28 Μαΐ 2011

Μήπως ήρθε η ώρα να το κόψεις επιτέλους το ρημάδι; Aκoλουθούν το γιατί και το πως.


Κόψ΄ το γιατι…. • Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (2003), μέχρι το 2020 το «πάφα-πούφα» θα σκοτώνει πάνω από 8 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. • Ακόμα και 1 έως 4 τσιγάρα την ημέρα αυξάνουν κατά 5 φορές τον κίνδυνο να πεθάνει κάποιος από καρκίνο του πνεύμονα σε σύγκριση με αυτούς που δεν καπνίζουν καθόλου. • Το δέρμα σου γερνάει πριν την ώρα του, τα δόντια, τα νύχια και τα δάχτυ-λά σου κιτρινίζουν, η αναπνοή, τα μαλλιά και τα ρούχα σου μυρίζουν, το σπέρμα σου χαλάει. • Μειώνεται δραματικά η αντοχή σου και ανεβάζεις πιο γρήγορα παλμούς. •Έχεις 117 περισσότερες πιθανότητες από κάποιον που δεν καπνίζει να πάθεις πεπτικό έλκος. • Διατρέχεις 150-200% μεγαλύτερο κίνδυνο από τα άτομα που δεν καπνίζουν να προσβληθείς από οξεία λευχαιμία λόγω των χημικών ουσιών που περιέχει. Μία από αυτές είναι το βενζένιο, μια χημική τοξική ουσία που υπάρχει επίσης στις εξατμίσεις των μηχανοκίνητων οχημάτων και μεταξύ άλλων χρησιμοποιείται στη βιομηχανία του νάιλον! • Οι άντρες που καπνίζουν ένα πακέτο τσιγάρα ή περισσότερο καθημερινά έχουν 39% πιο πολλές πιθανότητες από εκείνους που δεν καπνίζουν να είναι σεξουαλικά ανίκανοι λόγω στυτικών δυσλειτουργιών. Σημειωτέον ότι το κάπνισμα είναι υπαίτιο για την ανικανότητα 120.000 αντρών ηλικίας από 30 έως 50 ετών. • Η γεύση και η όσφρησή σου αλλοιώνονται σταδιακά και από ένα σημείο και μετά όλα θα έχουν μια essence τσιγάρου. • Μειώνεις τη ζωή σου κατά 13,2 χρόνια (14,5 για τις γυναίκες).Όσοι όμως το κόβουν πριν τα 50 μειώνουν στο μισό τις πιθανότητες να πεθάνουν τα επόμενα 15 χρόνια. • Η νικοτίνη του τσιγάρου προκαλεί εθισμό με τρόπο παρόμοιο με τα περισσότερα ναρκωτικά, αλλά οι νόσοι που σχετίζονται με το κάπνισμα σκοτώνουν περισσότερο κόσμο απ΄ ό,τι το αλκοόλ, η ηρωίνη, η κοκαΐνη, οι πυρκαγιές, οι αυτοκτονίες, οι δολοφονίες και το AIDS μαζί. • Το κάπνισμα σε ένα γεμάτο εστιατόριο μπορεί να προκαλέσει 6 φορές περισσότερη μόλυνση από εκείνη που υπάρχει σε μια πολυσύχναστη λεωφόρο. • Καταστρέφεις πνευμόνια, καρδιά, λαιμό, γλώσσα, ουροδόχο κύστη, πάγκρεας, νεφρά και ήπαρ και γενικά όλα τα ζωτικά όργανά σου, ρισκάροντας να εμφανίσεις μια μορφή καρκίνου που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με αυτή τη συνήθεια. • Κινδυνεύεις από απώλεια μνήμης. Έχει αποδειχτεί πως οι καπνιστές παρουσιάζουν έως και 20% μικρότερη λειτουργία του εγκεφάλου όσο και απώλεια ευφυΐας, κυρίως λόγω της αύξησης της πίεσης στο αίμα. • Ξοδεύεις χρήματα που δε σου περισσεύουν. Κόβοντας ένα πακέτο την ημέρα, εξοικονομείς περίπου 120 ευρώ το μήνα, ήτοι 1.440 ευρώ το χρόνο. Ενημερωτικά, τόσο κάνουν και τα εισιτήρια πηγαινέλα για τα Μπόρα-Μπόρα.
