Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

24 Ιαν 2015

ΤΟ 90% ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΕ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

 
Από το 2010 λέγαμε ότι με τα Μνημόνια σώθηκαν οι γαλλο-γερμανικές τράπεζες και όχι η Ελλάδα. Τότε πολλοί, ακόμη και καλοπροαίρετα, δεν συμφωνούσαν ή διατηρούσαν έντονες επιφυλάξεις γι’ αυτήν την άποψη. Σήμερα όμως η επιβεβαίωση έρχεται πανηγυρικά ακόμα και από τους… ίδιους τους δανειστές.
Ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αποκαλύπτει η βρετανική οργάνωση Jubilee Debt Campaign αποδεικνύει ότι πάνω από το 90% των χρημάτων που δανείστηκε η Ελλάδα από το ΔΝΤ, τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χρησιμοποιήθηκαν για την σωτηρία των τραπεζών της Γαλλίας και της Γερμανίας και επιστράφηκαν στους δανειστές, ενώ λιγότερο από το 10% εξυπηρέτησε πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού.

Τα αριθμητικά στοιχεία περιλαμβάνονται στην έκθεση με τίτλο «Έξι βασικά στοιχεία για το χρέος της Ελλάδας και τις επικείμενες εκλογές» που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική οργάνωση την περασμένη Τρίτη. Όπως αναφέρεται στην έκθεση της βρετανικής οργάνωσης, «από το 2010 το ΔΝΤ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν δανείσει στην Ελλάδα 252 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο 232,9 δισ. δαπανήθηκαν για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, χωρίς να υπολογιστούν τα «δώρα» που δόθηκαν στους κερδοσκόπους για να αποδεχτούν την αναδιάρθρωση του χρέους με το περιβόητο PSI το 2012. Αυτό σημαίνει ότι λιγότερο από το 10% των δανείων χρησιμοποιήθηκε για άλλους σκοπούς».
H Jubilee Debt Campaign αναφέρει επίσης: «Το 2012 σχεδόν όλο το χρέος του ελληνικού δημοσίου ήταν σε ιδιωτικούς φορείς, όπως οι τράπεζες. Σήμερα το 78% έχει περάσει στον δημόσιο και θεσμικό τομέα, κυρίως στις χώρες της ευρωζώνης, στον EFSF και το ΔΝΤ». Αναλυτικότερα, σήμερα το χρέος της Ελλάδας είναι ακόμη 317 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 247,8 δις. – το 78% – είναι στα χέρια της τρόικας. «Ο συνδυασμός ήταν θανατηφόρος: η ελληνική οικονομία συνετρίβη και το δημόσιο χρέος αυξήθηκε από το 133% του ΑΕΠ το 2010 σε πάνω από 174% σήμερα», αναφέρει η έκθεση.
Όπως λέει ο Τζιμ Τζόουνς, οικονομολόγος της βρετανικής οργάνωσης «οι ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες διασώθηκαν, ενώ το χρέος έμεινε στον ελληνικό λαό. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας άδικης αντιμετώπισης μιας οικονομικής κρίσης, όπου συνέβη σε πολλά μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου στην δεκαετία του 1980 και του 1990. Το χρέος πρέπει να διαγραφεί. Χρειαζόμαστε μια νέα διαδικασία για την αντιμετώπιση των κρίσεων χρέους, έτσι ώστε οι δανειστές να μην εξακολουθούν να σώζονται, αφήνοντας το κόστος στους λαούς».
Η έκθεση της Jubilee Debt Campaign επιβεβαιώνει απλά αυτό στο οποίο συγκλίνουν σχεδόν όλοι οι αναλυτές στην Ευρώπη: το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Και το σημαντικότερο: μπορεί να διαγραφεί πολύ μεγάλο μέρος του χρέους χωρίς ουσιαστικά να … ανοίξει μύτη. Γιατί σήμερα η Ελλάδα δεν χρωστάει σε ιδιωτικές τράπεζες, αλλά σε κράτη της ευρωζώνης, ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ. Αν λοιπόν μια ελληνική κυβέρνηση ζητήσει επίμονα να κουρευτεί το χρέος τα πάντα συναρτώνται από την πολιτική βούληση των ηγετών. Η Ελλάδα μέσω των Μνημονίων έχει δεθεί μεν χειροπόδαρα από τους ξένους δανειστές, αλλά όταν το 78% του χρέους της έχει «ευρωκρατικοποιηθεί» σημαίνει ότι η επίλυση του προβλήματος μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε πολιτικό επίπεδο, καθώς δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Τα ποσά που αναλογούν σε κάθε χώρα της ευρωζώνης είναι απολύτως χειρίσιμα από οικονομική σκοπιά.
 
Δημοσιεύθηκε στο «Πριν» το Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015.

23 Ιαν 2015

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΖΗΤΟΥΝ 35 ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

  
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ "GUARDIAN" ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ
Για τις αρνητικές επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας και τις επιπτώσεις τους στα φτωχότερα νοικοκυριά προειδοποιούν 35 οικονομολόγοι και καθηγητές πανεπιστημίων με ανοιχτή επιστολή τους που δημοσιεύει η εφημερίδα «Guardian».
Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους: «καλούμε την Τρόικα να διαπραγματευτεί καλή τη πίστει με την Ελλάδα, προκειμένου να ακυρωθεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους και να τεθούν νέοι όροι αποπληρωμής, με στόχο την ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας.
Για τις αρνητικές επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας και τις επιπτώσεις τους στα φτωχότερα νοικοκυριά προειδοποιούν 35 οικονομολόγοι και καθηγητές πανεπιστημίων με ανοιχτή επιστολή τους που δημοσιεύει η εφημερίδα «Guardian».
Οι 35 οικονομολόγοι και ακαδημαϊκοί ζητούν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τοπρόγραμμα λιτότητας, το οποίο έχει τσακίσει την οικονομική δραστηριότητα και να υιοθετήσει μια δημοσιονομική πολιτική με στόχο την ανακούφιση από τη φτώχεια και την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης.
Την καλούν επίσης να αρχίσει μια έρευνα για την ιστορική και συστηματική αποτυχία των ελληνικών δημόσιων διαδικασιών οικονομικής διαχείρισης που οδήγησαν σε συσσώρευση χρέους.
Παράλληλα να εξετάσει τη δημιουργία ενός δικαστικού οργάνου ή μηχανισμού που θα ερευνήσει τη διαφθορά από το υψηλότερο προς το χαμηλότερο επίπεδο της κυβέρνησης.
Τέλος, καλούν άλλες εθνικές κυβερνήσεις της Ευρώπης, να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου στα επίσημα όργανα χρηματοοικονομικού τομέα και να επιδιώξουν άλλες διπλωματικές δραστηριότητες που θα υποστηρίξουν τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού δημοσίου χρέος με στόχο την ανοικοδόμηση μιας βιώσιμης εθνικής οικονομίας.
Αναλυτικά η λίστα των οικονομολόγων που υπογράφουν την επιστολή:
Malcolm Sawyer Emeritus prof, University of Leeds
Danny Lang Associate prof, University of Paris
Prof Yu Bin Professor and deputy director, Chinese Academy of Social Sciences
Prof Ozlem Onaran University of Greenwich
Prof Mario Seccareccia University of Ottawa
Hugo Radice Life fellow, University of Leeds
John Weeks Professor emeritus, Soas, University of London
Prof Howard Stein University of Michigan, Ann Arbor
Anitra Nelson Associate professor, RMIT University, Melbourne
Prof George Irvin University of London, Soas
Dr John Simister Manchester Metropolitan University
Mogens Ove Madsen Associate professor, Aalborg University
Wang Zhongbao Associate professor, editorial director, World Review of Political Economy
Dr Susan Pashkoff Economist
Andrea Fumagalli University of Pavia
Pat Devine University of Manchester
Professor Ray Kinsella University College Dublin
Alan Freeman Co-director, Geopolitical Economy Research and Education Trust
Eugénia Pires Economist, member, Portuguese Citizens Debt Audit
Dr Jo Michell University of the West of England, Bristol
Michael Burke Economist, Socialist Economic Bulletin
Paul Hudson Formerly Universität Wissemburg-Halle
Dr Alan B Cibils Universidad Nacional de General Sarmiento, Buenos Aires, Argentina
Guglielmo Forges Davanzati Associate prof, University of Salento
Prof Sergio Rossi University of Fribourg
Faruk Ulgen Associate prof, University of Grenoble
Tim Delap Positive Money
Eleni Paliginis Middlesex University
Grazia Ietto-Gillies Emeritus professor, London South Bank University
Professor Radhika Desai University of Manitoba
Michael Roberts Economist, 'The next recession'
Michael Taft Unite the Union, Ireland region
Dr Andy Denis City University London
Peter Kenyon Chartist
Professor Emeritus Geoffrey Colin Harcourt UNSW Business School

Ψυχή βαθιά!

 «Ἀπολείπειν ὁ Θεός Ἀντώνιον» έγραφε ο ΚαβάφηςΑλλά μιας και από καιρό πια (και μακάρι) αυτή η εξέλιξη μοιάζει περίπου βέβαιη, ας σταθούμε στα επόμενα λόγια του μεγάλου Αλεξανδρινού:
«Οι άνθρωποι γνωρίζουν τα γινόμενα.
Τα μέλλοντα γνωρίζουν οι θεοί,
πλήρεις και μόνοι κάτοχοι πάντων των φώτων.
Εκ των μελλόντων οι σοφοί τα προσερχόμενα
αντιλαμβάνονται.
Η ακοή αυτών κάποτε εν ώραις σοβαρών σπουδών
ταράττεται. Η μυστική βοή
τους έρχεται των πλησιαζόντων γεγονότων.
Και την προσέχουν ευλαβείς. Ενώ εις την οδόν
έξω, ουδέν ακούουν οι λαοί».

    «Σοφοί δε προσιόντων», λοιπόν.
    Ελλείψει «θεών», δανεισμένοι το κομμάτι από την καλλιτεχνική σοφία τωνActive Member που επιμένουν ότι «Έτσι κι αλλιώς θα ‘χουμε ντράβαλα», με ψηλά το κεφάλι την Κυριακή και με απόλυτη συναίσθηση ότι θα ακολουθήσει η Δευτέρα, λέμε: Ούτε βήμα πίσω!  
   Καλό βόλι!
    Και ψυχή βαθιά!

Η Αριστερή μυθολογία και η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση: ΣΥΡΙΖΑ και Podemos*

Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ


http://www.antipagkosmiopoihsh.gr/2015/01/22/i-aristeri-mithologia-ke-i-neofileleftheri-pagkosmiopiisi-siriza-ke-podemos/


Περίληψη
Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να δείξει γιατί οποιαδήποτε έξοδος από την παρούσα οικονομική και κοινωνική καταστροφή στην Ελλάδα (και από μια παρόμοια, αν και μικρότερης κλίμακας, οικονομική κρίση στην Ισπανία) είναι αδύνατη, παρά μόνο εάν οι δύο χώρες σπάσουν τα δεσμά τους με τη Νέα Διεθνή Τάξη της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, όπως εκφράζεται στον ευρωπαϊκό χώρο από την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Η Αριστερά, και στις δύο χώρες, όπως εκφράζεται από την πιθανή άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και του Podemos στην Ισπανία, είναι εντελώς ανεπαρκής για να οδηγήσει τα θύματα της παγκοσμιοποίησης των χωρών αυτών (δηλ. τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού) σε ένα δρόμο για την ανάκτηση της ελάχιστης οικονομικής και εθνικής κυριαρχίας, που απαιτείται, εφόσον ούτε καν αμφισβητούν την ΕΕ, αφήνοντας την εθνικιστική αντί-ΕΕ Δεξιά να προσελκύσει τους παραδοσιακούς υποστηρικτές τους στην εργατική τάξη, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη Η ανάγκη, επομένως, για Λαϊκά Μέτωπα «από τα κάτω», με στόχο την κοινωνική και εθνική απελευθέρωση γίνεται επιτακτική.

