Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

20 Νοε 2015

ΗΠΑ: Περισσότεροι από 500.000 οι άστεγοι στην «πλουσιότερη» χώρα του πλανήτη

Σχόλιο: Το μοντελάκι που θέλουν να φέρουν και εδώ είναι φορεμένο καταρχήν στην.. "πλουσιότερη" χώρα στο κόσμο. Πρότυπο μας ο Θείος Σαμ. Ξεκίνησαν εκεί, συνέχισαν στην Ισπανία, έρχεται και εδώ. Ο νόμος πέρασε, πάνω από το 80% των υπερχρεωμένων ακινήτων θα περάσουν στο έλεος των Κεφαλαίων Γύπες ενώ τα λαμόγια λένε ότι ο εκτιμητής της αξίας θα είναι από την Τράπεζα της Ελλάδας του Στουρνάρα!!!, χιλιάδες συμπολίτες μας θα μείνουν άστεγοι, η ιδιωτική περιουσία κατακλέβεται. Η κλοπή του αιώνα. Το έγκλημα του αιώνα, στη Πατρίδα του Ξένιου Δία. Όποιος στρουμφοκαμηλίζει μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση, θα του ρθει κατακέφαλα αργά ή γρήγορα. 


Πάνω από 500.000 άτομα - ένα τέταρτο από αυτούς είναι παιδιά - ήταν άστεγοι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής φέτος, εν μέσω περιορισμένης πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή στέγη, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες.

Η έρευνα του υπουργείου Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης (HUD) είπε ότι ο αριθμός είχε μειωθεί ελάχιστα από το επίπεδο του 2014. Πολλές πόλεις στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης, μισθούς που έχουν παγώσει ή μειώνονται συνέχεια στις χαμηλότερες οικονομικές τάξεις και περιορισμούς στον προϋπολογισμό προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας. ...


Οι πόλεις Λος Άντζελες, Σιάτλ και Πόρτλαντ καθώς και οι πολιτείες Όρεγκον και Χαβάη, έχουν ενεργοποιήσει προγράμματα άμεσης ανάγκης λόγω της έλλειψης στέγης, ενώ χθες ο δήμαρχος της Σιάτλ επισκέφθηκε έναν καινούργιο καταυλισμό για τους άστεγους της πόλης του.

"Παρά τους υπολογισμούς σε εθνικό επίπεδο, η Νέα Υόρκη [από μόνη της] φτάνει σχεδόν σε επίπεδο ρεκόρ για αστέγους," είπε η Ζιζέλ Ρουτιέρ, εκπρόσωπος για την οργάνωση Συνασπισμός για τους Αστέγους.

Σύμφωνα με τα πιό πρόσφατα στοιχεία του HUD, γύρω στα 565.000 άτομα ζούσαν στους δρόμους σε αυτοκίνητα, καταλύματα για αστέγους, ή σε χρηματοδοτούμενα προσωρινά καταλύματα, σε μια έρευνα που σε έγινε μέσα σε μια νύχτασε εθνικό επίπεδο. Σχεδόν ένα τέταρτο από τα άτομα αυτά ήταν 18 χρονών ή μικρότερα.

Ο αριθμός των αστέγων στην μονοήμερη έρευνα είναι κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερος φέτος από την περσινή μέτρηση και 11% χαμηλότερος από το 2007, είπε το υπουργείο.

Οι πραγματικοί αριθμοί όμως είναι μάλλον ψηλότεροι από την εικόνα που δίνει το υπουργείο, γιατί πολλά άτομα που μένουν στο δρόμο δεν μίλησαν σε όσους έκαναν την έρευνα, καθώς κοιμόντουσαν σε κάποιου φιλικού προσώπου τον καναπέ ή σε υπόγειο συγγενή τους.

Σε άλλη έρευνα, το υπουργείο είπε αυτό το μήνα ότι περίπου 1,49 εκατομμύρια άτομα χρησιμοποίησαν τα καταλύματα αστέγων το 2014, 4,6% περισσότερα άτομα από το 2013, είπε η εκπρόσωπος Χέδερ Φλούιτ.

Παρόλο που οι αριθμοί των αστέγων έχουν πέσει σε εθνικό επίπεδο, σε 17 πολιτείες έχουν ανέβει - μεταξύ των η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια, στις οποίες τα ποσοστά ανέβηκαν σχεδόν κατά 10% και 1,6%, αντίστοιχα, από πέρσι. Τριαντατρείς πολιτείες και η περιοχή της πρωτεύουσας των ΗΠΑ (District of Columbia) κατέγραψαν πτώση των αριθμών, με το μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης στη Φλόριντα, το Τέξας, την Τζόρτζια, το Μίσιγκαν και το Νιού Τζέρσει.

"Έχουμε έλλειψη 7 εκατομμυρίων οικονομικά προσιτών διαμερισμάτων για άτομα με χαμηλά εισοδήματα - αυτό είναι τεράστιο κενό," είπε η Ναν Ρόμαν, πρόεδρος του Εθνικού Συνασπισμού για το Τέλος της 'Ελλειψης Στέγης, στην Ουάσινγκτον.

