Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

21 Ιαν 2012

"ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΧΑΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ" ΣΤΗ "ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ" ΤΗΣ "ΔΙΕΞΟΔΟΥ"


Το 2012 συμπληρώνονται 90 χρόνια από τον θάνατο του Μαρσέλ Προυστ, του μεγαλύτερου μυθιστοριογράφου του 20ου αιώνα, που στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν είναι ακόμα πολύ γνωστός, επειδή επί 50 χρόνια το τεράστιο έργο του ήταν αμετάφραστο.
Με την ευκαιρία της επετείου αυτής, η "Λέσχη Ανάγνωσης" του Κέντρου Λόγου & Τέχνης - Μουσείου "Διέξοδος" στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, αφιερώνει στη μνήμη του την πρώτη της συνάντηση για το νέο έτος, που θα γίνει την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012, στις 6.30 το απόγευμα.
Στην εκδήλωση αυτή η συγγραφέας Ακακία Κορδόση θα μιλήσει για τη ζωή και το έργο του, και οι συνεργάτριές της Ιφιγένεια Μάρκου, Μαίρη Φιλιπποπούλου και Ραλλού Κυριακοπούλου, θα φέρουν κοντά στο κοινό της "Λέσχης" μας τον πρώτο τόμο της Αναζήτησης του Χαμένου Χρόνου "Από την πλευρά του Σουάν".

Η εκλογή Παπαδόπουλου στο λιμενικό ταμείο Αιτωλοακαρνανίας δίνει απάντηση στο ΠΑ.ΣΟ.Κ και στο σύστημα!

Νέος πρόεδρος του λιμενικού ταμείου Αιτωλοακαρνανίας ο Πάνος Παπαδόπουλος που πλέον οφείλει να αποδείξει  όλα όσα έλεγε τόσο καιρό! Η εκλογή αυτή είναι γροθιά στο κατεστημένο και φυσικά έρχεται ενάντια στην επιθυμία του Δημάρχου Πάνου Κατσούλη αλλά και στην επιθυμία των βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ για την τοποθέτηση αυστηρός κομματικού προέδρου. Εμείς να ευχηθούμε καλή επιτυχία στον νέο πρόεδρο, καλή συνεργασία με όλους τους φορείς για το όφελος της πόλης και πολύ όρεξη για δουλειά γιατί τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν είναι μεγάλα. Να επισημάνουμε μόνο ότι δε χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί το λιμενικό ταμείο για αντιπολίτευση! 

Κάποια άρθρα του νέου προέδρου :

Σίντνεϋ Πουατιέ: Ανοίγοντας το δρόμο


Ο Σίντνεϋ Πουατιέ αποτελεί έναν από τους πιο αξιόλογους αφρικανοαμερικανούς ηθοποιούς της γενιάς του και θεωρείται εκείνος που κατάφερε να δώσει την ευκαιρία να ανοίξουν μεγαλύτεροι και σημαντικότεροι ρόλοι και σε άλλους συμπατριώτες του στην κλειστή μέχρι τότε κινηματογραφική κοινωνία των αμερικανικών στούντιο.


Γεννημένος στις 20 Φεβρουαρίου του 1927 στο Μαϊάμι της Φλόριντα αλλά μεγαλωμένος στις Μπαχάμες, ο Πουατιέ ήταν ο γιος του Reginald και της Evelyn Poitier. Ο πατέρας του ήταν αγρότης σε καλλιέργειες ντομάτας και η οικογένεια αντιμετώπιζε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Ωστόσο, ο ίδιος ο Πουατιέ είχε αναφέρει ότι ο πατέρας του είχε εξαιρετική αίσθηση του ποιος είναι και πάντα ό,τι αναλάμβανε το έκανε με σκοπό να αφήσει καλό όνομα με τη δουλειά του. Σύντομα η οικογένεια μετακόμισε από το χωριό Cat Island στο Nassau, την πρωτεύουσα των Μπαχάμας όταν ο Πουατιέ βρισκόταν σε ηλικία 11 ετών και εκεί ήταν που γνώρισε τον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου. Σε ηλικία 15 ετών επέστρεψε στο Μαϊάμι και έμεινε με τον μεγαλύτερο αδερφό του, Cyril.

