Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

23 Φεβ 2013

Κασσαβέτης-Γερασίμου κατά του Δ.Σ του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου!


Αγαπητοί Συνάδελφοι
Σας εκφράζουμε δημοσίως, με τη μορφή των παρακάτω ερωτημάτων, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας για τις εξελίξεις στον Εμποροβιομηχανικό Σύλλογο Μεσολογγίου.
Θεωρούμε πως αυτές μας αφορούν όλους και δεν είναι υπόθεση μόνο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Αν όλοι δεν δραστηριοποιηθούμε άμεσα, η κατάσταση σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα είναι αναστρέψιμη.
Θα επιτρέψουμε σ’ ένα ιστορικό σύλλογο, όπως είναι ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου:


- Να εκφυλιστεί σ’ ένα μικρομάγαζο εξυπηρέτησης των συμφερόντων και των μωροφιλοδοξιών ενός ατόμου; Είναι δυνατόν να καλείται Έλληνας Ευρωβουλευτής για θέματα που μας «καίνε», δίχως να το γνωρίζουμε ούτε καν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου;
- Αντί να ενώνει και να κινητοποιεί το σύνολο των εμπόρων και των επιχειρηματιών του δήμου μας, να μας διχάζει με διάφορες και ασήμαντες αφορμές και να επιλέγει αυθαίρετα κάποιους από εμάς αποκλείοντας τους πολλούς, βλέποντάς μας ως εκλογική πελατεία;
- Να απαξιώνεται και να περιορίζει τη δυναμική του, λαμβάνοντας αποφάσεις «διεύρυνσης» μόνο σ’ ένα δημοτικό διαμέρισμα του δήμου, αυτό της Κατοχής (τυχαία;) Για ποιο λόγο, για να είναι ελεγχόμενη εκλογικά η κατάσταση;
- Να συμπεριφέρεται με τη λογική του «αποφασίζω και διατάσσω», ερήμην όλων μας, χωρίς αποφάσεις του Δ.Σ. και ερχόμενος σε διαρκή αντιπαράθεση με όποιο φορέα δεν είναι της αρεσκείας του προέδρου; Με αυτόν τον τρόπο θα προωθηθούν τα ζητήματα της ανάπτυξης στο δήμο μας;
Προτιθέμεθα να απαιτήσουμε άμεσα έκτακτη Γενική Συνέλευση του συλλόγου για τα ζητήματα αυτά και ζητάμε τη συμβολή σας.
Ως εδώ και μη παρέκει.

Γερασίμου Κατερίνα
Κασσαβέτης Γιώργος
Μέλη Δ.Σ. Εμποροβιομηχανικού
Συλλόγου Μεσολογγίου

Serge Gainsbourg: Ο ανατρεπτικός

Ο Serge Gainsbourg αποτέλεσε τον σπουδαιότερο Γάλλο τραγουδοποιό των δεκαετιών 1960 και 1970 και κατάφερε να γίνει πασίγνωστος τόσο για την εκκεντρική ζωή του και το παρακμιακό και κυνικό του χιούμορ όσο και για τα τραγούδια που έγραψε και τραγούδησε.

Η καριέρα του βασίστηκε στη συγγραφή έξυπνων και προκλητικών στίχων που είτε τους τραγουδούσε ο ίδιος είτε τους χάριζε να τους ερμηνεύσουν φίλοι αλλά και ερωμένες του. Η θεατρική αγένεια που τον χαρακτήριζε και η εξωφρενικά προκλητική του στάση απέναντι στη ζωή ήταν και εκείνη που τον έκανε διαβόητο αλλά και αγαπητό στη Γαλλία.

Ο Gainsbourg γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1928 στο νοσοκομείο Hoôtel Dieu στο Παρίσι μαζί με την δίδυμη αδερφή του και το πραγματικό του όνομα ήταν Lucien Ginsburg. Οι γονείς του Joseph και Olia Ginsburg, ήταν Εβραίοι μετανάστες από ην Ουκρανία που εγκατέλειψαν την χώρα με την έκρηξη της Ρωσικής Επανάστασης. Ο πατέρας του ήταν ένας ταλαντούχος πιανίστας που έπαιζε μουσική σε διάφορα θέατρα και κλαμπ του Παρισιού ενώ ήταν γνωστός τόσο για το κλασσικό όσo και για το ποπ ρεπερτόριο που του άρεσε να παρουσιάζει.



Όπως ήταν φυσικό ο πατέρας του έμαθε πιάνο και σε εκείνον και στην αδερφή του από την ηλικία των τεσσάρων ετών, όμως το ενδιαφέρον που έδειξε από μικρός Lucien για την ζωγραφική ώθησαν τους γονείς του να τον στείλουν στη σχολή Καλών Τεχνών στη Μονμάρτη.

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε όταν ο Gainsbourg ήταν 11 ετών και η εφηβεία του πέρασε στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Μάλιστα, είχε πέσει θύμα ρατσιστικών επιθέσεων όταν το 1942 υπήρξε νόμος που υποχρέωνε τους Εβραίους να φορούν ένα κίτρινο αστέρι με τη λέξη Εβραίος σημαδεύοντάς τον για πάντα. Τα μπερδεμένα συναισθήματα ενός εφήβου που υπόκειται σε όλα αυτά τα αδιανόητα πράγματα τον έκαναν να βρίσκει διαφυγή στα βιβλία και το κάπνισμα ενώ όταν δεν μπορούσε να παίξει πλέον σε νυχτερινά κέντρα λόγω της εβραϊκής του καταγωγής κατέφυγε στη Λιμόζ, στη Νότια Γαλλία όπου έπιασε δουλειά σε μία ορχήστρα και κατάφερνε και έστελνε λίγα χρήματα στην οικογένειά του.

Ενάμιση χρόνο αργότερα η οικογένειά του τον ακολουθήσει στη Λιμόζ, ταξιδεύοντας με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, όπου η κατάσταση ήταν όχι εύκολη αλλά λιγότερο επικίνδυνη για τους Εβραίους. Όταν επιτέλους το Παρίσι απελευθερώθηκε το 1944 η οικογένεια επέστρεψε στο σπίτι της.

Το 1945, ο Gainsbourg θα ξεκινήσει να παρακολουθεί μαθήματα στο διάσημο σχολείο καλών τεχνών Ecole Superieure Des Beaux Arts ώστε να συνεχίσει τις σπουδές του στη ζωγραφική. Εκείνο το διάστημα άρχισε να βγαίνει και με την Elisabeth Levitsky, γραμματέα του ποιητή Georges Hugnet και ερασιτέχνης μοντέλο, η οποία τον στήριζε και οικονομικά, ενώ ο πατέρας του πλήρωσε τα έξοδα για να μάθει ο Lucien κιθάρα ώστε να μπορεί να βγάζει χρήματα από αυτό.

Τη μαθητική του ζωή ακολούθησε η στρατιωτική του θητεία για ένα χρόνο. Στο στρατό ο Gainsbourg ανέπτυξε και τη συνήθεια του να πίνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ κάτι που θα τον συνόδευε μέχρι το τέλος της ζωής του, ενώ το 1951 παντρεύτηκε με την Levitsky.



Η θητεία του Gainsbourg στα νυχτερινά κέντρα και η όλο και περισσότερη αναγνώριση που λάμβανε είχε σαν αποτέλεσμα να εγκαταλείψει οριστικά την ζωγραφική και να επικεντρωθεί στη μουσική, εξάλλου όπως είχε πει ο ίδιος δεν είχε το ταλέντο που χρειαζόταν για να γίνει ζωγράφος πρώτου μεγέθους.

Το επόμενο βήμα ήταν να αλλάξει το όνομά του σε Serge καθώς το Lucien του θύμιζε γάλλο κομμωτή και το απεχθανόταν ενώ επέλεξε το επίθετο Gainsbourg θέλοντας να τιμήσει τον Άγγλο ζωγράφο Gainsborough, τον οποίο αγαπούσε ιδιαίτερα. Οι παραστάσεις του ωστόσο στα νάιτκλαμπ είχαν σαν αποτέλεσμα να προσελκύει το θαυμασμό όλο και μεγαλύτερης μερίδας γυναικών με αποτέλεσμα το 1957 να χωρίσει από την σύζυγό του.

Όταν άρχισε να παίζει στο κέντρο Milord L’ Arsouille θα αποκτούσε και δύο σημαντικούς θαυμαστές που θα τον υποστήριζαν στην εξέλιξη της καριέρας του, την διάσημη τραγουδίστρια Michele Arnaud, η οποία συμπεριέλαβε δύο τραγούδια του στα σόου της και τον νοβελίστα και συνθέτη Boris Vian με το ιδιαίτερο χιούμορ. Η φήμη του μεγάλωνε και δεν άργησε να υπογράψει συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρεία Philips και να ηχογραφήσει το πρώτο του άλμπουμ το 1958 με τίτλο ‘Du Chant a la une!’. Αν και ο δίσκος δεν πούλησε ιδιαίτερα προφανώς λόγο των κυνικών και σκληρών του στίχων, ιδιαίτερα για το γυναικείο φύλο, ο Vian έγραψε θετικές κριτικές για την πρώτη του προσπάθεια και το άλμπουμ κατάφερε να αποσπάσει και βραβεία από τους κριτικούς, ενώ τον επόμενο χρόνο η καταξιωμένη Γαλλίδα τραγουδίστρια Juliette Greco κυκλοφόρησε έναν δίσκο με τέσσερα δικά του τραγούδια και την πρώτη δική του σύνθεση το ‘Les Amour Perdues’.

Για μερικά χρόνια φαινόταν ότι ο Gainsbourg θα απολάμβανε πάντα την λατρεία μιας μικρής μερίδας διανοούμενων της τζαζ και μποέμ καλλιτεχνών όμως δεν θα συνέβαινε έτσι. Αν και αρχικά υπήρξαν πολλοί που ηχογράφησαν τα τραγούδια του ωστόσο η αγγλοαμερικανική κουλτούρα ye ye, που έκανε όλο και περισσότερο την εμφάνισή της βρήκε απέναντί της τον Gainsbourg μέχρι τη στιγμή όμως που θα έγραφε τραγούδια για την 16χρονη σταρ France Gall που αντιπροσώπευε τη νέα μόδα στη μουσική. Μαζί θα κατάφερναν να κερδίσουν το 1965 και τον διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι Poupée de cire, poupée de son. Τα τραγούδια του κατάφεραν να είναι τα πιο δημοφιλή ανάμεσα στις γαλλίδες καλλιτέχνιδες και τα επόμενα δύο χρόνια επικεντρώθηκε στη σύνθεση.

Ο γάμος του με την δεύτερη σύζυγό του Beatrice ήρθε το 1964 και ενώ σύντομα απέκτησαν μία κόρη ο γάμος δεν θα κρατούσε περισσότερο από δύο χρόνια καθώς οι συνεχείς σκηνές ζηλοτυπίας από την σύζυγό του θα έφερναν τη ρήξη. Το 1967 το ζευγάρι θα έδινε μία δεύτερη ευκαιρία στη σχέση του και θα αποκτούσαν τον γιό τους Paul το 1968 αλλά μετά τη γέννησή του ο Gainsbourg θα χώριζε οριστικά από την Beatrice για τα μάτια της διάσημης γαλλίδας ηθοποιού Brigitte Bardot.
 Η σχέση τους ξεκίνησε στο τέλος του 1967 όταν ο γάμος της Bardot είχε αρχίσει να έχει τριγμούς. Ήδη είχε ηχογραφήσει μερικά κομμάτια του Gainsbourg και μία συνάντησή τους στα τηλεοπτικά πλατό ενός show είχε σαν αποτέλεσμα την μοιραία έλξη. Αν και για πολλούς ο Gainsbourg ήταν ένας μάλλον άσχημος άντρας, η επιτυχία του στις γυναίκες ήταν το ακριβώς αντίθετο, τεράστια. Αρχικά το ζευγάρι διατήρησε τη σχέση του διακριτική αλλά σύντομα άρχισαν να βγαίνουν στα πιο γνωστά μέρη.

Μαζί ηχογράφησαν αρκετά τραγούδια ενώ το διάσημο ‘Je T’ aime … Moi Non Plus’ ηχογραφήθηκε με τη συνοδεία ερωτικών στεναγμών. Εξοργισμένος ο άντρας της Bardot φοβούμενος ότι η κυκλοφορία του κομματιού θα κατέστρεφε την καριέρα της απαίτησε να μην κυκλοφορήσει το κομμάτι κάτι που έγινε και το κομμάτι κυκλοφόρησε μόλις το 1986.