Οι επερχόμενες ελληνικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου (τις οποίες θα ακολουθήσουν αργότερα μέσα στον χρόνο οι ισπανικές εκλογές) έχουν οδηγήσει σε μία νέα μυθολογία, ιδιαίτερα ανάμεσα στη ρεφορμιστική Αριστερά, που προωθείται, άμεσα ή έμμεσα, από τα μαζικά μέσα     επικοινωνίας της Υπερεθνικής Ελίτ (δηλαδή κυρίως από τις ελίτ που εδράζονται στις χώρες της «ομάδας των 7», οι οποίες ελέγχουν τη Νέα Διεθνή Τάξη της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης). Σύμφωνα με αυτή τη μυθολογία, βρισκόμαστε στα πρόθυρα μίας ιστορικής αλλαγής στην Ευρώπη και παραπέρα, ως επακόλουθο αυτών των εκλογών, οι οποίες αναμένονται να κερδηθούν από το ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και το Podemos στην Ισπανία. Ο πρώτος είναι γόνος του Ευρωκομμουνισμού, ο οποίος είναι νεκρός εδώ και καιρό στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα ακόμη επιβιώνει, και το δεύτερο έχει αναδυθεί στον απόηχο του «κινήματος» των Αγανακτισμένων ενάντια στη διαφθορά κ.λπ., που επίσης έχει προ πολλού εξαφανισθεί παντού, χωρίς ίχνος πίσω του. Στην Ελλάδα, πολλά ηγετικά μέλη του κινήματος των Αγανακτισμένων, που προσκαλούνταν επανειλημμένα στην πλατεία Συντάγματος για να προωθήσουν ουσιαστικά την φιλο-ΕΕ γραμμή, είναι σήμερα υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, και μετά τις εκλογές πιθανά μέλη της κυβέρνησης![1]
Όπως θα προσπαθήσω να δείξω, στην πραγματικότητα, και τα δύο αυτά κόμματα, δεδομένης της δέσμευσής τους στην ΕΕ και το Ευρώ, απλά εκμεταλλεύονται την απελπισία των θυμάτων της Νέας Διεθνούς Τάξης της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης σε αυτές τις δύο χώρες. Και αυτό, γιατί δεν υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα να κάνουν κανένα ριζοσπαστικό βήμα από αυτά που απαιτούνται για να ανακουφίσουν πραγματικά και σε μόνιμη βάση την άθλια οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας του πληθυσμού και στις δύο χώρες, και ιδιαιτέρως στην Ελλάδα, μέσα στον ‘κορσέ’ της ΕΕ και των καταστατικών     συνθηκών της (Μάαστριχτ κλπ), που θεσμοποίησαν την νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Το πολύ, αν επιτύχουν κάποια αναδιαπραγμάτευση της παρούσας δανειακής συνθήκης με την Υ/Ε (που εκπροσωπείται από την Τρόικα, δηλαδή την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ), θα μπορούσε να υπάρξει κάποια ελάφρυνση του χρέους (π.χ. ενα νέο ‘κουρεμα’ και/ή μία επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων) και επομένως μία ήπια χαλάρωση των σημερινών θανατηφόρων πολιτικών λιτότητας. Όλες όμως οι μεγάλες ‘μεταρρυθμίσεις’ που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα, οι οποίες επέβαλλαν το πλήρες άνοιγμα και «απελευθέρωση» των αγορών εμπορευμάτων, κεφαλαίου και εργασίας, δεν πρόκειται να αγγιχτούν, όπως το έχουν δηλώσει επανειλημμένα οι «εταίροι» μας και έχουν δεχτεί και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που απλά μιλούν για χαλάρωση των μέτρων λιτότητας και κάποια βελτίωση εισοδημάτων. Στην πραγματικότητα, μάλιστα, μπορεί να επιβληθούν και άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως διευκρινίζουν ακόμη και οι «μαλακοί» μέσα στην ΕΕ, σαν τον Γάλλο Υπουργό Οικονομικών.[2]
Ωστόσο, όπως μόλις αποκαλύφθηκε, αυτό είναι ακριβώς το σχέδιο των ελίτ, στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία—που είναι η πιο πιθανή έκβαση των εκλογών. Στην     περίπτωση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συγκροτήσει συμμαχική κυβέρνηση, ή τουλάχιστο να στηριχθεί στην «ψήφο ανοχής» άλλων κομμάτων. Και οι ελίτ έχουν ήδη     ετοιμάσει το σχέδιό τους για αυτό το σενάριο. Λιγότερο από ένα χρόνο πριν, δημιούργησαν ένα καθαρά μιντιακό κόμμα, στο οποίο ηγείται μια τηλεοπτική περσόνα (μιλάμε βέβαια για «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ», που προωθήθηκε παντοιοτρόπως από τα     ελεγχόμενα-από τις ελληνικές ελίτ- ΜΜΕ, ακόμη και από τους «δημοσκόπους»), το οποίο ουσιαστικά δεν έχει κανένα πολιτικό πρόγραμμα πέρα από κάποιες «πιασάρικες» γενικότητες σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς, ότι οι ίδιοι δεν ανήκουν στο πολιτικό κατεστημένο κ.λπ. —παρόλο που η μόνη συγκεκριμένη δέσμευση που κάνουν είναι να μην πειράξουν το στάτους κβο, όπως ορίζεται από την ΕΕ, την Ευρωζώνη, αλλά και τους δανειστές, εκτός αν οι τελευταίοι συμφωνούν και οι ίδιοι σε κάποιες μικροαλλαγές! Το κόμμα αυτό προσέλκυσε εύκολα αρκετούς φιλόδοξους τεχνοκράτες, διψασμένους για πολιτική και κοινωνική αναγνώριση (πέρα από αυτή του στενού επιστημονικού κύκλου τους), και εν πλήρη γνώσει ότι το κόμμα αυτό, που απολάβει την πλήρη υποστήριξη των ελίτ, θα ήταν το καλύτερο μέσο για την ικανοποίηση των προσωπικών τους φιλοδοξιών. Όλα αυτά βέβαια συγκαλυμμένα κάτω από ρητορική να ‘σωθεί η Πατρίδα’ από το διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο κλπ. Δεν είναι τυχαίο πως στο κόμμα αυτό και τον αρχηγό του βασίζουν τις ελπίδες τους οι Ευρωπαϊκές ελίτ και η Υ/Ε για να δώσουν άλλοθι και στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όταν θα κάνει τις απαιτούμενες «κολοτούμπες» στην περίπτωση μη απόλυτης πλειοψηφίας και συμμαχίας με αυτό το μιντιακό κόμμα Αμερικάνικου τύπου που εισάγεται στη χώρα μας! Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι σε συνέντευξη του στους Τάιμς του Λονδίνου, ο αρχηγός του Ποταμιού ξαφνικά «ανακάλυψε» και συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο από καθαρή…σύμπτωση, τυγχάνει να ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις της Υ/Ε, όπως αυτές εκφράζονται από τους «μαλακούς» εταίρους μας που ανέφερα παραπάνω. Σύμφωνα με το ρεπόρτο της εφημερίδας ο Θεοδωράκης:
«Έχει υποστηρίξει ένα σχέδιο δράσης που θα μαλάκωνε την λιτότητα, θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας, θα διασφάλιζε τον κατώτατο μισθό και θα διαπραγματευόταν ένα σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους με τους δανειστές μας.» Ωστόσο, το κρίσιμο σημείο του προγράμματος του, όπως είπε ο κ. Θεοδωράκης είναι ότι «η Ελλάδα θα     εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» προς τους εταίρους της στην ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και «θα συνεχίσει να είναι προσδεμένη στην ευρωζώνη». «Αυτός είναι ο     απαράβατος όρος μας για οποιαδήποτε συμφωνία συμμαχικής κυβέρνησης.»[3]
Συνεπώς, η ανάδυση στην εξουσία αυτών των κομμάτων της Αριστεράς, αντί να είναι μία «ιστορική ευκαιρία»(όπως τόνισε ο Τσίπρας, προς τέρψιν του κόσμου της φιλελεύθερης «Αριστεράς»), «για μία αριστερή εναλλακτική λυση στο παρόν καπιταλιστικό ευρωπαϊκό μοντέλο»[4], κατά τη γνώμη μου, θα οδηγήσει στο τέλος της Αριστεράς στη Νότια Ευρώπη. Σε αυτό, η μεσογειακή Αριστερά απλά θα ακολουθήσει καθυστερημένα τη μοίρα της Αριστεράς στο «Βορρά» (Βόρεια Ευρώπη, Βόρεια Αμερική κλπ), η οποία είναι ήδη νεκρή και θαμμένη, κυρίως ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ενσωματώθηκε στη ΝΔΤ της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, τουλάχιστον από τα τέλη της δεκαετίας του 90. Δηλαδή από τότε που, αντί να υποστηρίξει το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης που αναπτυσσόταν εκείνο τον καιρό, συστηματικά προσπάθησε και τελικά κατάφερε να το ευνουχίσει: από ένα αντισυστημικό σε ένα ρεφορμιστικό κίνημα —προς μεγάλη τέρψη των πολυεθνικών[5]. Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι σήμερα τη σημαία της αντι-παγκοσμιοποίησης την έχει σηκώσει η εθνικιστική (και ισλαμοφοβική) Δεξιά στον Βορρά, προσελκύοντας στην πορεία και τους παραδοσιακούς υποστηρικτές της Αριστεράς στην εργατική τάξη,[6] ενώ, την ίδια στιγμή, η Ευρασιατική Ένωση στη Ρωσία και σε διάφορες άλλες πρώην σοβιετικές χώρες προσελκύει τα πατριωτικά κινήματα σε αυτές τις χώρες που μάχονται για οικονομική και εθνική κυριαρχία, η οποία σταδιακά καταργείται μέσα στην ΝΔΤ.[7]
Με άλλα λόγια, ο λόγος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos θα αποτύχουν τελικά έχει να κάνει με την θεμελιακά αντιφατική φύση αυτών των κομμάτων και συνακόλουθα του προγράμματός τους. Και αυτό, υποθέτοντας βέβαια ότι θα κερδίσουν τις εκλογές με απόλυτες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, έτσι ώστε να μην μπορούν μετά να ρίχνουν την ευθύνη για την αποτυχία τους στους συμβιβασμούς που έπρεπε να κάνουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτή είναι η περίπτωση ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, προς τιμήν του, έχει ακολουθήσει μία συνεπή αντι-ΕΕ και αντι-ΝΑΤΟ γραμμή, από τότε που η Ελλάδα εισήλθε στην ΕΕ το 1981, και έχει απορρίψει εκ των προτέρων οποιοδήποτε συνασπισμό της Αριστεράς. Εν τούτοις, το ΚΚΕ δεν είναι και αυτό άμοιρο ευθυνών για την ελληνική καταστροφή, αφού ουσιαστικά εμπόδισε τη δημιουργία ενός Λαϊκού Μετώπου για την Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση[8] και αντ΄αυτού αποφάσισε να περιμένει τη σοσιαλιστική επανάσταση ώστε να βγει η χώρα από αυτή την καταστροφή, προφανώς κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη χιλιετία! Δηλαδή, ένα Μέτωπο που θα άλλαζε δραστικά τις οικονομικούς και γεωπολιτικούς προσανατολισμούς της Ελλάδας και θα περιελάμβανε ένα πρόγραμμα άμεσης εξόδου από την ΕΕ(και συνεπώς από την Ευρωζώνη) όπως επίσης ρήξη με τη ΝΔΤ και τους θεσμούς της. Μία τέτοια ρήξη θα διευκολυνόταν σημαντικά αν η Ελλάδα εντασσόταν στην Ευρασιατική Ένωση, υπό την προϋπόθεση ότι και η τελευταία θα ερχόταν σε ρήξη με την ΝΔΤ και θα μετεξελισσόταν σε μία πολιτική και οικονομική ένωση κυρίαρχων κρατών, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά. Στην πραγματικότητα, η Ρωσία έχει ήδη υποσχεθεί νέες σχέσεις με την Ελλάδα αν φύγει από την ΕΕ. Ετσι, όπως είπε σε μία συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο ο Ρώσος υπουργός γεωργίας Nikolai Fyodorov, «αν η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, εμείς θα χτίσουμε τις δικες μας σχέσεις μας με τη χώρα».[9] Κατά την άποψή μου, αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο τόσο η Ελλάδα όσο και η Ισπανία, και αργότερα και άλλες χώρες της περιφέρειας της ΕΕ, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος, θα μπορούσαν να επιτύχουν την οικονομική και εθνική τους κυριαρχία, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αυτοδυναμία. Με άλλα λόγια, αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι οικονομικές τους δομές θα μπορούσαν να επανοικοδομηθούν, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των λαών τους με τρόπο που θα καθορίζεται συλλογικά από την κοινωνία, και όχι από τις ανάγκες τις παγκόσμιας αγοράς που ελέγχεται από τις πολυεθνικές.
Η θεμελιακή αντίφαση των ρεφορμιστικών κομμάτων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos προκύπτει από το γεγονός ότι υπόσχονται να αμφισβητήσουν τις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται από την Υ/Ε σε συνεργασία με τις ντόπιες ελίτ, χωρίς να αμφισβητούν στο ελάχιστο τη συμμετοχή των χωρών τους στην ΕΕ και , φυσικά, στην Ευρωζώνη. Όμως, οι πολιτικές λιτότητας δεν είναι κάποιου είδους «κακή» πολιτική που εφαρμόζεται από κάποιους «κακούς» (νεοφιλελεύθερους πολιτικούς, οικονομολόγους κ.ο.κ), αλλά, αντίθετα, είναι οι απαραίτητες πολιτικές που επιβάλλονται σε χώρες που είναι ενσωματωμένες στη ΝΔΤ από τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, η οποία, όπως έδειξα στο παρελθόν,[10] είναι ένα συστημικό φαινόμενο και όχι μία συνομωσία ή απλά μία κακή πολιτική. Ακόμα λιγότερο η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση είναι απλά μία ιδεολογία, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι ψευδο-μαρξιστές μέσα στην εκφυλισμένη «Αριστερά», οι οποίοι στην πραγματικότητα λειτουργούν ως ιδεολογικοί υποστηρικτές της και συνακόλουθα προωθούνται κατάλληλα από τα μαζικά μέσα του «προοδευτικού» κομματιού της Υ/Ε (Guardian κ.λπ.), και θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι και μέλη μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.[11] Στην πραγματικότητα, η παγκοσμιοποίηση της καπιταλιστικής οικονομίας της αγοράς βασίζεται στη μαζική εξάπλωση των Υπερεθνικών Επιχειρήσεων και, επομένως, μπορεί να είναι μόνο νεοφιλελεύθερη. Με αυτή την έννοια, ο νεοφιλελευθερισμός δεν αντιπροσωπεύει απλά μία αλλαγή πολιτικής ή ένα σατανικό δόγμα,[12] όπως υποστηρίζει η πλειοψηφία της Αριστεράς σήμερα, αλλά μία δομική αλλαγή που σημαδεύει τη μετάβαση σε μια νέα μορφή της νεωτερικότητας, η οποία ήταν αναγκαία για την αποτελεσματική λειτουργία των Πολυεθνικών.
Επομένως, οποιαδήποτε προσπάθεια να αλλάξει ο νεοφιλελεύθερος προσανατολισμός της ΕΕ «από μέσα», όπως υπόσχονται αυτά τα δύο κόμματα, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία ακόμα και στο πολιτικό επίπεδο, πέρα από το γεγονός ότι θα ήταν ανέφικτη στο οικονομικό επίπεδο, όσο η ΕΕ είναι ενσωματωμένη μέσα στη ΝΔΤ και τους θεσμούς της(ΠΟΕ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα κ.λπ.). Και αυτό,διοτι η πολιτική δομή της ΕΕ κυριαρχείται από ενα συμπαγές πολιτικό μπλοκ νεοφιλελεύθερων και σοσιαλφιλελεύθερων κομμάτων που έχει σχηματιστεί μέσα στην ΕΕ, από τη μία μεριά, από συντηρητικά και σοσιαλ-φιλελεύθερα κόμματα (τα πρώην σοσιαλδημοκρατικά κόμματα) του ευρωπαϊκού Βορρά (Γερμανία, Βέλγιο , Ολλανδία, Λουξεμβούργο και σκανδιναβικές χώρες) —όπου η μεσαία τάξη που έχει επωφεληθεί από την παγκοσμιοποίηση είναι πολιτικά κυρίαρχη— και από την άλλη, από τα υπερ-συντηρητικά και φιλο-δυτικά «νέα» μέλη που ανήκαν στο σοβιετικό μπλοκ (Βαλτικές χώρες, Πολωνία κλπ). Αυτό το μπλοκ κυριαρχεί την πολιτική και οικονομική ατζέντα της ΕΕ και θα συνεχίζει να το κάνει στο προβλεπτό μέλλον, παρά τις χίμαιρες του ΣΥΡΙΖΑ και του Podemos για τη δημιουργία μίας νέας προοδευτικής Ευρώπης «από μέσα».
Στην πραγματικότητα, ο αξέχαστος εγκληματίας πολέμου και πρώην υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Donald Rumsfeld είχε προβλέψει σωστά το ρόλο που επρόκειτο να παίξουν μέσα στην ΕΕ τα νέα μέλη της από την ανατολική Ευρώπη, ως πελατειακά κράτη της Υ/Ε που διαχειρίζεται την ΝΔΤ. Εκείνο τον καιρό, κυβερνούσαν ακόμη εθνικιστές και σοσιαλδημοκράτες τη Γαλλία και τη Γερμανία αντίστοιχα και, όπως τόνισε ο Rumsfeld, αποτελούσαν «πρόβλημα» μέσα στην Υ/Ε όταν είχαν αντιταχθεί στην εισβολή στο Ιράκ.[13] Αυτό το πρόβλημα έχει επιλυθεί αποτελεσματικά τώρα, με την πλήρη μεταστροφή και των δύο χωρών σε πλήρεις υποστηρικτές όλων των εγκληματικών πολέμων της Υ/Ε, και ιδιαίτερα τη Γαλλία να έχει μετατραπεί, από την εποχή Σαρκοζί, σε ένα από τα πιο επιθετικά της μέλη. Αυτό είναι αλήθεια ακόμα και σήμερα, παρά το γεγονός ότι στο μεσοδιάστημα, τον αξέχαστο εγκληματία πολέμου Σαρκοζί τον διαδέχτηκε ο ‘σοσιαλιστής’ Ολάντ, ο οποίος τώρα προσπαθεί να καλύψει τις σοσιαλ-φιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές του κάτω από τη Γαλλική σημαία και το εθνικό μότο που προέρχεται από τη Γαλλική Επανάσταση «Ελευθερία, Αδελφοσύνη και Ισότητα», (αν και το τελευταίο, δηλαδή την ισότητα, τη ξεχνουν κατα κανόνα σήμερα οι γαλλικές ελίτ— εκτός εάν μιλάνε για τις σεξουαλικές σχέσεις!)
Έτσι, παρά τις ρητορείες τους, ούτε το Podemos ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ποτέ σε θέση να εφαρμόσουν αυστηρούς κοινωνικούς ελέγχους πάνω στις αγορές, πράγμα όμως που είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε η Ισπανία και η Ελλάδα να επιτύχουν την οικονομική και εθνική τους κυριαρχία, μέσω ενός προγράμματος που θα μεγιστοποιήσει την οικονομική αυτοδυναμία— κάτι που δεν σημαίνει βέβαια αυτάρκεια, όπως έχω εξηγήσει και στο παρελθόν.[14] Αυτό που στην καλύτερη περίπτωση μπορούν αυτά τα κόμματα να επιτύχουν, ακόμη και αν εφαρμόσουν πλήρως το πρόγραμμα τους, είναι ένα είδος ανάπτυξης, όπως αυτό της Βρετανίας, όπου η ανοικτή μαζική ανεργία έχει απλά αντικατασταθεί με συγκαλυμμένη ανεργία και καθηλωμένους μισθούς, καθώς και αυξανόμενη φτώχεια και υποσιτισμό.[15] Ωστόσο, είναι ένα πολύ μεγάλο «αν», ακόμη και το εάν μπορούν να εφαρμόσουν τις ρεφορμιστικές πολιτικές για τις οποίες δεσμεύονται, αφού η Υ/Ε και οι ελίτ της ΕΕ, σε συνεργασία με τις τοπικές ελίτ, έχουν κάθε δυνατότητα να επιβάλλουν τη θέλησή τους σε περίπτωση σημαντικών αποκλίσεων από τις προβλεπόμενες πολιτικές, προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, ακόμη και σε διακοπή της ρευστότητας μέσω άμεσων ή έμμεσων μηχανισμών που έχουν στη διάθεσή τους. Από την άλλη πλευρά, το Podemos και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν καν να απευθύνουν έκκληση προς τους ψηφοφόρους τους σε περίπτωση πραγματικής σύγκρουσης, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι στην πραγματικότητα υποστηρικτές της ΕΕ! Αυτό είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα του γεγονότος ότι τα κόμματα αυτά ποτέ δε σκέφτηκαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ενός λαϊκού κινήματος που έχει συνείδηση των ριζοσπαστικών μέτρων που απαιτούνται, και των αντίστοιχων δυσκολιών που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στα αρχικά στάδια. Αντ' αυτού, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τους αποπροσανατολίσουν και να τους πείσουν ότι οι προτεινόμενες λύσεις είναι δυνατές ακόμη και μέσα στην ΕΕ! Υπό αυτές τις συνθήκες, σε περίπτωση πραγματικής σύγκρουσης με τις ελίτ, θα ήταν πολύ εύκολο για αυτές απλά να διασπάσουν αυτά τα κόμματα και τις κοινοβουλευτικές τους πλειοψηφίες, επιβάλλοντας έτσι τη θέλησή τους, καθώς έχουν όλη τη δύναμη (οικονομική, πολιτική, ΜΜΕ, κλπ) για να επιτύχουν παρόμοιο στόχο. Ως εκ τούτου, παρά τους μύθους που προωθούνται από τις ελίτ και τα ΜΜΕ που ελέγχονται από αυτές, προκειμένου να τρομοκρατήσουν το ελληνικό και ισπανικό εκλογικό σώμα για μια πιθανή κρίση του ευρώ ή ακόμη και μια μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση σε περίπτωση που ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, ή αύριο Podemos, δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος κάποιας ανεξέλεγκτης εξέλιξης σε περίπτωση που αυτά τα κόμματα αναλάβουν την εξουσία, όπως άλλωστε αναγνωρίζεται ακόμη και από όργανα της ΥΕ, όταν δεν λειτουργούν ως όργανα της μαύρης προπαγάνδας που η ίδια προωθεί.[16]
Η εναλλακτική λύση στην αυτοδυναμία είναι, στην πραγματικότητα, οι παρούσες πολιτικές λιτότητας, οι οποίες επιβάλλονται από τον Ευρωπαϊκό Βορρά σε όλη την ΕΕ, για να λύσουν το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζουν σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους στην Άπω Ανατολή ή τις ΗΠΑ με τους συμπιεσμένους πραγματικούς μισθούς και τις άθλιες συνθήκες εργασίας. Ωστόσο, τα αίτια του προβλήματος της ανταγωνιστικότητας στις περιφερειακές χώρες του Νότου είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα των χωρών του προηγμένου κέντρου στο Βορρά. Έτσι, η χαμηλή ανταγωνιστικότητα των περιφερειακών χωρών είναι ένα αναπτυξιακό πρόβλημα, το οποίο δεν μπορεί να λυθεί χωρίς την οικοδόμηση μιας νέας παραγωγικής βάσης, η οποία προϋποθέτει μια διαδικασία αυτοδύναμης ανάπτυξης. Από την άλλη μεριά, η χαμηλή ανταγωνιστικότητα στις προηγμένες χώρες, οι οποίες έχουν ήδη χτίσει μια ανταγωνιστική οικονομία με υψηλή παραγωγικότητα, έχει πράγματι να κάνει με τις σχετικές τιμές και είναι πρόβλημα που μπορεί να λυθεί με τη συμπίεση των μισθών και εισοδημάτων (μέσω των πολιτικών λιτότητας), έτσι ώστε τα εμπορεύματά τους να γίνουν εξίσου ανταγωνιστικά με εκείνα που κατασκευάζονται στην Κίνα και την Ινδία, όπου και μεταναστεύουν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις. Όλα αυτά σημαίνουν ότι, ακόμη και αν μια μελλοντική κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα αποφασίσει ένα Grexit από το ευρώ (παραμένοντας στην ΕΕ), η επαναφορά και η σημαντική υποτίμηση της δραχμής θα επέφερε ορισμένα θετικά αποτελέσματα, αλλά μόνο προσωρινά—εκτός και αν οι πολιτικές αυτές συνοδευτούν από μια παράλληλη ριζική αναδιάρθρωση της παραγωγικής δομής. Όμως, μια τέτοια αναδιάρθρωση δεν μπορεί βεβαίως να αφεθεί στις αποφάσεις των ιδιωτικών επενδυτών και των πολυεθνικών εταιρειών που προσβλέπουν μόνο στη μεγιστοποίηση των κερδών τους, αλλά πρέπει να βασίζεται σε κοινωνικές αποφάσεις —μια διαδικασία αδύνατη για οποιαδήποτε χώρα που είναι ενσωματωμένη στη ΝΔΤ, όπου τέτοιες κρίσιμες αποφάσεις επαφίενται στις δυνάμεις της αγοράς.
Έτσι, οι Αριστερές προσεγγίσεις προς αντίθετη κατεύθυνση δεν είναι μόνο λάθος, αλλά και εντελώς αποπροσανατολιστικές, καθώς αγνοούν το γεγονός ότι η σημερινή καταστροφική κρίση στις περιφερειακές χώρες της ΕΕ οφείλεται σε διαρθρωτικούς λόγους που έχουν να κάνουν πολύ περισσότερο με τη διαδικασία της ανισόμερης καπιταλιστικής ανάπτυξης, η οποία έχει περεταίρω επιδεινωθεί στην εποχή της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και των συνακόλουθων πολιτικών που εφαρμόζονται από την ΕΕ, και πολύ λιγότερο με την ευρύτερη οικονομική κρίση και τις πολιτικές λιτότητας και «χρηματιστικοποίησης», ή το ίδιο το χρέος και τους τρόπους αντιμετώπισής του.[17]Με άλλα λόγια, οι πολιτικές λιτότητας είναι συνέπεια και όχι η αιτία της σημερινής καταστροφικής κρίσης. Η λύση, λοιπόν, του προβλήματος δεν είναι απλά η αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος των κερδών και υπέρ των μισθών, όπως υποστηρικτές ενός είδους ψευδο-"μαρξιστικής" ανάλυσης υποθέτουν.[18] Η ανισότητα ούτως ή άλλως δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά ένα εγγενές χαρακτηριστικό του καπιταλιστικού συστήματος. Δεν είναι λοιπόν εκπληκτικό ότι παρά την αυξανόμενη παγκόσμια ανισότητα στην εποχή της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, το σύστημα είχε μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής μεγέθυνσης, με το παγκόσμιο ΑΕΠ να έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 2,9% στη δεκαετία του 1990 και 3,2% στην περίοδο μέχρι την έναρξη της τελευταίας οικονομικής κρίσης (2000-08).[19]Επιπλέον, δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι η μοναδική περίπτωση που μια συστηματική αναδιανομή του εισοδήματος εις βάρος των πλουσίων έλαβε χώρα σε ένα καπιταλιστικό σύστημα, ήταν όταν το φορολογικό βάρος μετατοπίστηκε προς τους πλούσιους κατά τη διάρκεια της σοσιαλδημοκρατικής περιόδου (περίπου 1945-1975). Ωστόσο, αυτό το είδος αναδιανομής είναι απλά ανέφικτο στην ΝΔΤ της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, καθώς οι πολυεθνικές επιχειρήσεις μπορούν εύκολα να μετακινηθούν σε φορολογικούς παραδείσους όπως η Ιρλανδία, η Ινδία, κλπ., αφήνοντας πίσω τους μαζική ανεργία και φτώχεια.
Εν κατακλείδι, μόνο αν μια χώρα αποδεσμευόταν από τη ΝΔΤ και ακολουθούσε πολιτική αυτοδυναμίας θα μπορούσε να ανακτήσει τον αναγκαίο βαθμό οικονομικής και συνεπώς εθνικής κυριαρχίας, έτσι ώστε να είναι ο λαός που θα καθορίζει την οικονομική διαδικασία (π.χ. ποιες οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες πρέπει να ικανοποιούνται και πώς), αντί να αφήνει αυτά τα ζητήματα ζωής και θανάτου στις «δυνάμεις της αγοράς» και τον συνεπαγόμενο κοινωνικό Δαρβινισμό. Αυτό θα σήμαινε για μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπως ανέφερα παραπάνω, την ανάγκη για τη δημιουργία «από τα κάτω» ενός Λαϊκού Μετώπου για την Κοινωνική και Εθνική Απελευθέρωση (αντί να βασίζεται σε επαγγελματίες πολιτικούς της «Αριστεράς» ή της Δεξιάς), το οποίο θα διαμόρφωνε ένα πρόγραμμα ριζικών αλλαγών που θα απαιτούνταν για να επιτευχθεί ο βραχυπρόθεσμος στόχος της αποκατάστασης του πλήρους κοινωνικού ελέγχου σε όλες τις αγορές, της μονομερούς διαγραφής του χρέους και όλων των σχετικών νομοθεσιών που έχει επιβάλλει η Τρόικα, καθώς και της μονομερούς εξόδου από την ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι η κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των από-εθνικοποιημένων βιομηχανιών, ιδιαίτερα εκείνων που καλύπτουν βασικές ανάγκες(ενέργεια, νερό, μεταφορές, επικοινωνίες, κλπ) θα είναι απαραίτητη ακόμη και σε αυτό το πρώιμο στάδιο, ο μεσοπρόθεσμος στόχος θα πρέπει να είναι η οικονομική αυτοδυναμία, έτσι ώστε οι βασικές ανάγκες όλων των πολιτών να ικανοποιούνται μέσα από την ανασυγκρότηση της οικονομικής δομής, σύμφωνα με τις κοινωνικές ανάγκες και όχι με βάση τη ζήτηση της αγοράς.
Η αναπόφευκτη αποτυχία της ρεφορμιστικής Αριστεράς, εάν εκλεγεί στην εξουσία και δεν υιοθετήσει μέτρα σαν τα παραπάνω, ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει τα θύματα της παγκοσμιοποίησης στη συνειδητοποίηση ότι μόνο ο αγώνας για την δημιουργία ενός παρόμοιου Λαϊκού Μετώπου από τα κάτω μπορεί να ανοίξει πραγματικά τον δρόμο για τις ριζικές αλλαγές που απαιτούνται, ώστε να επιτευχθεί μια μόνιμη έξοδος από την παρούσα οικονομική και κοινωνική καταστροφή.

