Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

2 Ιουλ 2016

Φασίστας με πολιτικά

tzhmeros 1
    Μετά την αρθρογραφία μου για τα όσα είπε ενάντια στην μητέρα του Παύλου Φύσσα, την κυρία Μάγδα Φύσσα, αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος, ο Τζήμερος, μου επιτέθηκε (όπως αναμενόταν) με το αρμόζον στους Τζήμερους ύφος (όπως αναμενόταν) και φυσικά με την ποιότητα της σκέψης που αρμόζει στους Τζήμερους (αυτό κι αν αναμενόταν).
    Μου χάρισε, δε, μια ανάρτηση (τον ευχαριστώ για το δώρο) που ξεχειλίζει… πολιτικών επιχειρημάτων. Τέτοια δώρα από Τζήμερους πρέπει να τα μοιραζόμαστε:
tzhmeros 2
    Κατόπιν αυτών, τόσο ως μισθωτός εργαζόμενος δημοσιογράφος όσο και ως μέλος του ΚΚΕ, αλλά και – κυρίως – ως γιός του πατέρα μου (όπως βλέπετε ο καλός αυτός άνθρωπος έχει χόμπι να ασχολείται με τις μανάδες και με τους πατεράδες των άλλων), επιλέγω αντί απάντησης στα τόσο προβλέψιμα γλυκόλογά του να μην προσθέσω ούτε λέξη στα όσα ήδη έγραψα και τα οποία  επέφεραν στον φασίστα με τα πολιτικά την αναστάτωση στην χωματερή του.
    Με μια διαφορά: Στο κείμενο που ακολουθεί αλλάζει ο τίτλος. Την πρώτη φορά που δημοσιεύτηκε (στο «Ενικός») είχε τον τίτλο «Άκου, Τζήμερε». Εδώ ο τίτλος είναι αυτός: «Άκου, φασίστα».
    Έχουμε και λέμε, λοιπόν:
«Άκου, φασίστα»   
     «Όπως έχουμε επαναλάβει πρόκειται  περί ευγενικότατου κυρίου. Το όνομά του «Τζήμερος». Αν δεν σας θυμίζει τίποτα – πολύ λογικό – είναι εκείνος που είχε πει για τα παιδιά που πέθαναν από το μαγκάλι στη Λάρισα  προ τριετίας ότι ο θάνατός τους δεν οφειλόταν στα ελλιπή οικονομικά τους μέσα, αλλά στην ελλιπή τους παιδεία, μιας και δεν γνώριζαν τις βλαβερές συνέπειες του μονοξειδίου του άνθρακα…
    Αυτήν την ανθρωπιστική προσέγγιση, πάντως, όταν χάθηκε το άλλο παιδί στη Θεσσαλονίκη, πάλι από το μαγκάλι, ο Τζήμερος δεν την επανέλαβε. Από θρασυδειλία; Όχι. Μάλλον επειδή  εκείνο το κοριτσάκι ήταν καλή μαθήτρια…
    Αργότερα  όπως είχε εντοπίσει ο Ν. Σαραντάκος- ο Τζήμερος είχε κάνει μια ανάρτηση στο τουίτερ του με αφορμή επιγραφή σε κάποια ΔΟΥ. Ο καλός και μορφωμένος αυτός άνθρωπος – ο Τζήμερος – συμπεριέλαβε και όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για να επιβεβαιώσει το ευφυές του σχόλιο.
   Ιδού η ανάρτηση του Τζήμερου:
tzhmeros 3
   Όπως βλέπετε, ο κύριος Τζήμερος δεν περιορίστηκε να τουιτάρει τη φωτογραφία. Ούτε του ήταν αρκετή η αναφορά του για το ανορθόγραφο της επιγραφής. Προχώρησε και σε σύντομη – πλην βαθιά – πολιτική ανάλυση. Για τους δημόσιους υπαλλήλους. Που το «μητρώο» το γράφουν «μητρόω». Και που δεν ήθελαν να αξιολογηθούν.  Γιατί αν αξιολογούνταν τότε θα έπεφταν στα χέρια κάποιου (εγγράμματου) Τζήμερου και θα τους άλλαζε τα φώτα. Για την ακρίβεια θα τους έστελνε στα μητρώα της ανεργίας.
    Μέσα στον νεοφιλελευθερισμό του, όμως, ο κύριος Τζήμερος, ζαλισμένος από την ευτυχία και την περηφάνια του που κατάφερε με μια και μόνο φράση του να ξεφτιλίσει αυτούς τους αγράμματους και ανορθόγραφους υπαλλήλους, πέταξε και εκείνο το «κλείνονται». Το οποίο – κατά κακή τύχη του κύριου Τζήμερου – γράφεται με «ι». Έτσι συμβαίνει με τα ρήματα: Δεν «κλείνονται», τα ρήματα «κλίνονται».
    Φυσικά αυτά τα λαθάκια συμβαίνουν πότε – πότε. Τα κάνουν ακόμα και εγγράμματοι (και αξιολογημένοι) όπως ο Τζήμερος. Και οπωσδήποτε δεν αποτελούν λόγο για να εξάγει κανείς γενικότερα συμπεράσματα για την μόρφωση ή την καλλιέργεια ή την επαγγελματική επάρκεια εκείνου που τα διαπράττει.
    Συμπεράσματα, πάντως, για την βλακεία που κουβαλάει κάποιος όταν τα αξιοποιεί για να βγάλει άχρηστους τους άλλους και για να δικαιώσει την πολιτική των απολύσεων, θα μπορούσαν – ίσως – να εξαχθούν…
    Αυτός (ο Τζήμερος ντε), ο ίδιος που σε μια από τις εκπομπές του «Ενικός» στο «Σταρ» είχε εντυπωσιάσει το κοινό με την σπινθηροβόλο σκέψη του ισχυριζόμενος ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έρθει αν το κράτος πάψει να θέτει αντικίνητρα στους Έλληνες που επιθυμούν να φτιάχνουν… τσολιαδάκια και να τα πουλάνε στους τουρίστες (παρεμπιπτόντως: ο Τζήμερος εκτός από εγνωσμένου κύρους αντικρατιστής είναι και διαφημιστής που εξασφάλιζε παντεσπάνι έχοντας στο πελατολόγιό του μια ντουζίνα κρατικές επιχειρήσεις…), βάλθηκε μετά την γραμματική να κατατροπώσει και τον Μαρξ.
    Πρόκειται, εμφανώς, για το καταλληλότερο πρόσωπο για να βάλει στην θέση του αυτόν τον «εξαθλιωμένο τεμπελχανά», όπως αποκαλεί (ο Τζήμερος!) τον Μαρξ. Εν ολίγοις και για να μην σας κουράζουμε, η ανάλυση του Μαρξ και ειδικά το σκέλος της που αφορά στην «υπεραξία» είναι  – κατά τον Τζήμερο –  «παιδαριώδης» και «δεν στέκει σε καμία κριτική».
   Για να αποδείξει, δε, πόσο «οφ σάιντ» είναι ο Μαρξ, αυτός ο «Μαραντόνα» της πολιτικής οικονομίας (ο Τζήμερος ντε) είχε χρησιμοποιήσει το παράδειγμα του… Μήτρογλου και την μεταγραφή του από τον Ολυμπιακό στην Φούλαμ…
   Μετά από εκείνη την προ διετίας εμβριθέστατη «αξιοποίηση» του Μήτρογλου στις αναλύσεις κατά του Μαρξ, είχαμε ευχηθεί στον Τζήμερο να αξιωθεί να «αξιοποιήσει» και τον… Βαμβακούλα. Δεν είχαμε αποφύγει – είναι αλήθεια – να επισημάνουμε, τότε, ότι ο Μαρξ περιπτώσεις σαν του Τζήμερου  τις είχε προβλέψει. Στην εισαγωγή κιόλας του «Κεφαλαίου» του, ο Μαρξ σημειώνει ότι στον «αμόρφωτο» (δεν εννοούσε αναγκαστικά τον Τζήμερο) η ανάλυση της αξιακής μορφής του εμπορεύματος «φαίνεται σαν περιπλάνηση».
    Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Μαρξ επέμενε: «Προϋποθέτω φυσικά αναγνώστες– έγραφε ο Μαρξ –που θέλουν να μάθουν κάτι το καινούργιο και επομένως να σκεφτούν και οι ίδιοι». Όπως βλέπετε ο Μαρξ δεν είχε καμία απαίτηση από τους Τζήμερους…
    Μετά από αυτά ο Τζήμερος επανήλθε. Αφορμή ήταν ότι δεν του άρεσε του Τζήμερου ο τρόπος με τον οποίο ορκίστηκαν το 2014 οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αριστεράς στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής. Κατά τον Τζήμερο, οι εκλεγέντες με τους συνδυασμούς της Αριστεράς «δεν τήρησαν τον υπό του νόμου προβλεπόμενο όρκο» και ως εκ τούτου είχε ανακοινώσει ότι θα προσφύγει «κατά του κύρους της ορκωμοσίας».
    Δικαίωμά του, αλλά ξέρετε δεν είχε περιοριστεί εκεί. Στην ανακοίνωσή του και σε μια έκρηξη… δημοκρατικότητας, ο καλός αυτός άνθρωπος, ο Τζήμερος, εκτός από… άθεη περιέγραφε την πολιτική του αντίπαλο, την κυρία Δέσποινα Κουτσούμπα, με  τα ακόλουθα ευγενικά λόγια: «(…) ένα περίεργο, απροσδιόριστο ον από τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ»…
    Σημειώθηκε, τότε, ότι δεν είναι σωστό να θεωρείται ο Τζήμερος ιδεολογικός «πρωτοξάδερφος» του Κασιδιάρη. Απόδειξη ότι ενώ ο δεύτερος χτυπάει γυναίκες πολιτικούς αντιπάλους του, ο πρώτος, ο Τζήμερος, «απλώς» τις βρίζει…
tzhmeros 4
    Να, όμως, που ο Τζήμερος επανήλθε. Αποδεικνύοντας ότι όλα είναι δυνατά. Ακόμα και να ξεπεράσει ο Τζήμερος σε αθλιότητα τον Τζήμερο.
    Αυτός ο σοβαρός άνθρωπος, που πέρσι καλούσε σε ανατροπή του εν Ελλάδι… σοβιετικού καθεστώτος, που αναβάθμιζε τον πολιτικό λόγο αποκαλώντας τον Τσίπρα «αλήτη που υποδύεται τον πρωθυπουργό» και πρότεινε ως μέθοδο πολιτικής δράσης το «μπαίνουμε στο Μαξίμου και τους πετάμε έξω με τις κλωτσιές», χτες στοχοποίησε τον… Παύλο Φύσσα.
    Και όχι μόνο τον δολοφονημένο Φύσσα (αυτό το έχει διαπράξει ξανά), αλλά αυτή τη φορά στοχοποίησε και την χαροκαμένη μάνα του Φύσσα!
    Αυτός ο δημοκράτης (και ουχί ντροπαλός διαφημιστής του φασισμού), αυτός ο δικαιοκρίτης (και ουχί βαποράκι της τιποτένιας προπαγάνδας των «δυο άκρων»), έγραψε στην προσπάθεια να εξισώσει τον Παύλο Φύσσα με τον δολοφόνο του (!), τον Ρουπακιά:
«Βλέποντας τη μάνα του Φύσσα καταλαβαίνεις πώς έγινε έτσι ο φασισταράς, που επειδή τον μαχαίρωσε ένας άλλος φασισταράς πάνε να τον μεταμορφώσουν σε περιστέρι της ειρήνης».
    Ως εκ τούτου κατέληξε στο γνωστό του τροπάρι:
«Ο Φύσσας  λέει ο Τζήμερος – ήταν ένας φασίστας, ίδιος κι απαράλλαχτος με τους δολοφόνους του. Η μόνη διαφορά ήταν ότι αυτοί κρατούσαν το μαχαίρι»…
    Γνωρίζουμε την παρατήρηση αρκετών αναγνωστών: «Τι κάθεστε, τώρα, και ασχολείστε με τον Τζήμερο», θα πουν.
    Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά την παρατήρηση για την συγκεκριμένη συνιστώσα του «δημοκρατικού τόξου». Τον αποτυχημένο πολιτευτής της Δράσης που με τον ίδιο τρόπο που στάζει σάλια όταν απευθύνεται στην «εξοχότατη» Μέρκελ, με τον ίδιο τρόπο εκτοξεύει εμέσματα κατά της μάνας του δολοφονημένου από τα ναζιστικά τάγματα. Που πότε με τη μάσκα του «αντικρατιστή» και πότε του «ευρωπαιστή» έχει θέσει εαυτόν στην υπηρεσία του ξεπλύματος του φασισμού δια της εμετίλας των δυο άκρων.
    Κυρίως, λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη, αυτό που διαβάσαμε σε μια ανάρτηση στο f/b (Βάλια Κάλντα):
«Στα ελληνικά δεν υπάρχει λέξη για όσους χάνουν το παιδί τους. Αν χάσεις τη μάνα σου είσαι ορφανός, αν χάσεις τον σύντροφό σου είσαι χήρα, αν σκοτωθεί το παιδί σου η ύβρις των άγραφων νόμων δεν επιτρέπει να σχηματιστεί όνομα για κάτι που διακόπτει τη φυσική αλληλουχία της ζωής».
    Ναι, ο Τζήμερος διέπραξε ακριβώς αυτό: Την ύβρη – κατά παράβαση κάθε γραπτού και άγραφου νόμου – να επιτεθεί στη μάνα που της δολοφόνησαν το παιδί της, το σπλάχνο της.
    Ναι, λαμβάνουμε απολύτως υπόψη μας τούτες τις σκέψεις για το λέρωμα που προκαλεί η ενασχόληση με τέτοιους τύπους. Και δεσμευόμαστε:
    Η όποια αναφορά μας στον («ασχοληθείτε μαζί μου») περιφερειακό σύμβουλο Τζήμερο, αν ποτέ επαναληφθεί, θα τοποθετηθεί στον κατάλληλο χρόνο: Όταν θα έρθει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής το θέμα των σκουπιδιών…»

