Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

9 Αυγ 2018

Οι ειδικότητες που πρόκειται να λειτουργήσουν στο Δ.ΙΕΚ Μεσολογγίου το χειμερινό εξάμηνο 2018β.

Συνολικά οι ειδικότητες είναι:

•    Στέλεχος Εμπορίας, Διαφήμισης και Προώθησης Προϊόντων
•    Θρησκευτικού Τουρισμού & Προσκυνηματικών Περιηγήσεων
•    Βοηθός Φυσικοθεραπείας
•    Τεχνικός Συντήρησης Έργων Τέχνης & Αρχαιοτήτων
•    Τέχνη φωτογραφίας
•    Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
•    Τεχνικός Κομμωτικής Τέχνης
•    Τεχνικός Αισθητικής τέχνης & Μακιγιάζ
•    Στέλεχος επιχειρήσεων τυποποίησης, μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων (υπό έγκριση)


Δείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ

Οι αιτήσεις συμμετοχής θα γίνουν ηλεκτρονικά, ενώ θα υπάρξει σχετική αναλυτική ενημέρωση, όταν ανακοινωθούν οι σχετικές προθεσμίες.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο ΔΙΕΚ Μεσολογγίου
από την Πέμπτη 16 Αυγούστου, 09:00-15:00
και στην ιστοσελίδα http://iekmesol.sch.gr

Απολύτως δωρεάν οι ξένες γλώσσες για τα παιδιά αδύναμων οικογενειών της Πάτρας υπό την αιγίδα του Δήμου

Δήμος Πατρέων
Χωρίς να πληρώνουν ούτε ευρώ για τα φροντιστήρια και τα πανάκριβα ξενόγλωσσα φροντιστηριακά βιβλία θα μπορούν από την επόμενη σχολική χρονιά τα παιδιά των πιο αδύναμων οικογενειών της Πάτρας να μαθαίνουν οποιαδήποτε ξένη γλώσσα επιλέξουν, μετά από ολοκληρωμένο πρόγραμμα που εκπόνησε ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Νομού Αχαΐας και μεμονωμένα φροντιστήρια. 
Συγκεκριμένα, ο Κοινωνικός Οργανισμός καλύπτει την αγορά των ξενόγλωσσων βιβλίων, όσων παιδιών εξυπηρετούνται από το Πρόγραμμα.
Η επιλογή θα γίνει με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τα οποία κατατίθενται σε φωτοτυπίες είναι τα ακόλουθα:
- Δήλωση Φορολογικού Έτους 2017 (Ε1)
- Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
- Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας
- Αποδεικτικό για ύπαρξη στην οικογένεια ατόμου με αναπηρία ή με σοβαρό πρόβλημα υγείας (αν υπάρχει)
- Αποδεικτικό ανανέωσης ανεργίας , μισθοδοσία ή σύνταξη γονέων
- Συμβόλαιο μίσθωσης κατοικίας (αν υπάρχει)
- Δικαστική απόφαση επιμέλειας παιδιών
Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Πατρέων καταθέτουν:
- Δήλωση Φορολογικού Έτους 2017
- Φωτοτυπία της κάρτας δικαιούχου και της ταυτότητάς τους.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στα Γραφεία της Δημοτικής Μέριμνας – Κοραή 5, και ώρες 09:00-13:00.
Οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων που θέλουν να ενημερωθούν ή να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα , μπορούν να επικοινωνήσουν με την Υπεύθυνη του προγράμματος κ. Βάλια Αλεξανδρίδη : 2610-311561
ΠΗΓΗ: write-in.gr