ΠΗΓΗ: topontiki

Ξανακερδίζει η πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ

Αύξηση των πωλήσεων όπλων στη Μέση Ανατολή και την Ασία

U.S. SOLDIERS ATTEND MILITARY PARADE CELEBRATING ESTONIA'S INDEPENDENCE DAY NEAR BORDER CROSSING WITH RUSSIA IN NARVA
Μετάφραση-επιμέλεια: Αλέξανδρος Στεργιόπουλος 
Οι ριπές των όπλων παράγουν άμεσο ηχητικό αποτέλεσμα σε διαφορετικούς τόπους. Στο πεδίο της μάχης και στα ταμεία των πολεμικών βιομηχανιών. Αν είσαι ιμπεριαλιστική, καπιταλιστική χώρα, όπως οι ΗΠΑ, ένας πόλεμος είναι απαραίτητος για την οικονομία σου. Οι ταραχές σε Συρία, Αφγανιστάν κι αλλού ανεβάζουν τον δείκτη πωλήσεων και αναπληρώνεται η ζημιά των τελευταίων χρόνων. Διαφωτιστικό το άρθρο του Christofer Harress στους “International Business Times”
Ο φόβος φέρνει χρήμα
Οι πωλήσεις αμυντικού υλικού στις ΗΠΑ μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια για δυο λόγους: Απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων από Ιράκ, Αφγανιστάν και αναγκαστική δέσμευση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις και εντάσεις στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Ασία διατηρούν την εισροή δολαρίων στους προμηθευτές στρατιωτικού υλικού.
Ο φόβος για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η άνοδος του ISIS έχουν “αναγκάσει” κράτη της Μέσης Ανατολής να αγοράζουν όπλα από τις ΗΠΑ. Αντίστοιχα, η πυρηνική ικανότητα και η πολεμόχαρη ρητορική της Βόρειας Κορέας οδήγησε τη Νότια να ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια σε αμυντικό εξοπλισμό, ενώ η στάση του Πεκίνου στις θάλασσες της Νότιας και Ανατολικής Κίνας έχουν προκαλέσει ανησυχία σε Ιαπωνία και άλλα γειτονικά κράτη. Παράλληλα, η επανεμφάνιση της Ρωσίας στο στρατιωτικό πεδίο έχει εξωθήσει πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων στην Ευρώπη να παρευρίσκονται σε στρατιωτικές εκθέσεις των Αμερικανών για να “ψωνίσουν” από πυραύλους Πάτριοτ μέχρι μαχητικά F-35 δαπανώντας αρκετά χρήματα βοηθώντας τις εταιρίες όπλων των ΗΠΑ να καλύψουν ζημιές τριών χρόνων.
O Ντακότα Γουντ, ερευνητής αμυντικών προγραμμάτων για το ίδρυμα “Heritage”, συντηρητικό think tank της Ουάσιγκτον, δηλώνει ότι “υπάρχει αυξημένη ανησυχία στις χώρες του NATO για τις δραστηριότητες της Ρωσίας σε Λευκορωσία, Ουκρανία και σε όλη την Ευρώπη. Οι απειλές για τοποθέτηση πυρηνικών στο Καλίνγκραντ [το δυτικότερο έδαφος της] έχουν τρομάξει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Εξαιτίας αυτού, οι κυβερνήσεις προχωρούν σε αναθεώρηση των αμυντικών τους δυνατοτήτων”.
Αυξάνονται οι παραγγελίες
Η προμήθεια πυραύλων ήταν ψηλά στη λίστα ορισμένων χωρών της Μέσης Ανατολής, αφού έβλεπαν την αύξηση του οπλοστασίου του Ιράν σε προχωρημένους βαλλιστικούς πυραύλους. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξόδεψαν 5.6 και 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγορά πυραύλων Πάτριοτ. Το Ισραήλ ξόδεψε σχεδόν δύο δισεκατομμύρια δολάρια σε σύστημα της Boeing που μετατρέπει τις απλές βόμβες σε κατευθυνόμενες.
Η ανόρθωση των εσόδων της πολεμικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, μετά από τρία χρόνια απωλειών, οφείλεται και σε πωλήσεις πυραυλικών συστημάτων Πάτριοτ σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η  Νότια Κορέα, η Πολωνία… Κερδισμένη η εταιρία Raytheon με πωλήσεις ύψους πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων. H Lockheed Martin βρήκε αγοραστές, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, για το αντιπυραυλικό της σύστημα, αφού είχε κλείσει συμφωνία ύψους 1.9 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επιπλέον, Εσθονία, Νορβηγία –μαζί με την Πολωνία και σχεδόν κάθε ευρωπαϊκή χώρα προσπαθούν να αμυνθούν απέναντι στην ανανεωμένη επιθετικότητα της Ρωσίας, τα μαχητικά και τα πλοία της οποίας συχνά εισέρχονται στο εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της Δυτικής Ευρώπης-έχουν συμβάλει στην ανάκαμψη της Raytheon.
Με αυτόν τον ρυθμό, οι διεθνείς στρατιωτικές παραγγελίες για το 2015 μάλλον θα ξεπεράσουν τα νούμερα του 2014 (34.2) κατά δέκα δισεκατομμύρια δολάρια! Παράλληλα, οι περιφερειακές πιέσεις από Κίνα και Βόρεια Κορέα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα, δημιουργούν ισχυρό απόθεμα αμερικανικών όπλων.
weaopons1
Το Πεκίνο τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να ασκήσει μεγαλύτερο έλεγχο στα χωρικά ύδατα νότια της Κίνας. Εκεί, εγείρει θέμα κυριαρχίας σε στρατηγικές θαλάσσιες οδούς, τόπους αλιείας και ενεργειακά αποθέματα. Καθώς η Κίνα εργαζόταν με σκοπό να επεκτείνει την περιφερειακή εμβέλεια της, το Τόκιο ανέφερε ότι θα αγοράσει δεκάδες μαχητικά τύπου F-35 σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.
Αντίστοιχα, η Σεούλ κοιτούσε πώς θα ενισχύσει το στρατιωτικό της υλικό αναβαθμίζοντας τον στόλο των KF 16 μαχητικών (2.5 δισεκατομμύρια δολάρια), ξοδεύοντας 1.4 εκατομμύρια δολάρια για το σύστημα μάχης “Aegis” και 7 δισ. Για 40 F-35 καθώς οι γείτονες, Βόρεια Κορέα, συνέχιζαν να επιδεικνύουν απειλητική συμπεριφορά προχωρώντας, μεταξύ άλλων, σε τεστ εκτόξευσης πυραύλων και πυρηνική δοκιμή.
Το Ιράκ, το οποίο πολεμά το ISIS στα βόρεια της χώρας του, υπέγραψε συμφωνίες με την General Dynamics για την αγορά αρμάτων μάχης “Abram” και ελικοπτέρων “Απάτσι” αξίας 7.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, η Σαουδική Αραβία προχώρησε σε παραγγελία, κόστους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, διάφορων πυρομαχικών.
“Τέτοιες αποφάσεις δουλεύονται χρόνια”
Οι κινήσεις αυτές μπορεί να φαίνονται σπασμωδικές στον απλό παρατηρητή, όμως δεν είναι. Ο Στιβ Ζάλογκα, αναλυτής στο Teal Group, think tank στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας-αεροναυπηγικής, υποστηρίζει ότι ήταν προσχεδιασμένες. “Μερικές φορές φαίνεται ότι οι πωλήσεις όπλων συνδέονται με συγκεκριμένες πολιτικές εξελίξεις ή κρίσεις, αλλά στην πραγματικότητα τέτοιες αποφάσεις δουλεύονται για χρόνια”.
Μολαταύτα, παρά τις ενθαρρυντικές κινήσεις, η πλεοψηφία των στρατιωτικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ κατέγραψαν απώλειες το 2014. Αυτό όμως, έχει να κάνει περισσότερο με τη μείωση του αμυντικού προϋπολογισμού μια και έχουν προχωρήσει σε αποκλιμάκωση σε Ιράκ, Αφγανιστάν, κίνηση που αντανακλά τη δέσμευση για περικοπή των ομοσπονδιακών προϋπολογισμών.
weaponsales3
Από τις δέκα μεγαλύτερες εταρίες κατασκευής-πώλησης οπλικών συστημάτων, μόνο η United Technologies παρουσίασε υψηλότερα έσοδα το 2014 με 13.02 δισεκατομμύρια δολάρια,αύξηση 9.5% από το 2013. Την ίδια περίοδο, Lockheed Martin, ο μεγαλύτερος ανάδοχος συμβολαίων άμυνας, είδε τα έσοδα του να υποχωρούν κατά 366 εκατομμύρια δολάρια ή 0.1% σε σχέση με το 2013. [...]
Η μείωση στην αμυντική δαπάνη των ΗΠΑ ώθησε άλλες χώρες να αυξήσουν τη δική τους, ειδικά στο ΝΑΤΟ, όπου ο ηγετικός ρόλος των Αμερικάνων έχει μειωθεί. Ο Γουντ, η έρευνα του οποίου επικεντρώνει σε προγράμματα, δυνατότητες, επιχειρησιακές έννοιες και στρατηγικές του υπουργείου Άμυνας, αναφέρει ότι οι μεγάλες περιφερειακές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη και η ένταση στη νοτιοανατολική Ασία, συνέβαλε στις αμυντικές αγορές. Και συνεχίζει λέγοντας πως “υπάρχει σοβαρή ανησυχία από κράτη που θα τα οδηγήσει σε αναθεώρηση του χαρτοφυλακίου στρατιωτικών δυνατοτήτων με προοπτική να το επεκτείνουν ή να το εκσυγχρονίσουν ως αντιστάθμισμα σε ένα αβέβαιο και ανησυχητικό μέλλον”.
Πηγή: ibtimes.com

H Ελλάδα φυλακή για πρόσφυγες

filaki
Μια γεύση των δυσμενών επιπτώσεων που μπορεί να έχει στην Ελλάδα το «μεγάλο παιχνίδι» με τις δρομολογημένες διευθετήσεις στη Συρία – ένα παιχνίδι στο οποίο συμμετέχει εκ των πραγμάτων ενεργά η Τουρκία – πήρε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη γειτονική χώρα. 
 
Μία παράμετρος αυτής της τεράστιας και σε παγκόσμιο επίπεδο πολιτικής – διπλωματικής και στρατιωτικής αναμέτρησης έχει σχέση με το πρόβλημα της διογκούμενης μεταναστευτικής – προσφυγικής ροής, η οποία αφορά (με πιεστικό τρόπο) και την Ελλάδα, ειδικά μετά το βάρβαρο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι και τα άμεσα αποτελέσματα που αυτό πυροδότησε. Δηλαδή:
 
♦ Την απόφαση της Γαλλίας να κλιμακώσει τον πόλεμο που έχει ήδη εξαπολύσει κατά του Ισλαμικού Κράτους.
♦  Την απόφαση του συνόλου σχεδόν των χωρών της Ε.Ε. να περιορίσουν την πολιτική ασύλου και την είσοδο προσφύγων.
 
Όπως είναι προφανές, αυτές οι αποφάσεις (κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία και απαγόρευση εισόδου των προσφύγων που αυτός ο πόλεμος δημιουργεί σε ασφαλές ευρωπαϊκό έδαφος) πολλαπλασιάζουν την ήδη ασφυκτική πίεση που δέχεται η χώρα μας ως βασική πύλη εισόδου μεταναστών από τη φλεγόμενη περιοχή και δημιουργούν τον κίνδυνο μετατροπής της σε «αποθήκη» ενός τεράστιου αριθμού ανθρώπων που δεν θα μπορούν να μετακινηθούν ούτε προς τον ευρωπαϊκό Βορρά ούτε να επιστρέψουν από εκεί απ’ όπου ήρθαν στην Ελλάδα.
 
Η ελληνική κυβέρνηση και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι «εταίροι» γνωρίζουν πολύ καλά ότι το κλειδί στον έλεγχο της μεταναστευτικής ροής βρίσκεται στην Τουρκία, όπου – με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς – βρίσκονται εκτοπισμένοι περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι από τα πεδία των μαχών στη Συρία. 
 
Κάτι που επίσης γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι (και η ελληνική κυβέρνηση) είναι ότι στην Άγκυρα εδώ και χρόνια έχει στηθεί μια ολόκληρη επιχείρηση με τζίρους εκατομμυρίων και αποκλειστικό αντικείμενο τη λαθραία διακίνηση προσφύγων και μεταναστών, όχι μόνο από τη Συρία, αλλά από όποιο σημείο της Αφρικής και της Ασίας οι άνθρωποι έχουν λόγους να αφήσουν τον τόπο τους για να διεκδικήσουν μια ασφαλέστερη και καλύτερη ζωή στην «πλούσια» Ευρώπη. 
 