Η παταγώδης αποτυχία της κεντρικής εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην Κοζάνη

Όποιο κόμμα και να έκανε συγκέντρωση μέσα στο κατακαλόκαιρο και χωρίς κάποια συγκεκριμένη σημαντική αφορμή θα πάτωνε. Δεν ξέρω τι τον έπιασε τον ΣΥΡΙΖΑ να διοργανώσει ομιλία στην Κοζάνη μέσα στην κάψα του Ιούλη, πάντως κάτι μου λέει ότι δεν θα το ξανακάνει. 

Το ίντερνετ γέμισε με φωτογραφίες που δείχνουν τις άδειες θέσεις, δίνοντας την εντύπωση αρχικά ότι πήγαν μόνο 5-6 άτομα. 



Αληθινη φωτο απο συγκεντρωση του Συριζα στην Κοζανη!

Φωτογραφίες www.kozan.gr
Φωτογραφίες www.kozan.gr

Δεν ήταν αρκετά πανοραμικές, είναι η αλήθεια. Στην πραγματικότητα στο βίντεο -που λανθασμένα αναφέρει ότι πήγαν μόνο 15 άτομα- εγώ μέτρησα 27 ενήλικες (και ένα παιδί, γρήγορα δώστε του δικαίωμα ψήφου!). Προφανώς βέβαια υπολόγιζαν πολύ περισσότερους. 

  
(«ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ, ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΡΚΟΝΤΙΣΙΟΝ ΠΗΓΑΝ...» σχολίασε ο Τάσος. Επίσης, σιγά την τεράστια αίθουσα)
  
Να σημειωθεί ότι αυτή η Kεντρική Πολιτική Εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης, είχε θέμα: «ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ: Δίκαιη Ανάπτυξη – Κοινωνική Αλληλεγγύη – Ισχυρή Δημοκρατία». 

Στην αίθουσα η αναλογία των ομιλητών με ψηφοφόρους ήταν 1 προς 7.
Στην αίθουσα η αναλογία των ομιλητών με ψηφοφόρους ήταν 1 προς 7.

Ενδιαφέρον όμως είναι το ποιος ήταν ο κεντρικός ομιλητής. Όχι κάποιος δευτεροκλασάτος αποτυχημένος υποψήφιος, αλλά κοτζάμ υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ο Αναστάσιος Πετρόπουλος έγινε πρώτο θέμα τις προάλλες όταν, μετά το σοκ που υπέστησαν χιλιάδες συνταξιούχοι με το κόψιμο του ΕΚΑΣ, αυτός αναρωτήθηκε στη Βουλή «Γιατί τέτοια αναστάτωση με την κατάργηση του ΕΚΑΣ;» τονίζοντας πως ήταν επίδομα και όχι σύνταξη και υποστηρίζοντας ότι «επινοήθηκε» από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για να εξυπηρετήσει προεκλογικές σκοπιμότητες. 

Οπότε τώρα που το σκέφτομαι: ακόμα και 5 Κοζανίτες να σηκώνονταν μ' αυτή τη ζέστη για να πάνε να ακούσουν αυτόν που τους έκοψε το ΕΚΑΣ (και βγαίνει κι από πάνω) να τους εξηγεί πώς «Γυρίζουμε Σελίδα» θα ήταν ανέλπιστη επιτυχία. Τώρα μιλάμε για θρίαμβο. 

Ελληνικό Τραγούδι: έλλειμμα έμπνευσης ή εύκολη λύση;

aepi
Από τον Γιάννη Μπάκο
Με αφορμή την έστω και καθυστερημένη τροποποίηση του νόμου που προέβλεπε βεβαίωση παραβάσεων από την ΑΕΠΙ, δηλαδή έναν ιδιώτη και όχι μία δημόσια αρχή, έχει ενδιαφέρον να δούμε το θέμα και από μια πλευρά λίγο μυστικιστική και ακραία, αλλά ταυτόχρονα εντός των ηθικών ορίων όλων εκείνων που κερδίζουν χιλιάδες ευρώ από την λειτουργία του οργανισμού.
Εδώ και μια δεκαετία, το ελληνικό τραγούδι έχει μπει στην ατζέντα συζήτησης όλων μας, με ίσους όρους απέναντι στην μουσική εκτός της χώρας μας. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν η εύκολη πρόσβαση σε υλικό μέσω του διαδικτύου και ο σαφής εκσυγχρονισμός των εγχώριων παραγωγών που εξισορρόπησε σε σημαντικό βαθμό την διαφορά επιπέδου των ηχογραφήσεων εντός και εκτός Ελλάδας.
Το κοινό έδωσε μια ευκαιρία στη νέα ελληνική σκηνή, στην αστική ποπ και ροκ μουσική, με κύριο εκφραστή τον Freedom, τον ραδιοφωνικό σταθμό που από το 2008 και για 2-3 χρόνια κατάφερε να γεννήσει μια σκηνή, που σαν έτοιμη από καιρό, αγκαλιάστηκε από το κοινό, αποκτώντας φανατικό πυρήνα.
aepi2
Οι καλλιτέχνες, τα συγκροτήματα και όσοι αποτέλεσαν μέρος αυτού του «νέου ρεύματος» μπορεί ουσιαστικά να μην αφήσουν βαριά κληρονομιά στις επόμενες γενεές, κατάφεραν όμως να βάλουν και πάλι το ελληνικό τραγούδι σε χιλιάδες σπίτια. Το νεανικό κοινό είδε την ελληνική μουσική με άλλο μάτι, όχι σαν κάτι αναχρονιστικό και παρωχημένο, αλλά σαν μια νέα και ολόφρεσκη πρόταση. Πλέον δεν χρειαζόταν η νεολαία το Αγγλόφωνο τραγούδι σαν όχημα εκσυγχρονισμού της μουσικής, η νέα ελληνική ποπ-ροκ σκηνή μπορούσε να παίξει αυτό τον ρόλο.
Δεν άργησε πολύ αυτό να γίνει και ένα είδος μόδας, με δεκάδες πλέον μαγαζιά να φιλοξενούν νέους καλλιτέχνες και το κοινό είχε την ευκαιρία να δει όλο και περισσότερες συναυλίες, με την κατάσταση να φτάνει στο άλλο άκρο και η προσφορά να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Η μποέμικη προσέγγιση της εναλλακτικής αυτής μουσικής πρότασης, σε συνδυασμό με το αίσθημα ελευθερίας των καλλιτεχνών που πλέον βρήκαν βήμα, δημιούργησαν μια νέα μορφή διασκέδασης, την διασκέδαση της αμεσότητας του καλλιτέχνη και της συμμετοχής του ακροατή.
Η σκηνή είχε αρχίσει να τρίζει από τότε που παραδόθηκε στο κοινό και στο χειροκρότημα και έπαψε να ασχολείται με τον δημιουργικό της χαρακτήρα.
Έπαψαν λοιπόν οι πρωτότυπες συνθέσεις, έπαψαν οι νέες προτάσεις και η νεοελληνική μουσική σκηνή παραδόθηκε στο αναμάσημα των παλαιών επιτυχιών του ελληνικού πενταγράμμου, κοπιάροντας ο ένας τον άλλον.
Αυτοί που συνέχιζαν και συνεχίζουν να γράφουν μουσική, αν δεν είχαν καταφέρει να κάνουν επιτυχία πριν 6-7 χρόνια, είναι αδύνατο να βρουν χώρο για το οτιδήποτε.
Σχήματα που παίζουν διασκευές, κοινό που άφησε στην άκρη την «Μποέμισσα» και πάει στα bars να χορέψει τα ίδια αλλά λιγάκι ανέμπνευστα πειραγμένα και οι  δεινόσαυροι δημιουργοί και οι απόγονοι τους να τρίβουν τα χέρια τους.
Νεοπαραδοσιακό, νέα εκδοχή του κρητικού, όλα πλέον είναι στο παιχνίδι με έναν κοινό παρονομαστή: την επανεκτέλεση ή/και διασκευή τραγουδιών του παρελθόντος.
Ευθυγραμμισμένα και τα λεγόμενα «συστημικά» ραδιόφωνα, επιλέγουν με τα ίδια κριτήρια, ουσιαστικά ικανοποιώντας τους «μεγάλους» και θάβοντας τους μικρούς, έχουν αφήσει την προβολή του δημιουργικού μέρους της μουσικής σε ιντερνετικούς διαγωνισμούς και την υποστήριξη των χορηγών τους.
Μου είχε πει ένας φίλος, τυφλωμένος από την ματαιοδοξία για ένα του τραγούδι: «θα το στείλουμε στον «Ψ» σταθμό να το ακούσει και να μας πει πώς θέλει να ολοκληρωθεί η παραγωγή για να παίξει».
Αλήθεια, υπάρχει τόσο μεγάλο έλλειμμα δημιουργίας από τη νέα γενιά καλλιτεχνών ή η υφιστάμενη κατάσταση γεννά εύκολα έσοδα για τους ίδιους και τους ίδιους μέσω του συστήματος διανομής κερδών της ΑΕΠΙ;