ΤΟ ΑΘΛΙΟ «ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΟ» ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ «ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ»


Ο «ΔΟΤΟΣ» ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Η ΑΣΤΙΚΗ ΚΑΜΑΡΙΛΑ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ!
Ή ΠΩΣ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ!
Κάποτε τα δικτατορικά και αυταρχικά καθεστώτα επιβάλλοντο με το στρατό και τις ερπύστριες, ενώ ομολογούσαν ανοιχτά ότι κατέλυαν το Σύνταγμα και τις όποιες (αστικές) δημοκρατικές ελευθερίες.
Στην εποχή μας οι παλιές κακές συνήθειες του ιμπεριαλισμού και του αστικού κόσμου άλλαξαν, χωρίς κατ' ανάγκη, όμως, να έχουν οριστικά περιθωριοποιηθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο μεγαλοαστικός κόσμος εγκατέλειψε τις λογικές των πραξικοπημάτων και της ουσιαστικής κατάλυσης της δημοκρατίας.
ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ!

20 Ιαν 2012

Όποιος μπορεί και φορτίζει την ερημιά Έχει ακόμη ανθρώπους μέσα του.


(Οδ. Ελύτης)

•  Η  Α.Σ.Κ   Εκπαιδευτικών  της Ά  Ε.Λ.Μ.Ε   με ειλικρίνεια  και  αίσθημα  ευθύνης από την πρώτη  στιγμή  είχε  ενημερώσει  και  είχε  εκφράσει  την άποψη,  ότι  το  μνημόνιο δεν έχει  σκοπό  να  σώσει  τη  χώρα  από  τη χρεοκοπία. Η Ε.Ε. και  το ΔΝΤ  με  τη  συνδρομή  της  κυβέρνησης  Παπανδρέου  επέλεξαν  την  χώρα  μας  να  τοποθετήσουν  σε  δοκιμαστικό  σωλήνα , για  να  κινεζικοποιήσουν   τους  εργαζόμενους, και  σε μια «πρόβα  τζενεράλε» να  τους οδηγήσουν  στον 19ο  αιώνα. 
        Η  Ε.Ε   σφηκοφωλιά  της  Γερμανικής  μονοκρατορίας  στην  Ευρώπη , αποφάσισε  στα 
 πλαίσια   της   παγκοσμιοποίησης   ότι  οι  εργαζόμενοι  της  χώρας   έπρεπε  να  οδηγηθούν  σε   εξαθλίωση, για  να  γίνει  πιο  ανταγωνιστικό το κεφάλαιο. Για το πείραμα αυτό  εκτίμησε  ότι  οι συνθήκες της  χώρα  μας  ήταν «ιδανικές».

Α΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας

Ενημερωτικό Δελτίο
Το Προεδρείο της Α’ ΕΛΜΕ πραγματοποίησε ενημερωτικές επισκέψεις στο Γυμνάσιο Γουριάς και Νεοχωρίου καθώς και στα Λύκεια Νεοχωρίου και Αιτωλικού την Πέμπτη 19-01-2012. Έγινε σύντομη ενημέρωση για θέματα επικαιρότητας και στη συνέχεια συζητήθηκαν εκτενέστερα τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς.
Συγκεκριμένα, έγινε συζήτηση για το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης που θα έπρεπε να παρέχεται σε όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους και με υψηλή ποιότητα. Δυστυχώς, με τις πρόσφατες αλλαγές στο σύστημα και τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, οι εκπαιδευτικοί πληρώνουν ακριβά τις

Η χαρά του Kissinger είμαστε...

Να τι τρέχει με τους Έλληνες κυρία Αλεξάνδρα μου και αγαπητοί Σουηδοί… (Το ντοκυμαντέρ που ακολουθεί –για όσους δεν το έχετε ήδη δει- θα σας γδάρει λίγο τ’ αυτιά. Περιέχει όμως μεγάλα κομμάτια στα ελληνικά και έχει αρκετά εύγλωττες εικόνες)




Της Τζένης Κ.


