι δήθεν οι αποφάσεις αυτές είναι δικές τους!
  • Ιδεολογική Κατοχή, με την έννοια ότι οι αξίες και ιδέες, που καθορίζουν την ιδεολογική ηγεμονία σε κάθε χώρα πλήρως ενσωματωμένη στην ΝΔΤ, είναι αυτές που συνεπάγεται η ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης (ιδεολογία των ατομικών δικαιωμάτων, των πολιτικών ταυτότητας κ.λπ.). Η ιδεολογία αυτή χρησιμοποιείται συστηματικά από την Υ/Ε για την ενίσχυση μη ταξικών κοινωνικών διαιρέσεων (πχ θρησκευτικών πολιτιστικών, εθνοτικών κ.λπ.), ώστε να διαιωνίζεται η  κυριαρχία της.
  • Πολιτιστική Κατοχή, με την έννοια ότι οι ίδιες πολυεθνικές, οι οποίες ελέγχουν την οικονομική, πολιτική και ιδεολογική διαδικασία, ελέγχουν επίσης και την πολιτιστική διαδικασία, μέσα από τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο που ασκούν επάνω στα διεθνή μέσα παραγωγής και διανομής των πολιτιστικών προϊόντων που στην ΝΔΤ είναι πλήρως εμπορευματοποιημένα ...Αλλά θα επανέλθω.

H Επιτροπή Ειρήνης Μεσολογγίου για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Επιτροπή Ειρήνης Μεσολογγίου 
(μέλος της ΕΕΔΥΕ)

Αυτή είναι η ΕΕ, αυτό είναι το ΝΑΤΟ, αυτή και η ελληνική προεδρία στην ΕΕ! 
Πιστοί υπηρέτες του συστήματος, δολοφόνοι στην υπηρεσία των μονοπωλιακών ομίλων, που πατάνε στην κυριολεξία επί πτωμάτων αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, ανασύροντας το φασισμό και τον αντικομουνισμό, για να εντείνουν την εκμετάλλευση του εργαζόμενου λαού της χώρας.
Μετά από την πολύμηνη παρέμβαση στο εσωτερικό της χώρας, την συστηματική προώθηση των ναζιστικών οργανώσεων και κομμάτων, απογόνων των SS (όπως δηλαδή και τα μαντρόσκυλα του συστήματος στην Ελλάδα, η Χρυσή Αυγή) με σκοπό την τρομοκράτηση των μειονοτήτων και συνολικά του Ουκρανικού λαού, η «φυτευτή» από τα μονοπώλια κυβέρνηση της Ουκρανίας ζητά τώρα εγγυήσεις για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία που έχουν μακελέψει διαχρονικά τόσους και τόσους λαούς! Αυτό και μόνο αρκεί για να καταλάβει καθένας πόσο «τυχαία» και «ανεπιτήδευτη» είναι η όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή.
Τα Βαλκάνια μυρίζουν ξανά αίμα και στη μυρωδιά αυτή δεν μπόρεσαν να αντισταθούν τα γεράκια του πολέμου. Τόσο ο γγ του ΝΑΤΟ, Ράσμουσεν, όσο κι ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, κ.Αβραμόπουλος έσπευσαν με μια σειρά προκλητικών δηλώσεων να στηρίξουν λύση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που εξυφαίνονται στην περιοχή. 

Από κοντά, βέβαια, και η Ρωσία που για τα δικά της συμφέροντα πυροδοτεί εξίσου εξελίξεις ενάντια στον λαό της Ουκρανίας.
Ο Ουκρανικός λαός ενωμένος πρέπει να αγωνιστεί ενάντια στον προσεταιρισμό του από οποιονδήποτε ιμπεριαλιστή και ιμπεριαλιστικό οργανισμό. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί ιμπεριαλιστές. Ο ιμπεριαλισμός, ο μονοπωλιακός δηλαδή καπιταλισμός είναι ένας και είναι κοινός εχθρός των λαών. 

                Επιτροπή Ειρήνης Μεσολογγίου 1-3-2014

28 Φεβ 2014

Ουκρανία: «Λοιπόν, πώς τα περνάτε με τον καπιταλισμό;»...