Η σχέση του Gainsbourg με την Brigitte Bardot θα τελείωνε όταν εκείνη θα γύριζε στον άντρα της και εκείνος θα έβρισκε μία νέα ερωμένη, την Jane Birkin, μία νεαρή Αγγλίδα ηθοποιό μόλις 22 ετών. Μαζί της θα ηχογραφούσε εκ νέου το ‘Je T’ aime … Moi Non Plus’ το οποίο και θα κυκλοφορούσε και θα αναστάτωνε ακόμα και το Βατικανό το οποίο το έκρινε άσεμνο και το δίκτυο του BBC το απαγόρευσε. Ωστόσο το τραγούδι σκαρφάλωσε στα αγγλικά charts και πούλησε περισσότερα από 6 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Ο Gainsbourg και η Birkin έγιναν ένα από τα διασημότερα ζευγάρια της εποχής και ενώ οι φήμες οργίαζαν για την ύπαρξη ή μη κρυφού γάμου εκείνοι έμειναν μαζί για πάνω από δέκα χρόνια. Μαζί απέκτησαν μία κόρη το 1971 και τον ίδιο χρόνο κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Histoire de Melody Nelson το οποίο θεωρείται το αριστούργημα του Gainsbourg το οποίο μιλούσε για το ερωτικό ειδύλλιο ενός μεσόκοπου άντρα με μία 15χρονη.

Το 1973 ο Gainsbourg θα πάθει καρδιακή προσβολή που θα τον σταματήσει για λίγο μόνο από την καριέρα του και το επόμενο μουσικό του βήμα θα προκαλούσε και πάλι μεγάλες αντιδράσεις. Θα συνεργαζόταν με μουσικούς reggae και θα μετέτρεπε ακόμα και τον γαλλικό ύμνο κάνοντας του Γάλλους να παραμιλούν και την συντηρητική γαλλική εφημερίδα Le Figaro να προτείνει την ανάκληση της γαλλικής υπηκοότητας από τον καλλιτέχνη.



Η δεκαετία του 1980 θα αποδεικνυόταν τραγική για τον Gainsbourg. Tο 1980 η Birkin θα τον εγκατέλειπε καθώς η εξάρτησή του από το ποτό είχε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και στην συμπεριφορά του αν και παρέμειναν φίλοι και ο ίδιος συνέχιζε να της γράφει τραγούδια στους δίσκους της.

Η επόμενη σχέση του με την Caroline Von Paulus γνωστή με το καλλιτεχνικό της όνομα Bambou θα του χάριζε έναν ακόμα γιο, τον Lucien, ενώ οι Γάλλοι λατρεύουν κάθε προκλητική και παρατραβηγμένη του εμφάνιση.

Ηχογραφεί το 1984 το ντουέτο Lemon Incest με την κόρη του Charlotte ενώ τρία χρόνια αργότερα σκηνοθετεί μια ολόκληρη ταινία με τίτλο Charlotte Forever προς τιμήν της. Τα χρόνια που ακολουθούν ο Gainsbourg θα πειραματιστεί με διαφορετικές μουσικές όπως η funk και το hip-hop ενώ θα γράψει τραγούδια για πολλούς καλλιτέχνες ανάμεσά τους και τη Βανέσα Παραντί.

Ωστόσο προσωπικά ο Gainsbourg κατέρρεε καθώς επιδίδεται σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρων ενώ είχε υποβληθεί και σε εγχείριση καρδιάς και ήπατος πριν τελικά αφήσει την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Παρίσι από ανακοπή στις 2 Μαρτίου του 1991. Ο θάνατός του βύθισε στο πένθος τη Γαλλία ενώ ο τότε Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν δήλωσε ότι μέσα από την αγάπη του για τη γλώσσα και την μουσική του ιδιοφυία ανάγαγε το τραγούδι στο επίπεδο της τέχνης.


Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Απάντηση εμποροβιομηχανικού συλλόγου στον Δήμαρχο Ι.Π Μεσολογγίου!


Αξιότιμε κύριε δήμαρχε οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι ο εμποροβιομηχανικός σύλλογος δεν είναι μαγαζάκι μας ούτε μαγαζάκι σας <αν και θα το θέλατε> προκειμένου να ενημερώνεται τηλεφωνικά από συνεργάτη σας στις δέκα και μισή το βράδυ και να οφείλει να  λειτουργεί όπως εσείς διατάξατε.

Όντως ο συνεργάτης σας κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα του συλλόγου μας στις δέκα και μισή το βράδυ της δευτέρας λέγοντας του λόγω και της προσωπικής τους φιλίας

Ο διάλογος σε περίληψη :
Συνεργάτης :έλα ρε τι θα κάνης την τετάρτη με την γέφυρα;
Γ. Γραμματέας : τι είναι την τετάρτη;
Συνεργάτης : θα κλείσουμε την γέφυρα για το ΤΕΙ
Γ. Γραμματέας :ποια γέφυρα στον Εύηνο ?
Συνεργάτης : Όχι ρε Ρίου Αντιρρίου έχουμε κανονίσει να μπουν αφίσες παντού και θα βγουν και με ντουντούκες .
Γ. Γραμματέας : Αν είναι έτσι τότε θα δω ποια από τα παιδία μπορούν να έρθουμε μαζί και θα έρθω .

Στον συγκεκριμένο διάλογο ουδείς αντιλαμβάνεται έστω και κάποια ανεπίσημη πρόσκληση από την μεριά σας προς τον εμποροβιομηχανικό σύλλογο προκειμένου να κινητοποιήσει τα μέλη του για ένα τόσο σοβαρό θέμα .

Αντιθέτως λίγη ώρα νωρίτερα ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του συλλόγου μας ζητώντας του να συμμετάσχουμε σαν σύλλογος στις κινητοποιήσεις κάτι όμως που για εμάς ήταν αδύνατον να γίνει μια που προκειμένου να προβούμε σε ενημέρωση των μελών μας αλλά και κλείσιμο καταστημάτων χρειαζόμαστε να καλέσουμε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο  να εκδοθεί απόφαση για αυτό και τουλάχιστον 2 ημέρες προκειμένου να ενημερώσουμε τα μέλη μας εγγράφως - προφορικά και τηλεφωνικά.

Κατόπιν τούτου και επιστρέφοντας από την κινητοποίηση και μια που εντέχνως είχε διαδοθεί στην πόλη ότι ο εμποροβιομηχανικός σύλλογος δεν έκλεισε τα μαγαζιά λόγο αδράνειας της διοίκησης οφείλαμε και έτσι πράξαμε να εκδώσουμε δελτίο τύπου με το τι ακριβώς είχε συμβεί

Αξιότιμε κύριε δήμαρχε εδώ και ένα χρόνο περίπου η διοίκηση του συλλόγου μας δέχεται επιθέσεις είτε από εσάς ως δημοτική αρχή(με απειλές για μηνύσεις ,ύβρεις και δημοσιεύσεις ) είτε εκ τον έσω από ανθρώπους που κινούνται στο φιλικό σας περιβάλλον ,για το καλό της πόλης μας κρατήσαμε σιγή ιχθύος έως τώρα , αλλά ως εδώ .

Προκειμένου να έχουμε ουσιαστική συνεργασία στο μέλλον ,παρακαλούμε όπως μας ενημερώνετε με την δέουσα σοβαρότητα η οποία ταιριάζει στον θεσμικό σας ρόλο και όχι να κινείσθε με προχειρότητα , δημιουργώντας εντυπώσεις εσφαλμένες για την διοίκηση του συλλόγου μας ,πράγμα το οποίο είναι σε βάρος της πόλης μας ,των επαγγελματιών και των δημοτών μας .

Για το Δ.Σ.
        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ                      ΠΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

22 Φεβ 2013

Δημοτικό Λιμενικό ταμείο Ναυπακτίας σε κόντρα με το Λιμενικό ταμείο Αιτωλ/νίας!


Νέες ανδραγαθίες!

Την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλ/νίας στο Μεσολόγγι. Ανάμεσα στις αποφάσεις που πήρε, δύο αφορούν τη Ναυπακτία.

Σύμφωνα με την πρώτη, επανέρχεται το θέμα της δημιουργίας Μαρίνας στη Ναύπακτο, ενώ η δεύτερη αφορά το φωτισμό του λιμανιού της πόλης.

Τι το μεμπτό, στις δυο αυτές αποφάσεις, θα αναρωτηθεί κάποιος που δεν γνωρίζει προφανώς τα όσα συνέβησαν και τα όσα σήμερα συμβαίνουν και αφορούν το θέμα της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων από τα Λιμενικά Ταμεία των νομών στα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, όπως αυτό της Ναυπάκτου.


Για όσους δεν θυμούνται...

Θυμίζουμε λοιπόν ότι: Από τον Ιανουάριο του 2011, σύμφωνα με εντολή του αρμόδιου υπουργείου και κατόπιν με το νόμο 4071/11-4-12 (άρθρο 46), μέχρι 11 Ιουνίου 2012, τα Λιμενικά Ταμεία των Νομών (βλέπετε Αιτωλ/νίας) θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την απαραίτητη απογραφή, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την έγκριση της σύστασης Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, μετά από αίτημα των Δήμων που το επιθυμούν.

Η διαδικασία αυτή ήταν συγκεκριμένη με την έκθεση - πρακτικό απογραφής να οδεύει προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Γ. Γραμματέα προς υπογραφή, κατόπιν στα Υπουργεία Εσωτερικών και Ναυτιλίας για έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) και επιστροφή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπου ο Γ.Γ. υπογράφει τη διαπιστωτική πράξη έναρξης λειτουργίας των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, στη δική μας περίπτωση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου.

Προ της διαδικασίας απογραφής, ο Δήμος Ναυπακτίας είχε συστήσει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Με παρελκυστικές πρακτικές, η περιβόητη απογραφή και το πρωτόκολλο παράδοσης, ολοκληρώθηκε κατά τον Αύγουστο, και παρά τις αυστηρές συστάσεις για άμεση αποστολή του που έφθασαν στα μέσα Ιουλίου προς το Λιμενικό Ταμείο Αιτωλ/νίας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για καθυστερήσεις και άμεση αποστολή του.

Και πάλι το θέμα, δεν στάθηκε δυνατόν να τελειώσει, αφού με επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλ/νίας, η υπάλληλος του Ταμείου, με έδρα τη Ναύπακτο, αποφασίσθηκε χωρίς όπως ο νόμος ορίζει η ίδια να ερωτηθεί και να εκφράσει τη βούλησή της (πρόκειται για υπάλληλο 33 ετών με 6 ανήλικα παιδιά και κάτοικο Δωρίδας) να πηγαινοέρχεται στο Μεσολόγγι ανήκοντας στο Λιμενικό Ταμείο Αιτωλ/νίας.

Φυσικό επόμενο, μόλις το έγγραφο έφθασε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση να επιστραφεί (με συνέπεια νέες καθυστερήσεις) ώστε να εκφραστεί η βούληση της υπαλλήλου, η οποία όπως ήταν φυσικό επέλεξε τη θέση στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου.

Όλα αυτά η εσκεμμένη παρελκυστική τακτική από πλευράς Λιμενικού Ταμείου Αιτωλ/νίας, ως εκ των πραγμάτων καταδεικνύεται, είχε ως μοναδικό στόχο και σκοπό την εισροή των εσόδων από τη Ναυπακτία, τα οποία και μέχρι σήμερα καρπούνται.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την περιβόητη απογραφή, τα έσοδα από τη Ναυπακτία για το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2012 έως 31ης Ιουλίου 2012, ανέρχονταν στο ποσό των 127.472,86 ευρώ.

Συμπερασματικά, για όλο το 2012 αυτά τα έσοδα ξεπερνούν τις 250.000 ευρώ.

Παρεμπιπτόντως, το ρεύμα για το φωτισμό της παραλιακής ζώνης της Ναυπάκτου -αρμοδιότητας Λιμενικού Ταμείου Αιτωλ.νίας- παραμένει απλήρωτο, με το ποσό να ξεπερνά τις 40.000 ευρώ.


Στο σήμερα...

