28 Μαΐ 2011

Πιθανή αύξηση ΦΠΑ στην εστίαση δημιουργεί προβλήματα στον τουρισμό

Πιθανή αύξηση ΦΠΑ στην εστίαση δημιουργεί προβλήματα στον τουρισμό


Την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση εκφράζουν οι φορείς του τουρισμού, τονίζοντας τις συνέπειες που θα επιφέρει η μεταφορά στον ανώτατο συντελεστή 23%, στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

«Πλήγμα» στον τουρισμό χαρακτηρίζει την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), «κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου» για τη μεγάλη επιβάρυνση που θα επιφέρει στο τουριστικό πακέτο. Η εστίαση συνιστά σημαντικό μέρος της δαπάνης του τουρίστα», τονίζει το ΞΕΕ και παίζει καθοριστικό ρόλο στο συνολικό κόστος των διακοπών, διαμορφώνοντας την τελική εικόνα που έχει ο τουρίστας για το αν είναι φθηνός ή ακριβός ένας προορισμός. Την ίδια ώρα προσθέτει ότι αν ληφθεί υπόψη ότι οι τουρίστες διαμαρτύρονται ήδη για την ακρίβεια του καφέ και του φαγητού στη χώρα, «είναι βέβαιο ότι επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση θα πλήξει καίρια τον τουρισμό».

«Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε καν για σκέψη αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), υποστηρίζοντας ότι τυχόν εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, «θα επιτείνει τη μείωση της κατανάλωσης και θα επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών (ξενοδοχειακών) επιχειρήσεων», χωρίς να διασφαλίζει την αύξηση των κρατικών εσόδων. Παράλληλα η Ομοσπονδία τονίζει ότι η όποια ωφέλεια εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών ότι μπορεί να προκύψει από την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, «θα εξανεμιστεί από τον κίνδυνο απώλειας της μίας μονάδας που, εκτιμάται ότι ο τουρισμός μπορεί να προσφέρει φέτος στο ΑΕΠ της χώρας».

Στον αντίποδα η ΠΟΞ επισημαίνει ότι η οριζόντια μείωση κατά μια μονάδα του βασικού συντελεστή ΦΠΑ, θα έδινε μήνυμα αισιοδοξίας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, θα σηματοδοτούσε την απαρχή λήψης αποφάσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα, θα βοηθούσε στην αύξηση της κατανάλωσης και θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Όπως εξηγεί, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του εξαγώγιμου μέρους του ελληνικού τουρισμού (περίπου 80% του συνόλου), οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη μείωση του ΦΠΑ που αφορά τη διαμονή στα τουριστικά καταλύματα, με αποτέλεσμα, το πρώτο τετράμηνο του έτους, οι αφίξεις αλλοδαπών από τα κυριότερα αεροδρόμια να σημειώσουν αύξηση 4,2% (στοιχεία ΥΠΑ - επεξεργασία Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων - ΣΕΤΕ), σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Αντίστοιχα, οι εκτιμήσεις για το συνολικό αποτέλεσμα της φετινής χρονιάς με βάση τον αριθμό των κρατήσεων μέχρι σήμερα, προβλέπουν άνοδο έως και 10%, ωστόσο ενδεχόμενη μετάταξη των υπηρεσιών εστίασης (πιθανόν και άλλων τουριστικών υπηρεσιών) στον ανώτερο συντελεστή 23%, υπογραμμίζεται ότι όχι μόνο θα ανέκοπτε την ανοδική κίνηση, αλλά θα οδηγούσε και σε αναστροφή της τάσης μεσομακροπρόθεσμα, «υπονομεύοντας έτσι και τη μακροχρόνια δυναμική του τουρισμού», με συνέπειες στα έσοδα αλλά και στην απασχόληση στον ξενοδοχειακό κλάδο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More