«Οι Έλληνες είναι αναρχικοί… και δύσκολα κουμαντάρονται. Γι’ αυτόν το λόγο πρέπει να χτυπήσουμε βαθιά μέσα στις πολιτισμικές τους ρίζες: έτσι ίσως τους καταφέρουμε να συμβιβαστούν. Εννοώ, να χτυπήσουμε τη γλώσσα τους, τη θρησκεία τους, τα πολιτισμικά και ιστορικά αποθέματα, έτσι ώστε να ουδετεροποιήσουμε τη δυνατότητά τους να αναπτύσσονται, να διακρίνουν τους εαυτούς τους ή να αποδεικνύουν ότι μπορούν να νικούν, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια στα στρατηγικώς απαραίτητα σχέδιά μας, στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή»…


Προϊστάμενος δημοτικής αστυνομίας : «Ο Χονδρός είναι φασίστας , αυτός μας διέταξε να βγούμε και να γράψουμε τα μαγαζιά!»

Έξαλλοι οι καταστηματάρχες από την απροειδοποίητη έφοδο των δημοτικών αστυνόμων και του προϊσταμένου τους για έλεγχο των χώρων που μπαίνουν τα τραπεζοκαθίσματα. Δε πρόλαβε να μπει το 2012 και χωρίς καν προειδοποιήσει η Δημοτική Αρχή για τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων των μαγαζιών, βγήκε με αυστηρή εντολή από τον κύριο Χονδρό να  τιμωρήσει τους παραβάτες για τις άδειες του 2012 (έτσι δήλωσαν οι υπάλληλοι)! Σίγουρα οι εκκρεμότητες θα πρέπει να τακτοποιηθούν αλλά κύριοι ας λάβετε υπόψη σας την δύσκολη οικονομική συγκυρία και ας προειδοποιήσετε τουλάχιστον προτού τιμωρήσετε, εξάλλου 10 εργάσιμες πέρασαν που μπήκε το νέο έτος! Βλέπετε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για όλα τα καταστήματα και πως κινείται η αγορά και φυσικά δε σας τιμά να γυρνάτε περιχαρής στο δημαρχείο και να διατυμπανίζεται ότι  η δημοτική αστυνομία έκανε δουλειά και έφερε έσοδα στο δήμο! Αυτά δεν είναι έσοδα Αντιδήμαρχε……

19 Ιαν 2012

"Καθαρά χέρια, καθαρές ιδέες, καθαρές λύσεις"

Έτσι λεγόταν ο συνδυασμός που στήριξε το ΛΑΟΣ στις περιφερειακές εκλογές του 2009, για την Κεντρική Μακεδονία, όπου υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας ήταν ο φερόμενος "εγκέφαλος" του μεγάλου κυκλώματος τοκογλυφίας, που εξαρθρώθηκε χθες.                                                                                                               
  Δείτε πως παρουσίασε ο  Βελόπουλος σε συνέντευξη Τύπου, τον τότε υποψήφιο. "Εμείς επιλέξαμε άνθρωπο που...
εργάζεται από μικρό παιδί για να επιβιώσει και πέτυχε να είναι από τους ισχυρότερους βορειοελλαδίτες. Δεν επιλέγουμε ανθρώπους που περιμένουν από την πολιτική να επιβιώσουν. Εμείς επιλέξαμε πρόσωπο προσωπικότητα που έρχεται να προσφέρει στους πολίτες και όχι πρόσωπο που απομυζεί τον πλούτο των πολιτών και ζει από αυτόν".

ΠΟΔΗΛΑΤΟΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ!


ΣΑΒΒΑΤΟ 21/1/2012
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 17.30
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 18.00
ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΜΑΖΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕΤΙ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΘΟΡΥΒΟ!!!
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΟΔΗΛΑΤΟΒΟΛΤΑ ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ!
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ!!!ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ!!!
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ,
"ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ"