*  Το άρθρο αυτό πρωτοδημοσιεύθηκε στην Πράβδα και στο International Journal of Inclusive Democracy. H μετάφραση είναι των Γιώργου Σιαμαντά, Μιχάλη Δαγτζή και Πάνου Λιβιτσάνου
--
[1] βλ. για τους “αγανακτισμένους” στην Ελλάδα, Takis Fotopoulos, “Greece: The myth of the revival of classical democracy in Athens”, The International Journal of Inclusive Democracy, Vol. 7, 1 (Winter-Spring 2011) http://www.inclusivedemocracy.org/journal/vol7/vol7_no1_takis_myth_revival_democracy.html
[2] Ben McLannahanand Robin Harding, “Sapin conciliatory on post election debt talks with Greece”, Financial Times, 18/1/2015
[3] Anthee Carasavva, “Europe must ease our pain, insists Greek kingmaker”, The Times, 19/1-2015
[4] Leo Panitch, “Europe’s left has seen how capitalism can bite back»” ,The Guardian, 13/1/2014.
[5] βλ. Takis Fotopoulos, “Globalisation, the reformist Left and the Anti-Globalisation ‘Movement’”,
Democracy & Nature,vol.7, no.2 (July 2001), σελ.233-280 και βιβλίο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (εκδ. Ελληνικά Γράμματα)
[6] Βλ. λ.χ. Francis Elliott et al. ‘Working class prefers Ukip to Labour”, The Times, 25/11/2014
[7] The New World Order in Action: Integrating Eastern Europe and the Middle East, (υπό έκδοση στον Progressive Press), Part III
[8] Βλ. Takis Fotopoulos, “Neoliberal Globalization and the need for popular fronts for national and social liberation”, The International Journal of Inclusive Democracy, Vol. 9, No. 1/2 (2013), (υπό έκδοση).
Και στα ελληνικά την Έκκληση μας για ένα Μέτωπο Κοινωνικής και Εθνικής Απελευθέρωσης (ΜΕΚΕΑ)
[9]Alexandros Vlachos, “Russia may lift food import ban from Greece if it quits EU - Russian agriculture minister”, ТАСС/EPA (Tass), 16/1/2015
[10] Βλ. λ.χ. “The myths about the New World Order”, Pravda.ru, 15/12/2014 και ελληνική μετάφραση «Οι Μύθοι για τη Νέα Τάξη»
http://www.antipagkosmiopoihsh.gr/2014/12/21/i-mithi-gia-ti-nea-diethni-taxi-takis-fotopoulos/
[11] Βλ. λ.χ. Costas Lapavitsas, “The era of financialization”, Dollars & Sense, 15/4/2014
http://www.dollarsandsense.org/archives/2014/0414lapavitsas.html
[12] Βλ. λ.χ.. το μαζικά προωθημένο από την Υ/Ε, «Το Δόγμα του Σοκ», της Ναόμι Κλάιν, (εκδ. ΛΙΒΑΝΗΣ 2009)
[13] “Outrage at 'old Europe' remarks”, BBC NEWS, 23/1/2003 http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/2687403.stm
[14] “Oil, economic warfare and self-reliance:, Pravda.ru, 27/10/2014 και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΕΔΩ
[15] Βλ. “Millions of impoverished Britons malnourished – report”, RT, 28/12/2014 http://rt.com/uk/218231-millions-poorest-britons-malnourished/ και “Low-paid Britons now number five million, think tank concludes”, BBC News 26/10/2014
[16] βλ λ.χ. Douglas J. Ellott, “Will the Greek Election Ultimately Break the Euro?” Brookings Institute, http://www.brookings.edu/research/opinions/2015/01/15-greek-election-break-the-euro-Elliott και Phillip Inman Anne Penketh, “Fears of Greek exit help send euro to nine-year low against the dollar”, The Guardian 6/1/ 2015
[17] Τάκης Φωτόπουλος, “The myths about the economic crisis, the reformist Left and economic democracy”, The International Journal of INCLUSIVE DEMOCRACY, Vol. 4, No. 4, (October 2008), και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ, Περιοδικό «Περιεκτική Δημοκρατία» εδώ:
Οι μύθοι για την οικονομική κρίση, η ρεφορμιστική Αριστερά και η Οικονομική Δημοκρατία
[18] βλ λ.χ. τα πρόσφατα βιβλία δύο μελών της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, (ένα εκ των οποίων μέλος της περασμένης Βουλής που αντιπροσωπεύει το κόμμα και πιθανόν να αποτελέσει μέλος μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), Ευκλείδης Τσακαλώτος και Χρήστος Λάσκος, Crucible of Resistance: Greece, the Eurozone and the World Economic Crisis, (Pluto Press, Sept. 2013).
[19] World Bank, World Development Indicators 2010, Table 4.1.