Και τι κάνουμε τώρα; Κατά καιρούς εμφανίζονται στην αγορά διάφοροι νέοι τρόποι που ευαγγελίζονται «οριστική διακοπή» του καπνίσματος γρήγορα, ανώδυνα και γελοιω-δώς εύκολα. Ωστόσο, με ένα χάπι, ένα σιρόπι ή μια ένεση χωρίς τη βούλα των αρμόδιων επιστημονικών φορέων και τα διαπιστευτήρια από έρευνες που να επιβεβαιώνουν ασφαλή αποτελέσματα, η συνταγή όχι μόνο δεν πετυχαίνει, αλλά και μοιάζει επικίνδυνη. Από την άλλη, από τους 100 που επιχειρούν να κόψουν το τσιγάρο χωρίς καμία βοήθεια μόνο το 3-7% καταφέρνει να παραμείνει άκα-πνο. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 15-50% αν χρησιμοποιηθούν εγκεκριμένα υποκατάστατα νικοτίνης σε ενδεδειγμένη δοσολογία ή και άλλοι τρόποι απαλλαγής ή μείωσης της συνήθειας του καπνίσματος. Προσοχή: Όποιο δρόμο κι αν ακολουθήσεις, η πρώτη στάση επιβάλλεται να γίνει σε έναν ειδικό.
Υποκατάστατα Νικοτίνης Μειώνουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων στέρησης υποκαθιστώντας τη νικοτίνη στο αίμα και απαιτούν τουλάχιστον ένα τρίμηνο για να αποδώσουν πλήρως.
Τσίχλα Έχει αποτέλεσμα, αρκεί να τη μασάς με το σωστό τρόπο, δηλαδή αργά. Με το πρώτο κάψιμο στη γλώσσα, την τοποθετείς ανάμεσα στα ούλα και στα δόντια. Ένα τεμάχιο απελευθερώνει νικοτίνη για περίπου μισή ώρα και μπορεί να ανανεώνεται μετά το δίωρο. Είναι ιδανική λύση κάθε φορά που θέλεις να ανάψεις τσιγάρο, ειδικά όταν την έχεις παλέψει ήδη κάποιες μέρες χωρίς αυτό.
Τα 25 και άνω τσιγάρα αντιστοιχούν περίπου σε 10-15 τσίχλες καθημερινά. Απόφυγε να τη συνδυάσεις με καφέ, ποτό ή όξινα ροφήματα γιατί μειώνεται η δράση της. Περίπου το 17% των καπνιστών που χρησιμοποιούν τσίχλες νικοτίνης παραμένουν σε αποχή 12 μήνες αργότερα.
Αυτοκόλλητο Ο καλύτερος σύντροφος του πρωτάρη που θέτει εαυτόν «υπό απεξάρτηση». Το γνωστό «πατς» αποδεσμεύει στον οργανισμό αργή και σταθερή δόση νικοτίνης μέσα στο 24ωρο. Σε περίπτωση που σκοτώνεις για ένα τσιγάρο, επιτρέπεται να το συνδυάσεις με πίπα νικοτίνης (όχι παραπάνω από 4 πίπες την ημέρα). Φρόντισε να αλλάζεις θέση στο αυτοκόλλητο τοποθετώντας το σε άτριχα σημεία ώστε να μη ερεθίζεται το δέρμα σου.
Υπογλώσσιο Δισκίο Απελευθερώνει σταδιακά νικοτίνη, η οποία απορροφάται από τα τοιχώματα της στοματικής κοιλότητας ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα στέρησης. Μην το καταπιείς, μην το ρουφήξεις και μην το μασήσεις. Απλά άφησέ το να διαλυθεί σε 20-30 λεπτά. Τους τρεις πρώτους μήνες λαμβάνεις ένα δισκίο κάθε φορά που έχεις ανάγκη για τσιγάρο.