Ας δούμε μερικά κομμάτια του παζλ των εξελίξεων στην Ουκρανία, παρακολουθώντας την ανθρωπογεωγραφία της λεγόμενης «αντιπολίτευσης» και τα μπουμπούκια που την συνθέτουν:
   Α) Ο τύπος της φωτογραφίας ονομάζεται Αρσένι Γιατσένιουκ.
   Ο τύπος αυτός, που τον βλέπουμε να αποδίδει στους οπαδούς του άψογο... αρχαιοελληνικό χαιρετισμό, αναλαμβάνει τη θέση του πρωθυπουργού της Ουκρανίας. Αυτός ο τύπος, που τελεί υπό τη σκέπη της δημοκρατικής ΕΕ και της ακόμα πιο δημοκρατικής Αμερικής, είναι παλιός γνώριμος των αφεντικών του. Στην επόμενη φωτογραφία τον βλέπουμε σε τρυφερό (πλην επαγγελματικό)  τετ α τετ με την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, την Κοντολίζα Ράις.
   Θυμίζουμε ότι η δημοκράτισσα Κοντολίζα Ράις είναι αυτή που ως υπουργός των κυβερνήσεων του Μπους κατέσφαξε το Ιράκ και όχι μόνο. Επισημαίνουμε, επίσης, ότι στις δημόσιες συναντήσεις τους τύποι σαν τον Γιατσένιουκ και τη Ράις δεν χαιρετιούνται ναζιστικά. Περιορίζονται στις χειραψίες...
  Ο τύπος αυτός, πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου μέχρι πρότινος, που προωθείται δημοκρατικότατα για πρωθυπουργός της Ουκρανίας, παρότι με τη λεγόμενη «Πορτοκαλί Επανάσταση» παρέλασε από διάφορες θέσεις (όπως του υπουργού Οικονομικών και Εξωτερικών – σημειωτέον: αυτός ήταν που πρόσδεσε την Ουκρανία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και ξεκίνησε τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ), δείτε πόσο λαοπρόβλητος είναι: Όταν έθεσε το 2010 υποψηφιότητα για πρόεδρος της Ουκρανίας σε πανουκρανικό επίπεδο δεν κατόρθωσε να πάρει πάνω από το 7% των ψήφων. Μάλιστα στο Κίεβο ψηφίστηκε από το 0,34% των ψηφοφόρων, στη δε Κριμαία, όπου είχε χρηματίσει και «περιφερειάρχης», έλαβε το εκκωφαντικό... 0,02% των ψήφων.
   Δυο χρόνια αργότερα προσχώρησε στο κόμμα «Πατρίδα» ως τσιράκι της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία εκτός από «ηρωίδα» υπήρξε κατά τη θητεία της και συνώνυμο της διαφθοράς...
   Με την ανακοίνωση της πρωθυπουργοποίησής του, ο τύπος αυτός έκανε δυο δηλώσεις. Η πρώτη ήταν πως «πρέπει άμεσα να συνάψουμε συμφωνία για ένα πρόγραμμα συνεργασίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Η δεύτερη, μιλώντας στο BBC, πως «πρόκειται να λάβουμε εξαιρετικά αντιλαϊκά μέτρα...».           
   Και κάτι ακόμα: Πριν από περίπου δυο εβδομάδες, έκανε τον γύρο του κόσμου η μαγνητοφωνημένη συνομιλία της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ με τον Αμερικανό πρέσβη στο Κίεβο. Η κυρία υφυπουργός, δίνοντας τόσο το στίγμα των επιθυμιών των ΗΠΑ για την εξέλιξη της κρίσης στην Ουκρανία, όσο και των αντιπαραθέσεων των Αμερικανών με την ΕΕ, αλλά και περιγράφοντας με ενάργεια τις δημοκρατικές διαδικασίες που ακολουθούνται στην Ουκρανία, ακούγεται να δίνει σαφείς οδηγίες στον πολιτικό της υφιστάμενο. Του είπε: «Γ@μ@ την ΕΕ, εμείς θέλουμε τον Γιατσένιουκ»... 
                                            ***
Β) Ο τύπος της επόμενης φωτογραφίας, αυτός που βρίσκεται αριστερά από τον Αμερικανό γερουσιαστή και υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ, τον ΜακΚέιν, ονομάζεται  Όλεχ Τιαγκνιμπόκ.