http://www.antipagkosmiopoihsh.gr/2015/01/22/i-aristeri-mithologia-ke-i-neofileleftheri-pagkosmiopiisi-siriza-ke-podemos/

http://www.inclusivedemocracy.org/fotopoulos/
ΠΗΓΗ: http://www.inclusivedemocracy.org/fotopoulos/greek/gr_Pravda/pravda_2015_01_18.html

22 Ιαν 2015

Παλαμική Συμφωνία


 Ο ποιητής Κωστής Παλαμάς επηρέασε όσο λίγοι την πορεία των ελληνικών γραμμάτων. Ένας από τους μεγάλους θαυμαστές του υπήρξε ο γενάρχης της εθνικής μουσικής σχολής Μανώλης Καλομοίρης (1883-1962), ο οποίος άντλησε πολύτιμα διδάγματα από το έργο του, επιζητώντας ένα νέο ελπιδοφόρο μήνυμα μιας καινούριας εθνικής και πνευματικής ανάστασης του Έθνους. «…Το έργο του στάθηκε για μένα φάρος αληθινός της τέχνης που φώτισε και θα φωτάη στους αιώνες τις Ελληνικές ψυχές μέσα στα σκοτάδια που μας δέρνουν ολούθε» συνόψισε τη σχέση του με το παλαμικό έργο ο συνθέτης.
Την άνοιξη του 1955 ο Καλομοίρης ολοκλήρωσε την τρίτη Συμφωνία του, την οποία ονόμασε «Παλαμική», προς τιμή του πνευματικού του μέντορα. Το έργο αποτελείται από τέσσερα μέρη:
  • Μοντεράτο
  • Σκέρτσο
  • «Αγάπη» -Λέντο, μα νον τρόπο
  • Φινάλε
Στη ροή του έργου παρεμβάλλεται ένας εξάγγελος, ο οποίος απαγγέλει στίχους του Παλαμά από τα έργα του «Ίαμβοι και Ανάπαιστοι» (Μοντεράτο) και «Δωδεκάλογος του Γύφτου» (Σκέρτσο, Αγάπη-Λέντο μαν νον τρόπο και Φινάλε). «Ότι καλλίτερο, ότι αγνότερο έχω γράψει είναι τις περισσότερες φορές δεμένο με τον Παλαμικό στίχο, με την Παλαμικήν Ιδέα. Και σήμερα στη δύση του βίου και της δράσης μου και πριν τραβήξω για το μεγάλο, το αγύριστο, ταξίδι θέλησα μιαν ακόμη φορά να τραγουδήσω κάτω από της θείας του λύρας τους αχούς. Κ’ έστησα την Παλαμική Συμφωνία, βωμό και μνημείο της πίστης μου στην αθάνατη Ελληνική Τέχνη και τον Ποιητή που τη συμβολίζει» έγραψε ο Καλομοίρης στο προλογικό του σημείωμα για την έκδοση του έργου το 1961.
Η πρεμιέρα της «Παλαμικής Συμφωνίας» δόθηκε στις 22 Ιανουαρίου του 1956 στην Αθήνα από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με μαέστρο τον διακεκριμένο αρχιμουσικό Ανδρέα Παρίδη (1910-2000), στον οποίο ο Καλομοίρης αφιέρωσε το έργο και εξάγγελο τον ηθοποιό Θάνο Κωτσόπουλο. Το έργο έγινε ενθουσιωδώς δεκτό από την κριτική, θεωρήθηκε ένα από σπουδαιότερα της ελληνικής συμφωνικής μουσικής, αλλά σήμερα σπανίως παίζεται έως και καθόλου.

Είναι ναζιστές – Μαυρίστε τους!


    Ό,τι θα ακούσετε παρακάτω, αυτός ο εμετός, είναι από τηλεφωνική συνομιλία του Δεβελέκα,οδηγού/σωματοφύλακα του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Πειραιά και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής.
    Σημείωση: Η συνομιλία καταγράφηκε λίγες ώρες μετά τη δολοφονία τουΠαύλου Φύσσα και ενώ προηγουμένως η Χρυσή Αυγή είχε εκδώσει ανακοίνωση (http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/politiko-susthma) όπου υποστήριζε ότι η ίδια δεν είχε καμία σχέσημε τη δολοφονία.   
    Η δολοφονία, έλεγε τότε η Χρυσή Αυγή, οφειλόταν σε «καθαρά οπαδικά και σίγουρα όχι πολιτικά κίνητρα». Ακούστε, τώρα τα πραγματικά κίνητρα των δολοφόνων, διατυπωμένα με το ύφος και το «ήθος» που αρμόζει σταχιτλεροειδή:

    Την Κυριακή, λοιπόν, στις εκλογές, συμμετέχουν κι αυτοί. Αυτοί που εδώ βλέπουμε τον υποφυρερίσκο τους, τον Χρήστο Παππά, σε μια από τις πολλές επισκέψεις του στον τάφο του Μουσολίνι στο χωριό Πρεντάπιο της Ιταλίας. Ο «πατριώτης» χρυσαυγίτης αποδίδει φόρο τιμής στο ίνδαλμά του: Τον Μουσολίνι! Ο Παππάς, ευλαβικός προσκυνητής στον τάφο του φασίστα. Του δικτάτορα που επιτέθηκε στην Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου 1940...  

    Την Κυριακή ζητούν ψήφο κι αυτοί. Αυτοί που εδώ ακούμε και βλέπουμε πάλι τον χιτλερικό Παππά να «εκπαιδεύει» μωρά παιδιά στον ναζιστικό χαιρετισμό. «Απολαύστε» τον:



    Την Κυριακή στις εκλογές συμμετέχουν κι αυτοί. Αυτοί που τα «ιδανικά» τους είναι τόσο σάπια ώστε να τα αρνούνται υποκριτικά ακόμα και οι ίδιοι! Αυτοί που ορκίζονταν στην «εθνικοσοσιαλιστική τους τιμή», αλλά τώρα παριστάνουν ότι «δεν έχουν καμία σχέση με το ναζισμό».Τόση και τέτοιου είδους είναι η «τιμή» που έχουν…
    Ας πάρουμε μια γεύση από την «καμία σχέση» της Χρυσής Αυγής με το ναζισμό. Ιδού η «καμία σχέση» τους με τον ναζισμό:
«Τι εμπόδιο μπορεί να σταθεί στο δρόμο μας αφού ακόμη και σήμερα νοιώθουμε ΕΚΕΙΝΟΝ να μας οδηγεί (...) με τη σκέψη και την ψυχή μας δοσμένη στη Μνήμη του Μεγάλου μας Αρχηγού, υψώνουμε το δεξί χέρι ψηλά, χαιρετούμε τον Ήλιο και με το θάρρος που μας επιβάλλει η Στρατιωτική μας Τιμή και το Εθνικοσοσιαλιστικό μας καθήκονκραυγάζουμε γεμάτοι πάθος, πίστη στο μέλλον και στα οράματά μας: HEIL HITLER!» (Από το άρθρο του Μιχαλολιάκου για τον Χίτλερ, Χρυσή Αυγή, τεύχος 26, Μάιος 1987)...
    Ο Κασιδιάρης είναι ένας απ’ αυτούς που – όπως έχει δηλώσει - «δεν έχει καμία σχέση με τον ναζισμό». Ιδού ένα δείγμα από την «καμία σχέση» του με τον ναζισμό: Μόλις πριν τέσσερα χρόνια, στο έντυπο της Χρυσής Αυγής, στις 20/4/2011, ο Κασιδιάρης, με το ίδιο χέρι πάνω στο οποίο έχει φιλοτεχνήσει τη σβάστικα, έγραφε ύμνους για το «ανανεωτικό» και «πνευματικό» κίνημα του ναζισμού. «Θαυμάστε»: 
«Ποιο θα ήταν το μέλλον της Ευρώπης και ολόκληρου του σύγχρονου κόσμου, αν ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος (…) δεν σταματούσε την ανανεωτική πορεία του Εθνικοσοσιαλισμού; Είναι βέβαιο ότι θεμελιώδεις αξίες που πηγάζουν ως επί το πλείστον από την ελληνική αρχαιότητα, θα κυρίευαν πνευματικά όλα τα κράτη και θα όριζαν τις τύχες των λαών. Ο ρομαντισμός ως πνευματικό κίνημα και ο κλασικισμός θα υπερίσχυαν (…).


