Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

31 Μαρ 2012

Πως θα πετύχουμε ανάπτυξη


Του Γιώργου Καισάριου
Προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, εκτός του ότι θα πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία και η διαφθορά του δημοσίου, θα πρέπει να απλοποιηθεί πάρα πολύ η διαδικασία ίδρυσης μιας εταιρείας. Επίσης θα πρεπε να μηδενιστεί το κόστος ίδρυσης και νομικής διατήρησης μιας εταιρείας.
Η νομοθεσία που διέπει την ίδρυση ανωνύμων εταιρειών χρονολογείται από το 1920. Απαιτείται ριζική αναβάθμιση της νομοθεσίας και ο εναρμονισμός αυτής με σύγχρονες αντιλήψεις.
Να αντιγράψουμε το νομοθετικό εταιρικό πλαίσιο κάποιας πετυχημένης δικαιοδοσίας, όπως της πολιτείας του Delaware ή κάποιας άλλης δικαιοδοσίας, όπως της Αυστραλίας, της Κύπρου της Νέας Ζηλανδίας κτλ.
Να ιδρυθεί μια ανεξάρτητη αρχή που θα είναι υπεύθυνη για την ίδρυση όλων των εταιρειών στην Ελλάδα. Η εγγραφή να γίνεται μόνο ηλεκτρονικά. Καταργείται κάθε εμπλοκή των Νομαρχιών στην ίδρυση εταιρειών.

Clark Gable: Το πιο πονηρό χαμόγελο του Χόλυγουντ

Ο Clark Gable ανήκει στο πάνθεον των ηθοποιών του Χόλυγουντ που αγαπήθηκαν όσο λίγoi κρατώντας τον τίτλο ενός από τους πιο όμορφους άντρες της γενιάς του που συνδύασαν μοναδικά κάλλος και ταλέντο.
Γεννήθηκε στο Οχάιο την 1η Φεβρουαρίου του 1902 από τον William Henry Gable έναν εύπορο πετρελαιά και την Adeline. Δυστυχώς, η μητέρα του πέθανε από όγκο στο κεφάλι όταν ο Gable ήταν μόλις 7 μηνών και αφού τον είχε βαφτίσει.
Το μεγάλωμά του επωμίστηκε η δεύτερη σύζυγος του πατέρα του Jeannie, την οποία παντρεύτηκε το 1903. Η Jeannie έδωσε μεγάλη προσοχή στην ανατροφή του και μεγάλωσε τον Gable ως έναν ευγενικό και ιδιαίτερα καλοντυμένο νεαρό. Επιπλέον, τον δίδαξε να παίζει πιάνο και σε ηλικία 13 ετών ήταν ο μόνος έφηβος στην αντρική μπάντα της πόλης του.

"Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΗ ΔΙΕΞΟΔΟ"

κ. Νίκος Π. Κορδόσης, ιδρυτής της "Διεξόδου"

 Από το Ιστορικό Μουσείο «ΔΙΕΞΟΔΟΣ», που έχει συνδέσει  το όνομά του με την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου και που, στη πορεία των 14 χρόνων λειτουργίας του απέκτησε εμβληματικά χαρακτηριστικά, ξεκίνησαν οι  Γιορτές Εξόδου 2012.
Τα εγκαίνια της  ιστορικής – εικαστικής  έκθεσης, με τον τίτλο «Η ΕΞΟΔΟΣ στη ΔΙΕΞΟΔΟ», πραγματοποιήθηκαν  από τον δήμαρχο Παναγιώτη Κατσούλη, ο οποίος, παρουσία των διαχρονικών, ευαισθητοποιημένων, φίλων της «Διεξόδου» και του Μεσολογγίου, κήρυξε την έναρξη των Γιορτών.
Σε μια περίοδο κρίσης, απαισιοδοξίας, ανασφάλειας, ηττοπάθειας· σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα βάλλεται διεθνώς, η «Διέξοδος» ανθίσταται και, μέσα από την έκθεσή της, υπενθυμίζει στους φίλους αλλά και στους εχθρούς, τί σημαίνει να είσαι θεματοφύλακας μιας τέτοιας Ιστορίας και ενός τέτοιου Πολιτισμού.
Υπενθυμίζει ότι, στον τόπο αυτό, μπορεί να υπάρχει μνήμη, παράδοση, σημεία αναφοράς και μέτρα αξιών, πολύ περισσότερο μάλιστα σε μία εποχή ιδιαίτερα δύσκολη, σε μια εποχή απαισιόδοξη, μεμψίμοιρη, ασταθή και, ως εκ τούτου, επικίνδυνη.
Στην ιστορική – εικαστική έκθεση «Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΗ ΔΙΕΞΟΔΟ», εκτίθενται 600 τεκμήρια και κειμήλια, προερχόμενα από τις συλλογές του Ιστορικού Μουσείου της ΔΙΕΞΟΔΟΥ, που καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο πριν την Έξοδο έως το τέλος του 19ου αιώνα».
Ιστορικά κείμενα, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, χαρακτικά, κεντήματα, ταπισερί, φιλελληνικά αντικείμενα, χειρόγραφα πρωταγωνιστών της Επανάστασης, προσωπικά αντικείμενα του Αρχηγού της Φρουράς και των κληρονόμων του, βιβλία και εφημερίδες της εποχής, σκεύη της καθημερινότητας, εκκλησιαστικά είδη και εικόνες, άρματα, φορεσιές και κοσμήματα  καθώς και ενθυμήματα του Όθωνα και της Αμαλίας, είναι μερικά από τα αντικείμενα των συλλογών της «Διεξόδου» που, εμπλουτισμένα από την παρακαταθήκη πενήντα εκθεμάτων του αντικέρ Σωτήρη Κυριακούλια, απαρτίζουν την συνολική εικόνα της έκθεσης.
Ο εικαστικός σχεδιασμός της έκθεσης ανήκει στον μόνιμο επιμελητή του Μουσείου, Βαγγέλη Ρόμπολα, η επιλογή και τεκμηρίωση των εκθεμάτων στον φιλίστορα Γεώργιο Π. Αλεξανδράτο, ο οποίος έκανε και την ξενάγηση, ενώ οι εικαστικές εφαρμογές στον Βαγγέλη Π. Λιβιέρη.
Η έκθεση λειτουργεί, με ελεύθερη είσοδο, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και  Κυριακή 11 το πρωί με 1 το μεσημέρι και 7.30 το απόγευμα με 9.30 το βράδυ, ενώ για οργανωμένες ομάδες επισκεπτών και εκπαιδευτικές ξεναγήσεις λειτουργεί καθημερινά, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την υπεύθυνη ιστορικό τέχνης, στο τηλέφωνο 26310 51260.