FT: Η κρίση δεν έπληξε το πελατειακό κράτος - 30.000 διορισμοί στο Δημόσιο


«Τι άλλαξε και τι δεν άλλαξε η κρίση στην Ελλάδα» εξετάζουν με σημερινό τους άρθρο οι Financial Times, στο οποίο μεταξύ άλλων διαπιστώνεται ότι ένα αναποτελεσματικό σύστημα δημόσιας διοίκησης και ένας  δημόσιος τομέας που παραμένει πολιτικοποιημένος.
«Η Ελλάδα βίωσε οκτώ χαμένα χρόνια», γράφουν χαρακτηριστικά οι FT. Από το 2010 η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 1/4, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών κατά 1/3. Πάνω από 300.000 άνθρωποι μετανάστευσαν, ενώ όσοι έμειναν πίσω είναι αντιμέτωποι με ανεργία στο 20%, σημείωνεται στο δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας.
Καθώς η χώρα οδεύει προς την 20η Αυγούστου και την έξοδο από τα Μνημόνια, το ερώτημα είναι αν αυτά τα «τραυματικά χρόνια» λειτούργησαν ως κάθαρση έστω μερικών προβλημάτων που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση. «Οι μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να κάνει η Αθήνα αποσκοπούν να αντιμετωπίσουν καταφανείς ελλείψεις: ένα καταστρεπτικό συνταξιοδοτικό σύστημα, μια υπερβολική γραφειοκρατία και τα βαθιά ριζωμένα προβλήματα φοροδιαφυγής», σημείωνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Αλλα μέτρα, όπως η απελευθέρωση την εργατική νομοθεσία και οι νέοι κανόνες αδειοδότησης των επιχειρήσεων αποσκοπούσαν στην προώθηση της ανάπτυξης και των επενδύσεων σε ένα τομέα που περιβάλλεται από ξεπερασμένους κανονισμούς και περιοριστικές πρακτικές από την πλευρά των συνδικάτων.
Στον ιδιωτικό τομέα, ένα επιφυλακτικό συμπέρασμα θα ήταν ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να βλέπει την απαραίτητη αλλαγή, αναφέρεται στο άρθρο όπου επισημαίνεται ότι υπάρχουν ενδείξεις αισιοδοξίας μεταξύ των εταιρειών που αντιμετώπισαν την κρίση και επιστρέφουν τώρα στα κέρδη, καθώς και μεταξύ καινοτόμων επιχειρήσεων που προσελκύουν επενδυτές.
Από την πλευρά του δημόσιου τομέα όμως, ένα αναποτελεσματικό σύστημα δημόσιας διοίκησης και εκπαίδευσης αποδείχτηκε ανθεκτικό στη μεταρρύθμιση, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με το αν τελικά οι Ελληνες δεσμεύονται να κάνουν τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για τη βιώσιμη ανάκαμψη.
«Θα πάρει αρκετά χρόνια για να καταλάβουν οι Έλληνες ότι μια δουλειά στον δημόσιο τομέα - μακράν και η πιο δημοφιλής επιλογή για πτυχιούχους - δεν πρόκειται να είναι η καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή για το μέλλον, καθώς οι περισσότερες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας θα είναι στον ιδιωτικό τομέα», λέει στους FT o καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνος Τσακλόγλου.
Αν ο ιδωτικός τομέας άλλαξε περισσότερο, αυτό δεν έγνε ανώδυνα, γράφουν οι FT. Τα μέτρα αφορούν περικοπές σε ένα ιδιωτικό τομέα που αποτελείται κατά 95% από μικρές και μεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις.  «Από τις εταιρείες που τα πήγαιναν καλά πριν από την κρίση, περίπου το 20% έχουν καινοτομήσει και ακμάζουν και ένα 40% τα καταφέρνουν εξυπηρετώντας τα χρέη τους, αλλά δεν κερδίζουν χρήματα», αναφέρει ο κ. Παύλος Ραβάνης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου για μικρές επιχειρήσεις και βετεράνος επιχειρηματίας.
Αυτό αφήνει ένα 40% των λεγόμενων εταιρειών «ζόμπι», όπως τις περιέγραψε ο κ. Ραβάνης, οι οποίες «δεν πληρώνουν φόρους ή τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες», πρόσθεσε.
Λιγότερο από το 50% αυτών των επιχειρήσεων μπορούν να διασωθούν, ακόμα και αν ένας επενδυτής εμφανιστεί πρόθυμος να βάλει μεγάλα ποσά μετρητών.
«Οι τζίροι είναι 60% κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα», αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, σύμφωνα με τον οποίο η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να ενθαρρυνθεί μια πιο επιχειρηματική, εξαγωγική κουλτούρα. «Αρχίζει να συμβαίνει. Οι ελληνικές εταιρείες συνειδητοποίησαν κατά τη διάρκεια των κρίσεων ότι πρέπει να στραφούν στις εξαγωγές για να επιβιώσουν», σημειώνει.