Ο υμνητής της «ανανεωτικής πορείας του εθνικοσοσιαλισμού», ο υμνητής του «ρομαντισμού» και του «πνευματικού κινήματος» του χιτλερισμού, αυτός είναι που όπως (λεβέντικα…) δηλώνει «δεν έχει καμία σχέση με τον ναζισμό»! Αυτά τα αποθεωτικά για το «ανανεωτικό» και «πνευματικό» κίνημα του ναζισμού γράφονταν από τον «δεν έχω καμία σχέση με τον ναζισμό» ανήμερα της επετείου του θανάτου του Χίτλερ….

    Την Κυριακή, λοιπόν, στις εκλογές, συμμετέχουν κι αυτοί:

    Ζητούν την ψήφο του ελληνικού λαού αυτοί:

    Εδώ, στη χώρα της Κάνδανου και της Βιάνου, στη χώρα των Καλαβρύτων,του Διστόμου και του Χορτιάτη, στη χώρα του τοίχου της Καισαριανής και των 100 ολοκαυτωμάτων πόλεων και χωριών, ζητούν ψήφο αυτοί:

    Τώρα, λοιπόν, τώρα που έχουν αποκαλυφθεί, τώρα που μόνο ένας φασίστας, τώρα που μόνο ένας ναζί δεν θα ένιωθε αποστροφή γι’ αυτή την εγκληματική συμμορία, τώρα που είναι πια καθαρό πως κάθε ψήφος προς τη μαύρη νύχτα της Χρυσής Αυγής συνιστά επιδοκιμασία του ναζιστικού εγκλήματος και της φασιστικής χολέρας, τώρα καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για τον απεγκλωβισμού των ανθρώπων που πιάστηκαν στον παραπλανητικό ιστό αυτής της ναζιστικής συμμορίας. Τώρα είναι επιβεβλημένο να δοθεί στη μαυρίλα του ναζισμού η ψήφος που θα συμβάλει για να επιστρέψει στους υπονόμους του. Να δοθεί στους ναζί η απάντηση που τους αξίζει: Μαυρίστε τους!




Η «Νέα Κρήτη» αποκαλύπτει το ελληνικό χρέος

Γιώργος Σαχίνης
Αλλού βαρούν τα σήμαντρα και αλλού βροντούν καμπάνες. Γιατί μπορεί την ερχόμενη Κυριακή στην Ελλάδα να ψηφίζουμε για την επόμενη κυβέρνηση, στην ευρωζώνη όμως, τρεις μέρες νωρίτερα, την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου, θα ανακοινώνουν το πλαίσιο που θα αφορά και τις κινήσεις της όποιας επόμενης κυβέρνησης, από το χρέος και τα δάνεια μέχρι τη ρευστότητα και τη νομισματική πολιτική.


Αύριο λοιπόν και λίγο πριν τις ελληνικές εκλογές ο κ. Ντράγκι και οι συνεργάτες του πρέπει να κάνουν… όπως η Fed. Δηλαδή να «ρίξουν» κεφάλαια στην ευρωπαϊκή οικονομία με τον τρόπο που το έκαναν για πέντε χρόνια οι ΗΠΑ και συνεχίζουν να το κάνουν οι Γιαπωνέζοι, αγοράζοντας κρατικό και εταιρικό χρέος. Να κάνουν δηλαδή χρήση του «QE» (ποσοτική χαλάρωση) όπως η Fed στις ΗΠΑ, φυσικά στην ευρωπαϊκή εκδοχή, ή να αναδιπλωθούν σε ακόμη πιο χωριστές πρακτικές.
Οι διαφωνίες όμως των Γερμανών και η άρνησή τους να ακυρωθεί η ατυχής συμφωνία της Ντοβίλ μεταξύ Μέρκελ-Σαρκοζί το 2010, όταν «νομιμοποίησαν» την κρατική χρεωκοπία στην ευρωζώνη, έχουν οδηγήσει, σύμφωνα με τις διαρροές από τον ουρανοξύστη της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, σε ένα συμβιβασμό ο οποίος προβλέπει ότι επί της ουσίας δε θα αγοράσει η ΕΚΤ κρατικά ομόλογα αλλά την αγορά θα κάνουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες αναλαμβάνοντας μαζί και το ρίσκο αυτής της αγοράς σε εθνικό επίπεδο.
Για τα ελληνικά ομόλογα η κατάσταση είναι λίγο-πολύ αποφασισμένη. Θα αγοραστούν ελληνικά ομόλογα μόνο με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα καλύπτεται με πρόγραμμα στήριξης (μέχρι στιγμής ισχύει η δίμηνη παράταση κάλυψης έως τα τέλη Φεβρουαρίου). Αλλιώς… θα παραμείνει εκτός προγράμματος μέχρι νεωτέρας.

Αναδίπλωση;
Η απόφαση όμως να επιμεριστεί ο εθνικός κίνδυνος του κρατικού χρέους σε εθνικό επίπεδο για όλες τις άλλες χώρες της ευρωζώνης στην πραγματικότητα θα μπορούσε να εκληφθεί από τις αγορές ως η επισημοποίηση του πρώτου βήματος αναδίπλωσης έναντι του κεκτημένου της κοινής ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής. (Κοίτα να δεις που η Ραχήλ στο τέλος θα ζητάει και τα ρέστα από όσους την έψεξαν).
Κάτι, δηλαδή, σαν μία έμμεση «εθνικοποίηση» της νομισματικής πολιτικής αυξάνοντας τις επιφυλάξεις των αγορών για το κατά πόσο το ευρώ είναι «κοινό» νόμισμα της ευρωζώνης με μία ενιαία νομισματική πολιτική να το υποστηρίζει ή όχι. Η αναδίπλωση αυτή σαφώς υπονομεύει και το κύρος της ΕΚΤ έναντι των εθνικών αποφάσεων.
Προς το παρόν, βέβαια, το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων παραμένει η πρώτη είδηση για τις διεθνείς αγορές και η προσδοκία αυτής κυριαρχεί. Μάλιστα η «γνώμη» που εξέφρασε δημοσίως ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει να κρίνει τη νομιμότητα των προηγούμενων αγορών (2011-2012 ΟΜΤ) έχει δημιουργήσει ένα θετικό πλαίσιο για τον Ντράγκι προδικάζοντας αντίστοιχα θετική γνώμη και από το ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Οι όροι όμως με τους οποίους αυτή η αγορά θα γίνει «αλά ευρωπαϊκά» θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη είδηση και θα επηρεάσει τη στάση των αγορών κεφαλαίου απέναντι στην ευρωζώνη, καθώς θα καταγράφει έμπρακτα το κατά πόσο οι οικονομίες της ευρωζώνης στο νέο φαύλο κύκλο υπερχρέωσης και αποπληθωρισμού μπαίνουν με «λιγότερη» κοινή νομισματική πολιτική ή όχι.
Και αυτό θα είναι καθοριστικό σε ένα περιβάλλον στο οποίο σε λίγους μήνες θα κυριαρχούν οι συνέπειες από την άνοδο των επιτοκίων στο δολάριο… καθώς εκεί η ποσοτική χαλάρωση τερματίζεται.

Η «φάκα» ενός νέου μνημονίου

Πώς η «τεχνική» παράταση συνδέθηκε και με 3ο δάνειο
Την ίδια ώρα για την Ελλάδα υπάρχουν ειδήσεις σε αντίθεση με όσα πιστεύουν στην εγχώρια πολιτική σκηνή, ότι λόγω προεκλογικού κλίματος τα πάντα και έξω έχουν «παγώσει». Προφανώς βέβαια τέτοια ζητήματα οι πολιτικοί αρχηγοί δε φρονούν ότι αξίζει να τα γνωρίζει ο πολίτης πριν προσέλθει στις κάλπες κι όμως αυτά εν πολλοίς θα καθορίσουν και την πορεία των συνομιλιών την επαύριο των εκλογών, με όποια κυβέρνηση θα έχει επιλέξει ο ελληνικός λαός να πορευτεί.
Η «φάκα» του 3ου δανείου που θα συνοδεύει ένα 3ο μνημόνιο… αποκαλύφθηκε δημοσίως την προηγούμενη Πέμπτη από κοινοτικούς αξιωματούχους, επιβεβαιώνοντας – για μία ακόμη φορά – το γεγονός ότι η Ευρώπη σφίγγει όλο και περισσότερο τον κλοιό γύρω από την Ελλάδα και από την όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής. Μετέφεραν την πληροφορία ότι κράτη-μέλη πλέον θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να οδηγηθεί σε αυτό το δρόμο, του 3ου δανείου, και όχι σε μία «τεχνική» παράταση του υφιστάμενου μνημονίου, δηλαδή σε μία χρονική μόνο παράταση της διαπραγμάτευσης χωρίς νέα λεφτά και χωρίς νέους όρους, με στόχο την προληπτική πιστοληπτική γραμμή-ECCL.
Το «χάσμα» μεταξύ μίας χρονικής παράτασης (σημ. την οποία έχει δηλώσει και η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, το ΚΙΔΗΣΟ, η ΔΗΜ.ΑΡ. αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι επιθυμεί να ζητήσει ώστε να έχει το περιθώριο διαπραγμάτευσης) και ενός νέου προγράμματος-δανείου τουλάχιστον 6 μηνών είναι μεγάλο, όπως εξηγούν αρμόδια κοινοτικά στελέχη. Τόσο μεγάλο, όσο και οι νέοι όροι-μέτρα που θα το συνοδεύουν.
Όσο για το χρόνο «ανοχής», αυτός είναι μηδενικός. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε το Δεκέμβριο, όταν υποβλήθηκε το αίτημα για την προληπτική πιστοληπτική γραμμή, στα κοινοτικά όργανα, η αντίστροφή μέτρηση αρχίζει την επομένη των εκλογών.

Η απόρρητη έκθεση για την Ελλάδα

Θα περιγράφει αν η Ελλάδα μπορεί να λάβει πιστοληπτική γραμμή ή πρέπει να μείνει σε πρόγραμμα
Μία ημέρα μετά τις εκλογές, στις 26 Ιανουαρίου, θα συνεδριάσει το Eurogroup υπό το βάρος των νέων πιέσεων κρατών-μελών για δάνειο. Στο θέμα «Ελλάδα» κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει απόρρητη έκθεση της Κομισιόν που θα περιγράφει αν η Ελλάδα μπορεί να λάβει πιστοληπτική γραμμή ή πρέπει να μείνει σε πρόγραμμα, και άρα σε 3ο μνημόνιο με 3ο δάνειο.
Η μερική έστω πρόσβαση στις αγορές, η βιωσιμότητα του χρέους, οι ανάγκες των τραπεζών και το πρωτογενές πλεόνασμα είναι κάποιοι από τους όρους που θα παρουσιαστούν στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου και θα επιβεβαιωθούν εγγράφως από την Κομισιόν έως το τέλος Φεβρουαρίου.
Το προκαταρκτικό έγγραφο του Δεκεμβρίου, βάσει του οποίου ψήφισαν τα Κοινοβούλια κρατών-μελών, ήταν θετικό, αλλά τότε είχε γίνει σαφές ότι «τόσο τα αριθμητικά στοιχεία όσο και η εκτίμηση με βάση την τρέχουσα κατάσταση μπορεί να αλλάξουν».
Και το τοπίο αλλάζει. Πλέον:
- Τα 10 δισ. ευρώ του «μαξιλαριού» του ΤΧΣ που θα λάμβανε η Ελλάδα μέσω της ECCL εκτιμάται από κράτη της ευρωζώνης ότι μπορεί να πρέπει – εν μέρει έστω – να στηρίξουν τον τραπεζικό κλάδο.
- Το ιστορικό πρόσβασης στις αγορές πλέον κάθε άλλο παρά «λογικών όρων» είναι, ενώ
- Ο παρατεταμένος εκλογικός κύκλος αλλά και η πλειοδοσία εξαγγελιών για κατάργηση-μείωση φόρων προκαλούν πλέον μεγάλους τριγμούς και ακόμη στον ισχυρό «άσο» της Ελλάδας, στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Τα κριτήρια της ECCL
Η ECCL είναι η «αυστηρή» πιστοληπτική γραμμή. Αν κάποιο κράτος δεν πληροί της προϋποθέσεις της, τότε η μόνη λύση είναι το μνημόνιο.
Ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την Enhanced conditions credit line – ECCL προβλέπει ότι η πρόσβαση είναι ανοικτή για τα μέλη των οποίων η «γενική οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση παραμένει υγιής» και πληρούν τους πιο πολλούς από τους όρους που θέτει και περιλαμβάνουν βιώσιμο χρέος, δημοσιονομική προσαρμογή, ιστορικό πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές με λογικούς όρους, βιώσιμο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, απουσία προβλημάτων φερεγγυότητας των τραπεζών κ.λπ.
Αν όμως πολλά από τα παραπάνω κριτήρια δεν πληρούνται, τότε δίδεται μόνο μία επιλογή για το κράτος. Να ζητήσει τακτική στήριξη «με ένα πλήρες πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής, σύμφωνα με τη διαδικασία που ισχύει για αυτό»…

Η κίνηση Ντράγκι
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, ο Μάριο Ντράγκι θα εξαγγείλει την αγορά κρατικών ομολόγων ύψους εκατοντάδων (500;) δισεκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο ανοικτό παραμένει το αν η αγορά θα γίνει από την ίδια την ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη ή από τις εθνικές Κεντρικές Τράπεζες.
Σύμφωνα με αναφορές του «Spiegel» και της «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο κ. Ντράγκι έχει προκρίνει να αγοραστούν από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών.
Επιπλέον και η έγκριτη FT θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα μαζικών αγορών ομολόγων την επόμενη εβδομάδα για να σώσει την ευρωζώνη από τον αποπληθωρισμό, αλλά έχει υποκύψει στις πιέσεις της Γερμανίας να διασφαλίσει ότι οι φορολογούμενοι της δε θα επωμιστούν κανένα κόστος για οποιαδήποτε απώλεια προκύψει από το χρέος των άλλων χωρών.
Να αποφευχθεί δηλαδή η αμοιβαιοποίηση του ευρωπαϊκού χρέους. Όμως έτσι κινδυνεύει να χαθεί ο πυρήνας της στρατηγικής επιλογής της ποσοτικής χαλάρωσης.