Η τουρκική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες αξιοποιεί αυτόν τον μηχανισμό παράνομης μεταφοράς ανθρώπων με στόχο να παζαρέψει μείζονα για τα συμφέροντά της ζητήματα με τους Ευρωπαίους. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με πληροφορίες που διαβίβασε και στη Γερμανία η ελληνική κυβέρνηση, πως τις ημέρες που η καγκελάριος Μέρκελ επισκέφθηκε την Άγκυρα η Τουρκία έκανε επίδειξη του ελέγχου που έχει στη ροή των προσφύγων «αποστέλλοντας» στις ακτές των ελληνικών νησιών περί τους 30.000 πρόσφυγες!
 
Τι ζητάει η Τουρκία
Αυτά που άκουσαν η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ως απάντηση στο λογικό αίτημά τους να γίνεται η καταγραφή των προσφύγων σε τουρκικό έδαφος είναι όσα η Τουρκία επαναλαμβάνει στους Ευρωπαίους συνομιλητές της. Η τουρκική κυβέρνηση έχει εντάξει το μεταναστευτικό πρόβλημα στο μεγάλο παιχνίδι που επιχειρεί να παίξει στη Συρία διεκδικώντας από τους Ευρωπαίους, που αντιμετωπίζουν τελικά τη μεταναστευτική πίεση, τρεις κατηγορίες ανταλλαγμάτων:
 
♦ Οικονομικά. Ήδη έχει αποφασιστεί από την Ε.Ε. η καταβολή 3 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υποδομών εγκατάστασης των προσφύγων.
♦  Πολιτικά. Επανεκκίνηση των ενταξιακών συνομιλιών Ε.Ε. – Τουρκίας και συμμετοχή της Τουρκίας στις συνόδους ως παρατηρητής. Ήδη έχει συμφωνηθεί να ανοίξει το Κεφάλαιο 17 (περί οικονομικών και νομισματικών κανόνων), ενώ η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί και προωθεί τη συμμετοχή της Τουρκίας στις συνόδους της Ε.Ε., μόνο όμως για το ζήτημα του προσφυγικού προβλήματος.
♦  Γεωστρατηγικά. Είναι το σημαντικότερο τουρκικό αίτημα που περιγράφει και τον πυρήνα της τουρκικής πολιτικής στη Συρία – και αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ζώνης υπό την προστασία των τουρκικών όπλων εντός του συριακού εδάφους. Εκεί, σ’ αυτή τη ζώνη λέει η Άγκυρα ότι θα μπορούσε να συγκρατήσει το κύμα προσφύγων.
 
Ωστόσο αυτή η τουρκική απαίτηση σκοντάφτει στο μεγάλο παιχνίδι που παίζουν οι υπερδυνάμεις στη Συρία, καθώς η ζώνη εδάφους που διεκδικούν οι Τούρκοι μέλλει να αποτελέσει τον διάδρομο του μελλοντικού κουρδικού κράτους προς τη θάλασσα, τουλάχιστον σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ. Σε αυτό ακριβώς το σημείο (τους ευρύτερους σχεδιασμούς και διευθετήσεις στη Συρία) σκοντάφτουν και οι προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για συμβολή της Τουρκίας στον περιορισμό της μεταναστευτικής ροής.
 
Τα διμερή ζητήματα
Δεδομένης της περίπλοκης και εύφλεκτης γεωπολιτικής κατάστασης στον περίγυρο, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, στις επαφές τους το προηγούμενο διήμερο, συμφώνησαν σιωπηρά ότι δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για προώθηση διευθετήσεων στα μεταξύ τους ανοιχτά ζητήματα.
 
Ωστόσο και οι δύο πλευρές βρήκαν την ευκαιρία να επαναλάβουν επισήμως ή ατύπως τις γνωστές θέσεις τους. Ο Τσίπρας την Τρίτη, ημέρα άφιξής του, φρόντισε να δημοσιευθεί άρθρο του στη «Σαμπάχ», όπου μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για την ασφάλεια στο Αιγαίο και σημειώνει ότι αυτή δεν μπορεί να διασφαλιστεί «υπό την απειλή πολέμου ή με αυξημένες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου». Για το Κυπριακό υπογραμμίζει τη σημασία της «επίτευξης δίκαιης και διαρκούς λύσης, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ».
 
Από την άλλη πλευρά, λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία, στην επίσημη ιστοσελίδα της Τουρκικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού θεώρησε σκόπιμο να αναρτήσει πολυσέλιδο εμπεριστατωμένο κείμενο με τη «στρατηγική» του για την προάσπιση των τουρκικών συμφερόντων (και) στο Αιγαίο. Στην εν λόγω μελέτη – δόγμα του τουρκικού ναυτικού, μεταξύ άλλων, διακρίνει κανείς:
 
♦ Την αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών, καθώς, όπως λέει, εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα στο Αιγαίο από την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των δικαιωμάτων της Τουρκίας, παρά την εποικοδομητική στάση της.
♦ Τη δέσμευση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, του Αιγαίου και της Μεσογείου με ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές όπου υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
 
Στο εμπεριστατωμένο τουρκικό κείμενο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι επαναλαμβάνονται οι γνωστές τουρκικές θέσεις για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, κάποιες από τις οποίες μάλιστα αποτυπώνονται και σε χάρτες στους οποίους αμφισβητείται το δικαίωμα ελληνικών νησιών (π.χ. Καστελόριζο) σε ΑΟΖ. Κάτι που επίσης αξίζει να σημειωθεί είναι ότι σε αυτό το κείμενο πρώτη φορά κορυφαίος παράγοντας του τουρκικού κράτους – ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ – προβάλλει το επιχείρημα ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο οφείλονται στην εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης!
 
Μία από τα ίδια, λοιπόν, και εν αναμονή της εξέλιξης του μεγάλου παιχνιδιού – που αποκτά δραματικές διαστάσεις και περιεχόμενο – στη Συρία.
 
 

Πλειστηριασμοί: Ο πάτος δεν έχει πάτο!


    Από την ίδια αυτή θέση, πριν από λίγες μέρες, και με αφορμή την υπόθεση τωνπλειστηριασμών, είχαμε διατυπώσει την άποψη ότι με την συμφωνία στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση με την τρόικα, που αφήνει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά έρμαια στα νύχια των «κορακιών», ο κ.Τσίπρας στην πορεία του προς τον μνημονιακό του κατήφορο, «το τερμάτισε»(http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/353052,Pleisthriasmoi-O-kTsipras-to-termatise.html).
    Να, όμως, που για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι στην πολιτική, βασικό προσδιοριστικό της υποκρισίας, του ψεύδους και της δημαγωγίας είναι ότι ο πολιτικός πάτος δεν έχει πάτο. Εκεί που μοιάζει ότι η πολιτική απάτη έχει πιάσει πάτο, εκείνη βρίσκει τον τρόπο, «σκάβει» τον πάτο και ο κατήφορός της συνεχίζεται πιο κάτω κι από τον πάτο.
    Ας γίνουμε συγκεκριμένοι. Πάμε να δούμε τι έλεγε ο κ.Τσίπρας. Όχι «παλιά». Όχι πριν από ένα χρόνο. Ούτε καν πριν από τις εκλογές του Σεπτέμβρη. Πάμε να δούμε και να ακούσουμε τι έλεγε μόλις πριν από ένα μήνα. Μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη. Τι έλεγε μέσα στον Οκτώβρη για τα «κόκκινα δάνεια» και μάλισταστην δευτερολογία του κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας του κυβέρνησης.
    Παρακαλούμε δώστε προσοχή στο σημείο όπου ο κ.Τσίπρας, με το γνωστόθεατρινίστικο ύφος, εκεί που παριστάνει τον προστάτη των αδύναμων δανειοληπτών έναντι των «κορακιών» της αγοράς, κάνει ειδική αναφορά σε περιοχές όπως το Περιστέρι.
    Απολαύστε:
    Ντροπή, λοιπόν, κοινωνικός δαρβινισμός, πολιτικός αμοραλισμός να λες σε κάποιον που τον ξεζούμισες ότι δεν μπορεί να έχει σπίτι στην Κυψέλη και γι’ αυτό να τον στέλνεις να ζήσει στο Περιστέρι, στην Αγία Βαρβάρα ή σε τσαντίρι.
    Νεοφιλελευθερισμός και αγριότητα που απορρέει από τους νόμους της αγοράς να στερείς από τους ανθρώπους το κεραμίδι που έχουν ματώσει για να στεγάσουν το κεφάλι τους και να τους κάνεις και υποδείξεις να πάνε βρουν μια παράγκα για να ζουν στο Περιστέρι ή στη Σαλαμίνα.
    Ποιος τα έλεγε αυτά; Ο Τσίπρας. Πότε τα έλεγε; Την ημέρα που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Με αυτά πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο Τσίπρας, πριν μερικές βδομάδες.
    Ε, διαβάστε τώρα, τι δήλωσε ο κ.Τσακαλώτος, ο υπουργός που για λογαριασμό του Τσίπρα έκλεισε την συμφωνία με την τρόικα όσον αφορά στους πλειστηριασμούς, μιλώντας προχτές στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
    Αντιγράφουμε από το Real.gr (http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=463522&catID=1):
«Αυτός που με εισόδημα 1200 ευρώ, αγόρασε ένα οίκημα 180 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή για λόγους νεοπλουτισμού, ίσως είναι προτιμότερο να μένει στο Περιστέρι. Δεν μπορούμε να καλύψουμε και αυτόν (…)»
    Αυτά φέρεται να είπε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ.Τσακαλώτος. Ότι είναι «νεοπλουτισμός» να μένεις στην Αγία Παρασκευή και κατόπιν της συμφωνίας του με την τρόικα καλόν είναι να πας να μείνεις στο Περιστέρι…  
    Ειλικρινά, δεν έχουμε να πούμε τίποτα. Δεν έχουμε να σχολιάσουμε τίποτα.
    Περιοριζόμαστε στα εξής:
 Πρώτον, βάλτε και ξανακούστε τις «δεσμεύσεις» Τσίπρα. Ακούστε τι έλεγε για τους νεοφιλελεύθερους που παίρνουν τα σπίτια των οικονομικά γονατισμένων ανθρώπων και μετά τους στέλνουν στο Περιστέρι, στην Αγία Βαρβάρα κι από κει στο τσαντίρι.
    Αμέσως μετά ξαναδιαβάστε τον Τσακαλώτο να προσδιορίζει – σε εφαρμογή της πολιτικής του Τσίπρα και με απόσταση μόλις λίγων εβδομάδων από τα ακριβώς αντίθετα που εκφωνούσε ο Τσίπρας στη Βουλή – πώς, πραγματικά, αντιλαμβάνεται το Περιστέρι εκείνη η πολιτική που υποδύεται την «αριστερή» την ίδια ώρα που απειλεί να γεμίσει τον τόπο με τσαντίρια.
    Και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Δεύτερον, η αγριότητα των πλειστηριασμών από χθες το βράδυ έγινε νόμος του κράτους. Γεγονός που μας οδηγεί στην αδιαμφισβήτητη αλήθεια: Όταν η αγριότητα γίνεται νόμος, τότε η αντίσταση μετατρέπεται σε καθήκον. Και τούτο με τη σειρά του, σε ότι αφορά εκείνους που ορέγονται τα λαϊκά σπίτια, δεν σημαίνει τίποτα λιγότερο από τις δύο λέξεις, που ειπώθηκαν από τους κομμουνιστές χθες στη Βουλή: «Μολών λαβέ»!
Πηγή: enikos.gr