Άγρια καταστολή κατά της ΒΙΟΜΕ στο Υπουργείο Εργασίας

ypourgeio-ergasias-entasi
ΜΑΤ εναντίον της ΒΙΟΜΕ στο Υπουργείο Εργασίας
Με άγρια καταστολή μπροστά στο Υπουργείο Εργασίας απάντησε η κυβέρνηση στην συγκέντρωση των εργαζόμενων και των επιτροπών αλληλεγγύης στη ΒΙΟ.ΜΕ. και στο Ρομπέν του Ξύλου στο Υπουργείο Εργασίας.
Είχε προηγηθεί συνάντηση με ην αναπληρώτρια υπουργό εργασιας, Ρ. Αντωνοπούλου η οποία και δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα.
Ούτε δέκα λεπτά δεν είχαν περάσει από το τέλος της συνάντησης στο Υπουργείο Εργασίας, όταν η αστυνομία επιτέθηκε σε εργαζόμενους και αλληλέγγυους που προσπαθούσαν να κατασκηνώσουν μπροστά στο υπουργείο. Υπήρξε άγριος ξυλοδαρμός, χρήση χημικών. Έγιναν γίνει 2 προσαγωγές ενώ υπάρχουν και τραυματίες.
Οι συγκεντρωμένοι παραμένουν στο Υπουργείο Εργασίας και καλούν σωματεία και συλλογικότητες για συμπαράσταση.
Οι δύο προσαχθέντες αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι.
pandiera.gr

Το ελληνικό χωράφι της Γερμανίας

Οι Γερμανοί έρχονται για να αλώσουν την αποικία τους 
 Ηλιακή, αιολική ενέργεια, ελληνική γη και Ταμείο Αξιοποίησης στα χέρια τους 
 
Με φόρα έρχονται οι Γερμανοί «επενδυτές» στην Ελλάδα για να μοιράσουν την πίτα με το πρόσχημα της ανάπτυξης. Η άφιξη του αντικαγκελάριου της Γερμανίας και υπουργού Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ συνοδεία 40 εκπροσώπων γερμανικών επιχειρηματικών κολοσσών αποδεικνύει ότι η Ε.Ε δεν κόβει ταχύτητα στα αποικιοκρατικά σχέδια της αλλά αντίθετα δείχνει στα μέλη-κράτη ποιος κάνει κουμάντο στις κατεστραμμένες, από το δήθεν χρέος που επέβαλλε, χώρες.
Με τον Γκάμπριελ έρχονται εκπρόσωποι της κρατικής γερμανικής τράπεζας KfW η οποία παίρνοντας ενέχυρο δημόσια ελληνική περιουσία έβαλε 100 δις ευρώ στο Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί πρώτα επιχειρήσεις γερμανικών συμφερόντων. Μαζί και ο όμιλος ProCredit ο οποίος έχει ήδη ανοίξει υποκαταστήματα στην Βόρειο Ελλάδα και εκπρόσωποι της Fraport που έχει ήδη στην κατοχή της 12 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας και έχοντας βάλει στόχο να κάνει κι άλλα δικά της.
Εκτός όμως από τα εν λόγω επενδυτές-κοράκια, η Γερμανία ανοίγεται στην αποικία Ελλάδα στα θέματα ενέργειας που είναι το σημαντικό κομμάτι της πίτας για την Ε.Ε. Οι εταιρείες που έχουν αντικείμενο τις ανανεώσιμες πηγές ενεργείας, Emerson, Nordex και Solarworld έρχονται κάτω από την προστασία της γερμανικής κυβέρνησης για να εκμεταλλευτούν τόσο την δημόσια γη όσο και την ηλιακή και αιολική ενέργεια με άγριες διαθέσεις. Ο υπουργός  Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σκουρλέτης, πρόκειται να υπογράψει με τον Γκάμπριελ κοινή δήλωση συνεργασίας παρατείνοντας για ένα χρόνο ακόμη την ήδη ισχύουσα συμφωνία συνεργασίας για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία χρηματοδοτείται με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του γερμανικού κράτους. Στόχος των Γερμανών είναι το Αιγαίο. Η κυβέρνηση θέλει τα 32 από τα 52 νησιά που λειτουργούν με εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με ντίζελ να γίνουν αυτάρκη αλλά με τις γερμανικές εταιρείες να ελέγχουν την ηλεκτροδότηση των νησιών.
Το φινάλε μιας χώρας που την έλεγαν Ελλάδα έχει από το 2010 ξεκινήσει αλλά από εδώ και στο εξής από την θεωρία μπαίνουμε στην πράξη. Ευρωπαϊκοί επιχειρηματικοί κολοσσοί δεν θα αφήσουν τίποτε όρθιο αφού ήδη το νησί Άγιος Γεώργιος στο Σούνιο είναι ιδιοκτησία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή  όπου ξεκίνησε επισήμως η κατασκευή του πρώτου υπεράκτιου πάρκου στην Ελλάδα και η εμπορική της έναρξη αρχίσει λίαν συντόμως. Η δανέζικη εταιρεία Vestas που είναι ο κατασκευαστής και έμπορων των ανεμογεννητριών τρίβει τα χέρια της αλλά το ίδιο και τα ταμεία της Ε.Ε αφού η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ συμμετέχει στο έργο WISE Power, (χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Intelligent Energy Europe) που στοχεύει στην ενίσχυση της κοινωνικής αποδοχής των αιολικών πάρκων, «μέσω της διευκόλυνσης της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών, και της προώθησης καινοτόμων μοντέλων οικονομικής συνεργασίας».
Οι Γερμανοί λοιπόν ήρθαν για τα καλά και οι βραχονησίδες της Ελλάδας είναι υπέροχοι «άδειοι βράχοι» για να κάνουν τις δουλειές τους οι αποικιοκράτες με τις υπογραφές των δουλικών ελληνικών κυβερνήσεων ακόμα κι αν σύμφωνα με στοιχεία της Ορνιθολογικής Εταιρίας, από τις 722 ακατοίκητες νησίδες (από 20 έως 5.000 στρέμματα) στη χώρα μας, οι 479 (το 66%) ανήκουν στο δίκτυο Natura. Όσο και αν οι ακατοίκητες νησίδες είναι σημαντικές για τη βιοποικιλότητα,  όσο κι αν  τα πιο σημαντικά σπονδυλωτά της Ελλάδας βρίσκονται σε αυτές για έναν απλό λόγο: εξαιτίας της απουσίας των ανθρώπων και χερσαίων σαρκοφάγων, όταν έχεις δώσει γη και ύδωρ τα ουσιώδη για τους αποικιοκράτες είναι απλές λεπτομέρειες.

Σε τροχιά σύγκρουσης πριν μετατρέψουν τους πανηγυρισμούς σε δολοφονική θηλιά στο λαιμό των ανθρώπων

Ας το ξεκαθαρίσουμε για να μη μας καταπιούν οι αυταπάτες. Από τη Βρετανία δεν ξεκινά η απελευθέρωση των λαών. Στη Βρετανία αποδείχτηκε πως η χειραφέτηση των κοινωνιών, μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις και ανατροπές ικανές να ανακόψουν και εν τέλει να κουρελιάσουν τα σχέδια των δυναστών τους…
e42d8-stontoixotsolakidi1
του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Στη Βρετανία αποδείχτηκε, πως η διαχείριση της εθνικής αξιοπρέπειας – απ όποια σκοπιά και αν την προσεγγίσει κανείς – συνιστά κορυφαίο, διαχρονικό και με αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική κίνητρο, που όταν διαπεράσει την πολιτική συμπεριφορά ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ευρύτερες πολιτικές ανατροπές και όχι μόνο.
Στη Βρετανία τελικά αποδείχτηκε, πως όταν τα εθνικά προτάγματα ενός λαού, ενσωματωθούν και διαπεράσουν την πολιτική του δράση και στάση, τότε βρισκόμαστε αντικειμενικά αντιμέτωποι με μια νέα κατάσταση, στην οποία οι ρόλοι όλων γίνονται πλέον διακριτοί.
  • Και της κοινωνίας που παραμένει στη θέση του πρωταγωνιστή, όσο δεν αποκαθηλώνει το πολιτικό της ζητούμενο….
  • Και των πολιτικών πρωταγωνιστών που συμπαρατάχθηκαν με αυτήν και που καλούνται πλέον να αποδείξουν ότι υπήρξαν συνεπείς εμπνευστές και όχι τυχάρπαστοι καιροσκόποι πρόθυμοι να ευνουχίσουν τις προσδοκίες της…
  • Και των στρατηγικών αντιπάλων της επιλογής της, που επιδιώκουν πάση θυσία να… ανακόψουν τον απόηχο της πολιτικής της δυναμικής.
Η Βρετανική κοινωνία λοιπόν με την επιλογή της, τέθηκε αντικειμενικά σε τροχιά σύγκρουσης με το νεοταξίτικο ευρωπαϊκό ανοσιούργημα, και αυτή η σύγκρουση είναι πρωτίστως πολιτισμική και αξιακή, διότι αντιπαρατίθεται μετωπικά με την κουλτούρα της υπερεθνικής διακυβέρνησης και αυτό ακριβώς είναι που της προσδίδει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Αυτή η σύγκρουση είναι μοιραία και οικονομική όσο και πολιτική, διότι…
Στο οικονομικό επίπεδο διαθέτει τη φυσιογνωμία που αντιστρατεύεται αντικειμενικά τους σχεδιασμούς του οικονομικού εφιάλτη, που οικοδομεί μια ιδιότυπη φυλακή με χορογράφο τη χρηματοπιστωτική – τραπεζική δικτατορία. Ενώ…
Στο πολιτικό επίπεδο, έρχεται να αμφισβητήσει ευθέως ένα πολυδαίδαλο σύστημα νομικών και πολιτικών διευθετήσεων που συνθέτουν ένα καθεστώς βαθύτατης εξάρτησης, δομικής αποδιάρθρωσης παραδοσιακών θεσμών, και γενικευμένης ενσωμάτωσης της πολιτικής και της διοίκησης σε ανεξέλεγκτα υπερεθνικά επιτελεία, που δεν έχουν ταυτότητα, που δεν υπόκεινται σε στοιχειώδη δημοκρατικό και άλλο έλεγχο, που δεν συνυπολογίζουν, αντίθετα αντιστρατεύονται κάθε είδους εθνικές προτεραιότητες και στη γεωπολιτική, και στην παραγωγή και στην οικονομία γενικότερα.
Και επειδή ακριβώς αυτή είναι η φυσιογνωμία της σύγκρουσης… Και επειδή ακριβώς δε θα πρέπει να επιτρέψουμε να μας καταπιούν οι αυταπάτες… Οφείλουμε για τρία πράγματα τουλάχιστον να είμαστε σαφείς…
Πρώτον: Η επιλογή του Βρετανικού λαού δεν απελευθέρωσε κανέναν. Έκανε κάτι πολύ σημαντικότερο. Κατέδειξε πως η αποφασιστικότητα των λαών παραμένει ακλόνητη, αδιαπραγμάτευτη και διαχρονική αξία. Ή την αρπάζουμε – τόσο εμείς όσο και οι ίδιοι οι Βρετανοί – από κει που την άφησε το Βρετανικό δημοψήφισμα, και την μετατρέπουμε σε πολιτική δράση της επόμενη μέρας, ή θα μετατρέπεται όσο περνά ο καιρός σε βρόγχο που θα περισφίγγεται δολοφονικά γύρω από το λαιμό των ανθρώπων, που αρκούνται να καμαρώνουν και αρνούνται να αφυπνιστούν.
Ο χρόνος είναι σε βάρος των λαών, γι αυτό μην απορείτε που κανένας δε βιάζεται απ όλους αυτούς που μίσησαν τη Βρετανική χειραφέτηση. Στο αλεστήρι του χρόνου, αποδυναμώνονται οι δυναμικές και ευδοκιμούν οι συμβιβασμοί και ο εκφυλισμός των πολιτικών αιτημάτων.
Δεύτερον: Οι αντίπαλοι της κοινωνικής χειραφέτησης, δεν περιμένουν αμήχανοι και δεν αρκούνται να παρατηρούν τα γεγονότα. Οργανώνουν τη γενικευμένη τους πολιτική αντεπίθεση που συμπεριλαμβάνει, εκβιασμούς, αποπροσανατολισμούς, καινούρια τετελεσμένα, πολιτικούς και γεωπολιτικούς αντιπερισπασμούς, επικοινωνιακά και πραγματικά πυροτεχνήματα, για να ευνουχίσουν δυναμικές και να επανεγκλωβίσουν συνειδήσεις, σε μια σύνθετη γεωπολιτική εξίσωση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στην Ευρώπη και στον πλανήτη ολόκληρο.
Τρίτον: Οι φίλοι ή αν θέλετε οι προσεταιριστές της κοινωνικής χειραφέτησης, διόλου δεν είναι αποσυνδεδεμένοι από γενικότερα πολιτικά, οικονομικά και άλλα συμφέροντα, που προσωρινά διευκολύνονται από την κατεύθυνση της επιλογής του Βρετανικού λαού. Δεν είναι διατεθειμένοι όμως…
  • Ούτε το σύνολο των πραγματικών λαϊκών αιτημάτων να υιοθετήσουν…
  • Ούτε το σύνολο των πολιτικών στόχων της κοινωνίας να πατρονάρουν και να στηρίξουν άκριτα…
Επομένως, όχι μονάδα δεν είναι παράλογο, αντίθετα είναι αναμενόμενο, μέσα στις επόμενες μέρες, και πολλά από τα επιμέρους αιτήματα της χειραφετημένης κοινωνίας να επιχειρηθεί να αποδυναμωθούν (βλέπε σχετικές δηλώσεις Φάρατζ για τα κονδύλια που αφορούν στη δημόσια υγεία), και η συνολική διαχείριση της πολιτικής προοπτικής του BREXIT, να είναι τέτοια ώστε να απογοητεύσει ανθρώπους, να ευνουχίσει αιτήματα, να αποδομήσει ελπίδες, να πατρονάρει φοβικά σύνδρομα κλπ… κλπ… κλπ…
Το βρετανικό δημοψήφισμα λοιπόν, κατέδειξε πως μέσα σε συνθήκες που οι κοινωνίες συνθλίβονται από πολυεπίπεδες πιέσεις, η ελπίδα και παραμένει ζωντανή, και το συναπάντημά της με τη δυναμική και την αποφασιστικότητα, μπορεί να εκτρέψει τη ροή των γεγονότων και ν ανακόψει τα σχέδια των σκοτεινών χορογράφων.
Το Βρετανικό δημοψήφισμα έσπειρε… ΚΑΙ για τους ίδιους τους Βρετανούς… ΚΑΙ για το σύνολο των λαών της Ευρώπης… ΚΑΙ για τους Γάλλους που αυτή την περίοδο παραδίδουν μαθήματα μαζικής λαϊκής αντίστασης… ΚΑΙ φυσικά για τον Ελληνικό λαό που του έλαχε αυτά τα πέτρινα χρόνια, να διαχειρίζονται τις υποθέσεις της χώρας του προσκυνημένοι ηγέτες, ταπεινωμένα ανδρείκελα, δουλοπρεπείς πολιτικοί διαχειριστές.
Το Βρετανικό δημοψήφισμα έσπειρε… Το λόγο τώρα έχει ο εμπνευσμένος ηγέτης  που θα οργανώσει την πολιτική σύγκρουση στοχεύοντας πέρα από την νίκη.