 Ο τύπος αυτός, εκλεκτό μέλος της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ηγείται του κόμματος «Σβόμποντα» (Ελευθερία). Μόνο που το κόμμα του δεν λεγόταν πάντα έτσι. Μέχρι τη δεκαετία του 2000 είχε άλλο όνομα. Λεγόταν «Εθνικοσοσιαλιστικό»... Το «Σβόμποντα» δεν συνιστά παρά την πολιτική ομπρέλα του λεγόμενου «Δεξιού Τομέα». 
Τα φασιστόμουτρα του «Δεξιού Τομέα», με τα ναζιστικά τους περιβραχιόνια, τις στρατιωτικές στολές παραλλαγής και σε πλήρη εξάρτηση, στους δρόμους του Κιέβου...
   Ο «Δεξιός Τομέας», που με τα μέλη του με όπλα και λοστάρια πρωτοστατεί στο πλιάτσικο, στην τρομοκρατία και στην πυρπόληση κτιρίων στην Ουκρανία, απαρτίζεται από κάθε λογής λουμπεναριό και φασιστικό κατακάθι της ουκρανικής κοινωνίας. Αποτελεί τον ένοπλο βραχίονα της ναζιστικής ακροδεξιάς. Επιδίδεται σε λαμπαδηδρομίες στους δρόμους του Κιέβου στα πρότυπα της Κου Κλουξ Κλαν. Διατηρεί «αδελφικές» σχέσεις με το φασιστικό κόμμα «Jobbik» της Ουγγαρίας, με το κόμμα της Λεπέν στη Γαλλία, με το φασιστικό «Forza Nuova»της Ιταλίας, με το ναζιστικό «Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα» της Γερμανίας. Σύμφωνα με τη λίστα του διεθνούς Κέντρου Βίζενταλ, το «Σβόμποντα» του Τιαγκνιμπόκ κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα των ανά τον κόσμο αντισημιτικών μορφωμάτων.
   Αυτό το κόμμα, που υιοθετήθηκε από τη Δύση ως φορέας της «δημοκρατίας» στην Ουκρανία και που στις συγκεντρώσεις του τρέχει ο ΜακΚέιν, έχει για ήρωα τον διαβόητο ΣτέπανΜπαντέρα. Διοργανώνει μάλιστα και πορείες με πορτρέτα του Μπαντέρα στους δρόμους της Ουκρανίας, όπως αυτό πίσω από το λεβεντόπαιδο με το τσουλούφι της φωτογραφίας.
   Σημείωση 1η: Ο Στέπαν Μπαντέρα ήταν ένα καθίκι, συνεργάτης των Γερμανών ναζί της περίοδο της εισβολής του Χίτλερ στη Σοβιετική Ένωση. Κάτι σαν τους «δικούς μας» δωσίλογους και ταγματασφαλίτες, δηλαδή...
Στο μέσον της φωτογραφίας ο Μπαντέρα με τη γερμανική ναζιστική στολή του, φυσικά...
   Σημείωση 2η: Για να έχουμε μια ιδέα πως η «δημοκρατία» και η Δύση - ως εγγυητής της - προάγουν και αναθρέφουν τον φασισμό πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι αμέσως μετά τη λεγόμενη «Πορτοκαλί Επανάσταση» το 2004, ο τότε εκλεκτός του ευρωατλαντισμού πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βίκτορ Γιούσενκο, είχε ανακηρύξει επίσημα τον Μπαντέρα, όπως και τον ναζιστή ομοϊδεάτη του, τον Σούκεβιτς, «ήρωες της Ουκρανίας»...
   Σημείωση 3η: Το κόμμα «Πατρίδα» της Γιούλια Τιμοσένκο (που τόσο την αγαπούν οι Γερμανοί...), της «ηρωίδας» που ήταν στη φυλακή για απάτες και υπεξαιρέσεις και από το οποίο προέρχεται ο νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας (που τόσο τον αγαπούν οι Αμερικάνοι...), στις τελευταίες εκλογές συμμάχησε με το ναζιστικό «Σβόμποντα» γεγονός που άνοιξε τον δρόμο, ώστε οι ναζί να μπουν στο ουκρανικό κοινοβούλιο...                                            
                                                  ***
   Γ) Ο τρίτος της παρέας που μάχεται για την εμπέδωση των ευρωπαϊκών άμα τε και δημοκρατικών αξιών στην Ουκρανία ονομάζεται Βιτάλι Κλίτσκο.
   Το παλικάρι, που ήταν πυγμάχος και δημιούργησε το κόμμα «Γροθιά», αν και έχει αμερικανική υπηκοότητα, ενδιαφέρεται βασικά για την προώθηση στην Ουκρανία των γερμανικών... αξιών. Άλλωστε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στο σπίτι του στη Γερμανία τα έχει περάσει, από το «Ίδρυμα Konrad Adenauer» του ανατέθηκε να ηγηθεί ακροδεξιού μορφώματος με αποστολή την «γερμανοποίηση» της Ουκρανίας και φυσικά είναι πάντα ευπρόσδεκτος από την κυρία Μέρκελ, η οποία κάνει πολύ κέφι όταν τον συναντά...
Η κυρία Μέρκελ με τον Κλίτσκο (εκ δεξιών της), αλλά και τον Γιατσένιουκ (εξ αριστερών της) σε χαρούμενες στιγμές...
   Δ) Όλοι αυτοί οι τύποι τώρα, ο Γιατσένιουκ, ο Τιαγκνιμπόκ και ο Κλίτσκο, ως ηγέτες της αντιπολίτευσης, συγκροτούν το αγλάισμα της επιδοτούμενης από τις ΗΠΑ και την ΕΕ... δημοκρατίας στην Ουκρανία. Μάλιστα, ήδη πριν από τα γεγονότα, είχαν ανακοινώσει ότι θα κατέβαιναν μαζί στις επόμενες προεδρικές εκλογές.
Τα τρία αγαπημένα και «δημοκρατικά» παιδιά της Δύσης (ο ναζί, ο φασίστας και ο κρυφοφασίστας), μαζί. Και στη μέση η κυρία Νούλαντ. Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ...
   Όσο για τις πρώτες κιόλας κινήσεις της κυβέρνησης που συγκροτούν ή στηρίζουν από κοινού τα «δημοκρατικά» παιδιά, είναι οι εξής:
  • Προώθηση νόμου για την απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας.
  • Προώθηση νόμου για την κατάργηση κάθε απαγόρευσης που περιορίζει την ναζιστική προπαγάνδα. 
  • Προώθηση νόμου με τον οποίο η διοίκηση του υπουργείου Εσωτερικών παραδίδεται στους ναζί του «Δεξιού Τομέα».
  • Κάλεσμα στο ΝΑΤΟ να παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία στο οποίο άμεσα ανταποκρίθηκε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο Ράσμουσεν, ο οποίος και δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις της» προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ εγγυάται «την εθνική κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» (σσ: αξίες ευρύτατα γνωστό ότι εμπνέουν το ΝΑΤΟ αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά από την Κύπρο μέχρι τη Γιουγκοσλαβία, κι από το Ιράκ μέχρι τη Λιβύη και το Αφγανιστάν...). 