19 Νοε 2015

ISIS: «Κράτος Τρόμου» με περιουσία 2 τρισ. δολάρια, έκταση Βρετανίας και πληθυσμό 10 εκ.

Isis fighters, pictured on a militant website verified by AP.
Στον απόηχο των πολλαπλών τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, πολλά γράφονται και λέγονται για τη «χρηματοδότηση» της «τρομοκρατικής οργάνωσης» που ανέλαβε την ευθύνη γι’ αυτές, γνωστής ως ISIS από τα αρχικά του ονόματος με το οποίο αυτοαποκαλείται, δηλαδή Islamic State of Iraq and Syria (Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας).
Όλες οι προσεγγίσεις για τα οικονομικά του ISIS βασίζονται σε δύο υποθέσεις, ότι πρόκειται για μία «οργάνωση» η οποία και αναζητεί πηγές ώστε να «χρηματοδοτεί» το τρομοκρατικό της έργο.
Αυτή η λογική κατατάσσει την ISIS στην ίδια κατηγορία με άλλες παραστρατιωτικές ισλαμικές οργανώσεις, οι οποίες κρύβουν πίσω από το ιδεολογικό, θρησκευτικό κάλυμμα της «τζιχάντ», δηλαδή του ιερού πολέμου εναντίον των «απίστων», τις εγκληματικές τους δραστηριότητες.
Ωστόσο η μελέτη μυστικών εγγράφων και εμπιστευτικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από το αρχείο του wikileaks.org, η προσεχτική καταγραφή πληροφοριών που διαρρέουν από ομιλίες θρησκευτικών ηγετών του Ιράκ και οι παραδοχές που κατά διαστήματα έχουν γίνει από Αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά με το ISIS, υποστηρίζουν μία διαφορετική υπόθεση, μακράν πιο εφιαλτική.
ISIS: Το πρώτο «κράτος τρόμου»
Εδαφική έκταση στο μέγεθος της Μεγάλης Βρετανίας
Το ISIS έχει πάρει τον έλεγχο μίας περιοχής ίσης με το μέγεθος της Μεγάλης Βρετανίας. Στη Συρία ελέγχει τις επαρχίες Χαλέπι, Ράκαχ και Ντέιρ ες Ζορ και στο Ιράκ τις επαρχίες Σαλαχουντίν, Αλ-Ανμπάρ, Νινέβεχ και Ντιάλα.
Πληθυσμός: 10 εκ.
Ο πληθυσμός στις εκτάσεις που ελέγχει το ISIS ξεπερνά τα δέκα εκατομμύρια ανθρώπους.
Κεφάλαια υπό έλεγχο: $2 τρισ.
Εν έτη 2015 το ISIS ελέγχει περιουσιακά στοιχεία αξίας μεγαλύτερης των δύο τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ύψος των κεφαλαίων αυτών είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ κρατών όπως η ο Καναδάς, η Ινδία, η Ιταλία και η Ρωσία.
Προϋπολογισμός $2 δισ. – πρωτογενές πλεόνασμα $250 εκ.
Ο Σεΐχης Άμπου Σάαντ αλ-Ανσάρι, ηγετική θρησκευτική φυσιογνωμία της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ, αποκάλυψε ότι το ISIS ενέκρινε τον πρώτο προϋπολογισμό του για το 2015, ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων, με πρωτογενές πλεόνασμα 250 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Ντέιβιντ Κοέν, Αμερικανός Υφυπουργός Τρομοκρατίας και τις Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών, επιβεβαίωσε αυτήν την πληροφορία λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός των περιοχών που ελέγχει το ISIS ξεπερνά τα $2 δισ. ετησίως.
Κεντρική Διοίκηση – Υπουργεία, νέο Υπουργείο Πετρελαίου
Το ISIS ασκεί την κεντρική του διοίκηση μέσω των επικεφαλής του, με την κορυφή της ηγεσίας του να μην αποτελείται από περισσότερα από δώδεκα άτομα. Οι επικεφαλής έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες οι οποίες είναι χωρισμένες σε «υπουργεία». Σε εμπιστευτική αλληλογραφία που δημοσιεύεται για πρώτη φορά στα πλαίσια αυτής της έρευνας, διαβάζουμε ότι ο πρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών των ΗΠΑ σημείωσε το 2015 ότι «το Ισλαμικό Κράτος πρόσφατα διόρισε έναν υπουργό πετρελαίου για να συντονίσει τις κατακτημένες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας».
Περιφερειακή Διοίκηση
Όσον αφορά στην περιφερειακή διοίκηση και σύμφωνα με μυστικό έγγραφο της υπηρεσίας πληροφοριών του Ιράκ, το ISIS αφήνει στην εξουσία τοπικούς άρχοντες των περιοχών που κατακτά, με όσους δεν συνεργάζονται να απειλούνται με θάνατο και όσους συνεργάζονται να εξασφαλίζουν οικονομικές απολαβές.
Φορολογία: ΦΠΑ, Φόρος αναλήψεων & προστασίας Χριστιανών
Το ISIS χρεώνει φόρο προστιθέμενης αξίας σε όλα τα αγαθά που διακινούνται σε έναν πληθυσμό δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων και επιπλέον, μεταξύ άλλων, φόρο αναλήψεων, υψηλότερο φόρο για όσους Χριστιανούς επιχειρηματίες και εμπόρους έχουν παραμείνει με την άδειά του στην περιοχή, φόρο στους μισθούς, τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων, τελωνειακό φόρο και φόρο προστασίας Χριστιανών και αλλοθρήσκων.
Πετρέλαιο: Έλεγχος 20 κοιτασμάτων πετρελαίου
Με το Ιράκ να διαθέτει το 40% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, ήταν αναπόφευκτο το ISIS να επιδιώξει να το εκμεταλλευτεί και αυτό ακριβώς έχει κάνει, καταλαμβάνοντας δεκατρία κοιτάσματα πετρελαίου στη χώρα. Επιπλέον έχει καταλάβει επτά κοιτάσματα πετρελαίου στη Συρία συμπεριλαμβανομένου του Αλ Ομάρ, του μεγαλύτερου κοιτάσματος της χώρας.
Η συνολική του παραγωγική ικανότητα ξεπερνά τα 120 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα.
Φυσικό Αέριο
Το ISIS έχει καταλάβει μία σειρά κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Συρία και το Ιράκ συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου κοιτάσματος του Ιράκ, στην επαρχία Αλ-Ανμπάρ.
Φυσικοί Πόροι: Φωσφορικό άλας, τσιμέντο, θείο – Γεωργία
Έχοντας υπό την κατοχή του μία έκταση όση η Μεγάλη Βρετανία ήταν απολύτως λογικό, το ISIS να βάλει χέρι και στους φυσικούς και γεωργικούς πόρους. Πράγματι, ελέγχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικών πόρων και την πιο εύφορη γεωργικά περιοχή της Συρίας.
Συμπερασματικά, όλα τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι το ISIS έχει κατακτήσει τέτοια εδαφική έκταση, έχει αποκτήσει τόση περιουσία και έχει δημιουργήσει τέτοια υποδομή, ώστε να έχει μεταλλαχτεί από τρομοκρατική οργάνωση σε ένα σκιώδες «κράτος τρόμου», αντίστοιχο του οποίου δεν έχει προϋπάρξει στη σύγχρονη ιστορία.
Και αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο επείγουσα η ανάγκη αντιμετώπισής του αλλά και για τον οποίο απαιτείται η συντονισμένη προσπάθεια των ισχυροτέρων, στρατιωτικά, κρατών του κόσμου προκειμένου αυτό να συμβεί με επιτυχία.
analitis.gr