30 Ιουν 2016

Άκου, Τζήμερε…

Όπως έχουμε επαναλάβει πρόκειται  περί ευγενικότατου κυρίου. Το όνομά του «Τζήμερος». Αν δεν σας θυμίζει τίποτα – πολύ λογικό – είναι εκείνος που είχε πει για τα παιδιά που πέθαναν από το μαγκάλι στη Λάρισα  προ τριετίας ότι ο θάνατός τους δεν οφειλόταν στα ελλιπή οικονομικά τους μέσα, αλλά στην ελλιπή τους παιδεία, μιας και δεν γνώριζαν τις βλαβερές συνέπειες του μονοξειδίου του άνθρακα…
    Αυτήν την ανθρωπιστική προσέγγιση, πάντως, όταν χάθηκε το άλλο παιδί στη Θεσσαλονίκη, πάλι από το μαγκάλι, ο Τζήμερος δεν την επανέλαβε. Από θρασυδειλία; Όχι. Μάλλον επειδή  εκείνο το κοριτσάκι ήταν καλή μαθήτρια…
    Αργότερα όπως είχε εντοπίσει ο Ν. Σαραντάκος- ο Τζήμερος είχε κάνει μια ανάρτηση στο τουίτερ του με αφορμή επιγραφή σε κάποια ΔΟΥ. Ο καλός και μορφωμένος αυτός άνθρωπος – ο Τζήμερος – συμπεριέλαβε και όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για να επιβεβαιώσει το ευφυές του σχόλιο.
   Ιδού η ανάρτηση του Τζήμερου:
   Όπως βλέπετε, ο κύριος Τζήμερος δεν περιορίστηκε να τουιτάρει τη φωτογραφία. Ούτε του ήταν αρκετή η αναφορά του για το ανορθόγραφο της επιγραφής. Προχώρησε και σε σύντομη – πλην βαθιά – πολιτική ανάλυση. Για τους δημόσιους υπαλλήλους. Που το «μητρώο» το γράφουν «μητρόω». Και που δεν ήθελαν να αξιολογηθούν.  Γιατί αν αξιολογούνταν τότε θα έπεφταν στα χέρια κάποιου (εγγράμματου) Τζήμερου και θα τους άλλαζε τα φώτα. Για την ακρίβεια θα τους έστελνε στα μητρώα της ανεργίας.
    Μέσα στον νεοφιλελευθερισμό του, όμως, ο κύριος Τζήμερος, ζαλισμένος από την ευτυχία και την περηφάνια του που κατάφερε με μια και μόνο φράση του να ξεφτιλίσει αυτούς τους αγράμματους και ανορθόγραφους υπαλλήλους, πέταξε και εκείνο το «κλείνονται». Το οποίο – κατά κακή τύχη του κύριου Τζήμερου – γράφεται με «ι». Έτσι συμβαίνει με τα ρήματα: Δεν «κλείνονται», τα ρήματα «κλίνονται».
    Φυσικά αυτά τα λαθάκια συμβαίνουν πότε – πότε. Τα κάνουν ακόμα και εγγράμματοι (και αξιολογημένοι) όπως ο Τζήμερος. Και οπωσδήποτε δεν αποτελούν λόγο για να εξάγει κανείς γενικότερα συμπεράσματα για την μόρφωση ή την καλλιέργεια ή την επαγγελματική επάρκεια εκείνου που τα διαπράττει.
    Συμπεράσματα, πάντως, για την βλακεία που κουβαλάει κάποιος όταν τα αξιοποιεί για να βγάλει άχρηστους τους άλλους και για να δικαιώσει την πολιτική των απολύσεων, θα μπορούσαν - ίσως - να εξαχθούν…
    Αυτός (ο Τζήμερος ντε), ο ίδιος που σε μια από τις εκπομπές του «Ενικός» στο «Σταρ» είχε εντυπωσιάσει το κοινό με την σπινθηροβόλο σκέψη του ισχυριζόμενος ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έρθει αν το κράτος πάψει να θέτει αντικίνητρα στους Έλληνες που επιθυμούν να φτιάχνουν… τσολιαδάκια και να τα πουλάνε στους τουρίστες (παρεμπιπτόντως: ο Τζήμερος εκτός από εγνωσμένου κύρους αντικρατιστής είναι και διαφημιστής που εξασφάλιζε παντεσπάνι έχοντας στο πελατολόγιό του μια ντουζίνα κρατικές επιχειρήσεις…), βάλθηκε μετά την γραμματική να κατατροπώσει και τον Μαρξ.
    Πρόκειται, εμφανώς, για το καταλληλότερο πρόσωπο για να βάλει στην θέση του αυτόν τον «εξαθλιωμένο τεμπελχανά», όπως αποκαλεί (ο Τζήμερος!) τον Μαρξ. Εν ολίγοις και για να μην σας κουράζουμε, η ανάλυση του Μαρξ και ειδικά το σκέλος της που αφορά στην «υπεραξία» είναι  – κατά τον Τζήμερο –  «παιδαριώδης» και «δεν στέκει σε καμία κριτική».
   Για να αποδείξει, δε, πόσο «οφ σάιντ» είναι ο Μαρξ, αυτός ο «Μαραντόνα» της πολιτικής οικονομίας (ο Τζήμερος ντε) είχε χρησιμοποιήσει το παράδειγμα του… Μήτρογλου και την μεταγραφή του από τον Ολυμπιακό στην Φούλαμ…
   Μετά από εκείνη την προ διετίας εμβριθέστατη «αξιοποίηση» του Μήτρογλου στις αναλύσεις κατά του Μαρξ, είχαμε ευχηθεί στον Τζήμερο να αξιωθεί να «αξιοποιήσει» και τον… Βαμβακούλα. Δεν είχαμε αποφύγει – είναι αλήθεια – να επισημάνουμε, τότε, ότι ο Μαρξ περιπτώσεις σαν του Τζήμερου  τις είχε προβλέψει. Στην εισαγωγή κιόλας του «Κεφαλαίου» του, ο Μαρξ σημειώνει ότι στον «αμόρφωτο» (δεν εννοούσε αναγκαστικά τον Τζήμερο) η ανάλυση της αξιακής μορφής του εμπορεύματος «φαίνεται σαν περιπλάνηση».
    Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Μαρξ επέμενε: «Προϋποθέτω φυσικά αναγνώστες– έγραφε ο Μαρξ –που θέλουν να μάθουν κάτι το καινούργιο και επομένως να σκεφτούν και οι ίδιοι». Όπως βλέπετε ο Μαρξ δεν είχε καμία απαίτηση από τους Τζήμερους…
    Μετά από αυτά ο Τζήμερος επανήλθε. Αφορμή ήταν ότι δεν του άρεσε του Τζήμερου ο τρόπος με τον οποίο ορκίστηκαν το 2014 οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αριστεράς στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής. Κατά τον Τζήμερο, οι εκλεγέντες με τους συνδυασμούς της Αριστεράς «δεν τήρησαν τον υπό του νόμου προβλεπόμενο όρκο» και ως εκ τούτου είχε ανακοινώσει ότι θα προσφύγει «κατά του κύρους της ορκωμοσίας».
    Δικαίωμά του, αλλά ξέρετε δεν είχε περιοριστεί εκεί. Στην ανακοίνωσή του και σε μια έκρηξη… δημοκρατικότητας, ο καλός αυτός άνθρωπος, ο Τζήμερος, εκτός από… άθεη περιέγραφε την πολιτική του αντίπαλο, την κυρία Δέσποινα Κουτσούμπα, με  τα ακόλουθα ευγενικά λόγια: «(…) ένα περίεργο, απροσδιόριστο ον από τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ»…
    Σημειώθηκε, τότε, ότι δεν είναι σωστό να θεωρείται ο Τζήμερος ιδεολογικός «πρωτοξάδερφος» του Κασιδιάρη. Απόδειξη ότι ενώ ο δεύτερος χτυπάει γυναίκες πολιτικούς αντιπάλους του, ο πρώτος, ο Τζήμερος, «απλώς» τις βρίζει…
    Να, όμως, που ο Τζήμερος επανήλθε. Αποδεικνύοντας ότι όλα είναι δυνατά. Ακόμα και να ξεπεράσει ο Τζήμερος σε αθλιότητα τον Τζήμερο.
    Αυτός ο σοβαρός άνθρωπος, που πέρσι καλούσε σε ανατροπή του εν Ελλάδι… σοβιετικού καθεστώτος, που αναβάθμιζε τον πολιτικό λόγο αποκαλώντας τον Τσίπρα «αλήτη που υποδύεται τον πρωθυπουργό» και πρότεινε ως μέθοδο πολιτικής δράσης το «μπαίνουμε στο Μαξίμου και τους πετάμε έξω με τις κλωτσιές», χτες στοχοποίησε τον… Παύλο Φύσσα.
    Και όχι μόνο τον δολοφονημένο Φύσσα (αυτό το έχει διαπράξει ξανά), αλλά αυτή τη φορά στοχοποίησε και την χαροκαμένη μάνα του Φύσσα!
    Αυτός ο δημοκράτης (και ουχί ντροπαλός διαφημιστής του φασισμού), αυτός ο δικαιοκρίτης (και ουχί βαποράκι της τιποτένιας προπαγάνδας των «δυο άκρων»), έγραψε στην προσπάθεια να εξισώσει τον Παύλο Φύσσα με τον δολοφόνο του (!), τον Ρουπακιά:
«Βλέποντας τη μάνα του Φύσσα καταλαβαίνεις πώς έγινε έτσι ο φασισταράς, που επειδή τον μαχαίρωσε ένας άλλος φασισταράς πάνε να τον μεταμορφώσουν σε περιστέρι της ειρήνης».
    Ως εκ τούτου κατέληξε στο γνωστό του τροπάρι:
«Ο Φύσσας - λέει ο Τζήμερος - ήταν ένας φασίστας, ίδιος κι απαράλλαχτος με τους δολοφόνους του. Η μόνη διαφορά ήταν ότι αυτοί κρατούσαν το μαχαίρι»…
    Γνωρίζουμε την παρατήρηση αρκετών αναγνωστών: «Τι κάθεστε, τώρα, και ασχολείστε με τον Τζήμερο», θα πουν.
    Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά την παρατήρηση για την συγκεκριμένη συνιστώσα του «δημοκρατικού τόξου». Τον αποτυχημένο πολιτευτής της Δράσης που με τον ίδιο τρόπο που στάζει σάλια όταν απευθύνεται στην «εξοχότατη» Μέρκελ, με τον ίδιο τρόπο εκτοξεύει εμέσματα κατά της μάνας του δολοφονημένου από τα ναζιστικά τάγματα. Που πότε με τη μάσκα του «αντικρατιστή» και πότε του «ευρωπαιστή» έχει θέσει εαυτόν στην υπηρεσία του ξεπλύματος του φασισμού δια της εμετίλας των δυο άκρων.
    Κυρίως, λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη, αυτό που διαβάσαμε σε μια ανάρτηση στο f/b (Βάλια Κάλντα):
«Στα ελληνικά δεν υπάρχει λέξη για όσους χάνουν το παιδί τους. Αν χάσεις τη μάνα σου είσαι ορφανός, αν χάσεις τον σύντροφό σου είσαι χήρα, αν σκοτωθεί το παιδί σου η ύβρις των άγραφων νόμων δεν επιτρέπει να σχηματιστεί όνομα για κάτι που διακόπτει τη φυσική αλληλουχία της ζωής».
    Ναι, ο Τζήμερος διέπραξε ακριβώς αυτό: Την ύβρη – κατά παράβαση κάθε γραπτού και άγραφου νόμου - να επιτεθεί στη μάνα που της δολοφόνησαν το παιδί της, το σπλάχνο της.
    Ναι, λαμβάνουμε απολύτως υπόψη μας τούτες τις σκέψεις για το λέρωμα που προκαλεί η ενασχόληση με τέτοιους τύπους. Και δεσμευόμαστε: 
    Η όποια αναφορά μας στον («ασχοληθείτε μαζί μου») περιφερειακό σύμβουλο Τζήμερο, αν ποτέ επαναληφθεί, θα τοποθετηθεί στον κατάλληλο χρόνο: Όταν θα έρθει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής το θέμα των σκουπιδιών...