Διαζύγιο: η θέση του παιδιού μεταξύ του ζευγαριού

Γράφει η Ειρένα Αναστασίου*
Η απόφαση του διαζυγίου έχει παρθεί. Η μητέρα και ο πατέρας δεν θα διαμένουν πλέον κάτω από την ίδια στέγη. Τι γίνεται όμως με τα παιδιά; Ποιος θα τους μιλήσει για αυτό και τι ακριβώς θα πρέπει να πει; Υπαρχει «μαγική συνταγή» έτσι ώστε τα παιδιά να μην επηρεαστούν από αυτή την κατάσταση; Σκεφτείτε όμως ότι παρ’ όλο που ένα διαζύγιο μπορεί να είναι μια πιθανή αιτία στρες για τα παιδιά παρ’ όλα αυτά μπορεί να βιωθεί και σαν ανακούφιση στην περίπτωση που υπάρχει λεκτική ή σωματική βια μεταξύ του ζευγαριού. Από την άλλη πλευρά, τι να αναμένουν οι γονείς στη συμπεριφορά των παιδιών τους μετά από ένα διαζύγιο και ποια είναι ακριβώς η ψυχολογική διεργασία η οποία γίνεται; Αυτά τα ερωτήματα αλλά και πολλά άλλα μοιάζουν αναπάντητα αλλά και τρομακτικά στο μυαλό των γονέων γι’ αυτό και πολλές φορές η στάση που κρατούν απέναντι στα παιδιά αλλά και η θέση στην οποία τα βάζουν οδηγεί σε αρνητικές συναισθηματικές και συμπεριφορικές συνέπειες.

Ένα παιδί από τα Τρίκαλα, που το έλεγαν Βασίλη

Ένα παιδί από τα Τρίκαλα, που το έλεγαν ΒασίληΟ Βασίλης Τσιτσάνης γεννήθηκε σαν σήμερα (18 Ιανουαρίου) το 1915 και απεβίωσε επίσης σαν σήμερα το 1984.
Το κείμενο που ακολουθεί είναι του Νικήτα Κακκαβά*.
«Ο Τσιτσάνης είναι η μοναδική ζωντανή απόδειξη ότι έχουμε πολιτισμό»
                                                                              Γιάννης Τσαρούχης
«Θέλω να λογαριάζομαι σαν ένας ταπεινός μαθητής του Βασίλη Τσιτσάνη»
                                                                                     Mίκης Θεοδωράκης
Χαμένη στην ομιχλώδη άλω των παιδικών μου χρόνων βρίσκεται μια διήγηση του παππού μου, που έκτοτε στοιχειώνει την μνήμη μου. 
Ήταν, λέει, Δεκέμβρης του ’49 γιορτινές μέρες- πλησίαζαν Χριστούγεννα  -  και στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο των Αθηνών έπεφτε ακόμα ένα βράδυ. Οι δώδεκα τραυματίες στρατιώτες στοιβαγμένοι στον ίδιο  θάλαμο ένα χρόνο τώρα, ξεγελούσαν πότε τον πόνο με την ανία και πότε την ανία με τον πόνο τους.
Η νοσηλεύτρια της βάρδιας μοίρασε τα φάρμακα και έσβησε όλες τις γκαζόλαμπες, εκτός από αυτήν  στην είσοδο του θαλάμου. Τότε στο λιγοστό φως  φάνηκε στην πόρτα μια ψιλόλιγνη αντρική φιγούρα, που κρατούσε ένα μπουζούκι. Ξοπίσω του ακολουθούσαν ακόμη ένας άντρας με μια κιθάρα και μια στρουμπουλή γυναίκα, νέα καθώς φανέρωνε το άρωμα της , φορτωμένοι  με στολισμένα κουτιά.
Βασίλης Τσιτσάνης 

Ο δρόμος προς την δουλεία


Του Γιώργου Καισάριου

Το “Heritage foundation”, αλλά και άλλα think tanks όπως το Fraser Institute του Καναδά, έχουν έναν δείκτη που τον ονομάζουν δείκτη οικονομικής ελευθερίας.

Η Ελλάδα είναι 119η στην γενική κατάταξη αυτού του δείκτη. Η αξιολόγηση που μας δίνει το Heritage foundation, είναι χώρα κυρίως μη ελεύθερη (mostly not free). Είμαστε πίσω από χώρες όπως Νιγηρία (116), Ινδονησία (115), Τανζανία (110), Νικαράγουα (101), Αίγυπτο (100), Αζερμπαϊτζάν (91).

Είναι δε εντυπωσιακό, ότι χώρες όπως το Μαρόκο (87), η Αλβανία (57) και η Ιορδανία (32) κατατάσσονται ανάμεσα στις χώρες που είναι σχετικά ελεύθερες (moderately free).