Η Lidl Hellas προχωράει σε ανάκληση του προϊόντος “Σαλάμι σκορδάτο βάρους 500g” μάρκας Αγροικία.

Μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από κλιμάκιο της Υπηρεσίας του ΕΦΕΤ, η Lidl Hellas προχωράει σε ανάκληση του προϊόντος «Σαλάμι σκορδάτο βάρους 500g, με την εμπορική επωνυμία Αγροικία,  με αριθμό παρτίδας L 1564780 και ημερομηνία λήξης 04.05.12, που παράγεται στη Γερμανία από την εταιρία Sickendiek Fleischwarenfabrik GmbH & Co (Κωδ.Αριθμός Έγκρισης DE–  EV – 137EG)». Κατά τη διάρκεια του ελέγχου που πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο επιθεωρητών του ΕΦΕΤ, διαπιστώθηκε η ύπαρξη ξένου σώματος-κόκαλο.
Για λόγους προληπτικής προστασίας των καταναλωτών, η Lidl Hellas αντέδρασε άμεσα προχωρώντας στην απόσυρση του παραπάνω προϊόντος από τους χώρους πώλησης και στην ανάκληση του συνόλου της παρτίδας L 1564780 με ημερομηνία λήξης 04.05.12.
Για το λόγο αυτό,  η Lidl Hellas παρακαλεί τους πελάτες να μην καταναλώσουν το προϊόν « Σαλάμι σκορδάτο βάρους 500g, με την εμπορική επωνυμία Αγροικία, αριθμό παρτίδας L 1564780 και ημερομηνία λήξης 04.05.12» και να το επιστρέψουν σε οποιοδήποτε κατάστημα Lidl, ακόμα και χωρίς απόδειξη, ώστε να λάβουν το αντίτιμο της αγοράς του.
Οποιοσδήποτε άλλος αριθμός παρτίδας ή άλλης ημερομηνίας λήξεως του παραπάνω προϊόντος δεν συμπεριλαμβάνεται στην ανάκληση.
Η Lidl Hellas έχει δεσμευτεί στους πελάτες της και δίνει μεγάλη προσοχή στην ασφάλεια και στην ποιότητα των προϊόντων της λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών.

Ανακοίνωση ΔΕΥΑΜ για την τιμολόγηση των υπηρεσιών της στο Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

    Από 01-01-2012 ισχύει το νέο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΜ, το οποίο είναι το ίδιο για όλες τις Δημοτικές Ενότητες και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.
Η έκδοση των λογαριασμών θα γίνεται ανά δίμηνο (έξι δίμηνα το χρόνο). Το πρώτο δίμηνο θα χρεώνεται με έναντι και στο δεύτερο δίμηνο θα λαμβάνεται η κατανάλωση τετραμήνου, η οποία θα επιμερίζεται στα δύο δίμηνα.
Η έκδοση ανά δίμηνο γίνεται ώστε να συμβαδίζουμε με τις άλλες υπηρεσίες (ΟΤΕ, ΔΕΗ κλπ) και να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην λήψη των ενδείξεων με το υπάρχον προσωπικό (τρεις μετρήσεις ετησίως αντί τεσσάρων που γίνονταν).

΄΄Ώρα της Γής 2012΄΄

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι την Ώρα της Γης 2012 και ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα και για τους Έλληνες, που θα σβήσουν για τέταρτη χρονιά τα φώτα για μία (1) ώρα, πρωταγωνιστώντας και πάλι στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Φέτος, το WWF Ελλάς δίνει ειδικό χαρακτήρα στην ελληνική συμμετοχή καλώντας τους πολίτες να μοιραστούν το δικό τους μήνυμα αισιοδοξίας για το περιβάλλον στο www.facebook.com/WWFGreece.
Με το σύνθημα «Μπορούμε να σώσουμε…» καταγράφουμε όλα τα αγαθά και τις αξίες που μας προσφέρει η ελληνική φύση και έχουμε χρέος να προστατεύσουμε. Το Σάββατο 31 Μαρτίου στις 20.30 το βράδυ σβήνουμε τα φώτα και στέλνουμε αποφασιστικό μήνυμα συμμετοχής για την προστασία του περιβάλλοντος.

30 Μαρ 2012

Γίνονται θαύματα στην Ελλάδα, αλλά μόνο από γραφίστες!

Συντάκτης: Σπύρος Ριζόπουλος
Στην πολιτική, όλα παίζονται μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Αλλά σε μια προεκλογική καμπάνια, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Φοβάμαι ότι ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε μια πολύ κακή αρχή. Επέλεξε κάτω από τη φωτογραφία του αντί συνθήματος να θέσει το ερώτημα “γίνεται;”.
“Ναι, γίνεται” απαντά ο ίδιος, θέλοντας προφανώς να πείσει τους ψηφοφόρους ότι λέει την αλήθεια. Ας δούμε λοιπόν με το μάτι ενός τεχνοκράτη της επικοινωνίας , αν αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό.
Ο Μπαράκ Ομπάμα εκλέχτηκε στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2008 με κεντρικό σύνθημα «Ναι Μπορούμε» (Yes we can). Την επιτυχία του, τη ζήλεψαν πολλοί. Ανάμεσά τους και το επιτελείο του ΠΑΣΟΚ που υιοθετεί ένα παρόμοιο concept. Κάποιοι σκέφτηκαν υπεραπλουστευμένα. Κρίση εκεί. Κρίση κι εδώ. Άρα, μια απάντηση για όλα.