email: mpog@enikos.gr

Μετανάστευση και Brexit


Φωτεινή Μαστρογιάννη
Οικονομολόγος, Καθηγήτρια ΜΒΑ
Jean Monnet  (ο πατέρας της ΕΕ) : «τα έθνη της Ευρώπης πρέπει να κατευθυνθούν προς το υπερκράτος χωρίς να καταλάβουν οι άνθρωποι τι συμβαίνει.  Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε διαδοχικά στάδια, το κάθε ένα από αυτά συγκαλυμμένο και να φαίνεται ότι έχει οικονομικό σκοπό, αλλά τα οποία τελικά και αμετάκλητα θα οδηγήσουν στη δημιουργία ομοσπονδίας».
Με την παραπάνω άκρως αμφισβητούμενη, όσον αφορά την πίστη της στη δημοκρατία, φράση του πατέρα της ΕΕ θα συζητήσουμε για έναν από τους παράγοντες που επηρέασαν το Brexit.
Στην ανάλυση των αιτιών που προκάλεσαν το Brexit ακούστηκαν πλήθος φωνών με ιδιαίτερα έντονη συναισθηματική χροιά.
Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, οι κύριοι ψηφοφόροι του Brexit ήταν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που προβληματίζονταν ιδιαίτερα για τον παράγοντα μετανάστευση στη χώρα τους.
Ο παράγοντας αυτός στηλιτεύθηκε ιδιαίτερα από μέρος του τύπου ο οποίος και αυθαίρετα  (ή μήπως εσκεμμένα;) χαρακτήρισε τους ψηφοφόρους αυτούς ως ρατσιστές, ακροδεξιούς κτλ. παραγνωρίζοντας τις αιτίες αλλά και τις συνέπειες της μετανάστευσης. H δε οποιαδήποτε ψύχραιμη συζήτηση για τη μετανάστευση στη χώρα μας αγγίζει τα όρια του ταμπού.
Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, η μετανάστευση μπορεί να αλλάξει τη δημογραφική εικόνα μίας χώρας ειδικότερα εάν δεν γίνεται για οικονομικούς λόγους όπου σε αυτή την περίπτωση παρατηρούμε την είσοδο στην χώρα κυρίως ανδρών νεαρής ηλικίας. Πέραν όμως των κοινωνικών και πολιτισμικών λόγων έχουμε και τους οικονομικούς χωρίς όμως να υποτιμάται η σπουδαιότητα των προηγουμένων.
Από τη μετανάστευση, ειδικότερα εάν πρόκειται για ανειδίκευτο προσωπικό, ωφελούνται ιδιαίτερα οι βιομηχανίες γιατί οι μισθοί είναι χαμηλοί και συμπιέζουν προς τα κάτω και τους μισθούς των κατοίκων. 
Σύμφωνα με τον Mandel (2003) «η διαρκής οικονομική ανάπτυξη ευνοεί την μαζική και διεθνή μετανάστευση οποία επιτρέπει την αναπαραγωγή μιας εφεδρικής στρατιάς εργατικού δυναμικού, παρά την αυξημένη και έντονη συσσώρευση του κεφαλαίου».
Τι γίνεται όμως σε περιόδους οικονομικής ύφεσης και κρίσης όπως αυτή που διανύουμε; Οι μισθοί συμπιέζονται προς τα κάτω και λόγω της υπερπροσφοράς εργασίας όπως είναι αυτή που προκύπτει από το μεταναστευτικό ρεύμα αλλά και από τον παράγοντα της παγκοσμιοποίησης και των ανοιχτών αγορών κατ’επέκταση. Η δραστηριοποίηση των πολυεθνικών τόσο στις αναπτυσσόμενες αλλά και στις αναπτυγμένες χώρες οδηγεί σε μαρασμό τις μικρομεσαίες αλλά και τις αγροτικές επιχειρήσεις. Όσοι από τους ανθρώπους αυτούς είναι «τυχεροί» γίνονται μισθωτοί στις μεγάλες επιχειρήσεις ενώ οι υπόλοιποι μετατρέπονται σε ένα μετακινούμενο και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό (Ναξάκης 2001).
Γενικότερα θεωρείται ότι η μετανάστευση έχει θετική επίδραση στην οικονομία λόγω της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ που αυξάνεται είτε επειδή έχει αυξηθεί η παραγωγή είτε επειδή έχει σημειωθεί αύξηση των τιμών ή έχουν αυξηθεί και τα δύο. Πιο σημαντικό όμως είναι να μετράται το πραγματικό ΑΕΠ το οποίο αυξάνεται μόνο όταν αυξάνεται η ποσότητα παραγόμενων αγαθών και υπηρεσιών.
Για να αυξηθεί αυτό, οι ακόλουθοι παράγοντες είναι σημαντικοί που είναι οι ακόλουθοι: ο βαθμός των επενδύσεων σε σχέση με το ΑΕΠ, η αλλαγή σε μία πιο αποτελεσματική και ποιοτικότερη εκπαίδευση και η μετανάστευση.
Ως εκ τούτου, εάν εξετασθεί ο παράγοντας μετανάστευση, για να επηρεάσει το πραγματικό ΑΕΠ θα πρέπει να οι μετανάστες να αποτελούνται  από εξειδικευμένο (συνδυασμός ποιοτικής εκπαίδευσης και μετανάστευσης) και όχι ανειδίκευτο προσωπικό.
Με άλλα λόγια, η Γερμανία που απορροφά Ελληνες επιστήμονες  γνωρίζει ότι αυτό θα επιδράσει θετικά στο ΑΕΠ της ενώ η απορρόφηση ανειδίκευτου προσωπικού από την Ελλάδα και άλλες χώρες όχι μόνο δεν θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ αλλά θα επιβαρύνει περαιτέρω τις δημόσιες δαπάνες (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκπαίδευση κτλ.). Η Κίνα και η Σιγκαπούρη δεν επιτρέπουν την είσοδο αθρόων ροών μεταναστών γιατί γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα είναι επιβαρυντικό για τον πλούτο της χώρας.
Αυτοί όμως που επίσης βλάπτονται από την είσοδο ανειδίκευτων μεταναστών  είναι κυρίως οι ανειδίκευτοι ντόπιοι εργαζόμενοι οι οποίοι βλέπουν τους μισθούς τους να συμπιέζονται ενώ αντίθετα οι βιομηχανίες επωφελούνται από το φθηνό μεταναστευτικό προσωπικό. Κατ’αυτό τον τρόπο συντελείται μία αναδιανομή του εισοδήματος από τους ανειδίκευτους φτωχούς ντόπιους εργαζόμενους προς τις επιχειρήσεις και τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα.
Δεν θα πρέπει λοιπόν να εκπλήσσει η αντίδραση του Βρετανικού λαού στο μεταναστευτικό ζήτημα της χώρας του ούτε η αντίδραση των λοιπών ευρωπαίων εργαζόμενων και η λύση σίγουρα δεν είναι η απαξίωση  των εργαζομένων αλλά η προσπάθεια για αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της ΕΕ που να συνυπολογίζει τις επιπτώσεις των πολιτικών της  στη φτώχεια, στην ανεργία και στην κοινωνική ευημερία των λαών.
.
Ενδεικτική βιβλιογραφία
Βακαλόπουλος, Κ. (2005). Η σχέση μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και μετανάστευσης. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Mandel E. (2003) Τα μακρά κύματα της καπιταλιστικής εξέλιξης, εκδόσεις Εργατική Πάλη, Αθήνα.
Ναξάκης Χ. (2001). Το οικονομικό θαύμα οφείλεται (και) στους μετανάστες. Στο:  Ναξάκης Χ.–Χλέτσος Μ. (επιμ), Μετανάστες και μετανάστευση. Οικονομικές, Πολιτικές και Κοινωνικές Πτυχές (σσ. 179-193).Αθήνα: Πατάκης.

28 Ιουν 2016

Aνάμεσα στην απελπισία και στην ελπίδα


Τo βίωμα της κατάθλιψης δεν ισοδυναμεί αναπότρεπτα με ένα τέλος, με μαρασμό, με μια εμπειρία καταστροφής... Δεν οδηγεί αναπόφευκτα σε απομόνωση, ερήμωση και παρατεταμένη άρνηση συνύπαρξης με τον άλλον. Υπάρχει ένας άλλος τρόπος να παλέψεις αυτό που σε κάνει να νιώθεις άδειος, ανήμπορος, αβοήθητος, «πεταμένος-εκεί», μόνος σου στην άκρη της αβύσσου. Ο πόθος της ζωής ακόμα κι όταν χάνεται βρίσκει τον τρόπο να επιστρέφει. Αυτό ήταν το δίδαγμα που αποκόμισα από τη συμμετοχή μου, ως εξωτερική παρατηρήτρια, μαζί με τον καθηγητή Στέλιο Στυλιανίδη, σε μια ομάδα αυτοβοήθειας πολιτών ενάντια στην κατάθλιψη, μελών της Εταιρείας Διαταραχών Διάθεσης «Μαζί».