Διανύοντας το δεύτερο μήνα του 2013, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Εσωτερικών και Ναυτιλίας να έχει υπογραφεί και οσονούπω να αναμένεται η υπογραφή του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη διαπιστωτική πράξη έναρξης λειτουργίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου, φθάσαμε, ενώ όλα τα παραπάνω είναι γνωστά, το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλ/νίας να λαμβάνει αποφάσεις που αφορούν τις τύχες της Ναυπάκτου, όπως: Για διαγωνισμό για τη δημιουργία «Μαρίνας στην πόλη» και ανάθεση ύψους 11.000 περίπου ευρώ, για το φωτισμό του λιμανιού της Ναυπάκτου.

Στο πρακτικό της συνεδρίασης της Λιμενικής Επιτροπής του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλ/νίας, της 5ης Φεβρουαρίου 2013, αναφέρεται: «Απόφαση επί εγγράφου Υπουργείου Τουρισμού, για τουριστικό λιμένα στη θέση Γρίμποβο Δήμου Νάυπακτίας.

Ο πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι το υπουργείο Τουρισμού με το υπ’ αριθμ. 970/22-1-2013 σχετικά με την εκμετάλλευση και χρήση του τουριστικού λιμένα στη θέση Γρίμποβο Δήμου Ναυπακτίας.

Επ’ αυτού υπάρχει απόφαση χωροθέτησης και στο παρελθόν (2003) και έγινε προσπάθεια δημόσιου διαγωνισμού από το Λιμενικό Ταμείο χωρίς αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη ότι επικοινώνησε με το Δήμαρχο Ναυπακτίας ο οποίος εξέθεσε την άποψη ότι πρέπει να γίνει επικαιροποίηση της μελέτης και να επαναπροκηρυχθεί το έργο.

Η Λιμενική Αρχή, έχοντας τα ανωτέρω υπ’ όψιν και ύστερα από διαλογική συζήτηση, ομόφωνα αποφασίζει να προχωρήσει σε επικαιροποίηση της υπάρχουσας μελέτης και να επανπροκηρύξει το έργο ‘‘τουριστικού Λιμένα Ναυπάκτου’’, ενημερώνοντας άμεσα το υπουργείο Τουρισμού».

Όλα αυτά διαδραματίζονται, λίγες μέρες προ της υπογραφής της διαπιστωτικής πράξης λειτουργίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου, από το Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας!


Ν. Τσάτσος: «Βρισκόμαστε προ τετελεσμένων»

Για το θέμα που προέκυψε μιλήσαμε με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου, Νίκο Τσάτσο, όπου και απάντησε στις ερωτήσεις μας:

«Επειδή με τα όσα έχουν συμβεί όλο το προηγούμενο διάστημα (απογραφή κ.λπ.) μπορεί αυτό να σημαίνει το εξής: Να έχουν βρει ένα μελετητικό γραφείο και να του αναθέσουν μια μελέτη, που δεν γνωρίζω και πόσο μπορεί να στοιχίζει, για επικαιροποίηση της τότε μελέτης του 2003. Αυτό μπορεί κατ’ αρχήν να μας δημιουργήσει ένα οικονομικό πρόβλημα στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Πρόκειται για τετελεσμένα γεγονότα. Ο νόμος αναφέρει ότι μεταβιβάζονται οι απαιτήσεις, οι οφειλές, οι υποχρεώσεις, οι συμβάσεις σε εξέλιξη, τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Μπορεί λοιπόν να σου πει ο μελετητής ότι εμένα μου ανέθεσαν να κάνω αυτή τη μελέτη η οποία στοιχίζει για παράδειγμα 10.000 ευρώ, 20.000 ή 50.000 ευρώ. Δεν πιστεύω ότι είναι σε θέση να προχωρήσουν ακόμα πιο πέρα, δηλαδή να κάνουν διαγωνισμό, χωρίς να διαβουλευθούν. Το να επικαιροποιήσεις μια μελέτη που υπήρχε τότε το 2003, υπό άλλες συνθήκες, δέκα χρόνια πίσω, δεν θα έπρεπε να υπάρξει διαβούλευση με τη Δημοτική Αρχή, με τους επαγγελματίες, με την κοινωνία της Ναυπάκτου;


Σε ποια φάση βρισκόμαστε σήμερα, όσον αφορά την έναρξη λειτουργίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπακτίας; Εφόσον αυτό το Νομικό πρόσωπο του Δήμου Ναυπακτίας λειτουργήσει άμεσα, τα πράγματα δεν αλλάζουν;

Μετράμε ημέρες, αφού έχει υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που ήταν απαραίτητη όπως ο νόμος προβλέπει, από τον υπουργό Εσωτερικών και τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Ναυτιλίας και έχει σταλεί προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Είναι θέμα ημερών! Από εκεί και πέρα, εντός ενός μηνός, το αργότερο, υπό τη δημοσίευση, ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο κ. Αγγελάκας, πιστεύω πολύ πιο σύντομα, θα υπογράψει τη διαπιστευτική πράξη - την έναρξη λειτουργίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου.


Μιλάμε δηλαδή για χρονικό διάστημα περίπου ενός μηνός. Σε αυτό το διάστημα προλαβαίνεις να κάνεις μελέτη και να προχωρήσεις σε διαγωνισμό; Είναι τελικά ηθικό αυτό από πλευράς Λιμενικού Ταμείου Αιτωλ/νίας;

Μπορεί με αυτή τη μελέτη, η οποία θα δεσμεύει, εμείς να μη συμφωνούμε, να την πάρουμε «προίκα» και να την πετάξουμε τελικά στο καλάθι των αχρήστων. Όμως θα είμαστε υποχρεωμένοι να την πληρώσουμε. Κατά τη γνώμη μου, δεν έπρεπε να γίνει καμία ενέργεια από πλευράς Λιμενικού Ταμείου Αιτωλ/νίας. Δεν νομίζω ότι το έγγραφο του Υπουργείου Τουρισμού είναι τόσο επείγον και ορίζει συγκεκριμένες προθεσμίες. Έρχεσαι εσύ λοιπόν σαν Λιμενικό Ταμείο Αιτωλ/νίας και «τρέχεις» για το θέμα, παίρνοντας τηλέφωνο το Δήμαρχο Ναυπακτάις χωρίς να διαβουλευτείς και προχωράς τόσο γρήγορα; Τη στιγμή μάλιστα που εσύ παραδίδεις μέσα σε λίγες ημέρες στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου. Γιατί τόση βιασύνη; Γιατί δεν υπήρξε αντίστοιχη βιασύνη με την αποκατάσταση στις προβλήτες στο Αντίρριο που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, με πιθανότητα να έχουμε ατυχήματα; Μπορεί δηλαδή να γίνει Μαρίνα στη Ναύπακτο, χωρίς να διαβουλευτείς με το Δήμο, τους επαγγελματίες και την τοπική κοινωνία;».


Μας αλλάζουν και τα φώτα!

Στη σύγκλιση της Λιμενικής Επιτροπής της 5ης Φεβρουαρίου, πέραν των θεμάτων που βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη και συζητήθηκαν προς λήψη αποφάσεων, λήφθηκε και μια απόφαση - ανάθεση, που αφορά τη Ναύπακτο. Η απόφαση ανέφερε: «Έγκριση αντικατάστασης ιστών φωτισμού στο Λιμάνι Ναυπάκτου νομού Αιτωλ/νίας».

Το θέμα έχει ως εξής: Στις 29 Νοεμβρίου 2012, η 22η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με έγγραφό της και απαντώντας προφανώς σε αντίστοιχο έγγραφο του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλ/νίας αναφέρει: «Εγκρίνουμε τις απαιτούμενες εργασίες αντικατάστασης των παλαιών ιστών φωτισμού στο λιμάνι Ναυπάκτου, σύμφωνα με το υποβληθέν σχέδιο φωτισμού με τους παρακάτω όρους: Οι εργασίες θα γίνουν με την επίβλεψη αρμόδιου υπαλλήλου της υπηρεσίας μας, η οποία θα ειδοποιηθεί έγκαιρα. Το έγγραφο αυτό δεν αντικαθιστά άδεια που τυχόν απαιτείται από άλλη δημόσια αρχή», φέρει δε την υπογραφή της προϊσταμένης της 22ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κας Κουμούση.

Στις 7 Φεβρουαρίου η Λιμενική Επιτροπή αποφασίζει - εγκρίνει και αναθέτει τις εργασίες αυτές σύμφωνα με το πιο κάτω συμφωνητικό, που αναφέρει: «... Ο Παπαδόπουλος Παναγιώτης, πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής Αιτωλ/νίας και ο Γ. Γιάννος ΑΕΒΕ, ο πρώτος με την ιδιότητα του προέδρου της Λιμενικής Επιτροπής Νομού Αιτωλ/νίας και ως εκπρόσωπος του ομώνυμου Λιμενικού Ταμείου, με την υπ’ αριθμ. 117/17-12-12 πράξη της Λιμενικής Επιτροπής και με την υπ’ αριθμ. 29-11-2012 έγκριση της 22ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αναθέτει στον δεύτερο των συμβαλλομένων την προμήθεια: 15 φωτιστικών, κολόνες χυτοσίδηρου - μαντεμιού, 4 μέτρα ύψος (κωδ: 35046), για το λιμάνι της Ναυπάκτου προϋπολογισμού 11.992,05 ευρώ με ΦΠΑ και 1.200 ευρώ επιπλέον για αποξήλωση, μεταφορά και τοποθέτηση των ανωτέρω ειδών στην έδρα μας. Η προμήθεια και τοποθέτηση των φωτιστικών θα γίνει εντός 40 ημερών από την υπογραφή του παρόντος συμφωνητικού. Οι εργασίες του δεύτερου συμβαλλομένου θα πρέπει να είναι προσεκτικές διότι πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο και θα επιβλέπεται από το φύλακα Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που θα ειδοποιηθεί έγκαιρα. Η εξόφληση θα γίνει σε τέσσερις δόσεις, από τις οποίες η πρώτη δόση θα καταβληθεί με την τοποθέτηση των ανωτέρω φωτιστικών. Οι νόμιμες κρατήσεις θα βαρύνουν τον δεύτερο συμβαλλόμενο, ο οποίος δηλώνει ότι αποδέχεται τα παραπάνω και αναλαμβάνει την εκτέλεση των εργασιών».

Αυτά αναφέρει επί λέξει η σύμβαση - ανάθεσης του έργου του φωτισμού για το λιμάνι της Ναυπάκτου, με το πρώτο ερώτημα να προκύπτει: με δεδομένο τα όσα η ανάθεση αναφέρει, ότι η τοποθέτηση των φωτιστικών θα γίνει εντός 40 ημερών από την υπογραφή του συμφωνητικού (40 ημέρες από την 7η Φεβρουαρίου 2013), άρα έως και την 20η Μαρτίου 2013, μήπως τότε θα λειτουργεί το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου, άρα «φροντίζουν», ενώ γνωρίζουν τις εξελίξεις, κάποιοι άλλοι για εμάς χωρίς εμάς, μεταφέροντας προφανώς τις υποχρεώσεις της αποπληρωμής του έργου στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου;

Ερώτημα δεύτερον: Θα μεταφέρουν εκτός από τις υποχρεώσεις και τις αναγκαίες πιστώσεις για το έργο;

Ερώτημα τρίτον: Με το συμφωνητικό που ενέκρινε η Λιμενική Επιτροπή να μην αναφέρει πουθενά, πέραν του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής, το πότε θα αποπληρωθούν οι επόμενες τρεις δόσεις για το έργο, αυτό μοιάζει σύννομο;

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν νοοτροπίες και εμπάθειες, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά οι της Λιμενικής Επιτροπής ότι η λειτουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου, είναι απλά θέμα ημερών. Παρόλα αυτά εξακολουθούν να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, δεσμεύοντας πιθανόν με τις αποφάσεις τους αυτές το αύριο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου.


Γ. Μπουλές: Ναι στη μελέτη, αλλά από το Δήμο Ναυπακτίας

Για το θέμα μιλήσαμε με το Δήμαρχο Ναυπακτίας Γιάννη Μπουλέ όπου ήταν κατηγορηματικά αντίθετος τόσο με την επικαιροποίηση της μελέτης για τη Μαρίνα Ναυπάκτου, όσο και για το διαγωνισμό, τονίζοντας:

«Έχουμε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλ/νίας όπου και ρωτήθηκα αν μας ενδιαφέρει σαν Δήμος το θέμα της Μαρίνας. Σαφώς και μας ενδιαφέρει, όμως η συγκεκριμένη μελέτη δεν μπορεί να προχωρήσει μια και αναφέρει για 23 εκατ. επένδυση και με όρους που ίσχυαν πριν από χρόνια. Απαιτείται επικαιροποίηση σίγουρα της Μελέτης για τη Μαρίνα, την οποία όμως θα την κάνει ο Δήμος Ναυπακτίας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και όχι το Λιμενικό Ταμείο Αιτωλ/νίας. Αυτό είναι πέρα από κάθε δεοντολογία, τη στιγμή μάλιστα που αναμένεται το ΦΕΚ για την έναρξη λειτουργίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, από μέρα σε μέρα».