Δοξάζουν το Θεό για την αποφυλάκιση Εφραίμ


Δοξάζουν το θεό για την αποφυλακιση του Εφραιμ οι φίλοι της μονης Βατοπεδίου μέσω της ιστοσελιδας τους. Συγκεκριμένα οι οπαδοί του γέροντα Εφραίμ αναφέρουν ότι «Αποφασίστηκε η αποφυλάκιση του Γέροντα Εφραίμ, Δόξα Σοι ο Θεός,Δόξα Σοι ο Θεός».

Αποσύρεται η τροπολογία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Αποσύρεται η τροπολογία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριάΣτην απόσυρση του άρθρου 49 του νομοσχεδίου «Κανονισμός Ασφάλισης ΙΚΑ», που περιλαμβάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προχώρησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, επικαλούμενος την εν εξελίξει διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η απόσυρση έγινε, ενώ είχε ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου και όπως εξήγησε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, η απόφαση αυτή ελήφθη διότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας η ρύθμιση θα επανακατατεθεί ως τροπολογία, μόλις ολοκληρωθεί η σχετική έκθεση της ΕΚΤ, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.
Με το συγκεκριμένο άρθρο εισάγονταν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Μεταξύ των άλλων προβλέπονταν παράταση για τις ρυθμίσεις των χρεών, ευνοϊκό επιτόκιο, ενώ έμπαινε «φρένο» στις κατασχέσεις της κύριας κατοικίας των οφειλετών.

29 Μαρ 2012

Ρύζι, Ελιές, Μέλι και Πορτοκάλια χωρίς μεσάζοντες.

Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου σε συνεργασία με τον Αγροτικό Σύλλογο Κατοχής και μεμονωμένους τοπικούς παραγωγούς, ξεκινησε την προσπάθεια για τη διάθεση «ΦΘΗΝΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ».
Σε πρώτη φάση θα διατεθούν την Μεγάλη Τετάρτη 9 Απριλίου 2012, από τις 9 πμ και μετά, στο λιμάνι Μεσολογγίου (στον περιφραγμένο χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η 1η Έκθεση Τοπικών Προϊόντων Αιτωλ/νιας), 50 τόνοι ΡΥΖΙ,5 τόνοι μέλι Ποικίλης Ανθοφορίας, 15 τόνοι, πορτοκάλια ποικιλίας valentsia olida (καλοκαιρινό) και 900 κιλά ΕΛΙΕΣ Καλαμών στις παρακάτω τιμές και ποσότητες:
ΡΥΖΙ: Στη συσκευασία των 5 και 10 κιλών, με τιμή κιλού 0,70 ευρώ
ΕΛΙΕΣ: Στη συσκευασία βάζου του ενός κιλού, με τιμή κιλού 3 ευρώ.
ΜΕΛΙ :Στη  συσκευασία των 1,2 & 5 κιλών με τιμή κιλού 6 ευρώ.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ : Στη συσκευασία των 5 και 10 κιλών με τιμή κιλού 0,35 ευρώ
         
Το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου, δέχεται παραγγελίες για τα προαναφερόμενα αγροτικά προϊόντα, στα τηλέφωνα             2632360035       και ώρες 08:30 έως 14:30  (κα Φραγκαναστάση), αλλά και στο             6974321472       (κ. Γκογκολης) ενώ παραγγελίες δύναται να πραγματοποιηθούν και ηλεκτρονικά μέσω του site του δήμου (www.messolonghi.gr), στο πεδίο ΄΄Επικοινωνία΄΄. Επίσης πληροφορίες αλλά και παραγγελίες μπορούν να γίνονται και στην σελίδα  Ftina Proionta στο FACEBOOK.

Συνεδριάζει το Λιμενικό ταμείο Μεσολογγίου στις 2 Απριλίου.



 Ενημερώνουμε ότι στις 2 Απριλίου 2012, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση στα γραφεία του Λιμενικού Ταμείου Ν. Αιτωλ/νίας με συζήτηση τα παρακάτω θέματα:

1.      Προκήρυξη Αρχιτεκτονικής Μελέτης Ανάπλασης Λιμανιού Μεσολογγίου.
2.      Ανάθεση προμήθειας υλικών.
3.      Εξέταση αιτήματος Ν.Ο. Μεσολογγίου.
4.      Εξέταση αιτήματος Κινηματογραφικής Λέσχης Μεσολογγίου.
5.      Εξέταση αιτήσεων για δημιουργία περιπτέρου.
6.      Άδεια λειτουργίας περιπτέρου κ. Κουνέλη Παναγιώτη.
7.      Αιτήσεις παραχωρήσεις χώρων.
8.      Αίτημα Λιμενικού Σταθμού Μενιδίου.
9.      Έγκριση δαπανών Ταμείου μας.