Ενας άλλος τρόπος αντιμετώπισης της οδύνης είναι εφικτός. Λέξεις-κλειδιά: ενδυνάμωση, αλληλοβοήθεια, βιωματική γνώση. Χαρακτηριστικός ο λόγος της Χριστίνας, «Λοιπόν εγώ εδώ μεταμορφώνομαι», και του Νίκου, «Ολοι μαζί γνωρίζουμε περισσότερα από ό,τι ο καθένας ξεχωριστά».

Πόσο διαφορετικός είναι αλήθεια ο λόγος που οι ειδικοί αρθρώνουμε για την ψυχική διαταραχή από τον λόγο που το ίδιο το πάσχον υποκείμενο αρθρώνει για αυτήν. Κάποιες φορές η απόσταση είναι αχανής.

Οι ομάδες αυτοβοήθειας φανερώνουν με ενάργεια πόσο η κοινωνική οδύνη τροφοδοτεί την ατομική και πόσο τα ενδοατομικά βιοϊατρικά μοντέλα ερμηνείας της ψυχικής διαταραχής αδυνατούν να αφουγκραστούν και εν τέλει να αντιμετωπίσουν το βίωμα της οδύνης του πάσχοντος υποκειμένου.

Η συγκεκριμένη ομάδα έφερε στο προσκήνιο, με έναν συγκλονιστικό τρόπο, τι σημαίνει να βασανίζεσαι από «τους δαίμονες μέσα σου», αλλά και από το βλέμμα του άλλου που σε στιγματίζει και σε απομονώνει: «Aκούνε καταθλιπτικός και τρέχουν μακριά μου. Μα γιατί; Φοβούνται μην τους κολλήσω» (Αννα). Διαπιστώνεται ακόμα η ευκολία με την οποία ένα ολόκληρο δημόσιο σύστημα υγείας καθιστά το άτομο με κατάθλιψη είτε αόρατο είτε ενοχλητικό.

Είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω τον ιαματικό ρόλο που διαδραματίζει το ανήκειν σε μια τέτοια ομάδα.

Η ομάδα λειτουργεί σαν ένα βοηθητικό εγώ, ένα μητρικό υποκατάστατο που φροντίζει, ακούει, αφουγκράζεται, παρηγορεί, επεξεργάζεται. Η συμμετοχή μας σε μια τέτοια ομάδα ήταν σαν ένα ταξίδι που περιείχε όλα τα στοιχεία της απελπισίας, του φόβου, της μοναξιάς αλλά και της υπεράσπισης του εαυτού, της ενδυνάμωσης, της αναζήτησης νοήματος μέσα στον πόνο. Μένει ακόμα να μελετηθεί η βελτίωση της λειτουργίας τέτοιων ομάδων και η ανθεκτικότητά τους μέσα στο ευρύτερο σύστημα δημόσιας υγείας. Σε κάθε περίπτωση η ομάδα αυτοβοήθειας σε παροτρύνει να σκεφτείς ότι μια άλλη δυνατότητα ψυχιατρικής φροντίδας είναι δυνατή. Και η διαπίστωση αυτή έχει τη σημασία της.

Η κυρία Φωτεινή Τσαλίκογλου είναι καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Το τέλος της παγκοσμιοποίησης, η τελική εδραίωσή της και ο κίνδυνος των πολυεθνικών


G7-JAPAN-IAPONIA02-LEW-LAGARDE-SOIMPLE-YELLEN
Γίνεται λόγος για ένα τέλος της παγκοσμιοποίησης και μια αλλαγή στρατηγικής των πολυεθνικών ως προς την αντιμετώπιση του προστατευτισμού στον κόσμο. Αναλύοντας την σημερινή κατάσταση και έχοντας υπόψη αρκετά δεδομένα δράσεων που επιχειρούνται, η έντονη και βάσιμη εντύπωση είναι πως όχι μόνο δεν προχωράμε προς το τέλος της παγκοσμιοποίησης, αλλά αντιθέτως και δυστυχώς πηγαίνουμε ή, καλύτερα, γνωστά κράτη και οικονομικά κέντρα θέλουν να μας οδηγήσουν μάλλον προς μια τεραστίων διαστάσεων επέκταση και παροξυσμό της.
Απ’ την άλλη πλευρά, αλλά και παράλληλα φαίνεται ότι, κακώς εχόντων των πραγμάτων, οι κρατικές πολιτικές όποιου προστατευτισμού προορίζονται να εκμηδενιστούν μέσα στα απεριόριστα πλαίσια της νέας παγκοσμιοποίησης όπως αυτή μεθοδεύεται.
Μοχλός και κινητήρας βέβαια αυτής της νέας παγκοσμιοποιημένης εποχής δεν μπορεί παρά να είναι, και όντως είναι, οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες οι ενέργειες των οποίων περιλαμβάνουν συνολικά και αθροιστικά τα μεγαλύτερα είδη παραγωγής που βρίσκονται σήμερα στο εμπόριο, είτε είναι βιομηχανικά, είτε είναι αγροτικά, είτε είναι υπηρεσίες, είτε ό, τι άλλο βάζει ο νους. Η νέα παγκοσμιοποίηση προβλέπει επίσης και την βαθιά συρρίκνωση των κρατικών οντοτήτων και των κυβερνητικών συγκροτημάτων έτσι ώστε ο κατ’ εξοχήν δημόσιος τομέας να πάψει οριστικά και αμετάκλητα να ασχολείται με οτιδήποτε έχει σχέση με το διεθνές εμπόριο και business.
Επ’ ουδενί λόγω το κράτος δεν θα μπορεί πια να είναι κράτος-επιχειρηματίας! Όλα αυτά τίποτα δεν αποκλείει πως μέλλει να συμβούν – και σε ετούτη τη κατεύθυνση «εργάζονται» μυστικά και πυρετωδώς οι πολυεθνικές – εφόσον έχουν αίσια έκβαση οι κινήσεις τους και συνομολογηθούν οι διάφορες Συνθήκες που, με απαραίτητο πρωταγωνιστή και άκρως ένθερμο ενδιαφερόμενο τις ΗΠΑ, ρίχτηκαν στη τράπεζα των διαπραγματεύσεων.
Έως τώρα είναι τέσσερις οι κρίσιμες Συνθήκες δαμόκλειες σπάθες: ο ΤΤΙΡ (Transatlantic Trade and Investments Partnership), ο ΤΤΡ (Trans Pacific Partnerdhip), η CETA (Comprehensive Economic Trade Agreement) και η TiSA (Trade inServices Agreement). Ήδη ο ΤΤΡ είναι σε εφαρμογή στη περιοχή του Ειρηνικού και Άπω Ανατολής, ενώ ο CETA έχει συμφωνηθεί μεν αλλά ακόμη ίσως να μη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Εξάλλου, από το 2012 άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για το ΤΤΙΡ και σχετικά πρόσφατα δρομολογήθηκε και η TiSA. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ο σκοπός των Συνθηκών είναι η «παγκόσμια ιδιωτικοποίηση» και ο τελικός θρίαμβος του νεοφιλελευθερισμού: τα δυο κεντρικά στοιχεία ανάπτυξης της νέας παγκοσμιοποίησης.
Ασφαλώς οι πολυεθνικές, ακυρώνοντας τις όποιες θέσεις προστατευτισμού των κυβερνήσεων, θέλουν όχι μόνο να αποκλείσουν αυτές από όλα όσα αφορούν τον πολυσχιδή και απέραντο τομέα του εμπορίου, αλλά πολύ περισσότερο να τις αντικαταστήσουν ιδρύοντας μια απόλυτη πλανητική παγκοσμιοποίηση του χρήματος, απολύτως ελεύθερη από οποιαδήποτε ενδεχόμενη περιοριστική κρατική επέμβαση.
Και όλα αυτά τα ακρώνυμα (ΤΤΙΡ, ΤΡΡ, TiSA, CETA, κλπ.) τίποτα άλλο δεν σημαίνουν παρά μια υπερ-παγκοσμιοποίηση των πολυεθνικών εις βάρος των κρατών, των κυβερνήσεων και των λαών(πολιτών). Παγκοσμιοποίηση όμως σημαίνει και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό και καταλυτικό: καταβαράθρωση της εντοπιότητας, από ανέκαθεν ζωτική επιδίωξη των αμερικανών, και ισοπέδωση όλων των παραγωγών στα μέτρα και στις απαιτήσεις των πολυεθνικών. Όπως ξέρουμε, η αληθινή εντοπιότητα συνίσταται στο να γίνεται παραγωγή κάποιου προϊόντος, οποιασδήποτε φύσης, σε ένα συγκεκριμένο τόπο, και μόνο σε αυτό, και με μια συγκεκριμένη ονομασία, και μόνο με αυτή.
Αντιθέτως, δεν συνίσταται ασφαλώς στο ό, τι μια πολυεθνική διατηρεί παραγωγές σε 50 χώρες στο κόσμο και η κάθε παραγωγή της, οποιασδήποτε μορφής, αντιπροσωπεύει ή εκφράζει μια εντοπιότητα της πολυεθνικής. Από τώρα κιόλας, όπως διαβάζουμε στον τύπο, «καταστήματα πολυεθνικών καταβροχθίζουν το εμπορικό κέντρο της Βαρκελώνης», ένα εμπορικό κέντρο σίγουρα από τα πιο ελκυστικά παγκοσμίως για την «εντοπιότητά» του.
Έτσι, με πάτρωνες τις πολυεθνικές με τις σχεδόν ανεξάντλητες οικονομικές τους δυνατότητες, η εντοπιότητα των παραγωγών, η οποία στην Ευρώπη κατέχει εξέχουσα θέση και αποβλέπει στη διατήρηση μιας ιδιαίτερης ποιότητας προϊόντων, θα πρέπει να υποστεί περίπου μια ολική εξόντωση προς όφελος μιας παραγωγικής γενίκευσης προς τα κάτω που οι πολυεθνικές θα ορίζουν με την πιο συμφέρουσα γι’ αυτές εμπορική και οικονομική πειθαρχία.
Εάν η σημερινή παγκοσμιοποίηση κατηγορείται – και σωστά – για αμέτρητες διαφυγές θέσεων εργασίας, για την συρρίκνωση της μεσαίας τάξης, για το όλο και μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ πλούτου και φτώχειας, ενώ οι θιασώτες της παγκοσμιοποίησης κατηγορούν τα κράτη για τη δημιουργία δυσμενών γι’ αυτούς καταστάσεων εξαιτίας του υπερβολικού προστατευτισμού εκείνων, έρχονται τώρα με μεγαλύτερο θράσος και δύναμη οι πολυεθνικές και ζητούν από τις κυβερνήσεις «γη και ύδωρ», δηλαδή να τις αφήσουν εντελώς ελεύθερο το πεδίο και να συμφωνήσουν την ακύρωση όλων των προστατευτικών μέτρων ώστε να επιτευχθεί η ιδιωτικοποίηση των πάντων, δηλαδή με άλλα λόγια η εμπορευματοποίηση των πάντων.
Σε αυτή τη γενικευμένη, παγκόσμια εμπορευματοποίηση είναι φανερό πως θα επιζήσουν μόνο όσοι διαθέτουν επαρκή χρηματικά προσόντα για να μπορούν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και την αλαζονεία της αγοράς που οι πολυεθνικές θα έχουν εδραιώσει παντού.
Και τότε είναι επόμενο ό, τι έμεινε απ’ τη μεσαία τάξη να εξαφανιστεί και ένας νέο-αποικισμός να σαρώσει τα πάντα στο πέρας του , όπου μόνο δυο θα είναι οι υπάρχουσες τάξεις: οι φτωχοί και υποτακτικοί και οι πλούσιοι και άρχοντες, ή όπως λέει παραστατικά ο Αμερικανός οικονομολόγος, καθηγητής και συγγραφέας Πωλ Γκραιγκ Ρόμπερτς: «καθεστώς φεουδαρχίας: λίγοι ληστοβαρώνοι και πολλοί κολλήγοι: το ένα τοις εκατό των εχόντων και το 99% των ακλήρων».
Βέβαια, είναι απορίας άξιο πώς συμβαίνει με τέτοιες προοπτικές κράτη και κυβερνήσεις να κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τις άρπαγες πολυεθνικές και να συζητούν την ίδια τους την εκμηδένιση και τον θρίαμβο των πολυεθνικών «εχθρών»!
Αλλά όλα εξηγούνται όταν διαβάζουμε πώς το αφεντικό της General Electric φτάνει στο σημείο να «αποκηρύσσει την κριτική των πολιτικών εναντίον των μεγάλων εταιρειών και πολυεθνικών κολοσσών» και να λέει ότι «δεν πρόκειται να δώσει σημασία σε απόψεις ατόμων που δεν διαθέτουν παγκόσμια αντίληψη»!(Δ. Γ. Απόκη, «Το τέλος της Παγκοσμιοποίησης: ώρα για μια νέα στρατηγική και νέα μοντέλα»).
Δηλαδή οι κυβερνήσεις και τα κράτη (οι «πολιτικοί») δεν διαθέτουν αντίληψη παγκόσμιας εμβέλειας, την οποία όμως διαθέτουν οι πολυεθνικές! Ποια μεγαλύτερη απόδειξη ότι όχι μόνο δεν ήρθε το τέλος της παγκοσμιοποίησης, αλλά και η παγκοσμιοποίηση τόσο σταθεροποιήθηκε που, με τους διάφορους Δούρειους Ίππους ΤΤΙΡ, ΤΡΡ, TiSA, CETA, μπήκε για τα καλά στην διαδικασία της οριστικής της επικράτησης με συγχρόνως τον υποβιβασμό και την αυτοχειρία των κρατών και κυβερνήσεων. Τώρα, ποιος θα αντέξει; Ιδού μια καλή ερώτηση!
Ο Κρεσέντσιο Σαντζίλιο είναι Συγγραφέας, Ελληνιστής