Η απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι μια σωστή σκέψη εκ μέρους των «δημοκρατών» της Ουκρανίας και των ευρωαμερικανών φίλων τους. Βλέπετε εκεί οι κομμουνιστές γεμίζουν τους δρόμους των πόλεων με αφίσες όπως αυτή με την εικόνα του Λένιν, ο οποίος «ρωτά» τους κατοίκους: «Λοιπόνπώς τα περνάτε με τον καπιταλισμό;»...
                                               ***
Ορισμένες σκέψεις:
   Πρώτο: Η Ουκρανία περνά μια από τις πιο δραματικές στιγμές στην ιστορία της. Μάζες ανθρώπων βγήκαν στους δρόμους εκφράζοντας τη βαθιά κοινωνική δυσαρέσκεια και την απέχθειά τους προς το καθεστώς της κλίκας του Γιανουκόβιτς. Αυτή η κλίκα, υπηρέτησε τον πλουτισμό της ως βαστάζος εκείνης της μερίδας των εκμεταλλευτών του ουκρανικού λαού, που έχουν συνδέσει τα κέρδη τους και το ιδιοτελές συμφέρον τους με τον ρώσικο ιμπεριαλισμό. 
   Δεύτερο: Η άλλη κλίκα, της άλλης μερίδας των ολιγαρχών, που έχουν συνδέσει τα κέρδη τους με τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό, προωθεί τα δικά της σχέδια μέσα από την ωμή επέμβαση της Δύσης στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας. Για τα συμφέροντά της δεν διστάζει να αναγορεύσει σε «δημοκράτες» και «απελευθερωτές» το σκυλολόι των ναζιστικών, εθνικιστικών, φιλοαμερικανικών και φιλογερμανικών κομμάτων και μορφωμάτων. 
   Τρίτο: Ο ουκρανικός λαός, λόγω της απουσίας κινήματος με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, εγκλωβίστηκε ανάμεσα σε αυτές τις δυο κλίκες και χρησιμοποιήθηκε ως πιόνι της γεωστρατηγικής σκακιέρας και ως πυροκροτητής για ελεγχόμενες από το σύστημα πολιτικές ανατροπές που περιορίζονται στην εναλλαγή των διεφθαρμένων ανδρείκελων.
   Τέταρτο: Παρότι ο λαός στην Ουκρανία συντάσσεται κάτω από σημαίες ξένες, και όχι τις σημαίες των δικών του συμφερόντων, βλέπουμε ότι οι ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, στο πλαίσιο της ενδοκαπταλιστικής και ενδοιμπεριαλιστικής τους σύγκρουσης παρεμβαίνουν με τον οξύ τρόπο που παρεμβαίνουν. Το γεγονός ότι  εκδηλώθηκε μία τέτοια αντίδραση από μέρους του ξένου παράγοντα (ένοπλη παρέμβαση, αξιοποίηση του ναζισμού και ανάδειξή του σε πολιτικό παράγοντα κλπ) καθιστά σαφή τον τρόπο που οι δυνάμεις αυτές θα αντιδράσουν (όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά οπουδήποτε) στο ενδεχόμενο διεκδίκησης και εφαρμογής από το λαό, από τον κάθε λαό, ενός πραγματικά φιλολαϊκού προγράμματος. Πόσο μάλλον ενός προγράμματος που θα αφαιρεί την εξουσία από τους ολιγάρχες. Η επέμβασή τους στην περίπτωση αυτή θα είναι εκατοντάδες φορές πιο σφοδρή. Αυτό σημαίνει αποδοχή της «μοίρας» μας; Όχι. Αυτό σημαίνει ότι: Μόνο ένας στην συντριπτική του πλειοψηφία ενωμένος, συνειδητοποιημένος, οργανωμένος, χειραφετημένος πολιτικά και αποφασισμένος λαός μπορεί να διεκδικήσει το δίκιο του. Μόνο έτσι μπορεί να κάνει τους εχθρούς του να σκεφτούν το τίμημα που θα καταβάλουν, αν επιχειρήσουν να υποσκάψουν με μη ειρηνικό τρόπο τις λαϊκές επιλογές. Να αποτρέψει τις έξωθεν και έσωθεν παρεμβάσεις. Αυτή είναι η μόνη προϋπόθεση που υπάρχει: Ο ενωμένος, συνειδητοποιημένος, οργανωμένος και ταξικά αποφασισμένος λαός. Το ερώτημα που μας αφορά ως Ελλάδα και τίθεται ειδικά προς τους κάθε είδους των εξ ημών αριστερών, είναι: Αυτή η προϋπόθεση εξασφαλίζεται όταν η συνείδηση του λαού διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να θεωρεί ως «φίλους» τους εχθρούς του;
   Πέμπτο: Οι προηγούμενες εκλογές στην Ουκρανία έγιναν σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα και σύμφωνα με αυτή τη λογική προέκυψε μία «δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση». Τα όσα συνέβησαν εκεί, όμως, η ωμή επέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ, οι διαδηλώσεις με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, της υπεύθυνης για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, των Αμερικανών αξιωματούχων και λοιπών, η ωμή ένοπλη βία με την χρησιμοποίηση των φασιστικών και ακροδεξιών κομμάτων στην πρώτη γραμμή κλπ, αποσιωπήθηκαν ή πέρασαν στα ψιλά από την διεθνή και ελληνική ειδησιογραφία. Αυτό, τι άλλο αποδεικνύει από την υποκρισία ορισμένων για το πως αντιλαμβάνονται το θέμα της νομιμότητας; Θυμόμαστε όλοι, για παράδειγμα, εκείνα τα «καταδικάζουμε τη βία απ΄ όπου κι αν προέρχεται», ή τα άλλα από τον κύριο Μητσοτάκη μέχρι τον κύριο Πρετεντέρη γύρω από το θέμα της «τήρησης και σεβασμού του Συντάγματος» κλπ. Αλλά πώς και τους διαφεύγει; Στην Ουκρανία τόσο ο εκλεγμένος πρόεδρος, όσο και το ισχύον Σύνταγμα καταργήθηκαν με τρόπο έκδηλα αντίθετο από τον προβλεπόμενο από την ισχύουσα «νομιμότητα». Κάτι που δεν είδαμε να ενοχλεί ιδιαίτερα τους «ουκρανολόγους» στα εγχώρια ΜΜΕ. Υποψιαζόμαστε, λοιπόν, ότι για ορισμένους το ασίγαστο πάθος που επιδεικνύουν για την «τήρηση της νομιμότητας» αναβλύζει από μέσα τους μόνο όταν πρόκειται για εκείνη την νομιμότητα που οι ίδιοι γουστάρουν.
   Έκτο:  Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Τουτέστιν: Εμείς, οι υπόλοιποι, που όταν απεργούμε ή διαδηλώνουμε ακούμε μύδρους από τους «εισαγγελείς» ότι «διασαλεύουμε τη νομιμότητα», δεν έχουμε παρά να κρατήσουμε την ανομολόγητη παραδοχή των νομιμοφρόνων κατηγόρων μας. Την παραδοχή τους όπως αυτή απορρέει από τη στάση τους στην Ουκρανία, η οποία ταυτόχρονα, συνιστά και τον εφιάλτη τους: Ότι η πλειοψηφία του λαού - αφού και κατά το αστικό Σύνταγμα ο λαός είναι κυρίαρχος και πηγή όλων των εξουσιών - είναι εκείνη η δύναμη που με τη θέλησή της μπορεί και δικαιούται, τελικά, όταν το αποφασίσει, να ανατρέψει τα πάντα.
email: mpog@enikos.gr