Ωστόσο, ενώ ο ιδιωτικός τομέας φαίνεται να γίνεται πιο εξωστρεφής, ο δημόσιος τομέας παραμένει βαθιά πολιτικοποιημένος, διαπιστώνουν οι FT.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι η Ελλάδα έμεινε πίσω εξαιτίας του «πελατειακού μοντέλου» που ευνόησε να καλλιεργηθούν πολιτικές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα με σκοπό την ανάθεση θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα αλλά και να δοθούν επιχειρηματικές ευκαιρίες.
«Αυτό ήταν ίσως ένας από τους σοβαρούς και σημαντικότερους λόγους πιου οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση», είχε δηλώσει ο κ. Τσίπρας στους Financial Times τον Ιούνιο, σημειώνοντας: «Πρέπει να συνεχίσουμε τη μεταρρύθμιση της χώρας και φυσικά να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους πολίτες να αλλάξουν κουλτούρα και συμπεριφορά».
Παρόλα αυτά, ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταφέρει να πείσει ακόμα το κόμμα του ότι οι μέρες του πελατειακού κράτους έχουν τελειώσει, σημειώνουν οι FT και συμπληρώνουν: «Πάνω από 30.000 προσλήψες στο Δημόσιο έγιναν με τέτοια κριτήρια υπό την ηγεσία του, συμοπεριλαμβανομένων και πολλών συμβούλων που επελέγησαν από υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ».
Η κυβέρνηση δεν έχει ξεπεράσει την ευρεία αντίσταση στην εφαρμογή ενός σχεδίου αποπολιτικοποίησης της δημόσιας διοίκησης, στην αύξηση της διαφάνειας των ανώτερων διορισμών και στην τακτική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο κ. Τσακλόγλου δήλωσε ότι για ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές θα χρειαστούν χρόνια, όπως για παράδειγμα στο εκπαιδευτικό σύστημα, όπου η αναντιστοιχία μεταξύ των αναγκών της αγοράς εργασίας και ενός ξεπερασμένου πανεπιστημιακού προγράμματος συνέβαλε στο να διαθέτει η χώρα εργατικό δυναμικό που κατά τη γνώμη του είναι «μορφωμένοι και σε μεγάλο βαθμό άνεργοι».
Τέλος, η οικονομική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οι Βρυξέλλες συμφωνούν ότι «σημαντικό βαρόμετρο της όρεξης για αλλαγή θα είναι εάν οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις τηρηθούν». Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χει δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει συρρίκνωση και η ΕΕ έχει εγκαταστήσει ένα σύστημα επιτήρησης μετά το πρόγραμμα για την παρακολούθηση των επιδόσεων, οι διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι η πολιτική πίεση, σε θέματα όπως οι συντάξεις και οι διορισμοί του δημοσίου τομέα, θα έρθει όταν η χώρα θα πλησιάζει στις εκλογές.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΡΕΑΝ επιμόρφωση στην Ψυχολογία, στη Συμβουλευτική και στην Προπονητική Ζωής

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πλαίσιο των Επαγγελματικών Προγραμμάτων Ενδυνάμωσης και Συμβουλευτικής σας προσκαλεί στην μεγαλύτερη ΔΩΡΕΑΝ επιμόρφωση στην Ψυχολογία, στη Συμβουλευτική και στην Προπονητική Ζωής.
-Δυνατότητα περαιτέρω εξειδίκευσης για απόκτηση τίτλου επαγγελματικής κατάρτισης (με προνομιακά δίδακτρα)
-Δυνατότητα περαιτέρω εγγραφής σε προγράμματα ξένων πανεπιστημίων με προνομιακά δίδακτρα
40 πόλεις σε όλη την Ελλάδα
ΑΘΗΝΑ- AΣΤΡΟΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ- ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΡΗΤΗΣ- ΑΛΙΒΕΡΙ- ΑΜΥΝΤΑΙΟ- ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ- ΑΡΤΑ- ΒΟΝΙΤΣΑ- ΓΑΛΑΞΙΔΙ  ΗΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ- ΔΡΑΜΑ- ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ- ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ-ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΚΡΗΤΗΣ -ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ - ΚΙΛΚΙΣ - ΚΟΜΟΤΗΝΗ- ΛΑΓΚΑΔΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΛΑΜΙΑ - ΛΑΡΙΣΑ - ΛΕΙΒΑΔΙΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ - ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ- ΝΑΟΥΣΑ- ΞΑΝΘΗ- ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ-ΠΑΤΡΑ- ΠΛΩΜΑΡΙ ΛΕΣΒΟΥ- ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ- ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ- ΣΕΡΡΕΣ- ΣΗΤΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ- ΣΚΥΔΡΑ- ΣΚΥΡΟΣ- ΣΟΥΦΛΙ- ΤΡΙΚΑΛΑ- ΤΡΙΠΟΛΗ- ΦΑΡΣΑΛΑ- ΧΑΛΚΙΔΑ
Εκδηλώστε πρώιμο ενδιαφέρον εδώ:
https://goo.gl/xM24Fk
 Untitled 1111

7 Αυγ 2018

Περισσότερα παιδιά «μετεξεταστέα» στο ποδήλατο


Τις χαρές της ποδηλασίας, με κατάλληλο εξοπλισμό ασφαλείας, απολαμβάνει ο μπόμπιρας αυτός στη Νέα Υόρκη.