Άσαντ: “Η Δύση ευθύνεται για τη γέννηση του ISIS”

Bashar al-AssadΣε συνέντευξή του στο ιταλικό εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο Rai ο πρόεδρος της Συρίας δήλωσε ότι η χώρα του, που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο, δεν είναι «λίπασμα»για την τζιχαντιστική οργάνωση και κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι ευθύνονται για τη γέννησή της.

«Μπορώ να σας πω ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει φυσικό εκκολαπτήριο, κοινωνικό εκκολαπτήριο στο εσωτερικό της Συρίας», τόνισε ο Μπασάρ αλ-Άσαντ και επέμεινε στο γεγονός ότι τζιχαντιστές που έχουν εκπαιδευτεί στη Συρία για να πραγματοποιούν επιθέσεις στο Παρίσι και αλλού, μπορούν να δρουν με τον τρόπο αυτό χάρη στην «υποστήριξη των Τούρκων, των Σαουδάραβων και πολιτών του Κατάρ, και φυσικά χάρη στην πολιτική της Δύσης που έχει υποστηρίξει τους τρομοκράτες ποικιλοτρόπως».

Το ISIS «δεν ξεκίνησε από τη Συρία, Ξεκίνησε στο Ιράκ και πρωτύτερα από το Αφγανιστάν», πρόσθεσε και χρησιμοποίησε μια φράση του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ ότι «ο πόλεμος στο Ιράκ συνέβαλε στη δημιουργία του ISIS». «Η παραδοχή του αυτή είναι η πιο σημαντική απόδειξη», σημείωσε.

Οι επιθέσεις στο Παρίσι, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος και οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 129 ανθρώπων την περασμένη Παρακευή, ήταν αιτία να επιταχυνθούν οι διαβουλεύσεις για την εξεύρεση μιας λύσης προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία, οι οποίες όμως εξακολουθούν να προσκρούουν στην τύχη του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Από το 2011, ο πόλεμος έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 250.000 ανθρώπων, ενώ εκατομμύρια είναι οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι. Ολόκληρα τμήματα του συριακού εδάφους τελούν υπό τον έλεγχο του ISIS και άλλων ενόπλων οργανώσεων.

Ο Άσαντ δήλωσε στη συνέντευξη ότι δεν μπορεί να υπάρχει χρονοδιάγραμμα μετάβασης που να προβλέπει εκλογές στη Συρία όσο περιοχές της χώρας ελέγχονται από τους αντάρτες.

«Το χρονοδιάγραμμα θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή μόλις θα έχουμε αρχίσει να νικάμε την τρομοκρατία. Δεν μπορείτε να αποσπάσετε τίποτε πολιτικά όσο έχετε τρομοκράτες που καταλαμβάνουν πολλές περιοχές στη Συρία», είπε και εκτίμησε ότι μόλις διευθετηθεί η κατάσταση, θα χρειαστούν «ενάμισι έως δύο χρόνια για μια μετάβαση».

Η βούληση του Άσαντ να παραμείνει στην εξουσία έχει επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ - Γαλλίας, που υποστηρίζουν την εξέγερση στη χώρα, και της Ρωσίας, που είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους της Δαμασκού.

Ωστόσο μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και τη βομβιστική επίθεση εναντίον ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους στο αιγυπτιακό Σινά οι χώρες αυτές δείχνουν όλο και περισσότερο διατεθειμένες να ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον των τζιχαντιστών.

Πηγή:

Κατασκευάζοντας τρομοκράτες…


    Ακούμε ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία αμφισβητείται. Αμφισβητείται, δηλαδή, ότι ο τύπος αριστερά, αυτός που συμμετείχε τον Μάη του 2013 στην συνάντηση του υποψήφιου προέδρου και γερουσιαστή των ΗΠΑ, του ΜακΚέιν, με την λεγόμενη «συριακή αντιπολίτευση» δεν είναι, τελικά, ο λεγόμενος «χαλίφης» του ISIS. Έστω…
***
1)   Ρωτάμε: Αμφισβητείται, μήπως, κι αυτή η φωτογραφία;
    Η φωτογραφία είναι από τη συνέντευξη του τότε συμβούλου του Κάρτερ, κατόπιν του Κλίντον και αργότερα του Ομπάμα, του Μπρζεζίνσκι, στο περιοδικό«American Interest» (τεύχος Μάης – Ιούνης 2008).
    Το περιοδικό κυκλοφόρησε με τίτλο που καθιστά περιττό κάθε σχολιασμό: «Θα το ξαναέκανα! Μιλώντας για το Αφγανιστάν με τον Ζίγκμπνιου Μπρζεζίνσκι».
    Στη φωτογραφία που δημοσίευσε το περιοδικό υπάρχουν δύο πρωταγωνιστές. Ο ένας είναι ο εκ των «μάγων της αμερικανικής διπλωματίας», ο Μπρζεζίνσκι. Ο δεύτερος ο νεαρός τότε Οσάμα Μπιν Λάντεν!
    Ναι! Εκείνος που εικονίζεται να εκπαιδεύει στα όπλα τον Μπρζεζίνσκι στην φωτογραφία με ημερομηνία 3 Φλεβάρη 1980, που τραβήχτηκε στο Κίμπερ του Πακιστάν σε συνοριακό φυλάκιο με το Αφγανιστάν, δεν είναι άλλος από τον Μπιν Λάντεν.
    Ήταν τότε που οι ΗΠΑ κατασκεύαζαν το φίδι σαν αντίβαρο απέναντι στην Σοβιετική Ένωση.    
    Όπως βλέπουμε, ο Μπρζεζίνσκι ως εκπρόσωπος των ΗΠΑ και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ως επικεφαλής και οργανωτής των μουτζαχεντίν – που εμπνευστής τους ήταν ο Μπρζεζίνσκι – τελούσαν σε αγαστή συνεργασία.
    Τόσο αγαστή ήταν η συνεργασία τους ώστε ο «μέγας» Μπρζεζίνσκι, εφτά ολόκληρα χρόνια μετά τους Δίδυμους Πύργους, ακόμα δηλαδή και όταν η Αλ Κάιντα λογιζόταν ως η μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή στον κόσμο, όταν τον ρωτούσαν αν είχε να δηλώσει κάτι για την συμμετοχή του στην δημιουργία των μουτζαχεντίν για λογαριασμό των ΗΠΑ, απαντούσε ευθέως και απροκάλυπτα: «Θα το ξαναέκανα»!
***
2)   Ρωτάμε: Αμφισβητείται, μήπως, κι αυτή η φωτογραφία;

    Τι βλέπουμε εδώ; Τίποτα λιγότερο από το πώς, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, φιλοτεχνείτο στη Δύση το προφίλ του Μπιν Λάντεν. Πώς τον παρουσίαζαν οι συνεργάτες – κατασκευαστές του και ο Τύπος της Δύσης τον Μπιν Λάντεν;
    Μάλλον δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Αρκούν δημοσιεύματα σαν κι αυτό:
«Αντισοβιετικός μαχητής θέτει τον στρατό του στον δρόμο προς την ειρήνη» («The Indipendent», 6/12/1993)!
    Έτσι πλάσαραν τον Μπιν Λάντεν αρχές της δεκαετίας του ’90 οι δυτικοί φίλοι του.
    Τότε ο Μπιν Λάντεν δεν ήταν ακόμα τρομοκράτης. Ήταν ένας καλοκάγαθος… επενδυτής, που τον περιέγραφαν έτσι:
«Σαουδάραβας επιχειρηματίας ο οποίος στρατολόγησε μουτζαχεντίν τώρα τους χρησιμοποιεί σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα στο Σουδάν»!
    Αυτός ήταν ο Λάντεν, ένας… εργολάβος.  
*** 
3)   Ρωτάμε: Αμφισβητείται, μήπως, κι αυτή η φωτογραφία;