Αν κοιτάξει κανείς την αξιολόγηση του Fraser Institute, οι απόψεις συγκλίνουν λίγο πολύ με το Heritage. Και αυτοί μας κατατάσσουν ανάμεσα στους τριτοκοσμικούς. Με λίγα λόγια, μας λένε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολύ φτωχή οικονομική ελευθερία.

18 Ιαν 2012

Economist: Οι Αλβανοί εγκαταλείπουν την Ελλάδα

Economist: Οι Αλβανοί εγκαταλείπουν την Ελλάδα
«Οι ενήλικες Αλβανοί που είχαν εγκατασταθεί στην Ελλάδα μιλούν μεταξύ τους στη μητρική τους γλώσσα. Ωστόσο τα παιδιά τους, μιλούν μεταξύ τους στα Ελληνικά. Πολλά από αυτά δεν ξέρουν καν τι συμβαίνει στην Αλβανία. Ωστόσο η κρίση στην Ελλάδα εξαναγκάζει τις οικογένειές τους να επιστρέψουν» αναφέρει το δημοσίευμα.
Δύσκολος ο υπολογισμός
Η τελευταία απογραφή στην Αλβανία έδειξε ότι στη χώρα κατοικούν μόνον 2,8 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες λιγότεροι από το αναμενόμενο και 7,7% λιγότεροι απ' ότι πριν από μία δεκαετία. Οι μισοί από όσους έχουν μεταναστεύσει έχουν αναζητήσει εργασία στην Ελλάδα.
Ωστόσο, οι άνεργοι Αλβανοί έχουν αρχίσει να επιστρέφουν. Οι περισσότεροι απ' αυτούς δούλευαν στον τομέα των κατασκευών, που λόγω της κρίσης έχει σταματήσει στην Ελλάδα.

Οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από όλους

Η στατιστική υπηρεσία της Αγγλίας δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας έρευνας σχετικά με τις ώρες εργασίας στη χώρα και τη μείωση που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, η μείωση σε σχέση με το 1992 φτάνει το 4,7%. Ανάμεσα στα δεδομένα που η έρευνα περιελάμβανε βρίσκονταν και οι αντίστοιχοι αριθμοί για άλλες χώρες της Ευρώπης, ώστε να γίνει μια σύγκριση.


Οι σχετικές λίστες με τις ώρες εργασίας ανά εβδομάδα χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες. Η μία αφορούσε στο σύνολο των εργαζομένων, ενώ η άλλη μόνο σε αυτούς που βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.


Ακολουθεί η λίστα των 20 χωρών της Ευρώπης με τις περισσότερες ώρες εργασίας ανά εβδομάδα, στο σύνολο των εργαζομένων. Και όπως βλέπετε, η χώρα μας έχει μια πρωτιά…


20. Λουξεμβούργο – 37 ώρες

19. Φινλανδία – 37,4 ώρες
18. Ιταλία – 37,6 ώρες
17. Αυστρία – 37,8 ώρες
16. Γαλλία – 38 ώρες
15. Λιθουανία – 38,3 ώρες
14. Ισπανία – 38,4 ώρες
13. Εσθονία – 38,6 ώρες
12. Μάλτα – 38,8 ώρες
11. Πορτογαλία – 42,3 ώρες
10. Λετονία – 39,2 ώρες
9. Ουγγαρία – 39,4 ώρες
8. Σλοβενία – 39,6 ώρες
7. Κύπρος – 40 ώρες
6. Ρουμανία – 40,5 ώρες
5. Σλοβακία – 40,5 ώρες
4. Πολωνία – 40,6 ώρες
3. Βουλγαρία – 40,9 ώρες
2. Τσεχία – 41,2 ώρες
1. Ελλάδα – 42,2 ώρες