Ολο και περισσότερα παιδιά «κόβονται» στις εξετάσεις ποδηλάτου στη Γερμανία, καθώς οι κινητικές δεξιότητες της νέας γενιάς πέφτουν θύμα της ψηφιακής ψυχαγωγίας. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση σε χώρες όπως η Βρετανία, ενώ δεν υπάρχουν καν στοιχεία για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα.
«Ενώ πριν από δέκα χρόνια σε κάθε τάξη είχαμε κατά μέσον όρο δύο μαθητές που χρειάζονταν ενισχυτική διδασκαλία στο ποδήλατο, τώρα έχουμε πέντε έως δέκα», δήλωσε στην εφημερίδα «Ράινισε Ποστ» ο επικεφαλής της Γερμανικής Ενωσης Κυκλοφοριακής Αγωγής (Deutscher Verkehrswacht – DVW), στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Μπούρχαρντ Νίπερ. «Πολλά παιδιά δεν έχουν τις κινητικές δεξιότητες που απαιτούνται. Βλέπουμε αισθητή υποχώρηση στις δεξιότητες αυτές. Συχνά, αδυνατούν να κάνουν ποδήλατο με το ένα χέρι, ενώ ακόμη και με τα δύο χέρια κάνουν χωρίς να το θέλουν ζιγκ ζαγκ», πρόσθεσε.
Στα σχολεία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, οι εξετάσεις ποδηλάτου γίνονται στην τρίτη ή την τετάρτη δημοτικού, με τη βοήθεια της DVW και της τροχαίας. Οι εξετάσεις είναι το επιστέγασμα των μαθημάτων κυκλοφοριακής αγωγής για ποδηλάτες, στα οποία συμμετέχει το 95% των μαθητών και μαθητριών, παρότι είναι προαιρετικά.
Η γερμανική ομοσπονδία ποδηλάτου (ADFC) σημείωσε ότι το ζητούμενο, ώστε να ενισχυθεί η αυτόνομη μετακίνηση των παιδιών με ποδήλατα, είναι να βελτιωθεί η ασφάλεια των ποδηλατοδρόμων που οδηγούν στα σχολεία, αλλά και να οργανώνουν τα σχολεία ποδηλατικές εκδρομές που θα βοηθήσουν στο να εξοικειωθούν τα παιδιά με το ποδήλατο.
Ενώ η Γερμανία συζητά πώς θα βελτιώσει την ποδηλατική εκπαίδευση, στη Βρετανία το ένα τρίτο των παιδιών δημοτικού δεν έχουν μάθει καν ποδήλατο. Παράλληλα, το ένα τρίτο των παιδιών στη Βρετανία είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και η επικάλυψη ανάμεσα στις δύο κατηγορίες είναι μεγάλη. «Αυτή είναι η πιο παχύσαρκη γενιά παιδιών στην ιστορία και τα προβλήματα που αυτό θα τους δημιουργήσει μεγαλώνοντας είναι τρομακτικά», είπε το στέλεχος της οργάνωσης Cycling UK, Λόρα Χέιλς. «Δεν πρέπει απλά να ρίχνουμε την ευθύνη στους γονείς. Ως κοινωνία πρέπει να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες, να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τα αυτοκίνητά μας και να αλλάξουμε τους δρόμους μας, ώστε να ενθαρρύνουμε περισσότερο ποδήλατο και περπάτημα», πρόσθεσε.
Τον Απρίλιο του 2017, η βρετανική κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα για την ενθάρρυνση των βιώσιμων μετακινήσεων από και προς τα σχολεία, με στόχο να έχει αυξηθεί κατά 55% το ποσοστό των 10χρονων παιδιών που πηγαίνουν στο σχολείο με τα πόδια έως το 2025. Για πολλά παιδιά, το ποδήλατο είναι «σανίδα σωτηρίας». Ενα από αυτά τα παιδιά ήταν ο μετέπειτα αστέρας του αμερικανικού μπάσκετ, Λε Μπρον Τζέιμς, του οποίου οι γονείς δεν είχαν αυτοκίνητο. Για τον Λε Μπρον, το ποδήλατο ήταν το πολύτιμο εργαλείο που του επέτρεψε να πηγαίνει στις προπονήσεις του. Το σχολείο για «δύσκολους εφήβους» που σπονσοράρει τώρα ο Τζέιμς παρέχει σε όλα τα παιδιά ποδήλατα και κράνη.