Η σημασία
Τι σημαίνει αγορά από τις κεντρικές τράπεζες κι όχι από την ΕΚΤ.
Καταρχήν πρέπει να διακριβωθούν οι λεπτομέρειες της αγοράς ομολόγων. Να δούμε δηλαδή πότε ξεκινάει, πώς θα γίνει, ποιοι θα μπορούν να το κάνουν και ούτω κάθε εξής.
Εφόσον αγοράζονται από τις επιμέρους τράπεζες, τότε θα βαρύνει ενδεχόμενος κίνδυνος πτώχευσης τα κράτη-μέλη. Αναλυτικά:
Αγοράζει με χρήματα (λογιστικές μεταφορές) της ΕΚΤ η Τράπεζα της Ελλάδος τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου (αυτά τα λίγα που κυκλοφορούν). Σε κάθε περίπτωση οι αγορές αυτές, εάν και όταν γίνουν, καταπώς φαίνεται, δε θα ξεπερνούν εν συνόλω τα 3 έως 6 δισ. ευρώ, καθώς τα όρια αγορών αφορούν στο 20-25% των ομολόγων που κυκλοφορούν στις αγορές. Τα διαθέσιμα ελληνικά ομόλογα σήμερα είναι κάτι λιγότερο από 30 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά περίπου βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια Ταμείων και μόλις 14-15 βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια στην αγορά).

Αυξάνει το ενεργητικό της η ΤτΕ
Εάν δεν πληρωθούν, αυτά πηγαίνουν στις ζημίες στον ισολογισμό. Αλλά αναλαμβάνει το κράτος-μέλος να καλύψει τη ζημία. Αυτό σημαίνει ότι δε θα πληρώσει ο Γερμανός ή ο Ισπανός μια τυχόν χρεωκοπία της Ελλάδας.
Εάν γινόταν διαφορετικά, δηλαδή βάρυνε την ΕΚΤ τυχόν μη πληρωμή ομολόγου, θα είχαμε αμοιβαιοποίηση χρέους, δηλαδή συγκαλυμμένο ευρωομόλογο. Όμως, η Γερμανία ούτε που θέλει να ακούσει κουβέντα για κάτι τέτοιο.

Πού θα πάνε τα χρήματα – Μια τρύπα στο νερό από την ΕΚΤ;
Πολλοί οικονομολόγοι δεν είναι πεπεισμένοι ότι κι αυτή η κίνηση θα έχει αποτέλεσμα. Δηλαδή δε σημαίνει ότι θα αγοράσει 500 δισ. ευρώ ομόλογα η Ε.Κ. και ότι θα τονωθεί η ζήτηση. Γιατί όμως; Απλούστατα γιατί έτσι τα χρήματα θα πάνε πάλι στις τράπεζες που μάλλον θα καλύψουν μαύρες τρύπες. Με άλλα λόγια, δε θα πάνε κατευθείαν στη ζήτηση μέσω ανακοπής των προγραμμάτων λιτότητας (μειώσεις συντάξεων κ.λπ.). Επιπλέον 500 δισ. ευρώ είναι ουσιαστικά «σταγόνα στον ωκεανό», όταν το χρέος της Ιταλίας έχει ήδη φτάσει κοντά στα δύο τρισεκατομμύρια ευρώ! Έστω κι αν, απ’ ό,τι φαίνεται, θα υπάρχει «εθνική ευθύνη» για τις αγορές (άξιο λόγου είναι να ξεκαθαρίσει η νομική φόρμουλα, μια και κάτι τέτοιο αντιβαίνει στην όλη πορεία ενιαιοποίησης του ευρωσυστήματος), οι αναφορές Ντάγκι για το ποια ομόλογα θα επαναγοράζονται θα δίνει το στίγμα για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα. Στην περίπτωση που η χώρα, όπως ανέφερε το «Spiegel», θα μείνει έξω από το νέο αυτό πρόγραμμα, καθώς τα ομόλογά της αξιολογούνται ως «σκουπίδια» και ως εκ τούτου δεν μπορούν να γίνουν δεκτά από την Τράπεζα της Ελλάδας, θα σημάνει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθεί προς δεινών. Το πιο πιθανόν, ωστόσο, είναι να επεκταθεί η ίδια διαδικασία που ισχύει και σήμερα, δηλαδή να γίνονται επαναγορές, εφόσον όμως υπάρχει κάποιου είδους μνημόνιο.

Πώς παίζεται το «παιχνίδι»

Η σημασία για την Ελλάδα και τη νέα κυβέρνηση
Το ερώτημα για την Αθήνα είναι πότε αυτές θα αρχίσουν και αν αυτή θα προλάβει… Γιατί το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, μετά την τεχνική «παράταση», λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. Άραγε θα δώσει το πράσινο φώς για αγορές ομολόγων από την ΤτΕ μόνο με πρόγραμμα σε ισχύ ή με την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους; Πληροφορίες από το Βερολίνο δεν αμφισβητούσαν τις πληροφορίες του «Spiegel», ότι δηλαδή η Ελλάδα θα αποκλειστεί. Ουσιαστικά παίζεται ένα παιχνίδι στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου του Βερολίνου (και της ΕΚΤ;) εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής. Δηλαδή να στριμωχτεί για να υπογράψει γρήγορα νέο μνημόνιο.

Σημασία αγοράς ομολόγων
Η σημασία βέβαια μιας τέτοιας αγοράς από την ΕΚΤ δε βρίσκεται για τα ελληνικά ομόλογα τόσο στον όγκο των αγορών όσο στο γεγονός ότι η ΕΚΤ τα… εμπιστεύεται (όταν γίνει αυτό) και κατά συνέπεια η τιμή τους θα αλλάξει πάραυτα προς τα πάνω. Με άλλα λόγια, τα ελληνικά ομόλογα, εάν και εφόσον ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό, θα αγοραστούν από την ΤτΕ και ο κίνδυνος της επένδυσης θα παραμείνει σε αυτή και όχι στην ΕΚΤ. Όμως το κρίσιμο ερώτημα δημιουργείται ακριβώς στο σημείο αυτό. Όσοι θεσμικοί και μη αγοράσουν κρατικά ομόλογα ακολουθώντας την ΤτΕ θα έχουν τον ίδιο βαθμό εξασφάλισης έναντι του κινδύνου που θα ενσωματώνουν οι τίτλοι αυτοί ή όχι;
Γιατί αν οι κεντρικές τράπεζες έχουν προτεραιότητα έναντι των άλλων, τότε και πάλι το πρόβλημα αξιοπιστίας παραμένει έστω σε μικρότερο βαθμό, όπως παραμένει το ζητούμενο της αμοιβαιοποίησης του χρέους για το σύνολο της ευρωζώνης… Αλλά όλα αυτά αφορούν την Ελλάδα μόνο αν οι αγορές αυτές αρχίσουν πριν από την 28η Φεβρουαρίου. Διαφορετικά θα πρέπει να περιμένει μια νέα παράταση… της παράτασης του προγράμματος.

Η αλήθεια για το χρέος

Πόσα χρωστάμε σε ποιους στην Ευρώπη;
Το μόνο που ακούμε συχνά-πυκνά σε αυτή την προεκλογική μάχη, ιδίως όταν τίθεται θέμα διακοπής των μνημονίων, αμφισβήτησης του χρέους ή συζήτησης για «κούρεμα» του, μερική ή ολική του διαγραφή, είναι η γνωστή ατάκα: «Ξέρετε με πόσα κοινοβούλια θα πρέπει να διαπραγματευτούμε, πόσες κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις, διότι το χρέος μας είναι κρατικό και όχι ιδιωτικό, χρωστάμε στους λαούς που μας δάνεισαν με μικρότερο επιτόκιο από ό,τι δανείστηκαν για να μας δανείσουν…». Μόνο που αυτή είναι η μισή αλήθεια και απλά ως τέτοια είναι και μισό ψέμα. Γιατί άραγε; Η απάντηση είναι απλούστατη, αν θυμηθεί ότι οι επιφανείς Ευρωπαίοι πολιτικοί με την απόλυτη συμφωνία των εγχώριων τεσσάρων κυβερνήσεων (Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά-Βενιζέλου) μετέφεραν το ελληνικό χρέος από τον ιδιωτικό τομέα στον επίσημο. Με πιο απλά λόγια: οι σπουδαίοι αυτοί Ευρωπαίοι κύριοι μετέφεραν τα ελληνικά χρέη προς τον ιδιωτικό τομέα στις πλάτες των λαών τους και οι εγχώριες κυβερνήτες μας επέτρεψαν να πληρωθούν οι ιδιώτες πιστωτές αναλαμβάνοντας η Ελλάδα νέα χρέη (δάνεια) από τους εταίρους..
Ας θυμηθούμε, λοιπόν, πόσα χρωστάμε σήμερα και σε ποιους ανά κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τη μεγαλύτερη έκθεση, με βάση τα ποσά που έχουν δοθεί ως δάνεια, την έχει η Γερμανία με 60 δισ. ευρώ, ακολουθεί η Γαλλία με 46 δισ. η Ιταλία με 40 δισ. και η Ισπανία με περίπου 26 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η μία ανάγνωση των χρεών μας. Όμως, και αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό, τα δεδομένα αλλάζουν εάν εξεταστεί η έκθεση των ευρωπαϊκών χωρών υπό το πρίσμα του δικού τους ΑΕΠ.
Έτσι σήμερα τη μεγαλύτερη έκθεση στο ελληνικό χρέος εμφανίζει η οικονομία της Πορτογαλίας, αφού η βοήθεια που έχει δώσει στην Ελλάδα φτάνει στο 3% του ΑΕΠ της, όταν της Γερμανίας η έκθεση είναι 2,2% του ΑΕΠ. Ακολουθούν η Κύπρος, που επίσης η έκθεσή της στο ελληνικό χρέος πλησιάζει το 3%, η Σλοβενία και η Μάλτα.

Αναλύοντας το πού και πόσα χρωστάμε
Τα διμερή δάνεια που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου (Greek loan facility – GLF) προήλθαν από 14 χώρες της ζώνης του ευρώ. Συνολικά εκταμιεύτηκαν 52,9 δισ. ευρώ, από τα 80 δισ. ευρώ που προέβλεπε η αρχική σύμβαση. Από αυτά τα δάνεια οι χώρες της ζώνης του ευρώ επιβαρύνθηκαν ως εξής:
Πρώτο μνημόνιο-GLF
Κράτη
Δάνεια σε ευρώ
Βέλγιο
1 δισ. 942 εκατομμύρια
Κύπρος
110 εκατομμύρια
Γερμανία
15 δισ. 165 εκατομμύρια
Εσθονία
0
Φιλανδία
1 δισ. 4 εκατομμύρια
Γαλλία
11 δισ. 389 εκατομμύρια
Ελλάδα
0
Ιρλανδία
347 εκατομμύρια
Ιταλία
10 δισ. 8 εκατομμύρια
Λουξεμβούργο
140 εκατομμύρια
Μάλτα
51 εκατομμύρια
Ολλανδία
3 δισ. 194 εκατομμύρια
Αυστρία
1 δισ. 555 εκατομμύρια
Πορτογαλία
1 δισ. 102 εκατομμύρια
Σλοβενία
243 εκατομμύρια
Σλοβακία
0
Ισπανία
6 δισ. 650 εκατομμύρια
Σύνολο
52 δισ. 900 εκατομμύρια

Τα δάνεια του EFSF
Υπενθυμίζεται πως οι εκδόσεις ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλύπτονται από εγγυήσεις που παρέχονται από τα κράτη-μέλη της ζώνης του, σύμφωνα με το μερίδιό τους στο καταβεβλημένο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε αντίθεση με το ΔΝΤ, ο EFSF δεν απολαμβάνει καθεστώς προνομιακού πιστωτή, δηλαδή τα ομόλογά του «κουρεύονται».
Ωστόσο, ο EFSF δεν πτωχεύει «αυτομάτως», εάν κηρύξει πτώχευση μια χώρα που έχει δανείσει, καθώς έχει σχεδιαστεί με τρόπο που αποκλείει μια τέτοια κατάσταση. Συγκεκριμένα, εάν μια χώρα επρόκειτο να αθετήσει τις πληρωμές της, θα ζητούνταν άμεσα από τους εγγυητές της τα δάνεια που δεν έχει αποπληρώσει, στο βαθμό που κάθε κράτος-μέλος της ευρωζώνης μετέχει εγγυοδοτικά στο Ταμείο. Εάν ένας εγγυητής δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, τις εγγυήσεις του τις καλύπτουν οι άλλοι (οι εγγυητές κατατάσσονται ισότιμα μεταξύ τους).
Δεύτερο μνημόνιο-EFSF
Κράτη
Συμμετοχή σε ευρώ
Αυστρία
4 δισ. 239 εκατομμύρια
Βέλγιο
5 δισ. 274 εκατομμύρια
Κύπρος
297 εκατομμύρια
Εσθονία
382 εκατομμύρια
Φιλανδία
2 δισ. 722 εκατομμύρια
Γαλλία
30 δισ. 954 εκατομμύρια
Γερμανία
41 δισ. 221 εκατομμύρια
Ελλάδα
0
Ιρλανδία
0
Ιταλία
27 δισ. 197 εκατομμύρια
Λουξεμβούργο
382 εκατομμύρια
Μάλτα
141 εκατομμύρια
Ολλανδία
8 δισ. 678 εκατομμύρια
Πορτογαλία
0
Σλοβακία
1 δισ. 503 εκατομμύρια
Σλοβενία
723 εκατομμύρια
Ισπανία
18 δισ. 79 εκατομμύρια
Σύνολο
141 δισ. 800 εκατομμύρια

Ασύμφορες ζημίες
Αν και οι δυνητικές ζημιές από ενδεχόμενο Grexit μοιάζουν για κάποιες χώρες διαχειρίσιμες – ειδικά για τη Γερμανία που το διατυμπανίζει άλλωστε – ωστόσο το βάρος για τους κρατικούς προϋπολογισμούς και διασταλτικά για τους φορολογουμένους των μικρότερων χωρών θα ήταν πολύ μεγάλο.
Ενδεικτικά, πέραν των ζημιών της Γερμανίας ύψους 56,3 δισ. ευρώ, η Γαλλία θα σημείωνε ζημιές 42,34 δισ. ευρώ, η Ιταλία ζημιές 37,205 δισ. ευρώ, η Ισπανία ζημιές 24,72 δισ. ευρώ, η Ολλανδία θα σημείωνε ζημιές 11,87 δισ. ευρώ και η Αυστρία θα ζημιωνόταν κατά 5,79 δισ. ευρώ.
Στις προαναφερόμενες απώλειες δεν περιλαμβάνονται οι ζημιές που θα έπρεπε να αναλάβουν οι χώρες από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος, αλλά και το «κενό» στον ισολογισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα προέκυπτε από μια αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ.
Ομοίως, δεν περιλαμβάνεται η πιθανή – και όχι αμελητέα – ενίσχυση που θα έπρεπε να δεχθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, προκειμένου να διασφαλίσει επαρκώς τη ζώνη του ευρώ έναντι ενδεχόμενης διάχυσης της κρίσης από τις επιπτώσεις του Grexit.