    Ας περιγράψουμε τι βλέπουμε εδώ: Αριστερά ποζάρει ο Ράμσφελντ. Δεξιά ο Σαντάμ. Ας κάνουμε ένα φλας μπακ:
   Ήταν 20/12/1983 όταν ο Ράμσφελντ, υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ επί Μπους, έφτανε στη Βαγδάτη ως ειδικός απεσταλμένος του Ρήγκαν και γινόταν δεκτός με τιμές από τον Σαντάμ Χουσεΐν.
    Ήταν τότε που οι ΗΠΑ μετέφεραν την υποστήριξη και την εμπιστοσύνης τους προς τον «φίλο πρόεδρο τουΙράκ», τονίζοντας δια στόματος Ράμσφελντότι «μοιραζόμαστε πολλά κοινά συμφέροντα» και «είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την πολιτική του Σαντάμ».
   Πέραν του Ράμσφελντ, ένας εξίσου κατάλληλος για να εκφράσει τη λογική των… Φρανκενστάιν, δηλαδή, όλων εκείνων που κατασκευάζουν τους Σαντάμ, τους UCΚάδες, τους Μπιν Λάντεν, τους «τζιχαντιστές» κ.ο.κ. είναι ο κ. Ρίτσαρντ Περλ.
    Ο Περλ δεν ήταν όποιος κι όποιος. Ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού Πενταγώνου επί Μπους και κατείχε μάλιστα τη θέση του ειδικού συμβούλου του Αμερικανού υπουργού Άμυνας.
    Ερωτηθείς λοιπόν, τον Φλεβάρη του 2003, παραμονή της εισβολής των ΗΠΑ στον Ιρακ, στο πλαίσιο συνέντευξής του στη σαουδαραβική εφημερίδα «Ασκάρ Αλ Αουσάτ», απάντησε σχετικά:
«Ο Σαντάμ θα πρέπει να φύγει είτε με τον έναν τρόπο είτε με τον άλλο (και) ακόμη κι αν στο παρελθόν είχε δουλέψει για μας, τώρα είναι καιρός να τον ξεφορτωθούμε»…
***
4)   Ρωτάμε: Αμφισβητείται, μήπως, κι αυτή φωτογραφία;
    Ας έρθουμε τώρα στη γειτονιά μας για να θυμηθούμε τι ήταν οιUCKάδες, αυτοί οι εγκληματίες πολέμου, που πριν από 15 χρόνια βαφτίστηκαν «μαχητές της ελευθερίας» από τις ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο και σήμερα κυβερνούν για λογαριασμό των Αμερικάνων την περιοχή:      
     Σύμφωναμε την έκθεση που συνέταξε το Στρατιωτικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ, με ημερομηνία 10/2/1999, ο UCK δεν ήταν τίποτα λιγότερο από μια εγκληματική, δολοφονική οργάνωση, που – σύμφωνα με την ΝΑΤΟϊκή έκθεση – η χρηματοδότησή του προερχόταν από εγκληματικές οργανώσεις, από τα κυκλώματα λαθρεμπορίας ναρκωτικών και από τη Μαφία ενώ ο παράνομος εξοπλισμός του διενεργείτο από τη διεθνή αγορά λαθρεμπορίας όπλων.
    Όλα αυτά, όμως δεν εμπόδισαν τις ΗΠΑ να στηρίξουν και να εξοπλίσουν τον UCK για να φέρουν σε πέρας το μακελειό και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Δεν εμπόδισαν σε τίποτα το «λατρεμένο παιδί» της αμερικανικής διπλωματίας, τον μακαρίτη Χόλμπουργκ, στις 24 Ιούνη 1998 να συνομιλεί, ως επίσημος απεσταλμένος του Κλίντον με τους ηγέτες του UCK,  βγάζοντας μαζί τους αναμνηστικές φωτογραφίες (όπως η παραπάνω) στις οποίες απεικονιζόταν, μάλιστα, να έχει απαλλαγεί από τα παπούτσια του όπως επιτάσσει το ισλαμικό έθιμο.
***
    Τι ακριβώς αμφισβητείται, λοιπόν;
  • Μήπως αμφισβητούνται οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι των ΗΠΑ και της ΕΕ σε Ασία και Αφρική ενάντια στους χτεσινούς συνεργάτες τους (από Σαντάμ και Καντάφι μέχρι Ασαντ) και ο ρόλος τους σε φαινόμενα όπως αυτά στο Παρίσι;
  • Μήπως αμφισβητούνται οι διασυνδέσεις τους με τους σημερινούς και χτεσινούς τρομοκράτες που υπήρξαν και δικά τους κατασκευάσματα, όπως, για παράδειγμα, οι τζιχαντιστές και ο εξοπλισμός τους και με γαλλικά όπλα μέσω της λεγόμενης «συριακής αντιπολίτευσης»;  
  • Μήπως αμφισβητούνται οι αβυσαλλές κοινωνικές ανισότητες στο εσωτερικό της Δύσης που γεννούν τον πολτό μέσα από τον οποίο στρατολογούνται οι φυσικοί αυτουργοί εγκλημάτων σαν αυτό που διαπράχτηκε στο Παρίσι;
  • Μήπως αμφισβητούνται και οι σχεδόν 50 (!) επεμβάσεις της Γαλλίας σε Αφρική και Ασία από το 1960 και μετά;
  • Μήπως αμφισβητούνται και οι 900 (!) τρομοκρατικές επιχειρήσεις της CIA ανά τον κόσμο μόνο κατά την περίοδο 1961 – 1975, σύμφωνα με τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της ίδιας της CIΑ;
  • Μήπως αμφισβητούνται και οι αποκαλύψεις, όχι κάποιου «κομμουνιστικού» και «ρυπαρού» ΜΜΕ, αλλά του αμερικανικού NBC (24/8/1998), για την δημιουργία από τις ΗΠΑ των Ταλιμπάν και των πακτωλό των δολαρίων με τα οποία οι Αμερικάκοι τροφοδοτούσαν τον Μπιν Λάντεν;
  • Μήπως – για να πάμε στο άλλο είδος τρομοκρατίας – αμφισβητείται η διασύνδεση της CIA και των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης με την ακροδεξιά και την «αριστερή» τρομοκρατία που σάρωσε την Ευρώπη την δεκαετία του ’70;
  • Μήπως αμφισβητείται και το τρομοκρατικό δίκτυο της «Gladio» και της – υπό την ελληνική εκδοχή του – «Κόκκινης Προβιάς»;
    Σε όσους, λοιπόν, «αμφισβητούν» ότι η τρομοκρατία τροφοδοτείται και αξιοποιείται κατά το δοκούν από τους διώκτες της, που απορούν και εξανίστανται με την «συνομοσιολογία» – όπως την αποκαλούν – εκέινων που αναζητούν τα αίτια του προβλήματος,
    επειδή μάλιστα μιλάμε πια για την «11η του Σεπτέμβρη» επί ευρωπαικού εδάφους, έχουμε να τους συστήσουμε να ανατρέξουν σε άρθρα και αναλύσεις που δημοσιεύτηκαν αμέσως μετά το χτύπημα της 11η Σεπτέμβρη του 2001 στους Δίδυμους Πύργους.
    Για παράδειγμα θα μπορούσαν να δουν:
  • Την «Wall Street Journal», όταν μετά τις 11/9/2001 συγγράφονταν άρθρα που ζητούσαν την «αποικιοποίηση των παραστρατημένων εθνών» και προπαγάνδιζαν: «Απάντηση στην τρομοκρατία; Αποικιοκρατία»…
  • Τους «Financial Times» που δημοσιεύονταν άρθρα υπό τον εύγλωττο τίτλο«Η ανάγκη για ένα Νέο Ιμπεριαλισμό»…
  • Τους «New York Times» όπου φιλοξενούνταν αναλύσεις του τύπου ότι «η κρυφή γροθιά που κρατά τον κόσμο ασφαλή, ώστε να ανθούν οι τεχνολογίες του Σίλικον Βάλεϊ, ονομάζεται Στρατός Ξηράς των ΗΠΑ, Αεροπορία, Ναυτικό και Σώμα Πεζοναυτών»…
Πηγή: enikos.gr

18 Νοε 2015

Την δική του μάχη έδωσε ο Τάκης Κοτσόργιος πρόεδρος της ένωσης Αλιέων Ελλάδας στο παναγροτικό συλλαλητήριο!

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν κατά το παναγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, όταν ορισμένοι επιχείρησαν να μπουν στη Βουλή. 