 REUTERS

5 Αυγ 2018

Το μεγάλο ψέμα για το «κοινωνικό κράτος» του Μεταξά

https://atexnos.gr/wp-content/uploads/2016/10/metaxas28a.jpgΓρά­φει ο Νίκος Μότ­τας* //
Τα τε­λευ­ταία χρό­νια, άλ­λο­τε με αφορ­μή την επέ­τειο επι­βο­λής της τε­ταρ­το­αυ­γου­στια­νής δι­κτα­το­ρί­ας και άλ­λο­τε εξαι­τί­ας των εορ­τα­σμών της 28ης Οκτω­βρί­ου, έχει κάνει την εμ­φά­νι­ση του στα μέσα ενη­μέ­ρω­σης μια προ­σπά­θεια εξω­ραϊ­σμού του ιστο­ρι­κού ρόλου του δι­κτά­το­ρα Ι.Με­τα­ξά. Η προ­σπά­θεια αυτή επι­χει­ρεί να πε­ρά­σει τις εξής δύο λα­θρο­χει­ρί­ες ως δήθεν ιστο­ρι­κές αλή­θειες: Πρώ­τον, ότι το πε­ρή­φα­νο «Όχι» στους ιτα­λούς ει­σβο­λείς το είπε ο Με­τα­ξάς εξ’ ονό­μα­τος όλου του ελ­λη­νι­κού λαού και κατά δεύ­τε­ρον, ότι η με­τα­ξι­κή δι­κτα­το­ρία… πρω­τα­γω­νί­στη­σε στη δη­μιουρ­γία «κοι­νω­νι­κού κρά­τους» και «κοι­νω­νι­κών με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων» (8ωρο, ΙΚΑ, ρύθ­μι­ση αγρο­τι­κών χρών, συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις κ.α.).
Σε αυτήν την εξό­φθαλ­μη δια­στρέ­βλω­ση της Ιστο­ρί­ας πρω­το­στα­τεί ασφα­λώς ο φα­σι­στι­κός εσμός των πο­λι­τι­κών απο­γό­νων του Με­τα­ξά οι οποί­οι πί­νουν νερό στο όνομα του. Λίγα χρό­νια πριν, τα ηνία της εξύ­μνη­σης του δι­κτά­το­ρα κα­τεί­χε ο ΛΑ.Ο.Σ. (όπου «αν­δρώ­θη­καν» πο­λι­τι­κά οι αντι­κομ­μου­νι­στές «Γε­ωρ­γιά­δη­δες» και «Βο­ρί­δη­δες» της ση­με­ρι­νής ΝΔ), ενώ σή­με­ρα στο ρόλο αυτό πρω­το­στα­τεί η να­ζι­στι­κή-εγκλη­μα­τι­κή Χρυσή Αυγή. Προ­κει­μέ­νου μά­λι­στα να υπε­ρα­σπι­στούν τον ιδε­ο­λο­γι­κό τους πρό­γο­νο, τα φα­σι­στοει­δή κά­νουν συχνά ανα­φο­ρές στο δήθεν «κοι­νω­νι­κό κρά­τος» και τις «κοι­νω­νι­κές με­ταρ­ρυθ­μί­σεις» της πε­ριό­δου του Με­τα­ξά. Προς αυτήν την κα­τεύ­θυν­ση, πα­ρου­σιά­ζουν μια σειρά κοι­νω­νι­κές κα­τα­κτή­σεις της ερ­γα­τι­κής τάξης (8ωρο, συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις, λει­τουρ­γία του ΙΚΑ, αγρο­τι­κά χρέη κλπ.) ως… έργο της με­τα­ξι­κής δι­κτα­το­ρί­ας! Πρό­κει­ται για άλλο ένα χυ­δαίο ψέμα της να­ζι­στι­κής-γκε­μπε­λι­κής προ­πα­γάν­δας που επι­χει­ρεί να «βγά­λει λάδι» μια απ’ τις πλέον μαύ­ρες και απο­κρου­στι­κές πε­ριό­δους της ελ­λη­νι­κής ιστο­ρί­ας του 20ου αιώνα.