Οι δανειακές συμβάσεις
Μπορεί θεωρητικά τα χρήματα των δανείων να είναι ανακτήσιμα μέσω των όρων των δανειακών συμβάσεων που έχει συνομολογήσει η Ελλάδα, αλλά αυτή θα ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία που θα απαιτούσε πολλά χρόνια για να επιλυθεί.
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με την Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης («Master Financial Assistance Facility Agreement») που έχει υπογράψει η χώρα με τους δανειστές της στο πλαίσιο του δεύτερου δανείου, η Ελλάδα, η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ παραιτούνται «αμετάκλητα και άνευ όρων» από οποιαδήποτε ασυλία της οποίας είναι ή ενδέχεται να καταστούν δικαιούχοι, όσον αφορά στα ίδια ή τα περιουσιακά τους στοιχεία, από νομικές διαδικασίες συμπεριλαμβανομένης – χωρίς περιορισμό – της ασυλίας έναντι αγωγής, δικαστικής ή άλλης εντολής, από κατάσχεση, σύλληψη ή ασφαλιστικά μέτρα πριν την έκδοση δικαστικής απόφασης και από την εκτέλεση και επιβολή εις βάρος των περιουσιακών τους στοιχείων, στο βαθμό που αυτό δεν απαγορεύεται από αναγκαστικό δίκαιο.
Στην ίδια βάση, κανένα περιουσιακό στοιχείο δεν απολαύει ασυλίας για λόγους εθνικής κυριαρχίας ή άλλως από δικαιοδοσία, κατάσχεση – είτε πριν είτε μετά τη δικαστική απόφαση – ή εκτέλεση σε σχέση με οποιαδήποτε ενέργεια ή διαδικασία αφορά τη σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης.

Το ύψος του χρέους, τόκοι και χρεωλύσια

Πώς οι Ευρωπαίοι μετέφεραν τα ελληνικά χρέη προς τον ιδιωτικό τομέα στις πλάτες των λαών τους και οι εγχώριες κυβερνήσεις επέτρεψαν να πληρωθούν οι ιδιώτες πιστωτές, αναλαμβάνοντας η Ελλάδα νέα χρέη από τους εταίρους
Το ύψος του χρέους το 2014 είχε εκτιμηθεί σε 318 δισ. 600 εκατ. ευρώ, η νεότερη εκτίμηση το προσδιορίζει σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα σε 318 δισ. ευρώ, αλλά η μείωση του ΑΕΠ το ίδιο έτος, κατά 3,3 δισ. ευρώ (σε 178 δισ. 870 εκατ. ευρώ, έναντι 182 δισ. 231 εκατ. ευρώ), αυξάνει το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 2,9% και συγκεκριμένα στο 177,7%, από 174,8% που ανέφερε η προηγούμενη εκτίμηση.
Υποχρεώσεις σε τόκους, χρεωλύσια (εκατ. ευρώ)
ΈτοςΧρεωλύσιαΤόκοιΤοκοχρεωλύσια
2014
24.900
6.026
30.926
2015
16.018
5.878
21.896
2016
7.075
6.028
13.103
2017
7.480
6.405
13.885
2018
4.672
6.590
1.262
2019
9.949
6.622
16.571
2020
7.052
6.360
13.412
2021
7.169
10.956
18.125
2022
8.873
24.489
33.362
2023
11.186
17.551
28.737
2024
10.864
13.641
24.505
2025
8.795
9.030
17.825
2026
8.569
8.642
17.211
2027
8.453
8.215
16.668
2028
8.060
7.779
15.839
2029
7.308
7.290
14.598
2030
7.329
6.853
14.182
Σύνολα163.752158.355322.107
Πηγή: ΟΔΔΗΧ
Με βάση την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, θα διαμορφωνόταν το 2014 στο 174,2% του ΑΕΠ, αλλά τελικά αυξήθηκε στο 177,7% του ΑΕΠ, θα υποχωρήσει στο 171% του ΑΕΠ το 2015, στο 160,5% το 2016, το 2020 θα διαμορφωθεί στο 17,7% του ΑΕΠ και το 2022 στο 117,2% του ΑΕΠ.
Εξέλιξη δημόσιου χρέους και επιμέρους συνιστωσών, σύμφωνα με το ΔΝΤ (% του ΑΕΠ)
2003-20112012201320142015201620172018201920202022
Δημόσιο χρέος
119,3
157,2
175,1
174,2
171
160,5
152
144,6
135,3
127,7
117,2
Ακαθάριστες δανειακές ανάγκες
26,2
33,9
21,4
23,5
20,2
11,9
11,5
9,9
11,9
8,7
6,4
Μεταβολή του ΑΕΠ (πραγματική)
0,7
-7
-3,9
0,6
2,9
3,7
3,5
3,3
3,6
2,6
1,9
Αποπληθωριστής ΑΕΠ
2,6
-0,3
-2,1
-0,7
0,4
1,1
1,3
1,4
1,8
1,8
2
Πραγματικό επιτόκιο
4,9
2,7
2,4
2,3
2,9
3,1
3,4
3,5
3,5
3,4
3,6
Πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής (σε εκατ. ευρώ)
2014
2015
2016
2017
2018
Στόχος μνημονίου
2.733
5.648
8.882
9.312
9.108
% ΑΕΠ
1,50%
3,00%
4,50%
4,50%
4,20%
Εφόσον η βάση εκκίνησης είναι χειρότερη, ασφαλώς επιβαρύνεται το νέο σενάριο βιωσιμότητας, πόσω μάλλον όταν είναι αρνητικές και οι προοπτικές των υπόλοιπων παραμέτρων.
Αξιοσημείωτο είναι πως το βασικό σενάριο βιωσιμότητας του χρέους, που καταρτίστηκε το Νοέμβριο του 2012, προέβλεπε μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και πολύ κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022.
Αυτό μαθηματικά οδηγεί σε υποχρεωτικές διευθετήσεις δημόσιου χρέους και πρωτογενών πλεονασμάτων, εκεί οδηγούν οι αστοχίες αλλά και οι εφιαλτικές προοπτικές των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, και η επανεξέταση των προοπτικών και των στόχων προϋπολογισμού και δημόσιου χρέους από την ελληνική πλευρά και τους εταίρους είναι επιτακτική.
Ενδεικτικό είναι πως οι πληρωμές τόκων το έτος 2022 εκτοξεύονται στα επίπεδα των 24,5 δισ. ευρώ (!), ο κρατικός προϋπολογισμός πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα άνω των 9 δισ. ευρώ ετησίως από το 2016 και μετά, ενώ το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2014 έκλεισε στο 178% του ΑΕΠ.
Έντονος είναι ο προβληματισμός που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα, ειδικά για το δημόσιο χρέος, από ξένους αναλυτές, αλλά και στους κόλπους των εταίρων, που σημαίνει πως προετοιμάζονται για αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η έκταση των αλλαγών θα είναι τελικά και το ουσιαστικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα δίνει το «παρών» και στη νέα αυτή φάση.
Μεταξύ των δράσεων που προτείνονται είναι το νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και ειδικά των δανείων της ευρωζώνης, αλλά το απορρίπτει η Γερμανία που έχει καταβάλει και τα περισσότερα δάνεια και έχει βαρύνοντα λόγο στην όλη διαδικασία, όπως άλλωστε και άλλοι εταίροι.

Ο ρόλος του ELA
Η Ελλάδα παραπαίει και όσο οι τράπεζες διαθέτουν χάσμα δανείων 213 δισ. προς καταθέσεις 159-160 δισ., δηλαδή 50 δισ. έλλειμμα ρευστότητας, οι τράπεζες είναι εξαρτημένες από την ΕΚΤ και λόγω εγγυήσεων ίσως και ELA στο ορατό μέλλον.
Το ELA θα χρησιμοποιηθεί μόνο αν η κατάσταση στη ρευστότητα επιδεινωθεί.
Σε αυτή τη φάση δε χρειάζεται και μάλλον αποκλείεται να χρειαστεί άμεσα η κίνηση των συστημικών τραπεζών προς τον ELA – για την ώρα εμφανίζεται ως καθαρά προληπτική κίνηση.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί 56 δισ. το Δεκέμβριο του 2014 από 44,8 δισ. το Νοέμβριο του 2014.
Το ELA στο σύστημα τέλη Δεκεμβρίου του 2014 ήταν μόλις 1 εκατ. ευρώ, δηλαδή τίποτε, οι ελληνικές τράπεζες είχαν δηλαδή μηδενική έκθεση σε ELA.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι πόσες εγγυήσεις χρειάστηκαν να προσθέσουν οι τράπεζες για να μπορέσουν να αντλήσουν περισσότερη ρευστότητα από την ΕΚΤ.
Οι τράπεζες έχουν καταθέσει περιουσιακά στοιχεία αποδεκτά από το ευρωσύστημα ως ασφάλεια για πράξεις νομισματικής πολιτικής 72 δισ. Οι εγγυήσεις αυτές έχουν κατατεθεί στην ΕΚΤ. Επίσης οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταθέσει στην ΤτΕ 27,8 δισ. ευρώ για πράξεις έκτακτης παροχής ρευστότητας.
Να σημειωθεί ότι οι εγγυήσεις στην ΤτΕ το Νοέμβριο ήταν 13 δισ. Επίσης υπάρχουν και εγγυήσεις στους λοιπούς λογαριασμούς τάξεως. Πρακτικά λοιπόν για τα 56 δισ. που έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ έχουν καταθέσεις εγγυήσεις σε ΕΚΤ και ΤτΕ περίπου 110-112 δισ. ευρώ.

Η ποσοτική χαλάρωση

Από τις κραυγές για τη Ραχήλ, στο «ωσσανά» στον Ντράγκι
Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγα εικοσιτετράωρα από το σάλο που ξεσήκωσε η δήλωση της Ραχήλ Μακρή για τη δήθεν δυνατότητα της χώρας μας να τυπώσει έως και 100 δισ. ευρώ χρήμα μέσω ELA για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της. Και τι δεν ειπώθηκε εναντίον της Μακρή. Ακόμη κι από το κόμμα στο οποίο προσχώρησε κυνηγώντας μια κοινοβουλευτική έδρα.
Αυτά, της είπαν, δεν επιτρέπονται από τον Ντράγκι της ΕΚΤ. Η πλευρά της Ν.Δ. την έκανε προεκλογικό σποτ και γενικώς όλοι με μια φωνή ούρλιαξαν: «Απαράδεκτο! Τι θέλει η Μακρή να ξεφτιλιστεί το χρήμα!».
Αύριο λοιπόν ο Ντράγκι ετοιμάζεται να ανακοινώσει την έναρξη ενός προγράμματος «ποσοτικής χαλάρωσης» (QE). Τι είναι αυτή η «ποσοτική χαλάρωση»; Να ο ορισμός που δίνει η Τράπεζα της Αγγλίας: «Ποσοτική χαλάρωση (QE) είναι μια αντισυμβατική μορφή της νομισματικής πολιτικής, όπου μια Κεντρική Τράπεζα δημιουργεί νέο χρήμα με ηλεκτρονικό τρόπο για να αγοράσει χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα κρατικά ομόλογα. Η διαδικασία αυτή έχει ως στόχο να αυξήσει άμεσα τις δαπάνες του ιδιωτικού τομέα στην οικονομία και τον πληθωρισμό επιστροφή στο στόχο.
«Με απλά λόγια η «ποσοτική χαλάρωση» είναι μια εντελώς αυθαίρετη δημιουργία ηλεκτρονικά-λογιστικά (και όχι ως εθνικό τυπογραφείο που το παρουσίασε η Ραχήλ) χρήματος από το πουθενά για να αγοραστούν τίτλοι, όπως κρατικά και εταιρικά ομόλογα. Ο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει ένα πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» αξίας 550 δισ. ευρώ.
Γιατί δεν ξεσηκώνεται θύελλα εναντίον του Ντράγκι, που πάει να «κόψει» ηλεκτρονικό χρήμα σε τέτοιες ποσότητες; Πού είναι τώρα όλοι αυτοί οι οικονομολογούντες, που υπεροπτικά λοιδόρησαν τη Μακρή που ήθελε να «ξεφτιλίσει» το χρήμα κόβοντας νέο; Γιατί δεν ξιφουλκούν εναντίον του Ντράγκι; Γιατί αυτό που πάει να κάνει η ΕΚΤ δεν είναι ξεφτίλισμα του χρήματος;
Ειδικά τώρα, όταν γνωρίζουμε από την εμπειρία των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας ότι στην πράξη η «ποσοτική χαλάρωση» δεν είναι παρά η αυθαίρετη «κοπή» νέου χρήματος με σκοπό να εξασφαλιστούν τα αυξανόμενα κέρδη των τραπεζών και των επενδυτών κεφαλαίου, που κερδοσκοπούν με κρατικούς και εταιρικούς τίτλους χρέους, με την οικονομία και κυρίως την εργασία να βυθίζεται όλο και περισσότερο σε ύφεση.
Πού είναι λοιπόν όλοι αυτοί που λιθοβόλησαν τη Μακρή; Βέβαια, αυτό που δήλωσε η Μακρή ήταν λάθος όχι γιατί δεν το επιτρέπει ο Ντράγκι, αλλά γιατί ο μηχανισμός ELA δεν κόβει χρήμα, αλλά δανείζει χρήμα – και μάλιστα ακριβά – στις τράπεζες που προσφεύγουν σ’ αυτόν.