Τα αποτελέσματα του κεντρικού σχεδιασμού της ΕΕ και του εκσυγχρονισμού της χώρας από τους Ευρωτζιχαντιστές…

Τα αποτελέσματα του κεντρικού σχεδιασμού της ΕΕ και του εκσυγχρονισμού της χώρας από τους Ευρωτζιχαντιστές. Γιατί πλέον δεν χρειάζεται να παράγουμε τροφή, είδη ρουχισμού και είδη πρώτης ανάγκης. Πλέον παράγουμε αέρα κοπανιστό, φούσκες μετοχών, φούσκες ακινήτων και όλα τα…
παράγωγα του νεοφιλελευθερισμού….Ακόμη όμως οι ευρωλιγούρηδες μας λένε πως το πρόβλημα είναι πως δεν είμαστε αρκετά εκσυγχρονισμένοι· δηλαδή δεν πουλάμε αρκετό αέρα κοπανιστό στο χρηματοπιστωτικό σύστημα όπως οι άλλες ανεπτυγμενες οικονομίες.

«Hθικώς αδύνατος δι’ εμέ η υπογραφή…»

Το συγκλονιστικό αυτό κείμενο έχει αυτοδίκαια μια θέση στα αναγνωστικά της Μέσης Εκπαίδευσης και στα corpus που παίρνουν οι φοιτητές. Όχι για να τιμάται ο Δεσποτόπουλος, αλλά για να έχουν οι νέοι Έλληνες ένα πρότυπο πολίτη και πνευματικού ανθρώπου. Κι αυτό εντελώς ανεξάρτητα από τις πολιτικές τοποθετήσεις αυτού και των διωκτών του, ευθέως όμως ανάλογο με τη στάση που οφείλει να έχει ένας ελεύθερος άνθρωπος απέναντι στους καταναγκασμούς και τη βία της (όποιας) εξουσίας. Γιατί όλες οι εξουσίες, την ίδια μούρη έχουν – με ελάχιστες και πολύτιμες εξαιρέσεις.
Προς το Παρά τω Γ.Κ.Π.Α. Προανακριτικόν Γραφείον
Υπόμνημα του εφέδρου ανθ/γού Πεζικού Δεσποτοπούλου Κων/νου
 
Ο υπογεγραμμένος έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πεζικού Δεσποτόπουλος Κωνσταντίνος, διατελέσας εν τω πολιτικώ βίω υφηγητής της φιλοσοφίας του δικαίου εν τω Πανεπιστημίω Αθηνών και συγγραφεύς βιβλίων ηθικής και φιλοσοφίας καθόλου, εις συμπλήρωσιν της ενώπιον υμών γραπτής καταθέσεως, και ειδικώς ως προς τους λόγους δι’ ους είναι ηθικώς αδύνατος δι’ εμέ η υπογραφή της αιτηθείσης «δηλώσεως», έχω να προσθέσω τα εξής:
 
Η δήλωσις αύτη, επιβαλλομένη ουχί εις πάντας τους Ελληνας αξιωματικούς αλλ’ ειδικώς εις εμέ και ωρισμένους άλλους, προϋποθέτει μειωμένην ηθικήν κατάστασιν εμού και αυτών, και ενέχει την έννοιαν απεμπολήσεως ωρισμένου παρελθόντος, «μετανοίας», «ανανήψεως» (οίαν δεν θα είχεν, εάν επεβάλλετο εις πάντας τους Ελληνας αξιωματικούς).
 
Είναι όμως εξουθενωτικόν διά το κύρος του πνεύματος, να εμφανισθή ούτω εις τοιαύτην αντίφασιν με τον εαυτόν του, με τοιούτον άθλιον, απεμπολητέον παρελθόν εις κατ’ εξοχήν Ελλην καθηγητής της ηθικής φιλοσοφίας, καθηγητής της αρετής, της ελληνικής (μη έχων άλλωστε εις το παρελθόν του ουδέν, όπερ δύναται ν’ αποτελέσει αντικείμενον μετανοίας).
 
Περαιτέρω όμως η αυτή δήλωσις παρέχει ως εκ τούτου ισχυράν υπόνοιαν, ότι γίνεται παρά συνείδησιν (υπό το κράτος των βαρειών συνθηκών της ειδικώς αυστηράς στρατιωτικής πειθαρχίας) ότε δίδεται η εντύπωσις η φρικτή διά τους πνευματικούς ανθρώπους, ότι το πνεύμα, η φιλοσοφία, και δη η ελληνική φιλοσοφία, με την υψηλήν παράδοσιν της σωκρατικής ισαπολύτου ανεξαρτησίας από των εγκοσμίων ατυχιών, αισχρώς ήδη προδίδων εαυτήν, υποκύπτουσα εις την επίσεισιν ή και επιβολήν σωματικών κακώσεων ή άλλων ομοίων.
 
Όθεν η προκειμένη δήλωσις ενέχει διασυρμόν εν τω προσώπω μου της απροσώπου αξίας του πνεύματος και εμμέσως κατά της Ελλάδος, ήτις εις την συνείδησιν των εκλεκτών ανθρώπων της Οικουμένης ταυτίζεται με την αξίαν του πνεύματος. Τοιαύτην, ήκιστα τιμητικήν, συνέπειαν, όχι καλώς διά το πρόσωπό μου, θα είχεν η παρ’ εμού υπογραφήν δηλώσεως και μάλιστα με απήχησιν δυσμενεστάτην όχι εις το εσωτερικόν μόνον.
 
Και υπάρχει βεβαίως και η άλλη σοβαρά άποψις, ότι εκ της αυτής πράξεως θα επήρχετο ηθικός ακρωτηριασμός και ούτω παιδαγωγική αχρήστευσις μιας από τας πρώτας -ας συγχωρηθή ο αναγκαίος ενταύθα αυτοχαρακτηρισμός- παιδαγωγικάς μονάδας του Εθνους, προς ζημίαν σοβαράν του ζωντανού πολιτισμού αυτού, του τιμιωτέρου καθ’ ημάς στοιχείου της ζωής του και εις μίαν τόσον κρίσιμον ώραν της ιστορίας του.
 
Τοιαύτης βαρύτητος λόγοι στηρίζουν την εμμονήν μου εις το περιεχόμενο του εθνικού χρέους μου, όπως η πνευματική και ηθική ηλικία μου μου επέτρεψαν να το συλλάβω.
 
Μετά σεβασμού
Κ. Δεσποτόπουλος
Εν ΓΣΤ 902β 29-5-1948
Έξοχο το κείμενο του Δεσποτόπουλου. Παρότι είναι γραμμένο σε αυτή την άψυχη, γραφειοκρατική και ολοκληρωτικά αποστειρωμένη καθαρεύουσα, παρόλα αυτά το περιεχόμενο καταφέρνει να επιβληθεί πλήρως της μορφής, και έτσι το μήνυμά του υπερ της ελευθερίας της ατομικής συνείδησης λάμπει και αστράφτει.
Η Μακρόνησος (και όχι μόνο αυτή αλλά και η Γυάρος επίσης) ήταν ένα κολαστήριο, μία κατάμαυρη σελίδα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ένα ολοκληρωτικό καθεστώς σε μικρογραφία. Ολοκληρωτικό ακριβώς επειδή επιχειρήθηκε διαμέσου ενός σκληρού καταναγκασμού και μίας βίας χωρίς έλεος, η μεταβολή όχι της συμπεριφοράς των κρατούμενων εκεί αλλά των ίδιων τους των πεποιθήσεων, το ξερίζωμα των ιδεών στις οποίες πίστευαν. Ότι ακριβώς δηλαδή επιχείρησαν να κάνουν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, τόσο τα δεξιά οσο και τα αριστερά, να προσπαθήσουν να ελέγξουν οσο πληρέστερα αυτό ήταν εφικτό, το σύνολο της προσωπικότητας των υπηκόων τους προς μία κατεύθυνση που θεωρούνταν επιθυμητή από τις ηγεσίες αυτών των καθεστώτων.
Ακριβώς έτσι και στην Μακρόνησο, επιχειρήθηκε μία οσο το δυνατόν πληρέστερη μεταμόρφωση – ή, πιο σωστά, παραμόρφωση – των κρατούμενων εκεί, μία μεταβολή τόσο δραστική που θα τους οδηγούσε, υποτίθεται, στο να απαρνηθούν τις ίδιες τις ιδέες τους και έτσι, έχοντας πια απαρνηθεί αυτές τις ιδέες, μία «νέα» προσωπικότητα θα έρχονταν στην επιφάνεια, ένας «νέος άνθρωπος» θα αναδύονταν. Άλλωστε και τα ολοκληρωτικά καθεστώτα – αριστερά, δεξιά, θεοκρατικά – για αυτή ακριβώς την ανάδυση ενός «νέου ανθρώπου» πάντα παλεύουν (και πάντα στο τέλος, ευτυχώς, αποτυχαίνουν. Όπως συνέβηκε και στην Μακρόνησο).
Παρόλα αυτά όμως, εαν το εξετάσει κανείς λίγο προσεκτικότερα, το όραμα για την ανάδυση αυτού του «νέου ανθρώπου» (στο οποίο πίστευαν φυσικά και οι υποστηρικτές της Μακρονήσου) κατ’ουσίαν είναι εξαιρετικά παλιό – είναι το όραμα της πλέον απόλυτης επιβολής της θέλησης κάποιου πάνω σε κάποιον άλλον, της εκρίζωσης κάθε επιθυμίας για ατομική ελευθερία και της ισοπέδωσης κάθε διάθεσης για ανεξαρτησία σε ένα άλλο άνθρωπο. Κατά μία έννοια, αυτό το ολοκληρωτικό όραμα – μέσα από την λατρεία που εκφράζει για την πιο απόλυτη δύναμη, την πιο απόλυτη εξουσία που θα συντρίψει κάθε απόκλιση, καθε ιδιομορφία, κάθε ατομικότητα – συνιστά και την πλέον απόλυτη ειδωλολατρεία.