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΤΕΩΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ



Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Οι άνθρωποι των Αμερικανών και των Γερμανών στην Ουκρανία, ακροδεξιών και ναζιστικών πολιτικών πεποιθήσεων, πήραν την εξουσία στο Κίεβο. Ο πρώτος νόμος που ψήφισε το νέο ουκρανικό κοινοβούλιο είναι να θέσει εκτός νόμου το κομμουνιστικό κόμμα της Ουκρανίας και να απαγορεύσει τη χρήση της… ρωσικής γλώσσας – όπως και της ελληνικής, της ρουμανικής και της ουγγρικής!

Κατάργησε επίσης τον νόμο που απαγόρευε τη ναζιστική προπαγάνδα, ενώ ταυτόχρονα ορίστηκε υπουργός Εσωτερικών γνωστός ακροδεξιός και νεοναζί διορίζονται κατά κόρον σε αυτό το υπουργείο που είναι επιφορτισμένο με την εσωτερική ασφάλεια της χώρας! Διέλυσαν ήδη τις δυνάμεις ασφαλείας του προηγούμενου καθεστώτος, όπως είναι φυσιολογικό. Μεταξύ Λευκού Οίκου και καγκελαρίας όμως φαίνεται ότι οι Αμερικανοί έχουν το πάνω χέρι, παρά την εθελοντική γερμανοδουλεία των φιλοναζιστών Ουκρανών. Πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης αναμενόταν να τοποθετηθεί ο Αρσένι Γιατσενιούκ, πατενταρισμένος άνθρωπος των Αμερικανών που παίρνει εντολές απευθείας από την Ουάσιγκτον.

Οι Αμερικανοί επίσης έχουν δημιουργήσει «προστατευτικό κλοιό» γύρω από τη Γιούλια Τιμοσένκο, με την οποία βρίσκονται μαζί από το πρωί έως το βράδυ αξιωματούχοι και διπλωμάτες των ΗΠΑ. Την προορίζουν πιθανότατα για πρόεδρο της Ουκρανίας, αλλά μέχρι στιγμής η Τιμοσένκο, η οποία μέχρι προ ημερών βρισκόταν στη φυλακή, δεν είχε φυσικά τον χρόνο να ανακοινώσει αν θα είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, αν τελικά ισχύει αυτή η συμφωνία. Ο μόνος που έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής την υποψηφιότητά του για πρόεδρος της Ουκρανίας είναι ο άνθρωπος των Γερμανών, ο πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, τον οποίον οι Αμερικανοί αποκλείουν κατηγορηματικά.