Τα ΜΑΤ ως κυβερνητικό όργανο για άλλη μια φορά κλήθηκαν να καταπνίξουν την μεγάλη πορεία αλιέων και αγροτών κατά των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην φωτογραφία βλέπουμε στο έδαφος έπειτα από συμπλοκή με τα ΜΑΤ τον συντοπίτη μας Τάκη Κοτσόργιο  πρόεδρο της ένωσης Αλιέων Ελλάδας να δίνει τον αγώνα του για τα δικαιώματα των αλιέων και των αγροτών!  
Σε μια περιοχή που οι αλιείς και οι αγρότες είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είναι άφαντοι σε αντίθεση με τα προεκλογικά μεγάλα λόγια.











Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τον τρόπο φορολόγησής τους και τις αλλαγές που επίκεινται στο ασφαλιστικό.Αντιπροσωπεία τους, αναμένεται να επιδώσει ψήφισμα στο υπουργείο Οικονομικών και στη Βουλή.
Λόγω της συγκέντρωσης των αγροτών στο Σύνταγμα, έχουν κλείσει δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας.








Η μουσική και η αλληλεγγύη πάνε χέρι χέρι


Παίζουν βιολί, κιθάρα, πιάνο και φλάουτο. Άλλοι μπουζούκι, ντραμς και τρομπέτα. Στο κτίριο της οδού Κολοκοτρώνη στο Βύρωνα καθάριες φωνές τραγουδούν, ενώ πρώτα έχουν παρακολουθήσει μάθημα θεωρίας. Η μουσική εκεί δεν τελειώνει ποτέ ενώ οι συμμετέχοντες δεν λαμβάνουν μόνο μουσική παιδεία αλλά παράλληλα δρουν ομαδικά, είναι αλληλέγγυοι, συμμετέχουν και προσφέρουν, τονίζει η Μαρία Αναϊς Κώνστα, η ψυχή του Κοινωνικού Ωδείου, μιλώντας στο Penna. gr για το εγχείρημα.
Η αφορμή για τη δημιουργία του δόθηκε πριν τέσσερα χρόνια όταν ο Στάθης Δρογώσης απηύθυνε κάλεσμα μέσω του διαδικτύου στον καλλιτεχνικό κόσμο με στόχο την καθιέρωση ενός δικτύου εθελοντών που θα παραδίδουν μαθήματα σε άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική αλλά αδυνατούν να το κάνουν για οικονομικούς λόγους. Το Κοινωνικό Ωδείο αυτή την ώρα απαρτίζεται από 80 περίπου μαθητές και άλλους 40 περίπου δασκάλους. Εδώ και δύο χρόνια η ομάδα έχει το δικό της κτίριο, ενώ προτεραιότητα δίνεται στα μικρά παιδιά.
10154084 884281491598415 6543365124613779141 n
«Στην αρχή τα προβλήματα ήταν πολλά. Δεν είχαμε το δικό μας χώρο και ήμασταν διασκορπισμένοι, ενώ μας έλειπαν αρκετά όργανα και βιβλία. Με το πέρασμα του χρόνου και την ευαισθητοποίηση των εθελοντών τα υλικά βρέθηκαν και το όνειρό μας άρχισε να παίρνει μορφή», σχολιάζει η Μαρία Αναϊς.
1465135 930005940359303 773431728405357594 n
Στο Κοινωνικό ωστόσο Ωδείο υπάρχουν και υποχρεώσεις. Τα μέλη του σωματείου οφείλουν να δίνουν το παρών στη συνελεύσεις που πραγματοποιούνται μια φορά το δίμηνο, ενώ στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί και το λεγόμενο «point system» σύμφωνα με το οποίο ο καθένας πρέπει να συγκεντρώσει πενήντα βαθμούς. Πώς τα καταφέρνει; Μέσα από συγκεκριμένες δουλειές τις οποίες θα πρέπει να κάνει κερδίζοντας πόντους.
Στο Ωδείο παρακολουθούν μαθήματα παιδιά από οικογένειες με ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα, ακόμα και παιδιά από ορφανοτροφεία που δύσκολα μπορούν να δώσουν κάτι από τον οβολό τους. Υπάρχουν όμως και μαθητές οι οποίοι μπορούν να συνδράμουν μια στο τόσο με υλικά ή υπηρεσίες προκειμένου το εγχείρημα να συνεχίσει να υφίσταται.
Όπως επισημαίνει η ψυχή της ομάδας, το κτίριο για έναν χρόνο παρέχεται στο Ωδείο δωρεάν, ενώ η ομάδα καλείται να πληρώσει μόνο τον ΕΝΦΙΑ και τους λογαριασμούς. Οι ανάγκες παρ’ όλα αυτά είναι πολλές και συνεχώς αυξάνονται. Όποιος το επιθυμεί μπορεί να βοηθήσει με κάθε τρόπο. «Ο καθένας μπορεί να έρθει στις συναυλίες και εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε, να αφήσει δύο ευρώ ή να συμβάλλει όπως θέλει», λέει η Μαρία Αναϊς, ενώ προσθέτει πως «η ευαισθησία του κόσμου είναι μεγάλη, οι προσφορές από τους εθελοντές εξίσου πολλές, ενώ στο μέλλον ελπίζουμε να είναι ακόμα περισσότερες».
1001975 901844509842113 5801524125223032456 n
 «Το όνειρο μου για το Κοινωνικό Ωδείο είναι ουτοπικό», αναφέρει η συντονίστρια όταν τη ρωτήσαμε γι’ αυτό… «Θα ήθελα η δωρεάν μουσική παιδεία να ήταν εφικτή. Να μην χρειάζονταν τα κοινωνικά ωδεία. Να μην υπήρχε αυτή η ανάγκη», καταλήγει.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Κοινωνικό Ωδείο μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα του
12115754 1265096736850220 4581315611872612057 n

Του τρένου το ανάγνωσμα…. Η περίφημη γραμμή Μεσολόγγι-Αγρίνιο!



Όχι άλλο κάρβουνο θα μπορούσαμε να πούμε καθώς μιλάμε για το περίφημο τρένο που έχει κοστίσει 13 εκατομμύρια στον ελληνικό λαό. Ένα τρένο που κόστισε τόσα πολλά και δεν το είδαμε ποτέ, εκτός βέβαια από τους γνωστούς άγνωστους βολεμένους που κυκλοφορούν στην μικρή μας πόλη σα να μην συμβαίνει τίποτα. Επανερχόμαστε στο θέμα μιας και άρχισε να γίνεται πάλι η συζήτηση στην περιφέρεια για την περιβόητη γραμμή του τρένου Μεσολόγγι-Αγρίνιο. 

Πιο κάτω θα σας θυμίσουμε την εκπομπή του Κώστα Βαξεβάνη για τα σκάνδαλα στον ΟΣΕ, για τρένα και γραμμές φαντάσματα, για γραφεία του ΟΣΕ με υπαλλήλους φαντάσματα και για τις εποχές που μας κυβερνούσαν φαντάσματα. Εποχές που μοιάζουν σαν εφιάλτης να ξαναέρχονται με πολιτικούς της ίδιας φιλοσοφίας παντελώς ανίδεους για τα θέματα που καλούνται να διαχειριστούν.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για την γραμμή Πάτρα-Αγρίνιο και ας δανειστούμε μερικά στοιχεία από την μελέτη του κ. Βαξεβάνη για να αντιληφθούμε με απλά λόγια το κόστος και την αφέλεια των υποστηρικτών του εγχειρήματος. 


1. Ο συρμός δεν έμπαινε στο Αγρίνιο, γιατί δεν υπήρχε σταθμός (η κατεδάφιση του '80) και θα έπρεπε να κατασκευαστεί νέο κτιριακό συγκρότημα,
 
2. Υπήρχε ένα μείζον πρόβλημα με μια ισόπεδη διάβαση στο Αγρίνιο και με την Ιονία Οδό,
 
3. Η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου δεν έχει κατασκευαστεί με πρόβλεψη για σιδηρόδρομο, οπότε προκύπτει η ανάγκη μιας νέας υποθαλάσσιας διάβασης ή νέας παράλληλης γέφυρας.
 
4. Η γραμμή ανασκευάστηκε χρησιμοποιώντας  πλάτος διαφορετικό από το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο (1 μέτρο έναντι 1.44, που είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών), πλάτος ικανό να φιλοξενήσει μόνο αμαξοστοιχίες RailBus, του προαστιακού. Αυτό σημαίνει ότι για να επαναλειτουργήσει πλήρως η γραμμή πρέπει αφ'ενός να ξηλωθεί και να ανασκευαστεί από την αρχή στο σωστό πλάτος, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα μελλοντικής σύνδεσης με το υπόλοιπο δίκτυο.


Με άλλα λόγια, η γραμμή αυτή θα ήταν αποκλεισμένη από όλες τις κατευθύνσεις.


Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι μια τέτοια γραμμή δεν είναι εφικτό να δουλέψει και να είναι βιώσιμη. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να κατασπαταληθεί όπως και έγινε το δημόσιο χρήμα, να γίνουν προσλήψεις που λόγω της μη βιωσιμότητας του έργου θα μετατραπούν σε απολύσεις με φωνές και διαμαρτυρίες ανθρώπων που για άλλη μια φορά η κακή διοίκηση και ο κακός προγραμματισμός θα τους αφήσει στον δρόμο. 



Περά λοιπόν από τις όμορφες αναμνήσεις των μεγαλυτέρων μιας όμορφης εποχής με  το τρένο αυτή η επένδυση έτσι όπως έχει σχεδιαστεί δεν μπορεί να λειτουργήσει. Θα ήταν λογικό να λειτουργήσει μια γραμμή σύγχρονη γρήγορη και ασφαλής που θα μπορούσε να διασχίσει την Ιονία οδό και την Εγνατία με μικρό κόστος για τον ταξιδιώτη. Έργο που φυσικά δεν έγινε για να επανέλθουμε μετά από χρόνια να κάνουμε νέες μελέτες και νέα έργα με νέες εργολαβίες! 



A TGV Lyria train about to leave Paris Gare de Lyon for Switzerland
Τι πιο λογικό σε νέους δρόμους όπως της Ολυμπίας οδού της Ιονίας και της Εγνατίας να υπάρχει η προβλέψει για την κατασκευή και λειτουργία υπερσύγχρονου τρένου υψηλών προδιαγραφών για την γρήγορη μετακίνηση πολιτών και εμπορευμάτων. Είναι μονόδρομος ο σωστός προγραμματισμός οι σωστές μελέτες για την βιωσιμότητα των κρατικών επενδύσεων αλλιώς θα συνεχίσουμε στο χειρότερο τάζοντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες. 


Το νοσοκομείο θέλει χρήματα για να λειτουργήσει σωστά, το ΤΕΙ επίσης και πολλά άλλα θέματα που είναι ζωτικής και στρατηγικής σημασίας για την περιοχή. Ας μην συνηγορήσουμε σε συμφεροντολογικές πολιτικές κατασπαταλώντας για άλλη μια φορά το δημόσιο χρήμα!


Δ-ΟΣΕ και μένα μπάρμπα (Α' μέρος) - Το Κουτί της Πανδώρας

 
 

 

 



 Aναχώρηση εμπορικού συρμού από τον σταθμό Αγρινίου (Μάιος 1962).
Μπροστά από τις καπναποθήκες «Αφοί Παπαπέτρου», δίπλα από τον σταθμό.
Διακρίνεται και η πινακίδα της ατμάμαξας με το όνομα "ΕΛΛΗΝΙΣ" (κατασκευής Εργοστασίου Βασιλειάδη, Πειραιά).
Η φορτάμαξα γράφει ακόμα ΣΒΔΕ, μολονότι από το 1953 το δίκτυο ανήκε πλέον στους ΣΠΑΠ.
Φωτό: Charles Firminger, παραχώρηση: Γιώργος Νάθενας

Μηχανοστάσιο Μεσολογγίου. Διακρίνονται η αυτοκινητάμαξα BREDA
στα αρχικά καφέ (ιταλικά) χρώματά της και δυο ατμάμαξες.
Φωτό: Charles Firminger 1962, παραχώρηση: Γιώργος Νάθενας
Σταθμός Κατοχής με το τοπικό τραίνο που εκτελούσε το δρομολόγιο
Μεσολόγγι (Πλατεία Μπότσαρη) Αιτωλικό κατοχή.
Φωτό: από προσωπικό αρχείο, παραχώρηση: Κασσάνδρα Φλάκα, Γιώργος Νάθενας


Ατμήλατο εμπορικό με την ατμάμαξα «ΕΛΛΗΝΙΣ».
Με οπισθοπορεία καταφθάνει στο Μεσολόγγι από το Αγρίνιο.
Φωτό: Charles Firminger 1962, παραχώρηση: Γιώργος Νάθενας
_______________________________________________________________________________________________________________
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν ανήκουν στο λεύκωμα «Το Αγρίνιο Κάποτε»
του Αριστείδη Μπαρχαμπά
Εκδόσεις ERGO Αθήνα 2003


Πανοραμική άποψη του Σταθμού του Αγρινίου.
Δεξιά του σταθμού διακρίνονται τα μηχανοστάσια και ο υδατόπυργος. Αρχείο Χρήστου Μάντζαρη


Κατάμεστα τα βαγόνια των ΣΒΔΕ στο σταθμό του Αγρινίου.


Η αναχώρηση με επισημότητα του διευθυντού της Εθνικής
τράπεζας κ. Δημόπουλου από τον σταθμό του Αγρινίου.


Το Γυμνάσιο θηλέων πάει εκδρομή.


Ο μικρός κουλουράς στην αποβάθρα του σταθμού του Αγρινίου.


Κρυονέρι. Η αρχή και το τέλος της γραμμής των ΣΒΔΕ.
Εκεί περίμενε η «Καλυδών» το καραβάκι που οι Αγρινιώτες λέγανε σκυλοπνίχτη,
για να περάσουν τον Πατραϊκό και να μετεπιβιβαστούν στους ΣΠΑΠ
Σύμφωνα με διήγηση του Kαθηγητή Bυζαντινής Aρχαιολογίας κ. Αθανάσιου Παλιούρα
στη συγκεκριμένη φωτογραφία «ποζάρουν» άντρες μοντέλα της εποχής για να διαφημίσουν ρούχα. 
Αρχείο περιοδικού «Ρίζα» των εν Αθήναις Αγρινιωτών.


Το τραίνο με μία μικρή παράκαμψη έφτανε και φόρτωνε
στην είσοδο των καπναποθηκών «Αφοί Παπαπέτρου»


Όταν το τραίνο σφύριξε για πρώτη φορά στο Αγρίνιο.
Από την τοπική εφημερίδα «Ο Πολίτης» 23 Απριλίου 1890.


Ανακοίνωση στον τοπικό τύπο.
___________________________________________________________________________________
Από την Πάτρα στο Μεσολόγγι
Απόσπασμα: Κ. Ουράνης. «Ταξίδια στην Ελλάδα»
Στο ανοιξιάτικο πρωινό ο κόλπος των Πατρών μοιάζει με μεγάλη γαλήνια λίμνη. Η επιφάνεια των νερών, που έχουν ένα απαλά γαλάζιο χρώμα, γυαλίζει σαν κρύσταλλο. Όπου πέφτει ο πρωινός ήλιος, παιχνιδίζουν αναρίθμητοι χρυσοί λαμπυρισμοί. Κατά τις ακτές της Στερεάς, που είναι ακόμα τυλιγμένες σε μια γαλαζόφτερη άχνα, οι σκιές κάνουν πράσινους αντικατοπτρισμούς πάνω στα νερά. Μερικά άσπρα πανιά ακινητούν στον υδάτινο ορίζοντα. Η δροσιά, που κατεβαίνει στον κόλπο από τις μακρινές κορφές τον χιονισμένων ακόμα βουνών κάνει να νιώθεις την αναπνοή σαν απόλαυση. Αντίκρυ μου ξεκόβετε στον ουρανό ένας τεράστιος κώνος ραβδωμένος με φως και σκιές που θυμίζει το Γιβραλτάρ. Είναι το τραχύ βουνό της Βαράσοβας. Εκεί είχε βάλει πλώρη το μικρό πλοίο που μας πηγαίνει στο Μεσολόγγι. Μιας ώρας ταξίδι και φτάσαμε από την Πάτρα στο Κρυονέρι την Καλλιρρόη των αρχαίων. Αυτό το όνομα με είχε κάνει vα περιμένω πως θα έβλεπα ένα μέρος κατάφυτο, ειδυλλιακό και πρόσχαρο. Και ήταν εντελώς το αντίθετο: μια γυμνή και πένθιμη ακτή, πνιγμένη από τη γιγάντια πετρώδη και απότομη μάζα της Βαρόσοβας. Οι άνεμοι στο μέρος αυτό είναι συχνοί και δυνατοί, και έτσι η αποβίβαση είναι πολλές φορές επικίνδυνη. Ένα μικρά τρένο κυλάει με τρανταγμούς μέσα σε μια χέρσα έκταση, που έχει για μοναδική βλάστηση κάτι σπάνια χαμόδεντρα και τα σπάρτα των ελών πou ασημίζουν στον ήλιο. Ένα χωρίο το «Ευηνοχώρι» σταματάει μια στιγμή το μάτι μου, με τα καλύβια του που είναι φτιαγμένο ολόκληρα από ψάθα μαυρισμένη στον ήλιο. Έπειτα φαίνεται ο Φείδαρης: (Έυηνος) μια μεγάλη κοίτη από άσπρα χαλίκια όπου έρπουν μερικές λουρίδες γαλαζοπράσινων νερών. Κι ύστερα, τίποτα άλλο από μια απέραντη έκταση από άβαθο νερό, θολό και ακίνητο, που σου γεμίζει την ψυχή με μελαγχολία, μα και με μια παράδοξη μαζί γοητεία. Είναι η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου.

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More