Σημειώσεις για τον Εμφύλιο

Αν ο Μαρξ και ο Κέινς στοιχημάτιζαν για το Brexit



Από τον Άρη Χατζηστεφάνου
Για άλλη μια φορά οι μόνοι που προέβλεψαν το πραγματικό πολιτικό αποτέλεσμα της βρετανικής ψήφου για το Brexit ήταν τα μεγάλα γραφεία στοιχημάτων. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν το κατάλαβαν.
”Και το Κεφάλαιο του Μαρξ που πήρα στη γιορτή σου αν του ‘χες ρίξει μια ματιά θα ήμουνα μαζί σου”
brexit4
Χατζηφραγκέτα
Ο Τζον Μέιναρντ Κέινς είπε κάποτε ότι οι χρηματαγορές είναι μια διεστραμμένη μορφή των καλλιστείων: όσοι συμμετέχουν δεν επιλέγουν το πιο όμορφο μοντέλο αλλά αυτό που θεωρούν ότι θα αρέσει στους περισσότερους και συνεπώς θα κερδίσει.
Η εφημερίδα «Independent» πίστεψε ότι θα μπορούσε να εφαρμόσει τη διαπίστωση του Κέινς και για τα γραφεία στοιχημάτων. Στις δημοσκοπήσεις, έλεγε, οι πολίτες απαντούν ποιος θέλουν να κερδίσει, ενώ τα στοιχήματα αποτυπώνουν ποιος πιστεύουν ότι θα κερδίσει.
Φαινομενικά, τα γραφεία στοιχημάτων έπεσαν έξω στις «προβλέψεις» τους με πρωτοφανή τρόπο. Από την πρώτη ημέρα που ο Κάμερον εξήγγειλε το δημοψήφισμα έδιναν σταθερά τη νίκη στο Bremain, ακόμη και όταν το σύνολο των δημοσκοπήσεων έδινε άνετο προβάδισμα στο Brexit.
Φήμες μάλιστα έλεγαν ότι οι χρηματαγορές ακολουθούσαν συχνότερα το κλίμα που δημιουργούσαν τα γραφεία στοιχημάτων παρά οι επιστημονικές προβλέψεις των δημοσκόπων.
Η φήμη ήταν τόσο ισχυρή ώστε κάποιοι άρχισαν να σκέφτονται αν θα ήταν εφικτό να χειραγωγήσουν τις χρηματαγορές ποντάροντας μεγάλα ποσά σε κάποιο γραφείο στοιχημάτων.
Οπως αποκάλυψε μάλιστα ο Μάθιου Σάντικ, επικεφαλής του τμήματος πολιτικής (υπάρχει και αυτό) του γραφείου στοιχημάτων Ladbrokes, λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα κάποιος στοιχημάτισε 25.000 στερλίνες για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε., γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των πιθανοτήτων που έδινε το γραφείο για το Bremain.
Το περίφημο Zerohedge, η ανεπίσημη «βίβλος» των απανταχού χρηματιστών, υπολόγισε ότι στοιχηματίζοντας ένα εκατομμύριο λίρες κάποιος θα ήταν σε θέση να προκαλέσει μετακινήσεις τίτλων στο χρηματιστήριο ύψους 10 τρισεκατομμυρίων λιρών.
Επεσε λοιπόν ο Κέινς τόσο έξω στην ανάλυσή του; Είναι γεγονός ότι αυτή η κορυφαία μορφή της οικονομικής επιστήμης (ο οποίος υποθέτουμε θα ψήφιζε Bremain) σε τελική ανάλυση δεν ήταν παρά ένας συστημικός οικονομολόγος.
Εξέφρασε απλώς την ανάγκη του παγκόσμιου κεφαλαίου για τη δημιουργία ενός ισχυρού κράτους πρόνοιας το οποίο θα λειτουργούσε σαν ατμομηχανή της οικονομίας στην κρίσιμη περίοδο μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Το πραγματικό λογικό σφάλμα, όμως, δεν ανήκει στον Κέινς αλλά σε όσους πίστεψαν ότι η αγορά των στοιχημάτων κινείται ακριβώς όπως και το χρηματιστήριο – ότι δηλαδή όλοι ποντάρουν σε αυτόν που πιστεύουν ότι θα κερδίσει και όχι σε αυτόν που πραγματικά θέλουν να κερδίσει.
Σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν όμως, οι Αγγλοι φίλαθλοι ποντάρισαν υπέρ της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου παρά το γεγονός ότι όλα τα προγνωστικά μιλούσαν για βέβαιη ήττα. Το ποντάρισμά τους αποτελούσε περισσότερο μια ψήφο εμπιστοσύνης παρά μια λογική επιλογή.
Αυτό που πραγματικά θα χρειαζόταν κάποιος για να κατανοήσει τι συνέβη στο δημοψήφισμα και πώς αυτό αντικατοπτρίστηκε στα στοιχήματα είναι ένας οικονομολόγος που είχε στύψει το μυαλό του για τις ανάγκες της ταξικής πάλης – ο Κάρολος Μαρξ.
Διαβάζοντας τα πλούσια στατιστικά στοιχεία που συγκέντρωναν (αλλά δεν ήταν σε θέση να αναλύσουν) τα γραφεία στοιχημάτων, ο συγγραφέας του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου» θα είχε κάνει πιθανότατα μια πολύ σημαντική διαπίστωση:
Οι περισσότεροι παίκτες που στοιχημάτισαν πριν από το δημοψήφισμα έδωσαν τα λεφτά τους υπέρ του #Brexit. Καθώς όμως όσοι πίστευαν ότι θα κερδίσει το #Bremain ποντάρισαν μεγαλύτερα ποσά, επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό την τελική εικόνα. Και αυτό γιατί τα γραφεία δεν παρουσιάζουν πόσοι παίκτες ποντάρισαν σε κάθε ενδεχόμενο, αλλά πόσα χρήματα «επενδύθηκαν» σε κάθε επιλογή.
Ενας εραστής των θεωριών συνωμοσίας θα μπορούσε να εξηγήσει αυτό το φαινόμενο λέγοντας ότι ορισμένοι κερδοσκόποι έριξαν χρήμα στην αγορά στοιχημάτων για να επηρεάσουν αυτήν την εικόνα και έτσι να χειραγωγήσουν και τις χρηματαγορές (και ίσως μαζί με αυτές και την κοινή γνώμη).
Η ταξική ανάλυση του Μαρξ ωστόσο ίσως αποδεικνύεται πολύ πιο χρήσιμη: Οι φτωχοί, αν και περισσότεροι, ποντάρισαν λιγότερα χρήματα, ενώ οι πλούσιοι είχαν τη δυνατότητα να παίξουν μεγαλύτερα ποσά.
Μήπως αυτή δεν είναι όμως και μια διεστραμμένη (όπως θα έλεγε ο Κέινς) ανάγνωση του ορισμού της δημοκρατίας που είχε δώσει ο Αριστοτέλης;
«Δημοκρατία είναι όταν οι ελεύθεροι και πτωχοί πλειοψηφούν και είναι κυρίαρχοι της εξουσίας, τουναντίον δε ολιγαρχία, όταν οι πλούσιοι και ευγενούς καταγωγής κυριαρχούν, αν και ολιγότεροι κατ’ αριθμόν». Με την ψήφο τους οι φτωχοί Βρετανοί αμφισβήτησαν την ολιγαρχία των Βρυξελλών αλλά και του Σίτι.
Τι κρίμα που οι Εργατικοί του Κόρμπιν δεν διάβασαν Μαρξ για να καταλάβουν τα ταξικά χαρακτηριστικά του Brexit και έτσι το πρόσφεραν σαν δώρο στην Ακρα Δεξιά – όπως έχουν κάνει άλλωστε και όλα τα μεγάλα κόμματα της ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Info
Διαβάστε
Το Κεφάλαιο, Τόμος πρώτος (εκδόσεις ΚΨΜ)
Το… best seller του Καρόλου Μαρξ επανακυκλοφορεί σε σύγχρονη μετάφραση και επιστημονική επιμέλεια στα ελληνικά.
infowar.gr

Προκλητική κι επιθετική συμπεριφορά Ρουπακιά κατά δημοσιογράφων και οικογένειας Φύσσα


Από τη Μαρία Παρέντη
Η πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής συνεχίστηκε σήμερα στο Εφετείο Αθηνών, μετά τη μεταφορά της από τον Κορυδαλλό.
ρουπ

Η σημερινή διαδικασία εκτός από την ολοκλήρωση της κατάθεσης του μάρτυρος Νίκου Μαντά, φίλου του θανόντος περιλάμβανε την κατάθεσης του Μιχάλη Ξυπόλητου, αυτόπτη μάρτυρα και φίλου επίσης του Παύλου Φύσσα. Να υπενθυμίσουμε ότι η σωματική ακεραιότητα του κυρίου Ξυπόλητου είχε απειληθεί την ημέρα της έναρξης της δίκης από χρυσαυγίτες.

Η παρουσία αντιφασιστών και αντιρατσιστών, με την συμμετοχή και της ΑΔΕΔΥ έξω από το Εφετείο είναι εξαιρετικά παρήγορη για την Πολιτική Αγωγή, της οποίας οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αλλά και για τη διατήρηση του ενδιαφέροντος του κοινού είναι μεγάλες.

Το παρών δίνουν μόνο 18 από το σύνολο των κατηγορούμενων, καθώς η αυτοπρόσωπη παράστασή τους είναι επιβεβλημένη από το νόμο. Οι υπόλοιποι ως πάντα παρίστανται δια των συνηγόρων τους.

Ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα, Γεώργιος Ρουπακιάς, προκαλεί για μια ακόμη φορά με την συμπεριφορά του. Το ήδη δύσκολο έργο των δημοσιογράφων-δεν υπάρχουν λίστες, δεν υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, τα μικρόφωνα είναι χαλασμένα και οι θέσεις περιορισμένες- έρχεται να επισφραγισθεί από την απειλητική στάση του Ρουπακιά προς τη φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη, την ώρα που η τελευταία σηκώνει την καμέρα της για να τον φωτογραφίσει. Ο ίδιος έχει ήδη υβρίσει χυδαία την οικογένεια του Παύλου Φύσσα.

Φυγαδεύθηκε από αστυνομικές δυνάμεις και η δίκη διεκόπη για λίγο.Αμέσως μετά, Ο θείος του Παύλου Φύσσα, πιάστηκε στα χέρια με το συνήγορο υπεράσπισης Καρυδομάτη και υπήρξαν καταγγελίες από τη Μάγδα Φύσσα ότι εκείνη και ο αδελφός της απειλήθηκαν εντόνως από μέλος του ακροατηρίου.

Εντωμεταξύ τα μέλη της Χρυσής Αυγής που βρίσκονταν στο χώρο φώναζαν και απειλούσαν, καθιστώντας πλέον ξεκάθαρες τις προθέσεις του να παρακωλύουν κάθε φορά τη διαδικασία.

Η Πολιτική Αγωγή διαμαρτυρήθηκε για τις συνθήκες διεξαγωγής, ενώ η οικογένεια Φύσσα στάθηκε για μια ακόμη φορά δυνατή, έχοντας τη στήριξη του κόσμου που είχε συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο.
Αύριο Τρίτη, 28 Ιουνίου αναμένεται η ολοκλήρωση της εξέτασης του μάρτυρα Μιχαήλ Ξυπόλυτου αλλά και ο σχολιασμός των συνηγόρων για τις καταθέσεις Μαντά και Ξυπόλυτου.

Εφετείο Αθηνών, 27 Ιουνίου, Μαρία Παρέντη για το Νόστιμον ήμαρ

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More