Στην Βουλή οι συμβάσεις του ΟΣΕ


Στην Βουλή είναι πλέον, οι ύποπτες συμβάσεις του ΟΣΕ. Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κατσιρώδης διαβίβασε στην Βουλή τη δικογραφία για τις συμβάσεις, όπου θα αποφασιστεί εάν υπάρχουν ευθύνες του πρώην υπουργού Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη για τέσσερις συμβάσεις του ΟΣΕ.
Προηγουμένως, η δικογραφία είχε διαβιβαστεί στον Άρειο Πάγο από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου, η οποία διενήργησε σχετική προκαταρκτική έρευνα κατόπιν σχετικών δημοσιευμάτων του Τύπου (Ιούνιος 2007) και καταγγελίες του τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και νυν υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνου Ρόβλια.
Η έρευνα της Π. Παπανδρέου έπεσε πάνω σε πολιτικά πρόσωπα και για το λόγο αυτό διαβίβασε τη δικογραφία στον Άρειο Πάγο. Παράλληλα συνεχίζει την έρευνά της για 20 μη πολιτικά πρόσωπα, τα οποία φέρονται να έχουν ανάμειξη στην υπογραφή των επίμαχων συμβάσεων και σύντομα θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι.
Δείτε εδώ τις εκπομπές από το Κουτί της Πανδώρας για τα σκάνδαλα του ΟΣΕ
Εκπομπή: Δ-ΟΣΕ και μένα μπάρμπα (Α’ μέρος)
Εκπομπή: Δ-ΟΣΕ και μένα μπάρμπα (Β’ μέρος)

Σαν σήμερα η δημόσια δήλωση του Γ. Σεφέρη εναντίον της χούντας


Σαν σήμερα πριν 43 χρόνια ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης στις 28 Μαρτίου 1969 μιλάει για πρώτη φορά δημόσια εναντίον της χούντας των συνταγματαρχών στο BBC. Γι’ αυτό το λόγο του αφαιρέθηκε ο τίτλος του πρέσβη επί τιμή, καθώς και το δικαίωμα χρήσης διπλωματικού διαβατηρίου.
Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιώργος Σεφεριάδης και γεννήθηκε το 1900 στα Βουρλά της Σμύρνης. Γίνεται ευρύτερα γνωστός όταν το 1963 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας από τη Σουηδική Ακαδημία επιστημών.
Ακολουθεί η δήλωση του στο BBC εναντίον της χούντας:
«Πάει καιρὸς ποὺ πῆρα τὴν ἀπόφαση νὰ κρατηθῶ ἔξω ἀπὸ τὰ πολιτικὰ τοῦ τόπου. Προσπάθησα ἄλλοτε νὰ τὸ ἐξηγήσω. Αὐτὸ δὲ σημαίνει διόλου πὼς μοῦ εἶναι ἀδιάφορη ἡ πολιτικὴ ζωή μας. Ἔτσι, ἀπὸ τὰ χρόνια ἐκεῖνα, ὡς τώρα τελευταῖα, ἔπαψα κατὰ κανόνα νὰ ἀγγίζω τέτοια θέματα· ἐξάλλου τὰ ὅσα δημοσίεψα ὡς τὶς ἀρχὲς τοῦ 1967 καὶ ἡ κατοπινὴ στάση μου – δὲν ἔχω δημοσιέψει τίποτα στὴν Ἑλλάδα ἀπὸ τότε ποὺ φιμώθηκε ἡ ἐλευθερία – ἔδειχναν, μοῦ φαίνεται, ἀρκετὰ καθαρὰ τὴ σκέψη μου.

Εκλογές για λύσεις ή για πρόβατα;

Του Γιώργου Κράλογλου

Ακόμη και ένας να πιστεύει ότι υπάρχει πολιτική βούληση για να αλλάξει κάτι, μετά τις εκλογές, φθάνει για να επιβεβαιώσει τον κανόνα-οδηγό, των κομματικών μηχανισμών, ότι οι ψηφοφόροι-οπαδοί είναι πρόβατα που δεν απομακρύνονται από το πολιτικό τους μαντρί αν τους χειριστείς κατάλληλα. Διαφορετικά θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ανόητος όποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι η συγκυβέρνηση που (λόγω μη αυτοδυναμίας) θα προκύψει (εάν τελικά προκύψει) μετά τις εκλογές θα είναι απλώς το εκτελεστικό όργανο μιας κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής που έχει ήδη υπαγορευθεί από τους δανειστές. 

Άλλωστε εάν θέλουμε να υπάρχουν λεφτά... πρέπει μέσα σε 30 ημέρες από τις εκλογές (πειθαρχώντας απόλυτα στο μνημόνιο) η κυβέρνηση να γυρίσει την επόμενη σελίδα. Στα πρόσθετα μέτρα του Ιουνίου όπου (σε πρώτη φάση) έχει την υποχρέωση να παρουσιάσει οριστικές αποφάσεις για την κατάργηση κλαδικών συμβάσεων και 13ου και 14ου μισθού αν δεν προτείνει πειστικές, για την Τρόικα, μειώσεις που να έχουν σχεδόν ισοδύναμο ή έστω παραπλήσιο αποτέλεσμα.

28 Μαρ 2012

162 δις μας χρωστάει η Γερμανία για αποζημιώσεις πολέμου!



Σήμερα συζητείται στη Βουλή το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Τουλάχιστον 162 δις ευρώ χωρίς τους τόκους μας χρωστά η Γερμανία. Τι λέει στο Νewsit ο απόγονος μιας οικογένειας θυμάτων των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.
Στις 5.30 το απόγευμα στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής συνεδριάζει από κοινού η διαρκής επιτροπή οικονομικών υποθέσεων και η διαρκής επιτροπή εθνικής άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων σχετικά με τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και το καταναγκαστικό δάνειο.
Πόσα όμως είναι τα χρήματα που μας χρωστάει η Γερμανία; 162 δις ευρώ χωρίς τους τόκους!

Δωρεάν διανομή τροφίμων σε άπορους μόνιμους κατοίκους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών του Δήμου Ι.Π.