Η «4η Αυ­γού­στου», η δι­κτα­το­ρία του Ι.Με­τα­ξά, ήταν ένα βαθιά αντι­κομ­μου­νι­στι­κό, αστι­κό, τα­ξι­κό κρά­τος. Απο­τε­λού­σε την πο­λι­τι­κή έκ­φρα­ση των συμ­φε­ρό­ντων της τότε άστι­κής τάξης της χώρας στο πο­λι­τι­κό επί­πε­δο. Ο ίδιος ο Με­τα­ξάς σε ομι­λί­ες του ση­μεί­ω­νε με­τα­ξύ άλλων πως μέ­ρι­μνα του κα­θε­στώ­τος του ήταν «η αδιά­κο­πος φρο­ντίς διά την στε­ρέ­ω­σιν του αστι­κού κα­θε­στώ­τος με όλας τας ανα­γκαί­ας θυ­σί­ας διά το σύ­νο­λον της κοι­νω­νί­ας…» και προ­σέ­θε­τε: «Εστη­ρί­ξα­μεν το αστι­κόν κα­θε­στώς της Ελ­λά­δος και του εδώ­σα­μεν να εν­νο­ή­σει ότι το πρώ­τον κα­θή­κον ενός τι­μί­ου και πραγ­μα­τι­κού πα­τριω­τι­κού αστι­κού κό­σμου, είναι, το να είναι αλ­λη­λέγ­γυος με τους δύο κλά­δους, τον κό­σμον τον ερ­γα­τι­κόν και τον κό­σμον τον αγρο­τι­κόν και εζη­τή­σα­μεν από τους αστούς, από τους βιο­μή­χα­νους… θυ­σί­ας τας οποί­ας ο αστι­κός κό­σμος μας τας έδωσε προ­θύ­μως» (Σπ. Λι­ναρ­δά­του, «4η Αυ­γού­στου», «Π.Λ.Ε.», 1967, σελ. 104).
Κατά την πε­ρί­ο­δο της με­τα­ξι­κής δι­κτα­το­ρί­ας, η συ­γκέ­ντρω­ση και συ­γκε­ντρο­ποί­η­σή του κε­φα­λαί­ου προ­χώ­ρη­σε με γρή­γο­ρους ρυθ­μούς, ενώ ενι­σχύ­θη­κε ο πα­ρεμ­βα­τι­κός ρόλος του κρά­τους στην οι­κο­νο­μία, καθώς και η στε­νό­τε­ρη σύν­δε­ση του βιο­μη­χα­νι­κού με το τρα­πε­ζι­κό κε­φά­λαιο, όπως έχουν απο­δεί­ξει οι­κο­νο­μι­κοί με­λε­τη­τές της πε­ριό­δου (Μ.Μαϊλη, Από την 4η Αυ­γού­στου ως τις μέρες μας, Σύγ­χρο­νη Εποχή, 2009, σελ.28).
Είναι ψευ­δής ο ισχυ­ρι­σμός των απο­λο­γη­τών του Με­τα­ξά ότι το κα­θε­στώς της 4ης Αυ­γού­στου κα­θιέ­ρω­σε το 8ωρο και την κυ­ρια­κά­τι­κη αργία. Η κα­θιέ­ρω­ση του 8ωρου έγινε με το νόμο 2269 το 1920, με τη νο­μο­θε­τι­κή κύ­ρω­ση της Διε­θνούς Σύμ­βα­σης Ερ­γα­σί­ας. Για να εφαρ­μο­στεί στα­δια­κά χρειά­στη­καν οι πο­λύ­χρο­νοι, συχνά αι­μα­τη­ροί αγώ­νες των ερ­γα­τών με πρω­το­πό­ρους τους κομ­μου­νι­στές. Πο­τά­μια αί­μα­τος χύ­θη­καν στις συ­γκρού­σεις των ερ­γα­τών με το αστι­κό κρά­τος. Η δε κυ­ρια­κά­τι­κη αργία είχε κα­θιε­ρω­θεί από το 1911. Αυτό που έκανε η κυ­βέρ­νη­ση Με­τα­ξά ήταν να κα­ταρ­γή­σει την κυ­ρια­κά­τι­κη αργία και το κυ­ρια­κά­τι­κο με­ρο­κά­μα­το να δί­νε­ται στο κρά­τος για την… «Εθνι­κή Αμυνα».