Το πέρασμα της εξουσίας στο Κίεβο στη φιλοδυτική Ακροδεξιά ενεργοποίησε ήδη τις διαδικασίες απόσχισης των ανατολικών φιλορωσικών περιοχών της χώρας, με πρώτο στόχο την επιστροφή της Κριμαίας στη Ρωσία. Εκεί ανήκε ανέκαθεν η Κριμαία και ήταν τμήμα της Ομόσπονδης Ρωσικής Σοβιετικής Δημοκρατίας μέχρι το 1954, όταν ο παταγωδώς αποτυχημένος σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ, Ουκρανός ο ίδιος, την υπήγαγε διοικητικά στην Ουκρανία, λίγο μετά αφότου διαδέχθηκε τον Στάλιν στην ηγεσία του κομμουνιστικού κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης. Τότε φυσικά αυτή η πράξη ήταν μια ασήμαντη κίνηση εσωτερικής διοίκησης, σαν να λέμε π.χ. αν ο νομός Αχαΐας υπάγεται στην περιφέρεια Πελοποννήσου ή στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά με τον διαμελισμό της Ουκρανίας το θέμα της Κριμαίας καθίσταται κορυφαίο, αφού εκεί βρίσκεται η έδρα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Είναι εξαιρετικά πιθανό ότι οι Ρώσοι δεν θα αφήσουν την Κριμαία στα χέρια της ακροδεξιάς, φιλοναζιστικής ουκρανικής κυβέρνησης, όπως όλα δείχνουν.

Ηδη από τη νύχτα της Πέμπτης, αν και φυσικά δεν ομολογείται επισήμως, Ρώσοι καταδρομείς κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου της Κριμαίας για να μπορούν να το υπερασπιστούν αποτελεσματικά, αν επιχειρήσουν να το καταλάβουν οι κυβερνητικές φιλοναζιστικές δυνάμεις. Οι κάτοικοι της Κριμαίας είναι σε ποσοστό άνω του 70% Ρώσοι, με το ποσοστό αυτό πιθανότατα να αυξάνεται ραγδαία τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Ο δήμαρχος και οι αρχές της Κριμαίας περνούν ταχύτατα στα χέρια των Ρώσων. Στη Σεβαστούπολη, έδρα του ρωσικού στόλου, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εγκαταστήσει ήδη συνοριακά φυλάκια ελέγχων. Ολες οι ρωσικές στρατιές που βρίσκονται στα δυτικά της Ρωσίας -πάνω από 150.000 άνδρες μέχρι στιγμής- τέθηκαν ήδη κατ’ εντολήν του Κρεμλίνου σε «ετοιμότητα μάχης»!

Πρόκειται για μία κίνηση πολύ περισσότερο εντυπωσιασμού και πολιτικού συμβολισμού παρά ουσίας, αλλά οπωσδήποτε και μόνο η εντύπωση χιλιάδων ρωσικών τεθωρακισμένων έτοιμων να εισβάλουν στην Ουκρανία, αν λάβουν σχετική διαταγή, προκαλεί ρίγος. Στο μεταξύ, στις ρωσόφιλες περιοχές της Ουκρανίας συγκροτούνται πολιτοφυλακές με χιλιάδες άνδρες στη δύναμή τους προκειμένου να μην επιτρέψουν να αποκτήσουν τον έλεγχο σε αυτά τα ουκρανικά εδάφη η κυβέρνηση του Κιέβου και οι νεοναζί και ακροδεξιοί που την απαρτίζουν. Στόχος του Κρεμλίνου μέχρι στιγμής δεν είναι να αποσχιστούν επίσημα από την Ουκρανία αυτές οι περιοχές, αλλά να ασκείται «ντε φάκτο» η εξουσία από φιλορωσικές δυνάμεις. Κανείς όμως δεν ξέρει αν τελικά αυτό θα καταστεί δυνατό ειρηνικά, όπως αποδείχθηκε σε πολύ μικρότερη κλίμακα στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία της Γεωργίας στον Καύκασο, η οποία προκάλεσε πόλεμο κατά της Ρωσίας, τον οποίον φυσικά έχασε κατά κράτος.
*Δημοσιεύθηκε στο “ΕΘΝΟΣ” την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Κλονίζεται το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας

 Στα άκρα η αντιπαράθεση Ερντογάν – Γκιουλέν
Τη λήψη μέτρων για τη διαφύλαξη της «εθνικής ασφάλειας» που απειλείται από τη λειτουργία ενός «παράλληλου κράτους» αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή του υπό τον πρόεδρο Αμπντουλλάχ Γκιούλ το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας επισημοποιώντας το νέο επίπεδο στη σύγκρουση της κυβέρνησης Ερντογάν με τον πρώην σύμμαχό του, ιεροδιδάσκαλο και μόνιμο κάτοικο ΗΠΑ, Φετχουλλάχ Γκιουλέν. Η απόφαση του Συμβουλίου, που λήφθηκε την Τετάρτη, θα μπορούσε να είναι ένα δώρο στον έχοντα γενέθλια Ερντογάν, αν και ο ρυθμός και η πορεία εξέλιξης των γεγονότων μάλλον θα τον εμπόδισαν να το χαρεί.
Οι κοινοβουλευτικές του «νίκες» με την υιοθέτηση του νομοσχεδίου που υπάγει το Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων στο υπουργείο Δικαιοσύνης δίνοντας ουσιαστικά το ελεύθερο στην κυβέρνηση να έχει λόγο στο διορισμό των δικαστικών λειτουργών, καθώς και η υιοθέτηση του νομοσχεδίου για τον έλεγχο του διαδικτύου, που προβλέπει το μπλοκάρισμα ιστοσελίδων χωρίς εξηγήσεις, εισαγγελικές άδειες κλπ, φάνηκε ότι δεν ήταν αρκετές για να κερδίσει τον «πόλεμο» με τον Γκιουλέν. Αντίθετα, πυροδότησαν νέο κύμα οργής κατά της κυβέρνησής του που εκφράστηκε με διαδηλώσεις και αντιμετωπίστηκε με καταστολή.
Νέο ηχητικό «επεισόδιο»
Τελευταίο επεισόδιο στον «πόλεμο» διά των υποκλοπών που καθορίζει την πολιτική σκηνή της γείτονος είναι η δημοσιοποίηση, τη Δευτέρα, ηχητικής καταγραφής όπου φέρεται να συνομιλεί τηλεφωνικώς ο Ερντογάν με τον γιό του Μπιλάλ και να του ζητά να απομακρύνει από το σπίτι του 2,2 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες που «δεν θα έπρεπε» προφανώς να βρίσκονται εκεί. Η συνομιλία φαίνεται να έχει γίνει στις 17 Δεκεμβρίου, δηλαδή την μέρα της αποκάλυψης του μεγάλου σκανδάλου των χρηματισμών, των παράνομων αγοραπωλησιών χρυσού από και προς το Ιράν και των «περίεργων» συμφωνιών για ακίνητα, στο οποίο εμπλέκονται οι γιοι τριών υπουργών, που απομακρύνθηκαν από την κυβέρνηση. Η δημοσιοποίηση αυτή ακολουθήθηκε από νέο ηχητικό ντοκουμέντο, την Πέμπτη, όπου φέρεται ο Ερντογάν να μιλά με τον Μπιλάλ, πάλι, και να τον συμβουλεύει σχετικά με μια μίζα από επιχειρηματία.
Ο Ερντογάν εξοργισμένος χαρακτήρισε το ηχητικό «κατασκευασμένο και μονταρισμένο», χωρίς να αρνηθεί ότι οι φωνές που ακούγονται είναι όντως η δική του και του γιου του. Ενέταξε και τη συγκεκριμένη αποκάλυψη στο πλαίσιο της «συνωμοσίας» σε βάρος του ίδιου και της κυβέρνησής του από το «παράλληλο κράτος». Προφανώς εξοργίστηκε ακόμη περισσότερο, όχι γιατί η αντιπολίτευση κατευθείαν υιοθέτησε ως αυθεντικό το ντοκουμέντο, αλλά επειδή η αποκάλυψή του έθεσε, ουσιαστικά, στο περιθώριο την είδηση ότι επί τρία χρόνια στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικής έρευνας, παρακολουθούνταν πολλά πολιτικά και κυβερνητικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων και ο ίδιος. Μια είδηση δηλαδή που ενισχύει τους ισχυρισμούς του περί «παράλληλου κράτους».
Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν μια αίσθηση ανεξέλεγκτης υπόγειας δραστηριότητας εκβιαστικού χαρακτήρα από όλους προς όλους, η οποία υποσκάπτει σε βάθος την αξιοπιστία όχι μόνο της κυβέρνησης Ενρτογάν ή του συνόλου του πολιτικού συστήματος αλλά όλων των κρατικών θεσμών, δεδομένων και των πληγμάτων που ο Ερντογάν κατάφερε στον πάλαι ποτέ παντοδύναμο στρατό. Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι το πόσο αντέχει το πολιτικό σύστημα της χώρας και οι θεσμοί αυτήν την υπονόμευση, την καταιγιστική απαξίωση και πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η κατάσταση.
Δύσκολο να πείσει μέχρι τέλους ο Ερντογάν
Η κυβέρνηση Ερντογάν είναι προφανές ότι θα επιμείνει στη θέση που κρατά μέχρι τώρα: θα αρνείται τις καταγγελίες, θα κατακεραυνώνει τις συνωμοσίες σε βάρος της και τους εχθρούς της πατρίδας. Μπορεί με την τακτική αυτή να συσπειρώσει τους οπαδούς του κόμματός του, ή τουλάχιστον ένα μεγάλο ποσοστό τους, για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά αυτό δεν μπορεί ν’ αποτελέσει οριστική λύση. Και αυτό γιατί ο ίδιος «έπαιξε» μαζί με τον Φετχουλλάχ Γκιουλέν που σήμερα αναθεματίζει, το παιχνίδι της φθοράς και της απαξίωσης διά των υποκλοπών καλλιεργώντας συνωμοσιολογικές λογικές στην προσπάθειά του να γαζωθεί από την εξουσία και να εξοβελίσει τους εχθρούς του. Τώρα, το «τέρας» στρέφεται εναντίον του.
Ορισμένα από τα πλέον κραυγαλέα παραδείγματα
Ο χαρακτηρισμός «προδότες» της πατρίδας για όσους εξέφρασαν ανησυχία για τις πληροφορίες περί εκτεταμένων παρακολουθήσεων των τηλεπικοινωνιών πολιτών τις οποίες κατήγγειλε σε ειδική επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου Τούρκος δικαστής του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2009. Το Κογκρέσο έκανε, για άλλη μια φορά, ότι «δεν άκουσε» για να εξυπηρετήσει τα αμερικανικά συμφέροντα και τελικά την «πλήρωσε» ο Τούρκος πρέσβης στις ΗΠΑ, Νάμπι Σενσόι, που υποχρεώθηκε σε παραίτηση τρεις μόλις μήνες πριν τη συνταξιοδότησή του.
Τον Μάη του 2010, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο βίντεο που έδειχνε τον τότε επικεφαλής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ, σε πιο «ιδιαίτερες στιγμές» με υπάλληλο του κόμματός του. Ο Μπαϊκάλ υποχρεώθηκε σε παραίτηση. Στη δημοσιότητα δεν ήρθε ποτέ το ποίος βρισκόταν πίσω από τη συγκεκριμένη εκβιαστική κίνηση, και ο Ερντογάν δεν επέδειξε καμία ιδιαίτερη ζέση ως προς αυτήν την κατεύθυνση.
Τον Μάιο του 2011 παρόμοιο περιστατικό συνέβη και με δέκα υψηλόβαθμους βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, που είδαν τον εαυτό τους με γυναίκες που δεν ήταν οι σύζυγοί τους να ανεβαίνει στο διαδίκτυο λίγες μόνο μέρες πριν από τις γενικές εκλογές. Εκδιώχθηκαν από το κόμμα τους αλλά και σε αυτήν την περίπτωση δεν βρέθηκε ποτέ αυτός που ανέβασε το εκβιαστικό βίντεο.
Το Δεκέμβριο του 2012 εντοπίστηκε στο γραφείο του Ερντογάν συσκευή υποκλοπής συνομιλιών και ο ίδιος εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος για την ταυτότητα του ηθικού αυτουργού, την οποία, όμως, δεν αποκάλυψε ποτέ. Επίσης κώφευσε στις αλλεπάλληλες τότε εκκλήσεις του ηγέτη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, να συσταθεί μια κοινή κοινοβουλευτική επιτροπή που θα ερευνήσει σε βάθος το θέμα και γενικότερα το ζήτημα των παρακολουθήσεων στην Τουρκία. Ο Μπαχτσελί σχολιάζοντας τη σιωπή του Ερντογάν δήλωσε ανοιχτά ότι του δημιουργεί υποψίες για την εμπλοκή του ίδιου του κυβερνόντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σε όλη την ιστορία.
Η άποψη ότι μια ξεκάθαρη νίκη του κόμματος του Ερντογάν στις επικείμενες δημοτικές εκλογές στα τέλη Μαρτίου θα δώσει τέλος στο σήριαλ δεν είναι σίγουρο ότι είναι ορθή. Και αυτό γιατί είναι βέβαιο ότι Ερντογάν και Γκιουλέν έχουν τραβήξει τα πράγματα στα άκρα και θα είναι πολύ δύσκολο να εξευρεθεί ένας τρόπος που θα δώσει «αναίμακτα» τέλος στον, μεταξύ τους, «πόλεμο εξουσίας». Η εξέλιξη των πραγμάτων έχει ελαχιστοποιήσει τις δυνατότητες «συμβιβασμού» και μέσων λύσεων. Στο κύριο άρθρο της η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» εκτιμά ότι η αντιπαράθεση αυτή θα οξυνθεί περαιτέρω και ότι απειλεί το σύνολο του πολιτικού συστήματος της χώρας προειδοποιώντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια νέα περίοδο έντονης πολιτικής αστάθειας και αναταράξεων.