   Υλοποιώντας το πρόγραμμα «Δωρεάν διανομή τροφίμων» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου γνωστοποιεί σε κάθε ενδιαφερόμενο τις σχετικές διατάξεις βάση των οποίων θα γίνει η εφαρμογή του παραπάνω προγράμματος.
   Ειδικότερα, δικαιούχοι αποτελούν άπορα άτομα ή άπορες οικογένειες της Ε.Ε. που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα. Άποροι χαρακτηρίζονται όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 30% για τη σύζυγο, για το πρώτο και δεύτερο ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί και κατά 40% για καθένα από τα επόμενα. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος πάσχει από βαρύ, ανίατο ή δυσίατο νόσημα, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 50%. Παράλληλα, η προσαύξηση του 40% ισχύει και στην περίπτωση μη ύπαρξης ιδιόκτητης κατοικίας.
   Οι δικαιούχοι επίσης πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι των παρακάτω ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, όπως αυτές ορίζονται με την οδηγία 81/645ΕΟΚ:
  1. Δημοτική Ενότητα Μεσολογγίου: Άγιος Γεώργιος – Καρύτσα - Άνω Κουδούνι – Ελληνικά – Μούσουρα – Ρέτσινα
  2. Δημοτική  Ενότητα Αιτωλικού: Φραγκουλέικα

Προσπάθεια για τη διάθεση «ΦΘΗΝΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ»


Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου σε συνεργασία με τον Αγροτικό Σύλλογο Κατοχής και μεμονωμένους τοπικούς παραγωγούς, ξεκινά την προσπάθεια για τη διάθεση «ΦΘΗΝΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ».

Σε πρώτη φάση θα διατεθούν την Μεγάλη Τετάρτη 9 Απριλίου 2012, από τις 9 πμ και μετά, στο λιμάνι Μεσολογγίου (στον περιφραγμένο χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η 1η Έκθεση Τοπικών Προϊόντων Αιτωλ/νιας), 50 τόνοι ΡΥΖΙ και 900 κιλά ΕΛΙΕΣ Καλαμών στις παρακάτω τιμές και ποσότητες:

ΡΥΖΙ: Στη συσκευασία των 5 και 10 κιλών, με τιμή κιλού 0,70 ευρω
ΕΛΙΕΣ: Στη συσκευασία βάζου του ενός κιλού, με τιμή κιλού 3 ευρω.
               Το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου, δέχεται απο σήμερα 28 Μαρτίου 2012, παραγγελίες για τα προαναφερόμενα αγροτικά προϊόντα, στα τηλέφωνα 26323600235 και ωρες 08:30 εως 14:30  (κα Φραγκαναστάση), αλλα και στο             6974321472       (κ. Γκογκολης) ενω παραγγελίες δύναται να πραγματοποιηθούν και ηλεκτρονικά μέσω του site του δήμου (www.messolonghi.gr), στο πεδιο ΄΄Επικοινωνια΄΄. Επισης πληροφοριες αλλα και παραγγελιες μπορουν να γινονται και στην σελιδα  Ftina Proionta στο FACEBOOK.

Φάτε σοκολάτα, κάνει καλό στη σιλουέτα σας, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες

Η σοκολάτα τελικά δεν παχαίνει, ομορφαίνει, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες
Η σοκολάτα τελικά δεν παχαίνει, ομορφαίνει, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες   (Φωτογραφία:  AP )


Τα άτομα που τρώνε τακτικά σοκολάτα τείνουν να είναι πιο αδύνατα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικανικής μελέτης που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Το συμπέρασμα προκύπτει από μελέτη σχεδόν 1.000 Αμερικανών πολιτών που παρείχαν πληροφορίες για την διατροφή τους, την πρόσληψη θερμίδων και τον
δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).
Όσοι λοιπόν έτρωγαν σοκολάτα σε εβδομαδιαία βάση ήταν κατά μέσο όρο πιο αδύνατοι από εκείνους που κατανάλωναν περιστασιακά.

Αν και η σοκολάτα είναι πλούσια σε θερμιδικό περιεχόμενο, περιέχει συστατικά που μπορεί να συντελούν στην απώλεια βάρους παρά στην συσσώρευση λίπους.

Καρδιολογικά προβλήματα συνεπάγεται και ο πολύς και ο λίγος ύπνος



Όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς τους, οι άνθρωποι πρέπει να βρίσκουν τη χρυσή τομή ανάμεσα στον πολύ και στον λίγο ύπνο, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες και αυτοί που κοιμούνται περισσότερο από οκτώ ώρες κάθε βράδυ, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρδιολογικά προβλήματα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Ρόχιτ Αρόρα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, παρουσίασαν στοιχεία στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, σύμφωνα με τα οποία η ανεπάρκεια ύπνου αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος.

Το καθισιό σκοτώνει

Αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο θανάτου μέσα στα επόμενα χρόνια εκτιμούν επιστήμονες
Το καθισιό σκοτώνει
Την προσοχή μας τόσο στον χώρο εργασίας, όσο και στον ελεύθερο χρόνο μας εφιστούν οι ειδικοί, ώστε να μην παραμένουμε για πολλές ώρες «βιδωμένοι» σε καρέκλες και καναπέδες


Οσο περισσότερη ώρα μένουμε όρθιοι, τόσο το καλύτερο υποστηρίζουν τώρα αυστραλοί επιστήμονες. Τονίζουν μάλιστα, ότι όσοι συμπληρώνουν αισίως 11 ώρες καθιστοί την ημέρα, αντιμετωπίζουν κατά 40% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου μέσα στην επόμενη τριετία, ανεξάρτητα με το πόσο γυμνάζονται τις υπόλοιπες ώρες.

27 Μαρ 2012

Για το κλείσιμο της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας



Το κλείσιμο της ΑΧΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ είναι αποτέλεσμα της βαθειάς και δομικής καπιταλιστικής κρίσης, της αστικής προσπάθειας διεξόδου απ’ αυτήν, της τοκογλυφικής δανειακής σύμβασης, του Μνημονίου διαρκείας και της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ – ΝΔ.

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ εκφράζει την αλληλεγγύη της στους 100 απολυμένους εργαζόμενους της Τράπεζας και απαιτεί την εξασφάλιση της εργασίας τους και όλων των δικαιωμάτων τους. Απαιτεί τη διασφάλιση των μικροκαταθετών και μικρομετόχων της τράπεζας, καθώς και των καταθέσεων του Δήμου Πάτρας, των σχολείων και των ιδρυμάτων της περιοχής.