Για το θέμα της ανάθεσης του έργου της αντικατάστασης των στήλων φωτισμού στο λιμάνι της Ναυπάκτου, αλλά και το ξήλωμα μιας εξ αυτών από τον εργολάβο, τι έχετε να πείτε;

«Και αυτό το έργο δεν θα έπρεπε να το προχωρήσει το Λιμενικό Ταμείο Αιτωλ/νίας, όταν μάλιστα ‘‘αύριο’’ θα λειτουργεί το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Εμείς θα προχωρήσουμε σε εκείνες τις ενέργειες για να ακυρωθούν οι αποφάσεις αυτές που δημιουργούν τετελεσμένα γεγονότα, για τους όποιους λόγους, από τη μεριά του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλ/νίας».
πηγή: http://www.emprosnews.gr/news_Full.asp?articleID=3412

Αυτές οι «καταραμένες» επενδύσεις…

Της Ζέζας Ζήκου
Στην Ελλάδα τα πάντα καταρρέουν. Επιχειρήσεις κλείνουν, η ανεργία καλπάζει, δεν κινείται τίποτε – εκτός από το θρίλερ των επενδύσεων που πήρε διαστάσεις λόγω Ολάντ. Ο Γάλλος πρόεδρος μας διαβεβαίωσε ότι ήρθε για επενδύσεις στην Ελλάδα και όχι για να πουλήσει όπλα! «Ηρθα να κινητοποιήσω τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, συμφέρει και αυτούς και τη χώρα», δήλωσε. Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε σε τομείς που θα υπάρξει συνεργασία, όπως στη δημόσια διοίκηση, στην υγεία, στον τουρισμό, στο φορολογικό, στο κτηματολόγιο, στην ενέργεια, στο νερό, στους σιδηροδρόμους, και προανήγγειλε ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν με κάθε διαφάνεια σε όλους τους διαγωνισμούς για τις αποκρατικοποιήσεις!
Και με τους συνήθεις γαλλικούς λεκτικούς λεονταρισμούς, έσπευσε να παροτρύνει τον Αντώνη Σαμαρά στο επίμαχο θέμα της ΑΟΖ, λέγοντας «είμαι παρών» στο «τραπέζι της ενέργειας». «Τα κοιτάσματα πρέπει πρώτα να βρεθούν και στη συνέχεια να τύχουν εκμετάλλευσης, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και το διεθνές δίκαιο. Αν η Γαλλία μπορέσει να συμμετάσχει στην εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων, θα το πράξει», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Από τη φιλία που επιδιώκει με τη χώρα μας ο Φρανσουά Ολάντ, φαίνεται να προσπαθεί να αλλάξει την ισορροπία των εξαρτήσεων της χώρας. Πράγματι φαίνεται να υπάρχει αξιόλογος ενεργειακός πλούτος στον ελλαδικό χώρο. Οι ενεργειακοί πόροι μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά κομμάτια της ελληνικής στρατηγικής εξόδου από την κρίση. Προφανώς κάθε χώρα οφείλει να αναπτύσσει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και να διευρύνει τα γεωπολιτικά ερείσματά της. Ωστόσο, όταν προκληθεί ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία εις βάρος μας, θα προστρέξει η Γαλλία; Προφανώς ΟΧΙ.
Αρκούντως τολμηρή ήταν η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά σχετικά με την ΑΟΖ για την εκμετάλλευση των φυσικών κοιτασμάτων: «Είναι δικαίωμά μας να ανακηρύξουμε την ΑΟΖ, δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο και θα το πράξουμε όταν πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει. Μαζί με την Κύπρο θα παίξουμε σημαντικό ρόλο στην προμήθεια υδρογονανθράκων στην Ευρώπη»· και πρόσθεσε ότι σε 15 ημέρες θα μεταβεί στην Τουρκία, συνοδευόμενος από πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Τρέμε, Ερντογάν…
Ο κεντρικός στόχος του Σαμαρά είναι η ανακήρυξη της ΑΟΖ και η χρησιμοποίησή της ως ατμομηχανής για την αποπληρωμή του χρέους και την ανάπτυξη. «Μόλις μπήκε η Κύπρος στην Ευρώπη, ανακήρυξε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και σήμερα μοιράζει συμβόλαια έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, έχει γίνει το επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και σπεύδουν να την προσεγγίσουν πολύ ισχυρά κράτη». Και ερωτά: «Θα μπορούσαμε εμείς να προχωρήσουμε, αν απομονωνόμασταν από την Ευρώπη ή αν μας έβγαζαν από την Ευρώπη;». Ok…
Κατά τα λοιπά, αξίζει να υπενθυμίσω τον Τζόζεφ Στίγκλιτζ, που έχει υπηρετήσει τους σύγχρονους δεσμοφύλακες του χρέους, την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οταν έλαβε το βραβείο Νομπέλ για την Οικονομία, είχε αποκαλύψει στον δημοσιογράφο Γκρεγκ Πάλαστ της βρετανικής εφημερίδας Observer το πώς γεμίζουν σήμερα οι σύγχρονες φυλακές του χρέους με ολόκληρους λαούς. «Αναλύουμε ξεχωριστά την οικονομία κάθε χρεωμένης χώρας», έλεγε τότε ο Στίγκλιτζ. «Και παραδίδουμε σε κάθε υπουργό ένα πανομοιότυπο πρόγραμμα που αποτελείται από τέσσερα στάδια».
Πρώτο στάδιο: οι ιδιωτικοποιήσεις. Ή, ακριβέστερα, το «λάδωμα». Γιατί οι ηγέτες αυτών των χωρών ξεπουλούσαν πρόθυμα τις δημόσιες υπηρεσίες των χωρών τους!
Δεύτερο στάδιο: η απελευθέρωση στην κυκλοφορία του κεφαλαίου. Θεωρητικά, η απελευθέρωση επιτρέπει την εισροή και την εκροή κεφαλαίων. Στην πράξη, όμως, τα κεφάλαια έφευγαν μόνο έξω. Εμπαιναν για κερδοσκοπία στην αγορά ακινήτων και έφευγαν στον πρώτο κίνδυνο. Υστερα οι χώρες τα «καλόπιαναν» για να επιστρέψουν με αστρονομικά επιτόκια, που συνέτριβαν τις οικονομίες τους και τα δημόσια ταμεία τους.
Τρίτο στάδιο: η προσαρμογή στις αγοραίες τιμές. Ενας ευφημισμός για αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, του νερού και του φυσικού αερίου. «Οι ταραχές που ακολουθούσαν ήταν μια επώδυνη φυσική συνέπεια», συνεχίζει ο Στίγκλιτζ.
Τέταρτο στάδιο: το «άνοιγμα» της οικονομίας. Ο Στίγκλιτζ το παραλληλίζει με τους πολέμους του οπίου. Οι ισχυρές χώρες υποχρέωναν τις ασθενέστερες να ανοίξουν τα σύνορά τους στα προϊόντα τους, ενώ ταυτόχρονα προστάτευαν τις δικές τους αγορές από τα προϊόντα των ασθενεστέρων.
Πηγή: kathimerini.gr

ΑΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ «ΔΟΣΙΛΟΓΙΣΜΟΣ»

Του ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ
Απόσπασμα από κείμενο (Σεπτέμβρης 1945) του Ν. Ζαχαριάδη με τίτλο: «Προς το 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)» (*)
Ο Νίκος Ζαχαριάδης υπήρξε αδιαμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες ηγετικές φυσιογνωμίες του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας, ο οποίος, ανεξάρτητα από λάθη και κριτικές για τη δράση του, μπορεί να θεωρηθεί ως θεμελιωτής του ΚΚΕ, το οποίο σφράγισε μετέπειτα με την ηγετική παρουσία του και ο Χ. Φλωράκης.
 Το κείμενο που ακολουθεί είναι μικρό απόσπασμα από βαρυσήμαντη επιστολή που ο Νίκος Ζαχαριάδης, ως Γραμματέας τότε της ΚΕ του ΚΚΕ, έστειλε στο Θανάση Χατζή, γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Η ανοικτή αυτή επιστολή εστάλη σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για το κίνημα και την Ελλάδα, λίγο πριν το ιστορικό 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ και πριν από τις νόθες εκλογές του μεταπολεμικού ανώμαλου καθεστώτος, το οποίο επεβλήθη στη χώρα μας με τα αγγλικά όπλα και στη συνέχεια με την κατάπτυστη συμφωνία της Βάρκιζας.
Το απόσπασμα από την επιστολή του Ν. Ζαχαριάδη που ακολουθεί, το αναδημοσιεύουμε γιατί νομίζουμε ότι έχει έναν επίκαιρο χαρακτήρα και ανεξάρτητα από διαφωνίες ή συμφωνίες, θα δώσει αφορμή για επίκαιρους προβληματισμούς ή ακόμα και για συνειρμούς. Η ιστορία μπορεί να μην επαναλαμβάνεται πάντα, το βέβαιον, όμως, είναι ότι συνεχίζεται….

ΑΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ «ΔΟΣΙΛΟΓΙΣΜΟΣ»**

Η ιστορία του νεοελληνικού κράτους είναι από μια ορισμένη πλευρά ιστορία άμεσου είτε έμμεσου ξεπουλήματος του πολιτικού κόσμου της χώρας στο ξένο εκμεταλλευτικό κεφάλαιο. Δεν υπήρξε ούτε υπάρχει αστικό πολιτικό κόμμα και αστός πολιτικός που να μην ήτανε είτε να μην είναι συνδεδεμένος με τον έναν είτε τον άλλο τρόπο με το ξένο κεφάλαιο, με ξένες πολιτικές επιρροές, και στην πρώτη γραμμή με το αγγλικό κεφάλαιο και την αγγλική πολιτική.
Η πολιτική του αστικοτσιφλικάδικου πολιτικού κόσμου από τότε που υπάρχει ανεξάρτητο ελληνικό κράτος μέχρι σήμερα δεν ήταν στην ουσία της ούτε εθνική ούτε ανεξάρτητη. Ήταν πολιτική υποδούλωσης, εξάρτησης από ξένο κεφάλαιο και την ξένη πολιτική. Και τ’ αποτελέσματα είναι γνωστά: Να ΄ναι η Ελλάδα στα χάλια που βρίσκεται. Για τον αστικοτσιφλικάδικο πολιτικό κόσμο και τις πλουτοκρατικές τάξεις που εκπροσωπεί, η κατάσταση αυτή είναι φυσιολογική. Γιατί η σύνδεση και η υποταγή μας στο ξένο κεφάλαιο εξυπηρετεί απόλυτα τα οικονομικά τους συμφέροντα σε βάρος του Λαού και του τόπου. Έτσι μπορούμε να καταλάβουμε και γιατί στην Ελλάδα δεν είχαμε ούτε έχουμε απ’ την πλευρά της αστικής τάξης συνεπές δημοκρατικό πολιτικό κίνημα. Γιατί η αστική τάξη στην Ελλάδα και ο πολιτικός της κόσμος πρόδωσαν την αστικοδημοκρατική αποστολή τους, που περιλαμβάνει και τη δημιουργία πραγματικά γερής, οικονομικά και πολιτικά ανεξάρτητης νεοελληνικής εθνικής πολιτείας. Και να γιατί ο εργαζόμενος Λαός, που αυτός πληρώνει τα σπασμένα της προδοσίας αυτής και της οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης της χώρας απ’ το ξένο κεφάλαιο, ανάλαβε αυτός το καθήκον της δημιουργίας μιας πραγματικά λεύτερης και ανεξάρτητης δημοκρατικής Ελλάδας. Η φυσική του ύπαρξη και υπόσταση είναι δεμένη αδιάσπαστα με την πραγματοποίηση του καθήκοντος αυτού, που πολιτικά βρήκε τη συμπύκνωση και την έκφραση του στον Πολιτικό Συνασπισμό των Κομμάτων του ΕΑΜ, στο πανελλήνιο, παλλαϊκό εαμικό κίνημα.
Εδώ όμως σκοντάφτουμε σε μια σοβαρή δυσκολία, που για πολλούς φαίνεται και αξεπέραστη: στον εξωελληνικό παρεμβατισμό. Οι εξωελληνικοί αυτοί παράγοντες έχουν συνηθίσει απ’ την πρώτη αρχή να βρίσκουν, να εξαγοράζουν και να διαφθείρουν στην Ελλάδα πρόσωπα και παρατάξεις, που τους υπηρετούσαν δουλικά και υπάκουα. Και σήμερα, ύστερα απ’ την κοσμογονία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, που ανύψωσε το ΕΑΜ σε αποφασιστικό πολιτικό παράγοντα στον τόπο μας, δεν μπορούν να συμβιβασθούν εύκολα με το γεγονός ότι το ΕΑΜ αυτό, που εκπροσωπεί τη λεύτερη, δημιουργική Ελλάδα, δεν μπορεί να σταθεί απέναντι τους σα δούλος, όπως είναι συνηθισμένοι με τους άλλους, γιατί τότε θα έπαυε να υπάρχει. Και ότι συνεννόηση και συνεργασία με τη Νέα Ελλάδα, την εαμική Ελλάδα, μπορεί να υπάρξει και να σταθεί μονάχα πάνω στη βάση της ισοτιμίας, της αμοιβαίας κατανόησης και του αλληλοσεβασμού. Την κύρια ευθύνη τη φέρνουν πάλι οι ντόπιοι πατριδοκάπηλοι, που προσφέρονται πάντα έτοιμοι να πουλήσουν τον τόπο τους, και έτσι πείθουν τους ξένους ότι μπορούν να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται προς την Ελλάδα όπως πριν, δηλαδή σαν αφέντης προς σκλάβο. Αυτού βρίσκεται για μας ο κόμπος. Απ’ το βάθρο της εθνικής ανεξαρτησίας και ακεραιότητας, των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, να υποχωρήσουμε δεν μπορούμε, γιατί εδώ κάθε υποχώρηση σημαίνει προδοσία. Παραμένοντας στέρεα πάνω σ’ αυτό το βάθρο, πρέπει ν’ απομονώσουμε και ν’ απογυμνώσουμε από κάθε λαϊκή βάση την εθνική προδοσία που εκπροσωπείται από το Μ.Μ. και Σία. Να κερδίσουμε με τη λαϊκή δημοκρατική πολιτική μας τις ταλαντεύσεις του Κέντρου, τουλάχιστο για όσα αφορούν τη μαζική του βάση, προς τ’ αριστερά. Και να πείσουμε τους ξένους ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία με την Ελλάδα όξω απ’ τη βάση της ισοτιμίας και της εθνικής αξιοπρέπειας που βάζει ΕΑΜ. Και ότι κάθε εμμονή στις μέθοδες της μισοαποικιακής πολιτικής θα έβρισκε το Λαό μας άκαμπτο και θα τους έφερνε αντιμέτωπους μ’ αυτόν.
Έτσι διαγράφεται το πρόβλημα μας στη σημερινή στιγμή. Και δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα μπορέσουμε να το μαστορέψουμε το πρόβλημα αυτό, γιατί παρ’ όλα τα εμπόδια, τις δυσκολίες, τις προκλήσεις, διαβολές, συκοφαντίες, πλαστογραφίες, τρομοκρατία και βία που εξασκείται σε βάρος του κινήματος μας, εμείς κατέχουμε κάτι βασικό, αποφασιστικό, αναντικατάστατο και άφθαστο, που δεν τόχει ούτε μπορεί να τόχει κανένας απ’ τους αντίπαλους μας. Είμαστε το μοναδικό κίνημα, το κίνημα της Λαϊκής Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού, που κρατά τη σημαία της εθνικής ανεξαρτησίας, της τιμής και της αξιοπρέπειας. Στον κόσμο που εκπροσωπεί το χοντρικό εθνικό ξεπούλημα, την έσχατη εθνική προδοσία και τη δουλική υποταγή στους ξένους, ορθώνεται το κίνημα μας λαϊκό, ρωμαλέο, εθνικό, πηγαίο, που εκπροσωπεί ό,τι τίμιο, αντρίκειο, λαϊκό, εθνικό, πραγματικά ελληνικό έχει να παρουσιάσει ο τόπος αυτός. Αυτού βρίσκεται και η δική μας περηφάνια και το αίσθημα της ανωτερότητας και της υπεροχής απέναντι στους αντιπάλους μας.
Όμως αυτό μας φορτώνει με υποχρεώσεις και βάρη που μονάχα ένας ηθικά ακέραιος και αδέκαστος χαραχτήρας μπορεί να τα βαστάζει. Και μονάχα ένα κόμμα και ένα κίνημα που συγκεντρώνει τέτοιους χαραχτήρες, χαραχτήρες που συγκεντρώνουν φωτεινό μυαλό, καρδιά λαϊκού αγωνιστή που δε δειλιάζει μπροστά σε τίποτα, με ακατάβλητη θέληση και αντοχή, και παράλληλα με ηθική ανωτερότητα, ακεραιότητα και υπεροχή, μονάχα ένα τέτοιο κόμμα και κίνημα μπορεί να τα βγάλει πέρα έτσι όπως θέλει ο Λαός, όπως συμφέρει στην Ελλάδα.
(*) Πρόκειται για ανοικτή επιστολή του Νίκου Ζαχαριάδη που δημοσιεύτηκε στην ΚΟΜΕΠ το Σεπτέμβριο του 1945, λίγο πριν το ιστορικό 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ, και η οποία απευθυνόταν στο Θανάση Χατζή, μέλος τότε της Κ.Ε. του ΚΚΕ και γραμματέα της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης. Ο Θανάσης Χατζής στα χρόνια της Κατοχής διετέλεσε και Γραμματέας της Κ.Ε. του ΕΑΜ.

(**ο τίτλος είναι της iskra) 
iskra

Η Αυτό διαγραφή μου από το 2ο ΠΑΣΟΚ του Τοπικού ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου και τα αίτια της.

Κύριε Διευθυντά,

Γνωρίζω ότι έχω κάνει κατάχρηση σχετικά με την μακροσκελή και αναλυτική μου διαμαρτυρία την οποία να διαβάσετε και τα αίτια, της αυτοδιαγραφής μου, ήταν όμως επιτακτική ανάγκη να εξηγήσω την αντιδημοκρατική κατάσταση που επικρατή σε μια ομάδα θα έλεγα κάστα ανθρώπων που θέλουν να υπερασπίζονται τα δεινά που βιώνει ο λαός μας του κόμματος. Τους ζήτω εκ των προτέρων συγγνώμη και ελπίζω να τύχω της φιλοξενίας σας.
Οι πολιτικές μου πεποιθήσεις ήταν από μικρό παιδί δημοκρατικές και αυτές υπηρέτησα και ποτέ δεν τις πρόδωσα και ποτέ δεν έκανα πίσω μέχρι τα 78 μου σήμερα. Αναγκαστική (εξορία) μετανάστευση επί Καραμανλή 1959 το ίδιο έχουν καταφέρει και σημερα οι αντιμνημονιακές κυβερνήσεις, σκοπός τους είναι να αδειάσουν την χώρα. 2 χρόνια Γερμάνια και 23 Ολλανδία, η δικτατορία με βρήκε φυσικά στην Ολλανδία, χωρίς καθυστέρηση και χρόνο με πρωτοβουλία μου πλησίασα τους δημοκρατικούς μετανάστες και δημιουργήσαμε την Πρώτη Αντιδικτατορική Ομάδα στην πόλη που ζούσα, το ΑΡΝΕΜ (Arnhem) του μεγαλυτέρου νομού της Ολλανδίας από τους 12 που έχει (GELDERLAND). Σε συνεργασία με τους Αριστερούς Φοιτητές της Πόλεως ΝΑΙΜΕΓΕΝ (NIJMEGEN) 15 χλμ από το ΑΡΝΕΜ Πανεπιστημιούπολη και με τους Έλληνες φοιτητές της Μπολόνιας της ΙΤΑΛΙΑΣ μας έστελναν το περιοδικό που τύπωναν η ΕΛΛΑΔΑ και το διακινούσαμε στους Έλληνες της Ολλανδίας.
Η ομάδα μας σε συνεχή αγώνα και συνεργασία με τον Κώστα Νικολάου και Παύλο Μπακογιάννη διοργανωτές του Ελληνικού Προγράμματος στον Ραδιοσταθμό Duitse Weles,που μας έδιναν πληροφορίες για το 20 λεπτό δικό μας Πρόγραμμα που μας παραχώρησε ο Ραδιοσταθμός του Εργατικού Κόμματος Ολλανδίας με εκφωνητή τον Κώστα Κουνέλα μέλος της Ομάδας μας. Δραστηριότητες της Ομάδας μεταξύ άλλων ήταν συναυλίες για την εξοικονόμηση χρημάτων για τις οικογένειες των Πολιτικών κρατούμενων στην Πατρίδα. Συλλαλητήρια απεργίες πείνας μπροστά από την Ελληνική Πρεσβεία μας στη Χάγη για την απελευθέρωση του Α. Παπανδρέου και του Μ. Θεοδωράκη και των άλλων Πολιτικών κρατουμένων. Καλέσαμε την Μελίνα που της είχαν πάρει την υπηκοότητα και ζούσε στην Αγγλία στην πόλη του ΝΑΙΜΕΓΕΝ για ενημέρωση της κατάστασης που επικρατούσε στην ΕΛΛΑΔΑ των Ελλήνων αλλά και του Ολλανδών. Και σύγχρονος έδωσαν συναυλία και με άλλους Έλληνες Καλλιτέχνες στην αίθουσα Διαλέξεων του Πανεπιστήμιου που για αυτό φρόντισαν οι Ολλανδοί φοιτητές την συνεργασία της Ομάδας μας επίσης για την συσσώρευση χρημάτων. Στη συνέχεια εντάσσομαι στο Κόμμα της (ελπίδας) ΠΑΣΟΚ που δημιουργήθηκαν τοπικές σε κάθε Πόλη της ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ, αλλά και σε όλη την ΕΥΡΩΠΗ και το 1982 τον Φεβρουάριο επαναπατρίζομαι και φυσικά στην γενέτειρα μου το Μεσολόγγι. Μετά την εγκατάσταση μου εντάχτηκα στην Τοπική του ΠΑΣΟΚ, η κατάσταση που συνάντησα μονό δημοκρατική δεν ήταν, ο άκρατος Κομματισμός, αλαζονεία και η ιδιοτέλεια με απομάκρυναν αμέσως και ασχολήθηκα με τα τοπικά θέματα.
Το 1996 δημιουργείται το ΔΗΚΚΙ και αμέσως γίνομαι μέλος με την εισαγωγή του στη Βουλή δημιουργούνται οργανώσεις σε αρκετές πόλης της χώρας και στο Μεσολόγγι. Με την δημιουργία Γραφείου και μετά από πρόσκληση των μελών της Π.Ο. του ΔΗΚΚΙ Μεσολογγίου Νεοχωρίου συγκλήθηκε γενική Συνέλευση παρουσία Κεντρικού κλιμακίου της Π.Γ του ΔΗΚΚΙ Πάνου Μαντά και Κώστα Αναγνωστάκη και με την δημοκρατική διαδικασία των εκλογών εκλέχτηκε το Δ.Σ της Π.Ο του ΔΗΚΚΙ Μεσολογγίου με Γραμματέα τον κ. ΜΠΡΟΥΜΑ. Το ΔΗΚΚΙ συνιστώσα αρχικώς του Συνασπισμού από αρκετά χρόνια και στην συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ με τις εκλογές του Μαΐου έλαβα είδηση από το ΔΗΚΚΙ σαν εκπρόσωπος του να ενταχτώ και να συμβάλω με όλες τις δυνάμεις μου και αυτό έκανα και στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις και συνέχεια έγινα και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ πλέον με αίτηση. Από τον Ιούνιο ήμουν πάντα παρόν σε κάθε εκδήλωση, απεργία, συλλαλητήριο, καταλήψεις και σε όλες τις συνεδριάσεις.
Η επιτροπή που συνάντησα στο ΣΥΡΙΖΑ προέρχονταν από τον ΣΥΝ μετά τις εκλογές του Ιουνίου ζήτησα να συγκληθεί συνέλευση και να εκλεγεί νέα επιτροπή αφού πλέον ο ΣΥΝ, δεν υφίσταται παρά σαν συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεν έγινε λόγω χρόνου παρά δημιουργήθηκε 9μελής προσωρινή επιτροπή μέχρι να περάσει η θερινή περίοδο;. Και με το τέλος των διακοπών όπως μου είπε ο κ. Μ. Θεοφιλατος βεβαίως και θα κάνουμε εκλογές. Σε συνεδρίαση των μελών και προσκείμενοι στο ΣΥΡΙΖΑ πολίτες ζήτησα να μάθω ποια είναι η προσωρινή επιτροπή και η απάντηση ήταν Μάκης και Θωμάς Θεοφιλάτος, Κώστας Κούστας, Γρήγορης Καρανικόλας Μιχάλης Χατζής, Βίκυ Μπονάρεβα και δυο άλλοι που δεν θυμάμαι. Στην συγκρότηση αυτής της επιτροπής δεν ήμουν παρόν, δηλαδή τα παλιά πρόσωπα του ΣΥΝ η επιτροπή αυτή συνεχίστηκε μέχρι τον Οκτώβριο, κατά καιρούς ρωτούσα τι θα γίνει με τις εκλογές και πάντα είχαν μια δικαιολογία με απάντηση πάντα του Μ. Θεοφιλάτου. Εδώ πρέπει να πω πως σε κάθε εκδήλωση τον λόγο είχε πάντα ο Μ. Θεοφιλάτος, Κούστας και Μ. Χατζής, δηλαδή τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα όλες οι λειτουργίες και επικοινωνίες με τα Κεντρικά γνώριζαν 5 άτομα να μην πω τρία η τέσσερα. Αρχάς Νοεμβρίου εγκύκλιος του ΣΥΡΙΖΑ ειδοποιεί τις Γραμματείες να εκλεγούν εκλογικοί αντιπρόσωποι για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που θα γινόταν στην Αθήνα όπου θα αναφέρονταν, οι δομές για το ενιαίο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και άλλες διαδικασίες και τέλος η ψηφοφορία.