Ένα άλλο χο­ντρο­κομ­μέ­νο ψέμα των νο­σταλ­γών της τε­ταρ­το­αυ­γου­στια­νής δι­κτα­το­ρί­ας είναι η- δή­θεν- «κα­θιέ­ρω­ση αδεί­ας μετ’ απο­δο­χών» από Ι. Με­τα­ξά!  Μόνο που αυτές κα­θιε­ρώ­θη­καν πριν το Με­τα­ξά, με τον ανα­γκα­στι­κό νόμο (ΑΝ) 539/1935 και έπει­τα από πο­λύ­χρο­νο αγώνα του συν­δι­κα­λι­στι­κού κι­νή­μα­τος. Οι ελεύ­θε­ρες Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις απο­τε­λού­σαν παλιά ερ­γα­τι­κή διεκ­δί­κη­ση. Επί δι­κτα­το­ρί­ας Κον­δύ­λη, ψη­φί­στη­κε στις 16/1/1935 Ανα­γκα­στι­κός Νόμος περί Συλ­λο­γι­κών Συμ­βά­σε­ων- ένας νόμος που επί της ου­σί­ας μόνο ελεύ­θε­ρες Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις επέ­τρε­πε. Πρω­τού έρθει στην εξου­σία, ο Με­τα­ξάς ετοί­μα­σε νέο νόμο περί υπο­χρε­ω­τι­κής διαι­τη­σί­ας, κάτι ανά­λο­γο με όσα γί­νο­νται σή­με­ρα με τις Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις, προ­κα­λώ­ντας με­γά­λες αντι­δρά­σεις από τα ερ­γα­τι­κά σω­μα­τεία (Μάης 1936). Οι «συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις» με­τα­ξύ των κε­φα­λαιο­κρα­τών και των διο­ρι­σμέ­νων από τη δι­κτα­το­ρία συν­δι­κα­λι­στών απέ­κτη­σαν ισχύ νόμου (2045/7/9/1936) και τίτλο «κα­τώ­τα­τον όριον μι­σθών των Ιδιω­τι­κών Υπαλ­λή­λων και ελά­χι­στον ημε­ρο­μί­σθιον ερ­γα­τών Βιο­μη­χα­νί­ας». Απο­τε­λού­σε, λοι­πόν, κα­ρα­μπι­νά­τη κο­ροϊ­δία του λαού εκ μέ­ρους του με­τα­ξι­κού κα­θε­στώ­τος η κα­θιέ­ρω­ση των «Εθνι­κών Συμ­βά­σε­ων Ερ­γα­σί­ας», αν λά­βου­με υπ’ όψη τις συν­θή­κες που επι­κρα­τού­σαν: ανα­γκα­στι­κή διαι­τη­σία, απα­γό­ρευ­ση των απερ­γιών και φα­σι­στι­κο­ποί­η­ση των συν­δι­κά­των στα πρό­τυ­πα του Μου­σο­λί­νι.
Στις 11/11/1937 ιδρύ­θη­κε το ΙΚΑ, το οποίο λει­τούρ­γη­σε από 1/12/1937 έως το τέλος του ’37 σε Αθή­να-Πει­ραιά και Θεσ­σα­λο­νί­κη, και από τα τέλη του 1938 στις άλλες πό­λεις. Η ίδρυ­ση ωστό­σο του ΙΚΑ απο­τέ­λε­σε ου­σια­στι­κά εφαρ­μο­γή του νόμου 6298, ο οποί­ος είχε φη­ψι­στεί τον Σε­πτέμ­βρη του 1934 από το Λαϊκό Κόμμα και δεν εφαρ­μό­στη­κε για μια σειρά λό­γους (αντι­δρά­σεις με­ρί­δας του Κε­φα­λαί­ου, πρα­ξι­κό­πη­μα Κον­δύ­λη, Κί­νη­μα 1935 κλπ). Βέ­βαια, για την κα­θιέ­ρω­ση νόμου για τις Κοι­νω­νι­κές Ασφα­λί­σεις είχαν προη­γη­θεί πο­λύ­μορ­φοι αγώ­νες της ερ­γα­τι­κής τάξης, οι οποί­οι απέ­δω­σαν για πρώτη φορά καρ­πούς με την ψή­φι­ση του νόμου 2868 του 1922- δη­λα­δή 15 χρό­νια πριν τη με­τα­ξι­κή δι­κτα­το­ρία!