Ξεπούλημα της Ελλάδας άνευ όρων με τη νέα δανειακή σύμβαση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥΣ ΧΡΕΟΥΣ. ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΤΩΝ ΠΑΠΑΓΑΛΩΝ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ KAI TOY PSI
Δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε, αλλά οι θριαμβολογίες για το εθελοντικό που τελικά έγινε αναγκαστικό «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (PSI) αρχίζουν να σβήνουν σιγά-σιγά. Τι τα θέλουμε τα πολλά-πολλά. Είπαμε, ή μάλλον μας είπαν, ότι πέτυχε. Η εικονική απομείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας ανέρχεται σε 105,4 δις ευρώ. Έτσι μας είπαν κι όποιος δεν το πιστεύει, ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Παπαδήμος, ο κ. Σαμαράς και οι....
λοιποί συγγενείς είναι έτοιμοι να ορκιστούν στην τιμή τους. Και ξέρετε δα σε τι υπόληψη έχουν την προσωπική τους τιμή. Πόσο ειλικρινείς και αδέκαστοι είναι. Πόσο αδιάφθοροι.
Τώρα τα κεφάλια μέσα. Ήρθε η ώρα για να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση και να καταβληθούν τα πολύτιμα ανταλλάγματα που έχουν συμφωνηθεί.

Προ των πυλών τα κέντρα κράτησης μεταναστών


Στην απόφαση για την άμεση κατασκευή 30 κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών προχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Ο κ. Χρυσοχοϊδης στη σύσκεψη που είχε με τους περιφερειάρχες της χώρας για το μεταναστευτικό ζήτημα, τους ζήτησε να υποδείξουν το επόμενο δεκαπενθήμερο τους κατάλληλους χώρους της κατασκευής αυτών των κέντρων στις δέκα περιφέρειες της χώρας χωρητικότητας 1.000 μεταναστών το καθένα.
Από τη μεριά τους, κάποιοι περιφερειάρχες ανέφεραν ότι υπάρχουν ήδη έντονες αντιδράσεις για τη δημιουργία των κέντρων παράνομων μεταναστών στις περιοχές τους, αλλά ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι οι νόμοι ψηφίζονται και ισχύουν για όλους τους πολίτες. Υπέρ της δημιουργίας των κέντρων φιλοξενίας τάχθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Γιάννης Σγουρός.

Reuters: Στις 6 Μαΐου πιθανότατα οι εκλογές


Πιθανότατα στις 6 Μαΐου θα διεξαχθούν τελικά οι εθνικές εκλογές, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου που θέλησε να διατηρήσσει την ανωνυμία του.
«Δεν έχει ληφθεί απόφαση ακόμη, αλλά η 6η Μαΐου είναι η πιο πιθανή ημερομηνία για τις εκλογές», σημείωσε ο αξιωματούχος.Όπως σημειώνει το πρακτορείο, δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση για την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών.

Λιγότερο επικίνδυνος τώρα ο ήλιος


Λιγότερο επικίνδυνος τώρα ο ήλιοςΕλληνική έρευνα έδειξε ότι η υπεριώδης ακτινοβολία Β αρχίζει να μειώνεται καθώς ανακάμπτει το στρώμα του όζοντος
Η έκθεση στον ήλιο είναι πάντα ευεργετική αλλά και επικίνδυνη, γι’ αυτό και απαιτεί... μέτρο και προσοχή
Πριν από 25 χρόνια, με το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ το 1987, η διεθνής κοινότητα αποφάσισε για πρώτη φορά να αναλάβει κοινή δράση για την αντιμετώπιση ενός σοβαρού περιβαλλοντικού ζητήματος: της «τρύπας» του όζοντος που άφηνε την καρκινογόνο υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου να φθάνει σε μεγαλύτερες ποσότητες στη Γη, απειλώντας την ανθρώπινη υγεία. Τώρα η προσπάθεια φαίνεται να αποδίδει πλήρως τους καρπούς της. Οχι μόνο το στρώμα του όζοντος φαίνεται πλέον να αποκαθίσταται σταθερά, αλλά επιτέλους η αποκατάσταση αυτή συνοδεύεται και από αισθητή μείωση της επικίνδυνης ακτινοβολίας. Τα καλά νέα, τα οποία δείχνουν ότι όταν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε κάτι για το περιβάλλον, έρχονται από έλληνες ερευνητές, οι οποίοι όμως προειδοποιούν: αν και πράγματι ο ήλιος γίνεται λιγότερο επικίνδυνος, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πάψουμε να τον αντιμετωπίζουμε με προσοχή.

26 Μαρ 2012

Αύριο η παρουσίαση του καλλιεργητικού πλάνου της Δυτικής Ελλάδας

Αύριο η παρουσίαση του καλλιεργητικού πλάνου της Δυτικής Ελλάδας  Στις 11 το πρωί από Κατσιφάρα και Αγγελόπουλο
Η πιο ολοκληρωμένη καταγραφή των δυνατοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στον πρωτογενή τομέα, με έμφαση όχι μόνο στην αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης αλλά, κυρίως, στην αναλυτική παρουσίαση καλλιεργητικών προτάσεων με δυναμισμό και προοπτικές ανάπτυξης παρουσιάζεται αύριο Τρίτη από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα και τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργο Αγγελόπουλο. Το «καλλιεργητικό πλάνο» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στοχεύει στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας ώστε ο πρωτογενής τομέας, στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ν’ ανακτήσει τον παραγωγικό του δυναμισμό και να ενισχύσει την λειτουργία του ως πηγή απασχόλησης και εισοδήματος.