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ
Η ΙΔΡΥΣΗ
•    Ιδρύθηκε το 1927 και ξεκίνησε τις εργασίες της το 1928 ως μη εμπορική τράπεζα, κατ’ επιταγή της τράπεζας της Αγγλίας, με αποκλειστικό εκδοτικό προνόμιο χαρτονομίσματος και την απόλυτη ευθύνη χάραξης της νομισματικής πολιτικής της χώρας. Το καταστατικό της θυμίζει κράτος εν κράτει.
•    Σε αυτή την πρώτη περίοδο λειτουργίας της κλειδώνεται η ισοτιμία της δραχμής με την αγγλική λίρα, σε μια περίοδο όπου τα περισσότερα εθνικά νομίσματα κλειδώνουν με το δολάριο το οποίο σταδιακά κυριαρχεί παγκοσμίως. Ο λόγος? Οι κατά πολλούς τότε σύμμαχοί μας Βρετανοί, χρησιμοποιούσαν την Ελλάδα ως αποικία της οποίας την οικονομία ήθελαν να ελέγχουν απόλυτα, με στόχο να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του υπέρογκων δανείων που απλόχερα προσέφεραν χρηματιστές της εποχής όπως  Rothschild, J P Morgan κλπ.
•    Για να στηριχτεί η χρυσή δραχμή (σκληρό νόμισμα) ισοπεδώθηκε από την κυβέρνηση Ελ Βενιζέλου ο ελληνικός λαός και παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις το Σεπτ. του 1931 περί σταθερότητας της οικονομίας και της ανάγκης στήριξης της χρυσής δραχμής (βλ. Ευρώ 2011), η οικονομία κατέρρευσε τον Μάιο του 1932 (ΕΠΙΣΗΜΗ ΧΡΕΟΚΩΠΙΑ) με αποτέλεσμα να επιστρέψει ο βασιλιάς για να πληρωθούν οι δανειστές, αλλά και να προετοιμαστεί το έδαφος για την δικτατορία του Μεταξά…
ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ Τ.τ.Ε.

17 Ιαν 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ STAR..ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ..!!

ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΣΑΣ???

Αγαπητέ κύριε Κουβέλη, επειδή η υπομονή έχει και τα όριά της και επειδή κάποιοι άλλοι δεν έχουν όρια και μάς προσβάλλουν βαναύσως, γι’ αυτό κι εμείς θα σας ενημερώσουμε με δυο λόγια για πράγματα που προφανώς δεν γνωρίζετε, και ας τα αξιολογήσετε εσείς όπως νομίζετε.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν δειλά-δειλά οι εμφανίσεις του διευθυντή ειδήσεων του STAR CHANNEL Σταμάτη Μαλέλη στα τηλεοπτικά παράθυρα και τα ραδιόφωνα, με στόχο την κάθοδό του στις εκλογές, και μάλιστα, όπως ακούγεται, με το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Δύσκολοι καιροί για… Μαλέληδες.

Ξεχνάτε όμως κάτι σημαντικό, το οποίο σας το επισημάναμε και τηλεφωνικά, αλλά μας αγνοήσατε. Και το λέμε αυτό κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, καθώς ο κύριος Μαλέλης συνεχίζει να βγαίνει στα παράθυρα και να μιλά στο όνομα της κεντροαριστεράς και στο όνομα μιας καλύτερης κοινωνίας.

Οι 7 καμπαλέρος φροντίσαν εγκαίρως


του ΠΑΝΟΥ Ε. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Πριν λίγες μέρες επτά (7) τον αριθμό υφυπουργοί του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην τρικομματική μνημονιακή συγκυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. – ΛΑ.Ο.Σ.) υπό τον κ. Παπαδήμο, προέβησαν σε μια “καινοτόμα”, “πρωτοποριακή” και συνάμα άκρως “εκσυγχρονιστική” πρόταση: Να εξαντλήσει η κυβέρνηση Παπαδήμου την θητεία της και – ω του θαύματος – οι ίδιοι φυσικά να παραμείνουν στη θέση τους! Θα πει κανείς: Δεν μας κάνει και ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός αυτό καθ’ αυτό, διότι το σύστημα της πολιτικής εξουσίας ευθέως διαπλέκεται με την προσωπική και πολιτική τους επιβίωση.
Μήπως άραγε τους απασχολεί το τι βιώνει καθημερινά ο στρατός των χιλιάδων ανέργων; Αναρωτήθηκαν για την αφόρητη οργή και απελπισία της νέας γενιάς; Για τους απολυμένους που δεν μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους; Για τους εκατοντάδες άστεγους που κοιμούνται στους δρόμους; Για τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας, που αναζητούν ένα κομμάτι ψωμί και ένα ποτήρι ζεστό γάλα;

Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: Αν δεν πιστεύει κανείς σ΄ένα πράγμα ανώτερο από τον εαυτό του, δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος



>>Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ( ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ )
>>
>> Πηγή: (Περιοδικό <<Ταχυδρόμος>> 2 Μαρτίου 1957)
>>

>> Στις αρχές του 1957 η δημοσιογράφος Γιολάντα Τερέντσιο επισκέφθηκε το
>> ζεύγος Καζαντζάκη στο σπίτι τους στην πόλη Αντίμπ. Περιγράφει το χώρο,
>> δίνει ένα σύντομο πορτρέτο του συγγραφέα και καταγράφει τη συζήτηση
>> που είχε μαζί του. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα:
>> Ζουν ήσυχα, ερημικά, οι δυο Έλληνες στο γραφικό μικρό σπίτι της οδού
>> του Μπα-Καστελέ. Απ' τα παράθυρά τους βλέπουν το λιμάνι της Αντίμπ και
>> τη γαλανή Μεσόγειο. Η πρόσχαρη φιλοξενία της οικοδέσποινας αγκαλιάζει
>> τον επισκέπτη μόλις δρασκελίσει το κατώφλι. Λίγα σκαλιά οδηγούν στο
>> γραφείο του συγγραφέα. Ψηλός, ίσιος, ασκητικός, μ' ένα καλό χαμόγελο,
>> απλώνει το μπράτσο και σφίγγοντας το χέρι ρωτάει άπληστα, με την
>> ιδιαίτερη προσφορά του: <<Τι νέα μας φέρνετε απ' την Ελλάδα;>>.

15 Ιαν 2012

Η έλλειψη ύπνου συμβάλλει στην κατάθλιψη;


Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα της κατάθλιψης είναι και οι διαταραχές στον κανονικό κύκλο του ύπνου (π.χ. αϋπνία, μείωση των ωρών ύπνου). Η κατάθλιψη έχει ως αποτέλεσμα την απορύθμιση των κανονικών ρυθμών ύπνου, οι οποίες στην συνέχεια χειροτερεύουν την υπάρχουσα κατάσταση.
Νέες έρευνες όμως υποδεικνύουν ότι η έλλειψη ύπνου δεν είναι πάντα απλά ένα σύμπτωμα της κατάθλιψης αλλά ίσως και η γενεσιουργός αιτία της[1]. Συγκεκριμένα, επιστήμονες του πανεπιστημίου του Gronigen μελέτησαν την συμπεριφορά και τις δομικές αλλαγές που προκαλούνται σε ποντίκια ως αποτέλεσμα διαταραγμένου ύπνου. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν αποκαλυπτικά. Τα ποντίκια στα οποία επετράπη να κοιμούνται μόλις 4 ώρες την ημέρα άρχισαν να παρουσιάζουν δομικές και χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο, παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στους εγκεφάλους ενήλικων ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη.

O εθισμός στο Ιντερνετ αλλάζει τον εγκέφαλο

Η επίδραση είναι παρόμοια με εκείνη του εθισμού στα ναρκωτικά και στο αλκοόλ
Ο εθισμός στο Διαδίκτυο αλλάζει την «καλωδίωση» του εγκεφάλου, όπως συμβαίνει με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, σύμφωνα με νέα μελέτη




Τα άτομα που είναι εθισμένα στο Ιντερνετ εμφανίζουν αλλαγές στον εγκέφαλο παρόμοιες με εκείνες που παρουσιάζονται στα άτομα που είναι εξαρτημένα από το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, σύμφωνα με πρώιμα στοιχεία μελέτης.
Επιστήμονες στην Κίνα «σάρωσαν» τον εγκέφαλο 17 νεαρών εθισμένων στο Διαδίκτυο και εντόπισαν προβλήματα στην «καλωδίωσή» του. Οι ερευνητές σημειώνουν με δημοσίευσή τους στη δικτυακή επιθεώρηση PLoS One ότι η ανακάλυψή τους μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για την εθιστική συμπεριφορά.

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More