Πολιτική και οικονομία
Μοιάζει ακατανόητη η επιμονή πολιτικών, κατά κύριο λόγο παραγόντων της Ευρώπης, στην αποπληρωμή ενός χρέους (του ελληνικού), το οποίο κανείς οικονομολόγος στον κόσμο δεν το θεωρεί βιώσιμο.
Αυτή η επιμονή προφανώς οικοδομείται μάλλον σε πολιτικές παρά οικονομικές σκοπιμότητες, καθώς, όπως είπαμε, κανείς δεν μπορεί να υποδείξει ένα αξιόπιστο οικονομικό μοντέλο αποπληρωμής του. Γιατί λοιπόν αυτή η επιμονή όλων αυτών των… σπουδαίων Ευρωπαίων πολιτικών σε κάτι ανέφικτο;
Η αμερικανική βίβλος των αγορών, η εφημερίδα «Wall Street Journal», υπαινίχθηκε την απάντηση σε ρεπορτάζ με τίτλο «Οι υπό συνταξιοδότηση πολιτικοί τροχοπέδη για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους».
Το δημοσίευμα αξίζει να υπογραμμιστεί ότι φιλοξενεί απόψεις του Βρετανού οικονομολόγου Φιλίπ Ρεγκρέν, ο οποίος από το Φεβρουάριο του 2011 έως το Φεβρουάριο του 2014 διετέλεσε επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του πρώην προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ο Λεγκρέν υποστηρίζει πως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν είναι διατεθειμένες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, αλλά απλά μεταθέτουν τη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων, έως ότου οι επικεφαλής των φορέων χάραξης πολιτικής που εμπλέκονται σήμερα στην υπόθεση συνταξιοδοτηθούν και απεμπλακούν από το ζήτημα.
Γιατί άραγε; Η απάντηση είναι απλούστατη αν θυμηθεί ότι οι εν λόγω επιφανείς Ευρωπαίοι πολιτικοί, με την απόλυτη συμφωνία των εγχώριων κυρίων, μετέφεραν το ελληνικό χρέος από τον ιδιωτικό τομέα στον επίσημο. Με πιο απλά λόγια: οι σπουδαίοι αυτοί Ευρωπαίοι κύριοι μετέφεραν τα ελληνικά χρέη προς τον ιδιωτικό τομέα στις πλάτες των λαών τους και οι εγχώριες κυβερνήσεις επέτρεψαν να πληρωθούν οι ιδιώτες πιστωτές, αναλαμβάνοντας η Ελλάδα νέα χρέη (δάνεια) από τους εταίρους.
Συνοψίζοντας: Το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο (συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών πολιτικών) έχει πολλά να κρύψει σχετικά με το γνώμονα των αποφάσεών του σχετικά με το ελληνικό χρέος, καθώς δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εν λόγω πολιτικοί παράγοντες είναι εκλεγμένοι από λαούς για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους και δεν είναι υπάλληλοι χρηματαγορών, τις οποίες φρόντισαν να εξυπηρετήσουν. Εκτός κι αν είναι…
Αυτά φυσικά στην ελληνική προεκλογική διαμάχη δεν ακούστηκαν και ούτε θα προλάβουμε να τα ακούσουμε, αλλά τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Σαμαράς ας ανατρέξουν στον Καβάφη που, διακρίνοντας τη διαφορά ενός ηγέτη από έναν πολιτικό αρχηγό, αναφέρει:
«Κασσάνδρα: ένα όνομα για τη βαρηκοΐα της ηγεσίας. Την κρίσιμη διαφορά ανάμεσα σ’ ένα συνήθη πολιτικό αρχηγό κι έναν ηγέτη, ιδρυτή μιας νέας κατάστασης, την κάνει η αίσθησή του για τη «μυστική βουή του επερχόμενου» (Καβάφης)».

Οι νταλίκες με τα ευρώ…

Το χρέος, ο δανεισμός, η ρευστότητα με τις πτήσεις του ευρώ και οι συστάσεις και προβλέψεις του ΔΝΤ για την οικονομία
Σε αυτά τα 5 χρόνια λοιπόν, με δύο μνημόνια και αντίστοιχες δανειακές συμβάσεις, σχηματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι νταλίκες και αεροπλάνα (ιδίως την περίοδο μεταξύ των διπλών εκλογών του 2012 για λόγους ρευστότητας) ξεφόρτωναν τα ευρώ σε δισεκατομμύρια, σε μία υπόθεση βέβαια που αποδείχτηκε σπιράλ εξάρτησης-ύφεσης και λιτότητας για την Ελλάδα, στο όνομα της «σωτηρίας» από την ουσιαστική και στην τυπική χρεωκοπία μας.
Τα διμερή δάνεια που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου (Greek loan facility-GLF) προήλθαν από 14 χώρες της ζώνης του ευρώ. Συνολικά εκταμιεύθηκαν 52,9 δισ. ευρώ, από τα 80 δισ. ευρώ που προέβλεπε η αρχική σύμβαση. Τα δάνεια του EFSF με το ονομαζόμενο «δεύτερο μνημόνιο» ανήλθαν σε 141 δισ. 800 εκατομμύρια ευρώ και προήλθαν από 15 χώρες της ζώνης του ευρώ. Αν τα υπολογίζαμε σε ρευστό μόνο και όχι λογιστικές εγγραφές, προφανώς και οι νταλίκες θα συνιστούσαν για τη μεταφορά ενός τέτοιου όγκου χρημάτων (πρωτοφανούς στα σύγχρονα οικονομικά χρονικά) ένα εντυπωσιακό θέαμα για το τηλεοπτικό κοινό.

«Φάντασμα» αποπληθωρισμού
Το ΔΝΤ στις νέες προβλέψεις του για την οικονομία μειώνει τον πήχη της ανάπτυξης και χτυπά και το καμπανάκι για ενδεχόμενο «επίμονου» αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη, στοιχειοθετώντας έναν διπλό κίνδυνο για την Ελλάδα και ειδικά για το χρέος. Ο λόγος για τον κίνδυνο που έρχεται άμεσα από την Ευρώπη, η οποία «φλερτάρει» με την ύφεση προκαλώντας πιέσεις και στην ελληνική ανάκαμψη, αλλά και έμμεσα από τον αποπληθωρισμό που και αυτός «ροκανίζει» το ΑΕΠ διογκώνοντας έτσι το δείκτη-παρονομαστή μέτρησης του χρέους:
- Η κατά 0,2-0,3% μείωση των αναπτυξιακών προσδοκιών στην ευρωζώνη φέτος και το 2016 (μόλις στο 0,5% – και στο 0,3% αντίστοιχα) ασκεί πιέσεις και στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, η οποία βασίζει πολλά στο στόχο για ανάκαμψη κατά 2,9% φέτος. Εκτιμήσεις για την Ελλάδα όπως και για τις μικρές οικονομίες δεν υπάρχουν, αλλά οι προοπτικές του ΔΝΤ δείχνουν ότι μετά το πλήγμα του εκλογικού κύκλου ένα ακόμη εξωγενές «βάρος» προστίθεται.
- Με την Ελλάδα να έχει ήδη διανύσει, από το 2013, δύο έτη αποπληθωρισμού και το πρόβλημα τους τελευταίους μήνες να επιταχύνεται, λόγω των διεθνών τιμών πετρελαίου (σημ. -2,6% το Δεκέμβριο), το ΔΝΤ προβλέπει ένταση του φαινομένου στην ευρωζώνη. Συστήνει μάλιστα χαλαρή νομισματική πολιτική για να μπορέσει να «ξεφύγει» από τον κίδυνο, μία «χαλάρωση» στην οποία όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα μετέχει η Ελλάδα.

Σύσταση για «χαλάρωση»
Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός μειώθηκε περαιτέρω, και δυσμενείς εξελίξεις, εγχώριες ή εξωτερικές, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επίμονα χαμηλό πληθωρισμό ή σε αποπληθωρισμό και η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμένει χαλαρή ως απάντηση. Εξηγεί ότι, ενώ στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες η αύξηση της ζήτησης από τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου είναι ευπρόσδεκτη, αναμένεται μείωση του πληθωρισμού «αυξάνοντας τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού».
Επισημαίνει πως «η νομισματική πολιτική πρέπει και το επόμενο διάστημα να παραμείνει χαλαρή» συστήνοντας πολιτική χαμηλών πραγματικών επιτοκίων αλλά και «άλλα μέσα αν τα επιτόκια δεν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω». Επίσης, «σε ορισμένες οικονομίες υπάρχει ισχυρό επιχείρημα για την αύξηση των επενδύσεων σε υποδομές».
Η «σύσταση» του ΔΝΤ φωτογραφίζει ως αποδέκτη την ΕΚΤ που ετοιμάζεται να λάβει αποφάσεις αύριο Πέμπτη περί ποσοτικής «χαλάρωσης», με την Ελλάδα να κινδυνεύει να παραμείνει «εκτός» του κάδρου. Φωτογραφίζει και τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της προσεχούς Τρίτης, όπου θα συζητηθεί το σχέδιο επενδύσεων αλλά και οι συστάσεις περί «εξαιρέσεων» από τους δημοσιονομικούς κανόνες για αύξηση επενδυτικών δαπανών, πολύ περιορισμένης όμως έκτασης.
Το ΔΝΤ στις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου έβλεπε φέτος στην Ελλάδα επιστροφή σε πληθωρισμό 0,3%, κάτι που πλέον μπορεί να αναθεωρηθεί (στις προβλέψεις της άνοιξης όπου θα υπάρχει αριθμητική εκτίμηση). Στην ευρωζώνη προέβλεπε 1% άνοδο τιμών, η οποία σύμφωνα με την ενδιάμεση αυτή έκθεση αναθεωρείται.

Το χρονικό της κρίσης

Τα φορτηγά και οι πτήσεις με τα ευρώ
Από το καλοκαίρι του 2010 μέχρι και το καλοκαίρι του 2012, όπου πάνω από την Ελλάδα πλανιόταν το φάντασμα της χρεωκοπίας, διαδραματίζονταν απίστευτες σκηνές με μεταφορές τεράστιων ποσών προκειμένου η χώρα μας να σωθεί. Όπως περιγράφεται στο βιβλίο της Τράπεζας της Ελλάδας σε βιβλίο της με τίτλο «Το χρονικό της μεγάλης κρίσης», υπήρξαν 3 περιπτώσεις που κυριολεκτικά τα ΑΤΜ και τα αποθέματα των τραπεζών είχαν στερέψει, καθώς οι Έλληνες, φοβούμενοι μια χρεωκοπία είχαν αποσύρει τις καταθέσεις τους.
(Κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε το γραφικό)
Τότε με παρέμβαση της ΤτΕ έφτασαν στη χώρα εκατομμύρια χαρτονομίσματα των 100 και των 50 ευρώ, τα οποία μοιράστηκαν στις τράπεζες για να μη στεγνώσουν από ρευστό και ξεσπάσει πανικός. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο πριν τις εκλογές του 2012, στις 14 και 15 Ιουνίου έφυγαν από το Νομισματοκοπείο 76 και 71 φορτηγά γεμάτα χαρτονομίσματα προς τις τράπεζες. Υπό φυσιολογικές συνθήκες από το νομισματοκοπείο θα έφευγαν μόλις 20 φορτηγά. Ωστόσο, η κατάσταση με τις αναλήψεις είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο, αφού στις 15 Ιουνίου, την τελευταία εργάσιμη πριν από τις εκλογές, είχαν κάνει φτερά από τις τράπεζες 3,5 δισ. ευρώ.
Η επιτακτική ανάγκη για ζεστό χρήμα καλύφθηκε με ενέσεις ρευστότητας από το εξωτερικό. Υπό άκρα μυστικότητα, αεροπλάνα τύπου C-130 έφτασαν τρεις φορές στην Ελευσίνα φορτωμένα με χρηματοδέματα των 50 και των 100 ευρώ. Όπως αναφέρεται στο βιβλίο της Τράπεζας της Ελλάδος, η πρώτη πτήση έγινε στις 10 Ιουνίου 2010, καθώς η ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης και το μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 7ης Ιουνίου είχαν στεγνώσει τις τράπεζες από μετρητά. Τότε η ΤτΕ σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας παρέλαβε 15 εκατ. χαρτονομίσματα των 100 ευρώ, τροφοδοτώντας γκισέ και ΑΤΜ με 1,5 δισ. ευρώ.
Τα χρηματοδέματα, το καθένα από τα οποία είχε 1.000 χαρτονομίσματα των 100 ευρώ, έφτασαν στο αεροδρόμιο και από εκεί στο Νομισματοκοπείο. Η επόμενη αποστολή ύψος 1,84 δισ. ευρώ και πάλι σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ έγινε το Νοέμβριο του 2012. Στις 24 Νοεμβρίου 2012 έγινε η τρίτη ένεση ρευστότητας.
Είχαν προηγηθεί η αποχώρηση της τρόικας το Σεπτέμβριο, η επεισοδιακή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και κυρίως η ανακοίνωση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, γεγονότα που οδήγησαν σε φυγή καταθέσεων άνω των 8 δισ. ευρώ σε λίγες εβδομάδες. Για να καλυφθούν οι ανάγκες σε μετρητά ήρθαν 1,84 δισ. ευρώ πάλι σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ.
(Κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε το γραφικό)

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More