Η οργάνωση του Μεσολογγίου δεν είχε εκλεγμένη γραμματεία παρά προσωρινή επιτροπή από αρχάς Ιουνίου 6 μηνών, καλέστηκαν τα παλιά και καινούργια μέλη στα μέσα του Νοεμβρίου 38 άτομα σύνολο, κατά τους προσωρινούς άτυπους διοικούντες 50 από πού προκύπτει ο αριθμός αυτός άγνωστο αφού τα πρακτικά, τους είναι άγνωστα η (σκόπιμα δεν κρατούν) καθώς και οι άλλες λειτουργίες μιας εκλεγμένης οργάνωσης ενός Κόμματος με 28%. Π.χ Βιβλίο Μητρώο Μελών, Βιβλίο Πρακτικών, Βιβλίο Εσόδων Εξόδων και κουπόνια με σφραγίδα για την ενίσχυση του Κόμματος. Στη Συνέλευση αυτή δημιουργείτε νέα 11 μελή προσωρινή επιτροπή καταργώντας την πάλαια η οποία θα διεκπεραίωνε τις εκλογές των αντιπρόσωπων, από μια μη εκλεγμένη επιτροπή τουτέστιν άκυρη. Στις 20/11/2012 στα νέα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνονται οι υποψηφιότητες με υπόδειξη του κ. Μ Θεοφιλατου ο μόνος που υπέβαλε για υποψηφιότητα δια αιτήσεως ήταν ο γράφων.
Το ίδιο βράδυ έθεσα θέμα εκλογών για την επιτροπή που θα διεκπεραίωνε τις εκλογές, με ένα στόμα όλοι τους ήθελαν να με διαβεβαιώσουν ότι η επιτροπή είχε ήδη σχηματιστεί στην τελευταία συνέλευση των 30 ατόμων, δια ανάταση του χεριού και ως εκ τούτου δεν υπάρχει θέμα εκλογής να σημειωθεί κατά τον Μ. Θεοφιλατο τα μελή του ΣΥΡΙΖΑ λέει πως είναι 87 δηλαδή δεν υπήρχε απαρτία . Μου ήταν αδύνατο να συμφωνήσω και διαμαρτυρήθηκα έντονα, στην συνεδρίαση αυτή παρόν ήταν και η βουλευτής Μ. Τριανταφύλλου και ζήτησα να τοποθετηθεί επί του θέματος, είπε τα εξής. «Με τον Χρήστο γνωριζόμαστε από χρόνια σε αγώνες και έχει δίκιο πλην όμως ο χρόνος μας πιέζει και αυτή την φορά να γίνουν έτσι και στο μέλλον θα κάνουμε εκλογές». Το χρόνο τον είχαν από τον Ιούνιο και το τραβούσαν σκοπίμως με την παλιά τους συνήθειας φοβούμενοι μην χάσουν τα πρωτεία. Αλλά και η τοποθέτηση της Βουλευτή δεν με κάλυψε δημοκρατικά δεν περίμενα τέτοιες αντιδημοκρατικές και μη Αριστερές πεποιθήσεις από Βουλευτή με Αριστερές καταβολές, Άρα !! τι μπορούμε να περιμένουμε;