Το “`Έτσι ήτανε” είναι ένα ιστορικό-πατριωτικό διήγημα που επιγράφεται “Μεσολόγγι” και περιλαμβάνει συνολικά 13 διηγήματα.



"Έτσι Ήτανε..." from Αντι-ρήσεις on Vimeo.
 Copyright Αντι-ρήσεις 2012  πηγή:https://antirisis.wordpress.com
Το “`Έτσι ήτανε” είναι ένα ιστορικό-πατριωτικό διήγημα από τη συλλογή του Γιάννη Βλαχογιάννη “Μεγάλα χρόνια” (1930). Πρόκειται για το προτελευταίο διήγημα της τέταρτης ενότητας του έργου, που επιγράφεται “Μεσολόγγι” και περιλαμβάνει συνολικά 13 διηγήματα. Το θέμα του συγκεκριμένου διηγήματος είναι μια επέτειος της Εξόδου του Μεσολογγίου, καθώς και οι συναισθηματικές αντιδράσεις ενός παππού απέναντι σ’ αυτό το συμβατικό εορτασμό της Εξόδου, που λαμβάνει χώρα στο Μεσολόγγι μετά από αρκετά χρόνια.
Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο το Σάββατο του Λαζάρου, επέτειο της πτώσης του Μεσολογγίου, γίνεται μεγάλη γιορτή και αναπαράσταση της ηρωικής Εξόδου στην πόλη αυτή.
Ποιος ήταν όμως ο Γιάννης Βλαχογιάννης;

Δράση στα σχολεία Μεσολογγίου για την ανακύκλωση λαδιού

Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση Αιτωλοακαρνανίας και την εταιρεία Revive ,την Τρίτη 27/03/2012  θα πραγματοποιηθεί  μια δράση στην οποία όλα τα παιδιά των δημοτικών σχολείων του Μεσολογγίου θα ανακυκλώσουν το λάδι που χρησιμοποίησαν στα σπίτια τους.
Αυτή η ενέργεια είναι συνέχεια της ενημέρωσης που έγινε τη Δευτέρα 12/03/2012 και την Τρίτη 13/03/2012  στους μαθητές όλων των τάξεων των δημοτικών σχολείων του Μεσολογγίου σχετικά με τη διαδικασία και τα οφέλη της ανακύκλωσης των μαγειρικών λαδιών, όταν γίνεται οικολογική διαχείριση.

Με άγριες διαθέσεις επιστρέφει η Τρόικα

Με άγριες διαθέσεις επιστρέφει η ΤρόικαΤο κλείσιμο των μη λειτουργικών εφοριών και την αποχώρηση τουλάχιστον διακοσίων εφοριακών ζητά η Τρόικα, που επιστρέφει τη Δευτέρα στην Αθήνα.
Τα στελέχη της "τριμερούς" έρχονται με στόχο να παρακολουθήσουν την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και τις διαδικασίες σύνταξης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2013 - 2016.
Το βάρος θα πέσει στην επισκόπηση των δαπανών γενικής κυβέρνησης και ειδικότερα στον εξορθολογισμό της δημόσιας δαπάνης και στην αποτελεσματικότερη κατανομή των δημοσιονομικών πόρων.

25 Μαρ 2012

Ποιος φταίει κ. Καββάγια για την κακή εκδήλωση που έγινε στη μνήμη του Σπύρου Μουστακλή;


Ντροπή η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του μεγάλου Μεσολογγίτη Σπύρου Μουστακλή! Μια εκδήλωση που θα έπρεπε να είναι παραβρισκόμενοι όλοι οι Μεσολογγίτες κατέληξε σε δυσφήμιση για το Δήμο καθώς αυτοί που παρευρέθησαν ήταν ελάχιστοι. Η κακή οργάνωση είχε σαν αποτέλεσμα κανείς να μην ενημερωθεί για την εκδήλωση και έτσι οι ομιλητές και η χήρα του μεγάλου αγωνιστή που ήρθαν να αποδώσουν φόρο τιμής, να νιώσουν ότι  το Μεσολόγγι  δεν τιμά αυτόν τον άνθρωπο που υπήρξε σύμβολο της αντίστασης κατά της χούντας. Μέχρι και ο διοικητής του ομώνυμου στρατοπέδου(2/39 ΣΕ «ΑΝΤ/ΓΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΣΤΑΚΛΗ») της πόλης δεν ήταν επίσημα προσκεκλημένος κάτι που μας κάνει να διερωτόμαστε γιατί τόση αδιαφορία! Πρέπει οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους!

Ο Σπύρος Μουστακλής (1926-29 Απριλίου 1986) ήταν αξιωματικός του ελληνικού στρατού με σημαντική αντιδικτατορική δράση.
Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι και σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Έλαβε μέρος στον εμφύλιο πόλεμο, ενώ κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας συμμετείχε στο κίνημα του Ναυτικού. Συνεργάστηκε με τους αξιωματικούς του ναυτικού ως ταγματάρχης και ήταν από τους λίγους αξιωματικούς του στρατού που πήραν μέρος. Το κίνημα του Ναυτικού προδόθηκε πριν την εκδήλωσή του, με αποτέλεσμα μεταξύ των αξιωματικών να συλληφθεί και ο ίδιος (22 Μαΐου 1973).
Κρατήθηκε στα κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ για 47 ημέρες όπου βασανίστηκε άγρια. Κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων ένα βίαιο χτύπημα στην καρωτίδα προκάλεσε εγκεφαλικό με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο ΚΑΤ. Εκεί παρέμεινε δύο χρόνια. Το εγκεφαλικό τού προκάλεσε ολική παράλυση. Ύστερα από αυτό το συμβάν, το δικτατορικό καθεστώς, φοβούμενο αντιδράσεις, μετρίασε τα βασανιστήρια κατά των αξιωματικών που είχαν συλληφθεί. Η τραγική κατάληξη του Μουστακλή αλλά και η ηρωική του στάση παραμένουν ακόμα σύμβολα αντιδικτατορικής δράσης.
 Παρακάτω παραθέτουμε σχετικό άρθρο του Αντρέα Μπούσιου που δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία στις 16 Νοέμβρη 2003, και απόσπασμα από την εκπομπή “Μηχανή του Χρόνου¨ του Χρίστου Βασιλόπουλου.