Ρινικό Σπρέι Καθώς το εισπνέεις, στο βλεννογόνο της μύτης απελευθερώνεται νικοτίνη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα γινόταν αν άναβες ένα τσιγάρο. Χρησιμοποιείται το λιγότερο 8 φορές την ημέρα και όχι περισσότερο από 40 φορές και για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 8 εβδομάδων.
Πίπα Μιμείται το κάπνισμα ενός τσιγάρου σαν κίνηση αλλά και σαν δράση. Στην άκρη του κυλίνδρου εφαρμόζεται ένα μικρό φιαλίδιο με νικοτίνη, το οποίο, αφού ρουφάς, ανεβάζει σε 2-3΄΄ τα επίπεδα της ουσίας αυτής στο αίμα, όπως γίνεται και με το τσιγάρο, αλλά ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη εισπνεόμενη ουσία.
Ενδείκνυνται 16 δόσεις νικοτίνης την ημέρα για 12 εβδομάδες χρήσης. Χρειάζεται προσοχή στη δόση γιατί μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση.
Καραμέλα Μια παστίλια θεωρείται ισοδύναμη της τσίχλας νικοτίνης των 2 mg, δοσολογία χαμηλή, που ικανοποιεί μάλλον τους πιο μετρημένους καπνιστές παρά τους βαριά θεριακλήδες. Αρχικά πιπιλάς 8-12 καραμέλες την ημέρα και σταδιακά μειώνεις τη δόση.
Άλλοι Τρόποι Ηλεκτρονικό τσιγάρο
Έχει τη μορφή και το μέγεθος (είναι λίγο πιο μεγάλο) ενός πραγματικού τσιγάρου, δίνει την ίδια αίσθηση και επιτρέπεται σε χώρους καπνιστών. Καθώς ρουφάς κάτι σαν ατμό με γεύση μήλο, μέντα κ.λπ., ένας μικροεπεξεργαστής διοχετεύει σταγονίδια υγρού στο μηχανισμό που παράγει ατμό και ο χρήστης έχει την αίσθηση και την ικανοποίηση που θα είχε και αν κάπνιζε ένα κανονικό τσιγάρο, χωρίς όμως τα υπόλοιπα βλαβερά συστατικά που παράγονται από την καύση του τσιγάρου. Ωστόσο, σύννεφο καλύπτει την επίδρασή του στην υγεία, αφού σύμφωνα με μια μερίδα ερευνητών, απαιτείται να πέσει περισσότερο φως στις συνθήκες κατασκευής, ελέγχου ποιότητας και πώλησης του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Ιατρεία διακοπής καπνίσματος Λειτουργούν σε νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές και ιατρεία και συστήνουν θεραπεία υπό ιατρική παρακολούθηση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ψυχολογικό παράγοντα της εξάρτησης.
Βελονισμός Μπορεί στους δύσπιστους να φαίνεται πολύ αστείο και απλό όλο αυτό το κομμάτι της ομοιοπαθητικής, αλλά κάποιες στατιστικές μελέτες δικαιώνουν την πρακτική του βελονισμού δίνοντάς του γερό ποσοστό επιτυχίας στη διακοπή του καπνίσματος (τουλάχιστον 70%, με τους 3 στους 10 να υποτροπιάζουν μέσα στους επόμενους 6 μήνες).
Οι υποστηρικτές του ορκίζονται ότι ένας καπνιστής που κάνει βελονισμό μπορεί να χρησιμοποιεί παράλληλα υποκατάστατα νικοτίνης, δεν υποφέρει από στερητικό σύνδρομο, δεν έχει νευρικότητα και μετά από λίγες συνεδρίες η μυρωδιά του καπνού του φέρνει αηδία λόγω της απελευθέρωσης ενδορφινών στον οργανισμό.



Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More