Προηγείται στις δημοσκοπήσεις ο Σταύρος Θεοδωράκης

Προηγείται στις δημοσκοπήσεις ο Σταύρος Θεοδωράκης
Αναστάτωση στο πολιτικό κατεστημένο της χώρας έχει προκαλέσει σημερινή δημοσκόπηση της GPO για το Mega.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της GPO, προηγείται το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη με 65,5% και ακολουθούν η ΕΡΕ με 15,6% και η Ένωση Κέντρου με 8,3%. Στην τέταρτη θέση είναι η Δούκισσα Νομικού και ακολουθεί η Πάολα.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της GPO, πιο δημοφιλής πολιτικός είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ στην δεύτερη θέση είναι το σακίδιο του Σταύρου Θεοδωράκη, και στην τρίτη η Λάσι.
Στο ερώτημα «ποιος θεωρείτε πως μπορεί να απειλήσει τον Σταύρο Θεοδωράκη στον δρόμο προς την πρωθυπουργία;», η πλειοψηφία απαντά «ο κακός του εαυτός», ενώ δεύτερος κυριότερος αντίπαλος του Σταύρου Θεοδωράκη είναι ο Γιώργος Οικονομέας, ένας ακόμα αδιάφθορος δημοσιογράφος του Mega, που σκέφτεται να κάνει κόμμα, για να κεφαλαιοποιήσει την αγάπη του κόσμου από την άψογη και ακέραιη στάση του απέναντι στον πλουτοκράτη Βίκτωρα Ρέστη.
Χιλιάδες Αθηναίοι έχουν μαζευτεί έξω από το σπίτι του Σταύρου Θεοδωράκη και του φωνάζουν «Σταύρο, είσαι ο πρωθυπουργός», ενώ θέλουν να τον πάρουν στα χέρια και να τον πάνε σηκωτό στο Μέγαρο Μαξίμου.

pitsirikos.net

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More