Οι πε­νι­χρές πα­ρο­χές του ΙΚΑ διε­κό­πη­σαν το 1939 και το σύ­στη­μα κα­τέρ­ρευ­σε. Τι έκανε ο Με­τα­ξάς; Το κα­θε­στώς του κα­τά­σχε­σε με τη μορφή δα­νεί­ου προς το κρά­τος, όλα τα απο­θε­μα­τι­κά των ασφα­λι­στι­κών ορ­γα­νι­σμών που έφτα­ναν τα 850 εκα­τομ­μύ­ρια δραχ­μές, από τα οποία τα 500 εκα­τομ­μύ­ρια ήταν του ΙΚΑ! (Σπ. Λι­ναρ­δά­του, «4η Αυ­γού­στου», «Π.Λ.Ε.», 1967, σελ. 110).
Το φα­σι­στι­κό κα­θε­στώς του Με­τα­ξά απο­τέ­λε­σε «χρυσή εποχή» για την οι­κο­νο­μι­κή ολι­γαρ­χία. Η κα­πι­τα­λι­στι­κή κερ­δο­φο­ρία αυ­ξή­θη­κε μέσω άμε­σων κρα­τι­κών πα­ρεμ­βά­σε­ων και νέων δη­μό­σιων έργων για πο­λε­μι­κές προ­πα­ρα­σκευ­ές, ενώ εντά­θη­κε η εκ­με­τάλ­λευ­ση των ερ­γα­ζο­μέ­νων. Πρό­κει­ται για την ίδια πε­ρί­ο­δο κατά την οποία, όπως προ­α­να­φέρ­θη­κε, προ­χώ­ρη­σε η συ­γκέ­ντρω­ση και συ­γκε­ντρο­ποί­η­σή του κε­φα­λαί­ου, τα διά­φο­ρα τμή­μα­τα του οποί­ου (βιο­μη­χα­νι­κό, εμπο­ρι­κό, πι­στω­τι­κό) καρ­πώ­θη­καν τε­ρά­στια κέρδη. Δεν είναι κα­θό­λου τυ­χαίο ότι με­γα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες της επο­χής (Χα­τζη­κυ­ριά­κος, Μπο­δο­σά­κης, Αφοι Ηλιά­σκοι, Λα­να­ράς κλπ.) στή­ρι­ξαν ενερ­γά το με­τα­ξι­κό κα­θε­στώς, ενώ ένας αριθ­μός κε­φα­λαιο­κρα­τών και τρα­πε­ζι­κών με­γα­λο­στε­λε­χών κα­τέ­λα­βαν κυ­βερ­νη­τι­κές θέ­σεις (Χα­τζη­κυ­ριά­κος της ΑΓΕΤ, Κων/νος Ζα­βι­τσά­νος, Δημ.Μά­ξι­μος κλπ).
Αυτό ήταν το πε­ρί­φη­μο κα­θε­στώς του…«Τρί­του Ελ­λη­νι­κού Πο­λι­τι­σμού» που υμνεί το να­ζι­στι­κό μα­ντρό­σκυ­λο των ση­με­ρι­νών κα­πι­τα­λι­στών, η Χρυσή Αυγή. Ένα κα­θε­στώς κομ­μέ­νο και ραμ­μέ­νο στα μέτρα της άρ­χου­σας αστι­κής τάξης και των ιμπε­ρια­λι­στών συμ­μά­χων τους. Η με­τα­ξι­κή δι­κτα­το­ρία απο­τέ­λε­σε ανα­γκαιό­τη­τα για τη στή­ρι­ξη και ενί­σχυ­ση του ελ­λη­νι­κού κα­πι­τα­λι­σμού, σε συν­θή­κες προ­ε­τοι­μα­σί­ας του Δευ­τέ­ρου Πα­γκό­σμιου ιμπε­ρια­λι­στι­κού πο­λέ­μου, λύ­νο­ντας προ­σω­ρι­νά τις υπάρ­χου­σες αντι­θέ­σεις των αστι­κών, «κοι­νο­βου­λευ­τι­κών» κομ­μά­των της επο­χής που της ανέ­θε­σαν μέσω του κοι­νο­βου­λί­ου την εξου­σία.
Η Ιστο­ρία δεν ξε­χνιέ­ται, ούτε πα­ρα­χα­ρά­ζε­ται, όσο κι’ αν το επι­διώ­κουν οι φα­σί­στες και τα αφε­ντι­κά τους.
* υποψ. δι­δά­κτωρ πο­λι­τι­κών επι­στη­μών και ιστο­ρί­ας

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More