27 Μαΐ 2011

Τετραπλό χτύπημα σε μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ και επιδόματα

Της Ρούλας Σαλούρου
Περαιτέρω μείωση των κύριων συντάξεων, γρηγορότερη μείωση των επικουρικών, αύξηση των εισφορών, μείωση των κοινωνικών επιδομάτων, μείωση των δαπανών υγείας και πάταξη της εισφοροδιαφυγής, περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με στόχο την εξασφάλιση της 5ης δόσης του δανείου από την Τρόικα ταυτόχρονα με τη διασφάλιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας τουλάχιστον για το 2012. Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι αποφάσεις αυτές, αποτελούν μέρος μιας εταιρικής συμφωνίας. Εμείς πρέπει να πετύχουμε το στόχο για μείωση του ελλείμματος  στο 7,5% του ΑΕΠ, στο τέλος του 2011 και οι εταίροι μας, πρέπει να λύσουν τις διαφορές

τους, ώστε να μας παρέχουν την 5η δόση και να μας εξασφαλίσουν πρόσθετη χρηματοδότηση για το 2012. Στο πλαίσιο αυτής της «συμφωνίας», το υπουργείο Εργασίας, αναλαμβάνει το βάρος εξοικονόμησης 9,5 δισ. ευρώ, μέχρι το 2015, εκ των οποίων τα 2,730 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους 7 μήνες. Μάλιστα, την αναγκαιότητα για πρόσθετα μέτρα, η ηγεσία του υπουργείου την χρεώνει πρωτίστως στη συνεχιζόμενη χρηματοπιστωτική αστάθεια, αλλά και στην "αφαίμαξη" κατά 30 δισ. ευρώ της ελληνικής οικονομίας ως απόρροια της εφαρμοζόμενης δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτό βέβαια που δεν εξηγεί το υπουργείο, είναι πως θα αποφευχθεί η περαιτέρω αφαίμαξη που οδηγεί στην ύφεση, συνεχίζοντας να λαμβάνει αποφάσεις μείωσης των εισοδημάτων και των συντάξεων...


Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, που δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, καθώς εκκρεμεί η ποσοτικοποίηση κάποιων στόχων αλλά και η οριοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, όπως για παράδειγμα οι περικοπές στα εφάπαξ, τα  Πρόσθετα Μέτρα για το 2011 που έχουν ήδη δρομολογηθεί είναι συνολικού ύψους  1,230 δισ. ευρώ. Ειδικότερα τα μέτρα αυτά για το 2011 αφορούν:


Α)Περαιτέρω μείωση της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης. Το σύνολο των μέτρων αφορά σε μείωση της δαπάνης κατά 260 εκατ. ευρώ και μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η επέκταση του συστήματος ψηφιοποίησης και ελέγχου των συνταγών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και σε άλλα ταμεία, η επέκταση της λίστας των μη – συνταγογραφούμενων φαρμάκων ΜΗΣΥΦΑ, η υιοθέτηση αρνητικής λίστας  φαρμάκων. Παράλληλα, έχει συνυπολογιστεί η περαιτέρω εξοικονόμηση ύψους 100 εκατ. ευρώ από τη νέα τιμολογιακή πολιτική στα φαρμακευτικά προϊόντα σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.


Β)Μαχαίρι στα Κοινωνικά Επιδόματα, με στόχο την εξοικονόμηση  345 εκατ. ευρώ.  Μεταξύ των μέτρων, περιλαμβάνονται: α) Ο εξορθολογισμός των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ, β) Ο έλεγχος των κριτηρίων για την χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, με τη διασύνδεση των βάσεων δεδομένων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΑΕΔ, γ) Ο εξορθολογισμός των προγραμμάτων και των δικαιούχων των προγραμμάτων του ΟΕΚ και δ) Η τροποποίηση των όρων και προϋποθέσεων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται η συγχώνευση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας με τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, προκειμένου να ενοποιηθούν και οι παροχές, να εισαχθούν εκτός από αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια και περιουσιακά και να αυξηθεί ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων, για τους δικαιούχους. 