Η βουλευτής σε παλαιότερη σύσκεψη στα παλιά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσφατα εκλεγμένη σε συζήτηση από αρκετά μέλη, έγινε θέμα για τα προνόμια των Βουλευτών. Θίχτηκε η κ. Βουλευτής και όταν πήρε τον λόγο «εξέφρασε την δυσφορία της ότι τελευταία πολύ ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ πέφτει για τα προνόμια των Βουλευτών και για τους δυο επιστημονικούς της συνεργάτες που θα στελεχώσουν το γραφείο της έχει μελετήσει το θέμα και έκανε και την επιλογή της, ένας (1) Αγρινιώτης και ένας (1) Κύπριος στο Μεσολόγγι δεν υπήρχαν άραγε ανάλογοι άξιοι νέοι; Η επιλογή έγινε συντεχνιακά μεταξύ των συνιστωσών το δικαίωμα της το δίνει ο Κανονισμός της Βουλής, ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΟΜΩΣ ΟΧΙ. Όσο για τον Λαϊκισμό των προνομιών η κ. Βουλευτής θα της πω αν κέρδιζε περισσότερα με τα ιδιαίτερα αφού δεν ήταν διορισμένη και ως εκ τούτο έχασε την δουλειά της. Λίγη συμπόνια και νοημοσύνη για τα 360 και 500 Ευρώ των συντάξεων δεν θα έβλαπτε από την κ. Βουλευτή. Οι εκλογές των αντιπροσώπων στις 24/11/2012 για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη έγιναν με την μεγαλύτερη μαεστρία της χειραγώγησης και τούτο διότι εκλέχτηκαν άτομα τα οποία ποτέ δεν είχαν εμφανιστεί ή μια φορά σε όλες τις συνεδριάσεις ή εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα καθηγητής από την Γουριά που είχε εμφανιστεί μια φορά την τελευταία συνέλευση και έγινε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ συμπαθείς του κ. Κούστα (ίσως μέλος της ΟΛΜΕ) έλαβε 15 ψήφους και φυσικά εκλέχτηκε.
Ο γράφων αγωνιζόμενος σε κάθε εκδήλωση,, συλλαλητήρια και στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις Μαΐου και Ιουνίου έλαβε μονό 8 ψήφους τα συμπεράσματα δικά σας, διαμαρτύρονταν όμως συχνά για δημοκρατικές διαδικασίες. Πληροφοριακά θέλω να αναφέρω ομολογία του κ. Μ. Θεοφιλάτου σε σύσκεψη ότι κατέχει 3 θέσεις, 1 ως Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου 1 ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και 1 ως Μέλος της Ν. Ε. Αιτωλοακαρνανίας επίσης του ΣΥΡΙΖΑ και τελευταία έμαθα η παράνομη και μη εκλεγμένη επιτροπή τον διόρισε και γραμματέα της τοπικής, υπάρχει διαφορά με τους πολυθεσίτες του ΠΑΣΟΚ; Εδώ πρέπει να ρωτήσω, από ότι ξέρω εκτός από Πρόεδρος του Ερ. Κεν. που είναι εκλεγμένος και σε άλλες από ποιες δημοκρατικές διαδικασίες εκλέχτηκε μήπως θα μπορούσε ο κ.Μ. Θεοφιλατος να εξηγήσει; Δημοσίευσαν καμιά ανακοίνωση και πότε; Τελικά μέχρι που θα φτάσει η αλαζονεία σας κ. Θεοφιλάτε;. Όλοι οι υπόλοιποι ισόβιοι της ομάδας του παλαιού Συν και νυν ΣΥΡΙΖΑ Μ. και Θ. Θεοφιλάτος Κώστας Κούστας, Γρηγόρης Καρανικόλας και ο νεοφώτιστος και θεωρητικός Μ. Χατζής ο καθένας για τους δικούς του λόγους κρατούν το μαγαζάκι στα ίσια.
Ο θεωρητικός κ. Μ Χατζής και ο κ. Μ Θεοφιλάτος αντί να ενημερώσουν τους Πολίτες σωστά για ένα ομαδικό αγώνα έναντι του Χαρατσιού έκαναν εντυπωσιακές επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις να μην πληρώσουν οι Πολίτες το χαράτσι, με αποτέλεσμα να έρθει η λυπητερή από την εφορεία χρεώνοντας τον Πολίτη και ο ΣΥΡΙΖΑ να μην παίρνει θέση παρά να λέει στους Πολίτες να κάνουν διακανονισμό με την Εφορεία. Το ίδιο ο λαλίστατος και Θεωρητικός κ. Χατζής έκανε με τα τέλη κυκλοφορίας του χρόνου οι πολίτες θα τα πληρώσουν διπλά αυτοί είναι οι διαφωτιστές του Τοπικού ΣΥΡΙΖΑ που βάζουν τον Κοσμάκη σε περιπέτειες. Ο ένας αυτοδιορίζεται και ο άλλος διορίζει κατά το δοκούν όπως διόρισαν την συμπαθεί κατά τα άλλα, πρόσφατα νέο Ελληνίδα μετά από πολλούς αγώνες και χρόνια δοκιμασίες πήρε την Ελληνική υπηκοότητα καλώς όρισες. Αλλά παράλληλα δέχτηκε να αναλάβει και την παράνομη θέση του Ταμία του ΣΥΡΙΖΑ που της προσφέρθηκε δηλαδή, μπήκε αμέσως στο σύστημα. Ένα σύστημα εφάμιλλο με αυτό που πριν λίγο κατηγορούσε .Αυτή την αντιδημοκρατική διαδικασία που δέχτηκες να υπηρετήσεις είναι κάτι ανάλογο με αυτό που ήταν στην κομουνιστική πρώην Πατρίδα σου και είδες που κατέληξε Η κ. Βίκυ Μπονάρεβα από απειρία χωρίς εκλογική νομιμοποίηση δέχτηκε να εισπράττει χρήματα με απλή απόδειξη πληρωμής, χωρίς κουπόνι με διπλό στέλεχος και σφραγίδα του Κόμματος. Η κ. Μπονάρεβα σκέφτηκε μήπως στο μέλλον μπορεί να καταστεί πολιτικά αιχμάλωτη από κομματικούς επιτηδείους που πάντα στοχεύουν σε καρέκλες; Διότι της έχω υποδείξει πως πρέπει να λειτουργεί μια Πολιτική Οργάνωση που σέβεται της Δημοκρατικές διαδικασίες και την διαφάνεια.
Αγαπητοί κύριοι με την αντιδημοκρατική σας συμπεριφορά και την ανοχή της κ. Βουλευτή Μ Τριαντάφύλλου ας γνωρίζετε ότι πράττετε το αντίθετο από το επιδιωκόμενο ΣΚΟΠΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ που δεν στηρίζονται σε Σταλινικές πρακτικές, επίσης θα έχετε προσωπικά ευθύνη για την διόγκωση του φασιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής που ήδη άνοιξε γραφεία και στην Πόλη μας ενάντι του δικαστικού Μεγάρου. Καταστρατηγείτε και αλλοιώνετε κείμενα της γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Λάβατε ή δεν λάβατε την απόφαση της Κ.Ε. της Συνεδριάσεως στις 8/1/2013 που μεταξύ των άλλων αναφορών για την κατάσταση της Χωράς και γενικώς για την εξαθλιώσει του Λαού κ.λ.π. Που αναφέρει στο κομμάτι Οργανωτική Συγκρότηση τα εξής.
α) Σε οργανώσεις που έχει συγκροτηθεί Γραμματεία χρειάζεται άμεση κατανομή αρμοδιοτήτων και σύγκλιση Συνέλευσης.
β) Σε οργανώσεις που δεν έχει συγκροτηθεί Γραμματεία χρειάζεται άμεση σύγκλιση Συνέλευσης και εκλογή Γραμματείας που θα εξασφαλίζει την λειτουργία της Οργάνωσης θα παίρνει υπόψη τον αναγκαίο πλουραλισμό κ.λ.π.
Πότε εκτελέσατε αυτή την απόφαση της Γραμματείας; Και πότε κάνατε εκλογές; Αντι όμως αυτής της απόφασης της Γραμματείας αλλοιώσατε την απόφαση αντικατασταίνοντας με δικό σας κείμενο. Που έλαβα από τον κ. Κούστα εξηγώντας ότι οι αντιπρόσωποι για τις Προσωρινού χαρακτήρα Νομαρχιακές Επιτροπές που θα συγκροτηθούν και θα έχουν ισχύ μέχρι το Συνέδριο που θα γίνει πολύ σύντομα, να εκπροσωπηθούν από αντιπροσώπους που θα εκλεγούν από τις νεοσύστατες γραμματείες όπως αναφέρει η εγκύκλιος τις 8/1/2013 όπου θα αποκτήσει και το Καταστατικό του ο ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι από εκπροσώπους από άλλες εκλογές π.χ. από τις Χειραγωγημένες εκλογές που κάνατε τις 24/11/2012 που προαναφέρω. Πριν από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ο ΣΥΡΙΖΑ έκδωσε έντυπο ΑΙΤΗΣΗ ΜΕΛΟΥΣ δηλαδή κάθε Πολίτης είχε το δικαίωμα να υπογράψει την αίτηση και να γίνει μέλους του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αίτηση αυτή δεν αναγράφονταν όροι και δεν ζητούσε ποινικά Μητρώα και κοινωνικά φρονήματα. Μετά από τα στοιχεία του Πολίτη στο τέλος υπογραφή με την Φράση: ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ. Η αίτηση παραδίδονταν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ τον Πολιτών ήταν και μια αίτηση του Πολίτη και γνωστού αγωνιστή Δημήτρη (Τάκη) Κοτσόργιου. Και ενώ όλες οι αιτήσεις γίνονταν χωρίς διακρίσεις δέκτες και τα νέα μέλη καλούνταν στις συνεδριάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η αίτηση του Κοτσοργιου δεν έγινε δεκτή και τούτο αποδεικνύετε ότι δεν τον καλούσαν στις Συνεδριάσεις. Στη συνέλευση του Νοέμβριου 2012 ο κ. Κοτσόργιος έστειλε επιστολή με την κ. Μπονάρεβα η οποία παρέδωσε στον Μ. Θεοφιλάτο για να διαβαστεί στην Ολομέλεια, η οποία αποκρύφτηκε χωρίς να γίνει καμία αναφορά αλλά ούτε διαβάστηκε. Σαν μέλος της συνιστώσας του ΔΗΚΚΙ και του ΣΥΡΙΖΑ μετά, δεν μπορούσα να καταλάβω ποιοι ήταν εκείνοι που έλεγχαν τις αιτήσεις και με ποια κριτήρια αφού κάτι τέτοιο δεν προέκυπτε από το κείμενο του εντύπου της αίτησης . Και ούτε καμία εκλεγμένη επιτροπή υπήρχε αλλά ούτε τέτοια εγκύκλιο είχε σταλεί από τα Κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ερώτηση μου σε συνεδρίαση μελών τι γίνετε με την αίτηση Κοτσόργιου, ο πάντα πρώτος λαμβάνοντας το λόγο και 4θεσήτης και αλαζόνας κ.Μ Θεοφιλάτος (απαντά ότι η αίτηση του Κοτσόργιου έχει προς το παρόν παγώσει διότι υπάρχουν ενστάσεις από την επιτροπή). Σε δεύτερη ερώτηση μου από ποια επιτροπή αφού ποτέ δεν έγιναν διαδικασίες για την εκλογή της και ποιες οι ενστάσεις των υπολοίπων Μελών δεν εδόθη καμία απάντηση. Το μόνο που μου απάντησε ήταν ότι (έχει μίλησε με τον κ. Βίτσα Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ και όλα είναι σωστά, όπως ο κ. Μ Θεοφιλατος χειρίζεται την διαδικασία), άρα και για την αίτηση του κ. Κοτσοργιου ήταν τα Κεντρικά ενήμεροι και υιοθετούσαν την αντιδημοκρατική διαδικασία.
Μονό ο κ. Καρανικόλας μου είπε (ορισμένες αιτήσεις ελέγχονται δεν μου είπε όμως από ποιους), στην συζήτηση αυτή παρόν ήταν και η κ. Βουλευτής η οποία σιωπούσε προφανώς συμφωνούσε με τις αντιδημοκρατικές απαντήσεις του Μ. Θεοφιλατου και Καρανικοόλα. Σε ιδιαίτερη συζήτηση που είχα με τον κ. Μ. Θεοφιλατο για την αίτηση Κοτσοργιου μου (είπε ότι ο Κοτσοργιος ήταν στο ΠΑΣΟΚ). Η μη εκλεγμένη επιτροπή συντηρούμενη από τα ισόβια άτομα του τέως Συν και νυν ΣΥΡΙΖΑ και με την ανοχή της κ. βουλευτή Μ. Τριανταφυλλου λειτουργούν χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες. Μετά από τρεις μήνες και μετά από νέα αίτηση του κ. Κοτσοργιου με 15 υπόγραφες από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να έρθει η αίτηση του στην Ολομέλεια προς συζήτηση. Αντί αυτού συγκροτείτε 4μελή( Κονκλάβιο), επιτροπή από που και ποιον διορίστηκαν, άγνωστο προφανώς κατά εντολή του αφεντικού του μαγαζιού Μ. Θεοφιλατος, Κώστας Κούστας, Γρηγόρης Καρανικόλας και ο νεοφώτιστος και θεωρητικός Μ. Χατζής. Και κάλεσαν τον κ. Κοτσοργιο προς απολογία για να του ανακοινώσουν, «Σημείωση η συνάντηση δεν έγινε στα Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ παρά στο Εργατικό Κέντρο δηλαδή ο κ.Μ. Θεοφιλατος χρησιμοποιεί το Εργατικό Κέντρο ως Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ» ότι η αίτηση του δεν γίνεται αποδεκτή διότι από τον Σύλλογο Αλιέων Μεσολογγίου. Εδημοσιεύθει στον τοπικό Τύπο μια επιστολή προς τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Π. Παπαδόπουλο η οποία φέρει την Υπογραφή του Προέδρου του εν λόγω Συλλόγου κ. Νικόλαο Σταθη και η οποία αναφέρει το γνωστό πρόβλημα της Μαρίνας. Καλώντας τον κ. Παπαδόπουλο ως Πρόεδρο του Λ.Τ., να πάρει θέση και να μεριμνήσει και για προβλήματα του αλιευτικού καταφυγίου τα οποία κατά τον Πρόεδρο κ. Σταθη χρονίζουν και υπάρχει πρόβλημα ατυχήματος. Το σημαντικό είναι ότι οι υπέρμαχοι Μαρξιστές—Λενινιστές οι μη εκλεγμένη για άλλη μια φορά διορισμένοι αποδίδουν συλλογικές ευθύνες σε μελή Συλλογικών Οργανώσεων πιστεύοντας ότι θα προστατεύσουν τους αυλικούς τους. Η επιστολή αυτή θεώρησαν τα μελή του κονκλάβιο ότι προσβάλει βάναυσα τον κ. Παπαδόπουλο προσωπικά και για αυτό ο Κοτσοργιος πρέπει να πληρώσει για το εγκλήματα του, αφού είναι μέλος του Συλλόγου και βεβαίως υιοθετεί το κείμενο του Συλλόγου του δεν είναι όμως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ο κ. Παπαδόπουλος εκτός Πρόεδρος του Λ.Τ. είναι μέλος και μάλιστα πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μέλος της μη εκλεγμένης επιτροπής, μέλος του Εργατικού Κίνητρου και εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου στην ΔΕΥΑΜ, αφού έβαλε και για Βουλευτής χωρίς επιτυχία και ξαναγύρισε στη καρεκλίτσα του άλλος ένας 5θεσήτης Ζήτω το τοπικό ΣΥΡΙΖΑ κ. Μ. Θεοφιλάτο και η Παρέα σας ειστε οι κηδεμόνες του κ. Παπαδόπουλο; ή ο ίδιος δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του; Σας έχει εξουσιοδοτήσει για την υπερασπίσει του και την προστασία του; δεν καταλαβαίνετε ότι με την πρωτοβουλία σας αυτή τον υποβαθμίζετε; Διότι από ότι διάβασα στην απάντηση του κ. Παπαδόπουλου στην επιστολή του προς τον κ. Προέδρου του Αλιευτικού Συλλόγου στον τοπικό τύπο δεν έχει και τόσο ευπρεπή και ευγενικό τρόπο για πρωτοκλασάτο στέλεχος όπως τον παρουσιάσατε στον κ. Κοτσοργιο δεν είναι λίγο υπερβολή. Έλεος. Και μια απορία, πως είναι δυνατόν να μπλέκετε τον ΣΥΡΙΖΑ ως Κόμμα σε διαφορές ενός κρατικού φορέα με ένα Σύλλογο; επειδή ο Πρόεδρος είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, για θέματα τοπικών συμφερόντων, δεν νομίζετε ότι το παρατραβάτε το θέμα εκτός ουσίας αλλά προς το προσωπικό και αυτό θα γίνει μπούμερανγκ; Όσο για το ότι σε ιδιαίτερη συζήτηση μας που μου (είπατε ότι ο Κοτσοργιος υπήρξε στο ΠΑΣΟΚ) Σας πληροφορώ ότι έχω στα χεριά μου επιστολή που βρήκα στο Βλοκ Ιερά Πόλη γραμμένη από αθλητικό παράγοντα προς τον κ. Παπαχρήστο. Με τις τελευταίες εκλογές της ΕΠΣΝΑ προτρέποντας τον να μην συμπερίιλάβει τον κ. Π. Παπαδόπουλο στο ψηφοδέλτιο του διότι είναι Άνθρωπος που υπηρέτησε πιστά για αρκετά χρόνια το διεφθαρμένο σύστημα που κατηγορείτε και σήμερα θυμήθηκε ότι αυτό που υπηρετούσε «οδήγησε σε απραξία και μαρασμό, υπήρξε μονό φορολογικός εισπράκτορας, δρούσε χουντικά ….και έφτασε την κατάσταση στο απροχώρητο» και πολλά άλλα αναφέρει ο αθλητικός παράγοντας.

Και στο τέλος ερωτάται ο κ.Π. Παπαδόπουλος αφού έβλεπε όλα αυτά γιατί δεν παραιτήθηκε τόσο καιρό καταγγέλλοντας τα; Αλλά και σε άλλες επιστολές στον τύπο δεν ήταν και τόσο εγκωμιαστικοί οι χαρακτηρισμοί που του προσάπτουν του κ.Π. Παπαδόπουλο ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με τις 5 θέσεις . Πρόθεση μου δεν είναι να σπιλώσω κανέναν αλλά η συμπεριφορά σας και αλαζονεία δίνει τροφή για οργή και αγανάκτηση με το να κάνετε Ιερά εξέταση σε Πολίτη που επιθυμεί να ενταχτεί και να βοηθήσει στην διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, αλήθεια με ποια εξουσιοδότηση όλα αυτά; Αφήνετε τα προβλήματα του λαού και τις Χώρας και αντι να συσπειρώσετε τον Κόσμο γύρο από το ΣΥΡΙΖΑ ασχολιέστε αν ο Κοτσοργιος ήταν ή δεν ήταν στο ΠΑΣΟΚ….. ο μνημονικός κ. Κουρουμπλης που ήταν κ. Θεοφιλατε; Και κ. Παπαδόπουλε Μήπως το μισό ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν στο ΠΑΣΟΚ και ετοιμάζετε και η άλλη μνημονιακή κ. Κατσελη. Αλλά άλλος είναι ο σκοπός σας Κύριοι των 4 κ 5θέσεων και όχι ότι ο Κοτσοργιος ήταν στο ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα του Λαού και του ΣΥΡΙΖΑ απέχουν έτη φωτός από τις δίκες σας σκέψεις και πρακτικές. Και ένα τελευταίο, ο Ραδιοσταθμός της Ιεράς πόλης μας ένας σταθμός με μακρά ιστορία και με 200 μέλη προσπαθούν να τον φιμώσουν με τους υπέρμετρους τόκους που του έχει επιβάλει το Ι.Κ.Α και η φορομπηχτική πολική. Ο Πρόεδρος του ζήτησε την βοήθεια από όλα τα Κόμματα εκτός ΠΑΣΟΚ και Χρυσης Αυγης, στέλνοντας αίτηση προς ακρόαση για να καταθέσει υπόμνημα σχετικά με τα προβλήματα του Κοινωφελούς Συλλόγου. Τρεις Μήνες τώρα το γραφείο της κ. Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μ. Τριανταφυλλου και της τοπικής Οργάνωσης κωφεύουν και απαξιούν να καλέσουν την επιτροπή του, ενώ όλα τα αλλά την κάλεσαν, έχει πρόβλημα με τον σταθμό η κ. Βουλευτή και η τοπική Οργάνωση γιατί δεν τον καλούν, τι συμβαίνει !!! λοιπόν ας δώσουν μια απάντηση στον Σταθμό, στον όποιο τόσο οι Αδελφοί Θεοφιλατοι όσο και η κ. Βουλευτής έκαναν προγράμματα.


Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Μετά τιμής

Χρήστος Ντίνος

πηγή:http://metopoeleftherondimoton.blogspot.gr/

Ανοιχτή επιστολή προς τους συνάδελφους εργαζόμενους (γράφει ο Νικολόπουλος Παναγιώτης)

Χθες ήταν ΑΠΕΡΓΙΑ, μέρα πάλης της εργατικής τάξης. Η απεργία  δεν είναι απλή υπόθεση. Είναι η κορύφωση μιας σειράς διεργασιών που γίνονται από τη στιγμή που εξαγγέλεται και αν θέλετε και πριν ακόμη εξαγγελθεί. Οι ομοσπονδίες, τα συνδικάτα τα Εργατικά Κέντρα αλλά πιό πολύ τα πρωτοβάθμια σωματεία έχουν φροντίσει από πριν για την επιτυχία της.
Για παράδειγμα, στη δύναμη του εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου ανήκουν 20-22 σωματεία. Πόσα από αυτά κάλεσαν Γενική Συνέλευση για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και για να πουν την αποψή τους; Τι συμβαίνει λοιπόν  στην πόλη μας και οι εργαζόμενοι είναι αποκομένοι από αυτές τις διαδικασίες; Μήπως συνειδητά;
Πόσα Διοικητικά Συμβούλια αυτών των σωματείων συνεδρίασαν και έβγαλαν ένα πρόγραμμα δράσης. Πως οργανώνουν την πάλη των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, τους κλάδους; Τι φοβούνται και δεν επιδιώκουν γενικές συνελεύσεις ; Είναι διατεθειμένοι να καθοδηγήσουν το κίνημα και να ακούσουν τις φωνές και την αγανάκτηση των εργαζόμενων; Βγάζοντας ένα ψήφισμα έχουν την εντύπωση πως δίνουν σωστό προσανατολισμό στον κόσμο;
Όχι συνάδελφοι. Και αυτό είναι το ζήτημα για εμάς.
Για παράδειγμα χθες, μέρα απεργίας για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, διάλεξαν κάποιοι να πάνε στη γέφυρα Ρίου Αντιρίου για να διαμαρτυρηθούν για την υποβάθμιση του ΤΕΙ. Προσέξτε, όχι συνολικά ενάντια στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ αλλά για τοπικούς γεωγραφικούς ή χωροταξικούς λόγους.  Σα να μη καταλαβαίνουν τι γίνεται γύρω τους, «εμείς το τομάρι μας να σώσουμε». Σαν να μην καταλαβαίνουν ότι όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα το δικό μας δεν θα τη γλιτώσει αλλά και αν πετύχουμε κάτι θα είναι προσωρινό και θα έχεις τότε εναντίον σου και αυτούς που τώρα έχεις μαζί σου. Ακόμη και αν τώρα δεν φύγει κανένα τμήμα του ΤΕΙ από την πόλη τι σημαίνει αυτό. Λύσαμε το πρόβλημά μας. Δεν μπορεί αφού καταλαγιάσουν τα πράγματα να φύγει σε ένα χρόνο; Και τότε θα έχεις κάποιους να λένε: Το Μεσολόγγι με τόσο πληθυσμό έχει τόσα τμήματα, εμείς με περισσότερους κατοίκους γιατί να μην έχουμε και περισσότερα τμήματα; Και αρχίζει ένας φαύλος κύκλος και δίνουμε και το δικαίωμα και στους τοπικούς βουλευτές να παίζουν τα εκλογικά τους  παιχνίδια και το σύστημα να κάνει τη δουλειά του με τη διάσπαση.
Αν δεν δεν παλέψεις συνολικά ενάντια σε αυτην την πολιτική που σε εξαθλιώνει το παιχνίδι το έχεις χαμένο. Με εξαιρέσεις δε πετυχαίνεις απολύτως τίποτα, αλλά στρώνεις το έδαφος για μετά.
Πολλοί από αυτούς, που κόπτονται για την ενότητα, είναι πρωτομάστορες στη διάσπαση της εργατικής τάξης , την αποδιοργάνωση. 
Γι’ αυτό στο συνδικαλιστικό κίνημα έχουμε διαχωρίσει τις θέσεις μας. Παλεύουμε για την ανασύνταξη του, για ένα ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα.
Σήμερα χρειάζεται κίνημα και ηγεσίες αποφασισμένες για σκληρούς αγώνες ενάντια στη δικτατορία των μονοπωλίων, που θα αγωνίζεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων, που δε θα είναι ο νεροκουβαλητής του συστήματος στην εναλλαγή των κυβερνήσεων για να σωθεί ο καπιταλισμός.
Να γυρίσουμε την πλάτη:
στους συσχετισμούς που μας κρατούν αλυσοδεμένους. Να απαλλαγούμε από τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό.
σε όσους θέλουν το κίνημα να οργανώνεται από τα πάνω, με συντονιστικές επιτροπές, με τους κλάδους ξεκομμένους ο ένας από τον άλλο, που έχουν «καταργήσει» τις Γενικές Συνελεύσεις και τις μαζικές διαδικασίες.
σε όσους  εκφυλίζουν το χαρακτήρα της απεργίας στο όνομα «μη χαθεί το μεροκάματο».
Το μεροκάματο μέσα από αγώνες κατακτιέται.

Νικολόπουλος Παναγιώτης
Μέλος της Γραματείας Μεσολογγίου του ΠΑΜΕ

21 Φεβ 2013

Συνεχίζεται η κόντρα Δημάρχου - Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου!

Τη Δευτέρα 18/2 και τις ώρες 22:27 και 22:41 από το κινητό τηλέφωνο του συνεργάτη μου, ειδοποιήθηκε στο κινητό του τηλέφωνο ο Γραμματέας του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου κ. Πασιόπουλος, σχετικα με την κινητοποίηση της Τετάρτης 21/02 και αφού είχε ηδη προηγηθεί από το Δήμο σχετική ανακοίνωση – πρόσκληση μέσω Δελτίου Τύπου.
Στη συνομιλία που ακολούθησε ο Γραμματέας του Συλλόγου. ανέφερε ότι δεν προλαβαίνουν να κινητοποιήσουν τον εμπορικό κόσμο της πόλης και από την πλευρά μας του ειπώθηκε ότι αυτό θα γίνει από εμάς με την ανάρτηση ανακοινώσεων στα καταστήματα και την χρήση τηλεβόα .
Αν όλα τα παραπάνω είναι ψευδή τότε προκαλώ δημοσιά τον Γ. Γραμματέα του Ε. Σ. να με μηνύσει για συκοφάντηση. Σε αντίθετη περίπτωση ,τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος που υπογράφουν την ανακοίνωση – καταγγελία προς το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «περί μη ειδοποίησης του Συλλόγου», είναι ψεύτες και συκοφάντες και για μια ακόμη φορά τορπιλίζουν το κοινό συμφέρον.

Και αν γίνουν εκλογές;


Δημήτρης Μηλάκας
Μπορούμε τώρα πια – ύστερα από 2,5 χρόνια μνημονίων και ό,τι αυτά συνεπάγονται – να κοιτάξουμε την πραγματικότητα ξεπερνώντας τις δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων και την υποτιθέμενη ενημέρωση μέσω twitter και άλλων βολικών… εργαλείων. Η πραγματικότητα καταγράφεται από τους αριθμούς. Τους αριθμούς που μετρούν την ανεργία, τις αποκλίσεις στα έσοδα, την εξαέρωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Η πραγματικότητα καταγράφεται από τους αριθμούς του ποσού των ημερομισθίων και των ποσών που απαιτούνται για χαράτσια, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και για να γεμίσει ένα πιάτο φαγητό. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν εξωραΐζεται με όσα έξυπνα tweets και αν διακινήσουν αυτοί που βαυκαλίζονται ότι διαχειρίζονται την κοινή γνώμη. Αυτήν την πραγματικότητα πια δεν μπορεί να την κρύψει ούτε η «μηχανή» της τηλεόρασης.
Και οι αριθμοί λένε ότι η κυβέρνηση απέτυχε σε όλους τους στόχους πριν καν συμπληρωθούν δυο μήνες στο 2013. Πράγμα που σημαίνει ότι για να μείνει στη θέση της θα πρέπει να λάβει επικοινωνιακά μηνύματα συμπάθειας και υποστήριξης από τους δανειστές και τους επόπτες. Μαζί με τη συμπάθεια και με νέα δάνεια, νέες πιέσεις για ξεπουλήματα, νέες φοροεπιδρομές.
Στόχος να κρατηθεί ο τρικέφαλος Ελ Σιντ πάση θυσία στην εξουσία. Τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβρη και τις γερμανικές εκλογές, για να ληφθούν τότε οι «συνολικές»… γερμανικές αποφάσεις για την τύχη της Ελλάδας και των λοιπών Ευρωπαίων της γερμανικής αυλής. Θα γίνει το «θαύμα»; Θα καταφέρουν οι τρεις να κυβερνήσουν μέχρι τον Σεπτέμβρη; Και με τι κόστος για την κοινωνία και τη χώρα;
Απ’ την άλλη, αν όπως δείχνουν οι αριθμοί η πραγματικότητα επιβάλλει τις εκλογές, τι έχει να προσφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση; Είναι σε θέση ο ΣΥΡΙΖΑ να σηκώσει το βάρος που συνεπάγεται η οικονομική/κοινωνική καταστροφή που ήδη έχει συντελεστεί; Μπορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαχειριστεί το μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι που εξελίσσεται με επίκεντρο τη χώρα; Τα ερωτήματα προφανώς θα απαντηθούν στην πράξη. Αυτό που ήδη έχει απαντηθεί είναι ότι η τρικομματική μας κυβέρνηση απέτυχε σε όλα τα μέτωπα.

Είδηση – ΒΟΜΒΑ: Η εισφορά αλληλεγγύης που πληρώσαμε έκανε... φτερά!

Είδηση – ΒΟΜΒΑ: Η εισφορά αλληλεγγύης που πληρώσαμε έκανε... φτερά! Με επιστολή του στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Ηλίας Κικίλιας αναφέρει ότι ότι ο Οργανισμός δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από τα 600 εκατ. που έχουν συγκεντρωθεί από την ειδική εισφορά που πληρώσαμε σχεδόν όλοι οι Έλληνες.

Την αποκάλυψη κάνει η εφημερίδα Ελευθεροτυπία που παραθέτει έγγραφο-non paper που απέστειλε ο κ. Κικίλιας στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.
Επισημαίνει ότι τα 600 εκατ. είχαν ζητηθεί με έκτακτη φορολογία από τους Ελληνες πολίτες προκειμένου να καταπολεμηθεί η ανεργία.
«Το ποσό της εισφοράς αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού. Από κει και πέρα το πώς η κεντρική πολιτική διοίκηση αξιοποιεί αυτά τα χρήματα, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Είναι ζήτημα του υπουργείου Οικονομικών. Πάντως, αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν για την ανακούφιση της ανεργίας» δηλώνει ο κ. Κικίλιας στην «Ε».
Η εν λόγω εισφορά προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 38, ν. 3986/2011 και υπολογίζεται σε ποσοστό 2% επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών και υπολογίζεται επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλου του μισθοδοτούμενου προσωπικού του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, καθώς επίσης και του προσωπικό όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων/Οργανισμών, των ΝΠΙΔ αλλά και των τραπεζών.

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More