Ασταμάτητη η άνοδος της στάθμης των θαλασσών


Αναπόφευκτη είναι η άνοδος της στάθμης των θαλασσών .Αυτό προκύπτει από πόρισμα ερευνητών του Πανεπιστημίου Rutgers που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Geology. Αναλυτικά όπως εξηγούν οι επιστήμονες ακόμα και η ανθρωπότητα να καταφέρει να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς οι μελλοντικές γενιές θα δουν την στάθμη των θαλασσών να ανεβαίνει κατά 12 με 22 μέτρα.
Όπως επισημαίνει ο διευθυντής ερευνητικών προγραμμάτων του Τομέα Επιστημών της Γης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Λέην “Ο όγκος του νερού που θα απελευθερωθεί είναι ίσος με το λιώσιμο των πάγων σε ολόκληρη τη Γροιλανδία και τη Δυτική Ανταρκτική και μέρους της Ανατολικής Ανταρκτικής”
“Μια τέτοια άνοδος θα έπνιγε τις παράκτιες περιοχές παγκοσμίως και θα επηρέαζε το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού” προσθέτει ο Λέην.
Το παρήγορο είναι ότι η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει από αιώνες έως μερικές χιλιάδες χρόνια.

Ανακάλυψαν το φάρμακο κατά της φαλάκρας



Βρέθηκε το φάρμακο που διατηρεί το τριχωτό της κεφαλής και πολεμάει τη φαλάκρα. Σύμφωνα με έρευνες Αμερικανών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια που δημοσιεύτηκε στο «Science Translational Medicine», η ανάλυση που έγινε σε άντρες με φαλάκρα κατέδειξε ότι η προσταγλανδίνη, μια πρωτεϊνη που λέγεται PDG2, ήταν τρεις φορές υψηλότερη στις περιοχές του κεφαλιού όπου υπήρχε αραιωμένη τριχοφυΐα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η PGD2 εμποδίζει την ωρίμανση των τριχοθυλακίων και η αναχαίτιση της δράσης της θα αντιστρέψει το πρόβλημα, σταματώντας την τριχόπτωση. Τα πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, έδειξαν ότι η προσταγλανδίνη διακόπτει την ανάπτυξη των μαλλιών. Τα ποντίκια που εκτράφηκαν με τρόπο ώστε να παράγουν υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης, έχασαν ολόκληρο το τρίχωμά τους, ενώ σε άλλα ποντίκια στα οποία έγινε μεταμόσχευση ανθρώπινων μαλλιών, έπαψαν να αναπτύσσονται όταν αυξήθηκαν τα επίπεδα της πρωτεΐνης.

Σώστε τον τόνο!

Σώστε τον τόνο!Ο τόνος της Μεσογείου κινδυνεύει από την υπεραλίευση και τη... μόδα του σούσι
Ο «δεδομένος» στους περισσότερους από εμάς τόνος, ίσως σε λίγα χρόνια να μην είναι τόσο δεδομένος εάν δεν τον προστατεύσουμε από την υπεραλίευση

Διαθέτει πλούσια, ζουμερή σάρκα και συνοδεύει συχνά-πυκνά το γεύμα μας. Μπορεί ανοίγοντας πεινασμένοι την κονσέρβα ή το γυάλινο βαζάκι να μην το σκεφτόμαστε, όμως ο θρεπτικός και «δεδομένος» τόνος δέχεται πλέον σοβαρές απειλές. Ανάμεσα στους μεγαλύτερους «εχθρούς» του συγκαταλέγονται η περιβαλλοντική ρύπανση και ο άνθρωπος, ο οποίος μέσω της υπεραλίευσης αποδεκατίζει τα κοπάδια του, διαλύοντας τη διαδικασία της αναπαραγωγής και της ανανέωσης της τροφικής αλυσίδας του πλανήτη.

Προσπάθησαν να κάψουν το πατρικό της Σ. Γιαννακά

Προσπάθησαν να κάψουν το πατρικό της Σ. ΓιαννακάΠροσπάθησαν να κάψουν το πατρικό της Σ. Γιαννακά
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι άγνωστοι έβαλαν φωτιά και σε ένα κάδο απορριμμάτων, ένα δίκυκλο και την πρόσοψη ενός καταστήματος, όλα σε κοντινή απόσταση.Φωτιά στο πατρικό σπίτι της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Σοφίας Γιαννακά στην Αιτωλοακαρνανία προσπάθησαν να βάλουν άγνωστοι.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι άγνωστοι έβαλαν φωτιά και σε ένα κάδο απορριμμάτων, ένα δίκυκλο και την πρόσοψη ενός καταστήματος, όλα σε κοντινή απόσταση.

Αντιδρώντας στο επεισόδιο, το ΠΑΣΟΚ ζητάει να διαλευκανθεί αμέσως η υπόθεση. Μεταξύ άλλων, αναφέρει:
«Η εγκληματική ενέργεια που έγινε κατά της κατοικίας της βουλευτού Σοφίας Γιαννακά απαιτείται να διαλευκανθεί αμέσως και είμαστε βέβαιοι ότι η έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας, που επιλήφθηκε ταχύτατα, θα αποδώσει καρπούς ώστε οι υπεύθυνοι να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν.
Μόνο η άμεση και αυστηρή αντίδραση σε τέτοια φαινόμενα μπορεί να προστατεύσει την ελληνική κοινωνία από τον κίνδυνο του εκφασισμού που είναι, δυστυχώς, η κατάληξη της ισοπέδωσης, της δημαγωγίας και του λαϊκισμού.»


Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More