Γ)Δραστικό περιορισμό συντάξεων κατά 245 εκατ. ευρώ. Αυτό θα επιτευχθεί με μέτρα τα οποία είτε: α) ενέχουν έκτακτο χαρακτήρα (όπως π.χ. η αναπροσαρμογή των ποσοστών της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων για ποσά άνω των 1.700 ευρώ, η επιβολή επιπλέον ειδικής εισφοράς σε συνταξιούχους κάτω των 60 ετών  για τις συντάξεις που είναι άνω των 1.700 ευρώ, καθώς και η θέσπιση ειδικής κλιμακωτής εισφοράς στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ετών), είτε αναμορφώνουν παροχές στις οποίες έχουν ήδη διαγνωστεί στρεβλώσεις (π.χ. την αναμόρφωση του συστήματος παροχών αναπηρικών συντάξεων, για την σταδιακή μείωση του ποσοστού από το 14% σήμερα στο 10% το 2015 (ο μέσος όρος της Ε.Ε. δεν ξεπερνά το 8%). Εντός του 2011 θα περιοριστεί και το εφάπαξ, χωρίς να έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί οι όροι, το ποσοστό και κυρίως το ποιους αφορά η περικοπή. Έτσι, δεν αποκλείεται και νέο εξπρές κύμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από το Δημόσιο, προκειμένου όσοι προλάβουν να σώσουν μέρος από το εφάπαξ τους, για το οποίο βέβαια αναμένουν στην ουρά, περισσότεροι από   39.000 (όταν πέρυσι την ίδια εποχή ήταν 19.000) και για να ικανοποιηθούν θα χρειαστούν πάνω από  1,7 δισ. ευρώ με τον χρόνο αναμονής να ξεπερνάει τα 3 χρόνια.


Δ)Αύξηση των εισφορώνγια όλους τους εργαζόμενους, με «κέρδος» για το σύστημα 380 εκατ. ευρώ. Για τους δημοσίους υπαλλήλους θα θεσπιστεί  ειδική εισφορά αλληλεγγύης ύψους 1%, την οποία θα καταβάλλουν εξολοκλήρου οι εργαζόμενοι, ενώ για τον ιδιωτικό τομέα, η αύξηση κατά μία μονάδα θα  επιμερισθεί κατά 0,5% στον εργοδότη και 0,5% στον εργαζόμενο.


Βέβαια, τα μέτρα δεν σταματούν εδώ, καθώς στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, έχει προβλεφθεί επιπλέον χρηματοδότηση της τάξης των 6,7 δισ. ευρώ, για το διάστημα 2012-2015.


Μέσα σε αυτή την τετραετία, βάσει των σχεδιασμών, θα υπάρξουν οι εξής παρεμβάσεις:


- Καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, από το 25% στο 16% και την αύξηση της εισπραξιμότητας των ταμείων, ύψους 1.300 εκ. €.
- Αύξηση των εισφορών στα ταμεία (κυρίως σε ΟΓΑ, ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ) κατά 800 εκατ. ευρώ.
- Αναμόρφωση του συστήματος παροχών αναπηρικών συντάξεων, ύψους 600 εκατ. ευρώ.
- Μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 700 εκατ. ευρώ.
- Περαιτέρω μείωση των ιατροφαρμακευτικών δαπανών και των λοιπών δαπανών υγείας μέσω της λειτουργίας του Ενιαίου Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΕΟΠΥ) κατά 620 εκατ. ευρώ.
- Ωρίμανση της μείωσης των επιδομάτων από τον ΟΑΕΔ, ύψους 290 εκατ. ευρώ.
- Ωρίμανση του μέτρου της μείωσης των Εφάπαξ παροχών προς τους δικαιούχους του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα ύψους 200 εκατ. ευρώ.




Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More